4 italbrand, amely sokat tesz a környezetvédelemért
A legzöldebb Bourbon: a Makers Mark Whiskey
Újabban egyre többen emlegetik környezetvédelmi szemléletű italként a brandet, mert vezetői és dolgozói kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek. Szerintük a helyes lépés az eredeti természetes környezet megőrzése, különösen a víz, az energia és a hulladék vonatkozásában.
A Makers Mark vitathatatlanul a Bourbon piac éljátékosa az Amerikai Egyesült Államokban. Mindenki ismeri selymesen áramló italait és jellegzetes, vörös viaszba mártott palackjait. Azonban számos innovatív vállalattal együtt a Makers Mark is úgy véli: ideje a gyökeres megújulás útjára lépni, már ami a fenntartható fejlődést illeti.
Rob Samuels, a vállalat vezetője immár nyolcadik generációs whiskykészítő a Makers Mark Distillery ügyvezető igazgatójaként. A környezetvédelem érdekében célja a rovarirtószermentes ültetvények kialakítása. Samuels szerint a vállalatot a természetes erőforrások jelenléte és felhasználása különbözteti meg a többi Bourbontől, hiszen egy természetvédelmi terület és vízrezervátumok mellett fekszik, aktívan élve annak természeti erőforrásaival. A Makers Mark minden zamata a természet szívéből fakad, ezért nincs is szükség a finomhangolásához mesterséges adalékokra. Ezért törekszenek arra, hogy nagy figyelemmel védjék a cég természeti értékeit.
A vállalat székhelye Lorettóban, Kentucky államban található, és a fenntartható whiskygyártás mércéjét alkalmazzák, igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni az ökológiai lábnyomukat a termelés során. Az elmúlt 6 esztendőben a cég egy környezetvédelmi termelési rendszert alakított ki. Úgy kezelik a lepárlási folyamatban megjelenő hulladékot, hogy az biogázzá, egy megújuló energiaforrássá alakuljon át. Ezt később üzemük egy részének tüzelőanyagaként használják fel, földgázfogyasztás helyett. Ráadásul a Bourbongyártás melléktermékét, a wet cake-et szarvasmarhatakarmányként adják el, az új létesítmény üzemeltetésének ellensúlyozására, így az egész rendszer önfenntartóvá válik.
A brand olyan italokkal kényezteti a Bourbon kedvelőit, mint a Makers Mark Whiskey, a Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey, vagy a Makers Mark Holiday Edition Whiskey.
Tarsier: a pápaszemes makikat védő ginvállalat
A Tarsier Ginek mindig keleti ihletésűek, ázsiai inspirációval. Alkotóik, Tim Driver és Sherwin Acebuche afféle „hátizsákos gineknek” nevezik italaikat, mivel ázsiai kalandozásaik során nyertek ötleteket az italokban felhasználható ízekhez. És a dzsungelben találkoztak egy bájos, apró főemlőssel, a pápászemes makival. Annyira beleszerettek erre a szürreális kis szőrmókba, hogy őt választották a brand kabalaállatának, és azóta minden palackjuk címkéjén megjelenik.
A makik már csak néhány helyen élnek a bolygón, azonban mindenki imádja a cukiságukat. Hatalmas szemeik vannak, aprócska szájjal, hippiket idéző szőrös fejjel és kacskaringós farokkal. A világ legparányibb majomféle emlőse ez a kis figura, amely nemigen nő nagyobbra 13 centiméternél, vagyis egy mobiltelefonnál.
A manószerű makik közül a „nagy túlélők” a Fülöp-szigeteken és Indonézia bizonyos részein élnek. Leginkább rovarokat esznek és éjszaka vadásznak, ezért kell nekik az a hatalmas szem a nagy sötétben. Minden kitartásuk ellenére nehezen tudnak életben maradni: az erdőirtások egyre inkább csökkentik, az életterüket, ezért sodródtak a kihalás szélére a bájos kis bestiák. Mivel a pápaszemes makikat a kihalás veszélye fenyegeti, valamennyi eladott palackjukkal kedvenc állatuk fennmaradását támogatják, számos környezetvédelmi kezdeményezés patronálásával.
Közben olyan parádés italokat dobtak piacra, mint a Tarsier Southeast Asian Dry Gin, a Tarsier Calamansi Citrus Gin, a Tarsier Oriental Pink Gin, a Tarsier Khao San Chili Gin.
Vigyázzunk az elefántokra! Az Amarula Krémlikőr szemléletmódja
Elefántnak lenni nagy szabadság és életöröm az afrikai szavannákon. Egészen addig, míg meg nem jelenik egy baljós dzsip, és az abból távcsöves puskával célzó ember…Sajnos az emberi faj jelenti a legnagyobb veszélyt a békés ormányosokra, és a szafarik alaposan megtizedelték az afrikai elefántokat. Főként az elefántcsontért vadásszák őket, hiszen ez felbecsülhetetlen értéket jelent a feketepiacon, és sokaknak sajnos ez a megélhetése az éhségtől sújtott afrikai kontinensen, a legszegényebb területeken.
Az Amarula a marulafa gyümölcséből készíti finom likőreit, és bevételének egy részét az elefántok védelmének szenteli.
Az Amarula nemcsak az elefántok védelmére összpontosít, hanem arra is, hogy jobbnál jobb italokkal élénkítse a likőrök birodalmát! E szemlélet jegyében készít olyan csodás afrikai italokat, mint az Amarula Krémlikőr, az Amarula African Gin, az Amarula Ethiopian Coffee Likőr, az Amarula Vegan Krémlikőr, az Amarula Vanilla Spice Likőr, vagy az Amarula Raspberry Chocolate Likőr.
Szóval érdemes beszereznünk valamelyik krémlikőrös finomságukat, ha szeretnénk megismerni a marulafa különleges zamatát és az afrikai szavannák egzotikus aromavilágát!
Butterfly Cannon Tequila: egy vállalat a pillangók vándorlási útvonalának megőrzéséért
Az emberiség a Kék Bolygó egyre nagyobb területét foglalja el. Ezzel olyan durván és fenyegetően avatkozunk be a természet körforgásába, hogy teljesen felkavarja a fajok megszokott életterét, a biológiai körforgást. Megesik, hogy a civilizációs terjeszkedés megzavarja az állatok megszokott ritmusát, szokásait, például a pillangók vándorlási útvonalában is zavart okozott. Pedig a gyönyörűséges szárnyakkal rendelkező égi vándorok semmit sem szeretnének jobban, mint békésen együtt repülni Amerikából Mexikóba, és onnan vissza…Ezt a folyamatot háborgatja az emberiség, azonban egy tequilavállalat, a Butterfly Cannon felfigyelt a komoly témára, és minden eladott palackjával ezt a helyzetet igyekszik orvosolni, támogatja a pillangók vándorlási útvonalának védelmét.
Szerencsére a vállalat arra is nagy gondot fordít, hogy kellemes italaik kortyolgatásakor pillangók kergetőzzenek a hasunkban az örömtől! Olyan frenetikus párlatokkal érik el ezt, mint a Butterfly Cannon Blue 100% Agave.
Mit tehetünk az egyén szintjén a környezetvédelemért?
Bolygónk globális egészsége olyan válságos helyzetben van, hogy nemcsak a nagyvállalatok vonatkozásában, hanem a saját, személyes életünkben is érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudnánk öko-tudatosabbá válni.
Már a kis lépések is nagyon sokat jelentenek a nagy egészre nézve, hiszen sok kicsi sokra megy. Első lépésnek tökéletes, ha a folyamatos és gyakori autóvezetés helyett a tömegközlekedést választjuk, vagy biciklire, gördeszkára, más alacsony ökológiai lábnyomot hagyó járművet részesítünk előnyben. Legalább ilyen jó megoldás az e-roller, mert még ennek a környezeti terhelése is elhanyagolható egy autó szennyező értékéhez képest. Ahogyan az is remek ötlet, ha a rokonok, családtagok és barátok egy autóval utaznak 4 helyett, és ez a környezetvédelem mellett még az üzemanyag árát is csökkenti.
Az étkezésben szintén lehetnek környezetkímélő döntéseink. Például együnk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezek kedvezőbb áron kaphatóak, és alacsony az ökológiai lábnyomuk. A legjobb, ha lokálisan vásárolunk a helyi termelőktől, hiszen a gyümölcsök és zöldségek szállítása is hozzájárul a szennyeződések növeléséhez.
És ez csak néhány szempont, amit érdemes átgondolni, hogy mi is hozzájáruljunk a környezet védelméhez. Akkor segítjük globálisabb szinten ezt a nemes ügyet, ha barátaink, családtagjaink és ismerőseink figyelmét felhívjuk a környezetvédelem aggasztó tényeire, és nekik is mesélünk a lehetséges környezetkímélő alternatívákról. Mert máshogy nem fog működni a dolog…
Mindannyian felelősek vagyunk a Földért és a természetért, amit az utánunk következő nemzedékekre hagyunk. És azzal is segíteni tudjuk a környezetet védő kezdeményezéseket, ha olyan italokat válasszunk az iDrinks üzleteiben, amelyek kiállnak a környezetszennyezés ellen, és az ökológiai lábnyom csökkentésén dolgoznak. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink bevezetik Önt a legfinomabb, öko-tudatos italok világába!