Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2018. 12. 09. 23:15:23
Gondolom Te is gyakran voltál már úgy, amikor a haverokkal, barátokkal beültetek valahova, hogy jól esne egy whisky vagy ne adj isten egy whisky kóla és nem is érdekelt mit töltenek Neked, csak lehajtottad. Meglehet, hogy egy szórakozóhelyen, vagy egy alapkínálattal dolgozó kocsmában nincs alkalmunk, kedvünk, időnk igazán mélyen belemerülni a választott italunk belsőbb tartalmába és mondanivalójába, mi viszont azt valljuk, hogy érdemes az oktalan italozást félretenni és sokkal nagyobb figyelemmel és tisztelettel fordulni az italhoz amit elénk tesznek. Természetesen ehhez néhány feltétel szükséges. Légy nyitott az újdonságokra, ne akarj sokat és olcsón inni, hanem fogyassz keveset, de válassz a felsőbb polcokról vagy próbálj ki valami újat, és nem utolsó sorban, hagyj időt magadnak, hogy átadhasd magad az élménynek.
2018. 12. 02. 22:22:00

„Amikor a holtak vadásznak ránk… Úgy gondolod számít, hogy ki ül a vastrónon?”
Az HBO egyik ikonikus sorozata tagadhatatlanul a Game of Thrones, azaz a Trónok Harca, amely George R. R. Martin tollából, a Tűz és Jég dalából született.
Tisztelegve a sorozat előtt, a Diageo úgy gondolta érdemes egy sorozatot kiadni hasonlóan ikonikus párlatokból, és ennek örömére a legkedveltebb blended scotch whisky márka a „Mások” stílusában, és a „Falon túliak” külsőjével felruházva megjelentette ezt az egyedi, és egyben limitált kiadású prémium whiskyt.

2018. 11. 15. 13:10:49
Manapság igen sokat hallhatunk a különböző ételallergiában, ételérzékenységben szenvedőkről. Nem tudom, valóban többen vannak-e mint régen (amire nyilván lehet indok az egyre műanyagabb világunk) vagy csak egyszerűen sokkal célzottabban ismerik fel ma már az adott egészségügyi problémákat, mint mondjuk 20-30 éve, amikor az ilyen tüneteket és panaszokat más elnevezéssel illették még. Akárhogy is, akinek nagyon oda kell figyelnie arra, mit ehet, annál nyilván fontos az is, mit iszik.
 
2018. 11. 11. 12:42:48
Pár éve van ez a dolog, ez a »Száraz November«. Elvileg azért találták ki pihent agyú emberek, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen italfogyasztás és az alkoholizmus veszélyeire. Azt mondják, egy hónap kihagyás nem árt meg senkinek, ráadásul a hónap végén eldicsekedhetünk vele, hogy megcsináltuk. Nyilván van egy olyan olvasata is az egy hónap önmegtartóztatásnak, hogy mi magunk is szembesülhetünk azzal, hogy lám, tényleg túléltük a hónapot pedig nem ittunk alkoholt…
 
2018. 11. 05. 07:47:17
A Hennessy a világ talán legismertebb konyakmárkája. A Hennessy konyak ház központja Cognac régióban található, Franciaországban. A Jas Hennessy & Co. évente mintegy 50 millió palackot értékesít világszerte, ami a világ konyakforgalmának mintegy 40 százalékát jelenti. Számos téren voltak elsők a szakmában, lássunk ezek közül néhányat most:
 
 
2018. 10. 31. 07:44:01
Hogy az italgyártók esetében nem kizárólag több száz éves hagyományokkal rendelkező szereplőket találunk, köztudott dolog. Jelenleg talán a ginek világa az, amelyik a legtöbb fiatal szereplőt tudja felmutatni, ami persze érthető, hiszen a gineket általában nem érlelik, egy ügyes új márka hamar piacra dobhatja termékeit, aztán irány a világhír. A whiskyk világában azért kicsit lassabban, nyugodtabban mennek a dolgok, de itt is találunk azért néha egy-egy fiatalabb szereplőt.
 
 
2018. 10. 25. 07:50:24
Nemrég indítottunk egy szavazást a Facebook oldalunkon, azzal a kérdéssel, hogy olvasóink mit kedvelnek jobban, a tequila-t vagy a mezcal-t? 2:1 arányban a tequila győzött. Újra bebizonyosodott, hogy a tequila jóval ismertebb ital, ráadásul sokan vannak, akik a mezcal-t afféle „szegény ember tequilájának” tekintik. Pedig a mezcalban ennél jóval több van...
 
2018. 10. 14. 18:26:33
Azt a legtöbb italfogyasztó tudja, hogy az érlelt röviditalok esetében általában számít, hogy milyen idősek, milyen sokáig érlelték azokat. Írtunk mi is erről már a különböző italfajtáknál. Azonban talán nem árt újra szóba hozni a kérdést. Egy barátunkkal beszélgetve került szóba, hogy mit is jelentenek a VS, VSOP, XO jelölések, pontosabban van-e ezeknek valamilyen »italkategóriákon átívelő« jelentése.
Hát nézzük:
 
2018. 10. 08. 08:50:04
A vodkák kapcsán van egy közkeletű tévhit, méghozzá az, hogy a vodka alapvetően krumpliból készül. Talán onnan ered ez a vélelem, hogy a nagy vodkatermelő nemzetek, a lengyelek és az oroszok esetében a krumpli fontos és népszerű termény, és kétségtelen, hogy bizonyos időszakokban ezt használták is vodka gyártására is. (A burgonyát a magas keményítőtartalma igazából megfelelő alapanyaggá teszi a szeszfőzéshez.) Azonban manapság már semmiképp sem ez a vodka legfőbb alapanyaga.
 
 
2018. 10. 01. 19:09:45
A konyak-brandy italok különbözőségéről is közszájon kering néhány téveszme. Igaz, erről már írtunk korábban, de talán nem árt kicsit felfrissíteni a tudásunk. A közvélekedés a konyakokat egyértelműen prémium terméknek, a brandy-t pedig amolyan „másolatnak” véli. Ez persze messze nincs így, bár azért mint minden hasonló esetben, így itt is van némi ok ezen vélekedésre. Nézzük csak:
 
2018. 09. 27. 20:47:22
A tonik olyan szénsavas üdítőital, melyben kinint oldanak fel. Az eredetileg malária ellenszereként használt ital ma már általában lényegesen kevesebb kinint tartalmaz, és jellegzetesen keserű íze miatt fogyasztjuk. Természetesen a leginkább mint a gin-tonik alkotója találkozunk vele, bár mostanra rengeteg változatban készül, amelyek sokféle ital összetevőiként szerepelhetnek. De hogyan is született ez az ital?
 
2018. 09. 23. 20:23:30
A prémium orosz vodkák egyik kedvelt márkája a Beluga. Ugyan nem túlságosan régi a márka, de az italt előállító Mariinsk szeszfőzde igen komoly tradíciókra tekint vissza. De mit is kell tudni erről a vodkáról, és vajon honnan származik a neve?
 
 
2018. 09. 19. 12:40:00
Vannak olyan részei az emberiség által felhalmozott tudásnak, amelyek - bár valóban hozzátartoznak közös kincsünkhöz - csak bizonyos országokban, régiókban ismertek. Ilyen fontos, de eddig felénk messze nem kellő figyelmet kapott terület a szarvasnyulak kérdése. Viszonylag kevesen vagyunk olyanok, akik ha éjszaka, sötétben kell kimenjünk az udvarra, pont az arra ólálkodó vérszomjas szarvasnyulaktól félnénk.
Pedig talán lenne erre okunk...
 
2018. 09. 17. 08:44:56
Ha sűrűn böngésszük a borok címkéit, találkozhattunk már az „öreg tőke” vagy „öreg tőkék” felirattal. A bort készítő borászok részéről érthető a szándék, amikor ezt külön jelölik a címkén. Az idős kor legtöbbször egyfajta minőséget jelez, mintegy tiszteletet parancsol. De vajon valóban más-e az ilyen tőkékről származó bor?
 
2018. 09. 15. 18:05:08
A mai szeánszunk keretében a whiskyk érlelése és a főzése körül ólálkodó néhány ördögöt kergetjük messzire. Ezek az ördögök már makacsabbak, hiszen némi szaktudás mögé bújnak, és onnan okoznak galibákat az elképzeléseinkben.
 
2018. 09. 09. 22:15:41
Múlt heti írásunkat folytatva, ma is tévhiteket oszlatunk. A bourbon whiskyket is sok tévhit övezi, most nézzünk ezek közül párat, és űzzük ki a bourbon whiskyket öevező tévedések ördögeit. 
 
2018. 09. 03. 09:27:39
Új sorozatunkban hétfőnként, - amikor az olvasók még nem pörögtek fel eléggé a hosszabb lélegzetű értekezések megemésztéséhez –, egy-egy, az italokkal kapcsolatos félreértést, hibásan beidegződött témát próbálunk kicsit körbejárni.
 
A mai az első ilyen írásunk:
 
2018. 08. 28. 11:44:30
Bizonyára sokszor előfordult már, hogy valamilyen illatot érezve elgondolkodtunk azon, hogy mi is lehet az. Ismerős, de nem tudtuk beazonosítani biztosan. Az is gyakran megtörténik, hogy érezzük az illatot, meg is fejtettük, tudjuk hogy honnan ismerős, ott van a nyelvünk hegyén, de egyszerűen nem tudjuk megnevezni. Az illatok teljesen körbevesznek minket és segítenek a tájékozódásban, érzelmeket váltanak ki, vagy segítenek abban, hogy eldönthessük, milyen jellegű az előttünk lévő étel vagy ital.
 
2018. 08. 26. 13:00:14
Választékunkban sokféle pezsgőt találtok. Pár napja a Törley Manufaktúránál jártunk megismerni néhány új pezsgőkülönlegességüket. Ennek kapcsán persze körbe is vezettek a pincékben, amiről eszünkbe jutott, hogy talán nincs mindenki tisztában azzal, hogyan is kerül a buborék a pezsgőbe. Pezsgőt többféleképp lehet készíteni, a legismertebb két módszer a tartályos erjesztés (tankpezsgő) és a palackban történő, úgynevezett „méthode traditionnelle” módszer. Az eredeti Champagne, és általában a minőségi pezsgők (mint a most kóstolt Francois pezsgők is) ez utóbbi módszerrel készülnek.
 
2018. 08. 23. 07:23:45
A hazai kézműves sörök előretörése nagyjából mindenki előtt ismert folyamat. Lassan nincs olyan kocsma vagy szórakozóhely, ahol az ismert nagy sörmárkák mellett ne találnánk meg néhány kisebb, manufakturális főzde termékét. És nagyon sok olyan hely is van, ahol direkt a szinte megszámlálhatatlan fajtájú kézműves sör a vonzerő. Ezzel a sörforradalommal párhuzamosan megjelent egy új fogalom is, mégpedig a KRAFT SÖR megnevezés. De mi is ez pontosan?
 
2018. 08. 21. 18:41:13
Kedvenc italt választani sokféleképpen lehet. Nyilván fontos az ízlésünk, és az annak megfelelő ízek, karakterek megtalálása. Őszintén szólva még ezeken a jellemzőkön belül is olyan bőséges a választék, hogy kis túlzással naponta találhatnánk magunknak új kedvencet, és így sem kéne két egyforma üres üveget kerülgetnünk a spájzban az alatt a néhány évtized alatt, ami még hátravan az életünkből.
 
2018. 08. 20. 16:07:04
Szent István napján persze az új kenyeret (is) ünnepeljük. A meglehetősen összetett ünnepnap történetét megnézhetitek a wikipédián: https://hu.wikipedia.org/wiki/Augusztus_20 , de mi most maradjunk a kenyérnél, pontosabban az aratásnál, még pontosabban magánál a búzánál. Amiből persze nem csak kenyeret lehet ám csinálni…
 
 
2018. 08. 08. 09:00:20
A nyár állandó slágerei a borok különböző habzó, gyöngyöző, buborékos változatai. Mint amilyen például a prosecco, az olaszok e csodás itala. Valóban nagyon felfutott az utóbbi években a prosecco kedveltsége, egy szakcikkben épp azt olvastam, hogy: „Bárki, aki nem vette észre a prosecco sikerét az elmúlt néhány évben, az valószínűleg jó ideje egy barlangban él„ De mit is érdemes tudni erről a gyöngyöző italról, miért is szeretjük mi annyira?
 
2018. 08. 06. 06:34:56
A citromból (pontosabban, mint látni fogjuk, a citrom héjából) készült likőröket ugyan sokan ismerik, de az otthoni bárszekrényükbe azért csak kevesen állítják be. Pedig ezek az italok nagyon finomak lehetnek, különösen a nyári forróságban, pezsgővel, proseccóval vagy épp tonikkal keverve. Nézzük, honnan is erednek ezek a likőrök.
 
 
2018. 08. 02. 07:34:35
Gondolom számodra is ismerős a szituáció: Este van, végre hazaértél, lassan vége a napnak, túl vagy a vacsorán. Végre biztos lehetsz abban is, aznap már nem kell a kormány mögé ülnöd. Leheveredsz hát a tv elé a kanapéra, épp megy egy film, amit ugyan már láttál, de tetszett, miért ne néznéd meg még egyszer. És, mivel finom ember vagy, előveszed a kedvenc féltve őrzött 18 éves whiskydet és öntesz egy adagot pár jégkockára, a palackot gondosan elől hagyva. Vagy épp bontasz egy üveg bort, hasonló megfontolással. Aztán belekortyolsz, és… Éhes leszel! Szinte rögtön. Igaz, alig pár perce vacsoráztál, de ez igazából a múlt mindent elborító ködébe vész már, te bizony most lettél éhes. Kimész hát a konyhába, kensz egy vajas kenyeret, dobsz rá valami sonkát vagy sajtot, aztán visszaülsz a kanapéra. A szendvics persze addigra, mire elhelyezkedsz, nagyjából el is fogy, iszol hát még egy kortyot. És indul a folyamat elölről…
 
2018. 07. 30. 07:45:00
Úgy fest, a meleg még velünk marad egy ideig. És miután ezt a nyári forróságot sehogy sem tudjuk eltenni a vacogós téli napokra (pedig akkor igazán jól jönne) minden energiánkat a túlélésre fordíthatjuk. A túlélésnek sok módja van, ezek egyik legkellemesebb fajtájáról írunk most pár szót, ez pedig az Aperol Spritz.
 
2018. 07. 22. 11:53:16
Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, a whisky a legtöbbünk számára amolyan jéggel töltött, masszív üvegpohárból való fogyasztásra kitalált italfajtát jelent. Lehet kifinomult, füstös skót, vagy férfiasabb és markánsabb bourbon, a fogyasztása valahogy így kell kinézzen. Vannak ugyan whisky koktélok, igazán finomak is, de a whiskyről mégsem azok ugranak be elsőre, hanem Jockey Ewing, meg az összes vadnyugati westernhős. Persze a világ változik. Volt már szó itt arról, hogy az utóbbi években egyre több italgyártó kívánja meg a sörgyártók piacát, és egyre másra jelennek meg az alacsony alkoholtartalmú, készre kevert fémdobozos koktélok. Ezek között szinte minden italfajta megtalálható, a minőségük pedig meglehetősen változatos. Vannak igazán jól sikerültek köztük, de vannak felejtősebbek is…
 
2018. 07. 18. 07:40:21
Beszéljünk még kicsit a moonshine whiskykről. Ezekről az italokról volt már szó itt a blogon, de a Facebook oldalunkon képeket megosztva mindig észrevehető, hogy ez az italfajta valahogy izgatja az emberek fantáziáját. Persze, miért is ne lenne így, ha valami tiltott, vagy tilos, az mindig izgalmas. A moonshine kategóriát megalkotó marketingeseknek alighanem épp ez az általános emberi kíváncsiság lebegett a szemük előtt…
 
2018. 07. 14. 11:01:00
A Szatmár-Bereg megyei síkság folyókkal ölelt területe hagyományosan a finom pálinkáiról ismert. Adottságainak hála fantasztikus minőségű gyümölcsök teremnek arrafelé, amelyekből valóban kiváló pálinkák készülnek. Itt található az ország egyik legkiválóbb pálinka főzdéje, a Panyolai pálinkák is. A legkiválóbb alapanyagok, az igen régre nyúló hagyományok, az alkalmazott kézműves eljárások kombinálva a legkorszerűbb technológiákkal piacvezető, messze földön híres pálinkák alkotását teszik lehetővé.
 
Az alábbi írásunkban néhány 3D zoomolható, körbenézős videóban mutatjuk be, hogyan is mennek a dolgok ennél a patinás cégnél. Tartsatok velünk ezen a virtuális túrán.
 
2018. 07. 08. 20:18:05
Miről is híresek az írek? A whiskey-ről, a zenéről. a manókról, a Guinnessről, gyönyörű lányaikról, és Conor McGregorról. De mindezek mellé talán jól tesszük, ha felvéssük a noteszünkbe a gint is. Bizony, a tradicionális ír italok sorába lassan odafér ez a fűszeres ital.