x
Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2018-06-18 09:43:42
A sörösüvegek lezárására használt koronás, sajtolt kupakot mindenki ismeri. Ez is egy olyan találmány, ami gyermekkorunk óta velünk van (függetlenül attól, mikor is voltunk gyerekek) azonban azért mégsem egyidős az emberiséggel, nézzük hát a történetét:
 
2018-06-10 13:15:14
Hogy a minőségnek ára van, azzal nagyjából már mindannyian tisztában vagyunk. Az italoknál sincs ez másképp, a minőségi alapanyagok, az odafigyeléssel és türelemmel történő gyártás mind pénzbe kerül. Mindehhez az érlelt italok esetében hozzájön "az idő pénz” törvényszerűsége is, ha egy italt évekig, netán évtizedekig kell érlelni, akkor azt bizony az árban is érvényesíti a gyártó. Az alábbiakban azoknak kívánunk segíteni, akik úgy gondolják, finom ember csak nagyon drága italokat fogyaszthat, viszont nem tudják, ez körülbelül mekkora összeget is jelent, és azt sem szeretnék, ha a barátaik megszólnák őket, hogy nem kellően prémium termékek vannak a bárszekrényben.
 
2018-06-08 17:34:08
A múltkori whiskys poszt után akkor most megírom a kendőzetlen igazságot a rumokról is. Persze ez sem az iDrinks.hu dolgozóinak egybehangzó, pláne hivatalos véleménye lesz, jóval inkább a szövegíró monológja. A saját rumos élményeimből építkezik ez az írás. Azonban az élmények árnyalásához kicsit vissza kell menjünk az időben…
 
2018-06-06 10:52:03
Az van, hogy néha az embernek elege lesz a politikailag korrekt beszédből, és úgy érzi, itt az ideje egy kicsit az igazsággal is foglalkozni. Persze egy italkereskedés szövegírójaként nyilván minden terméket egyformán illik ajánlanom, de azért nekünk, nekem is vannak kedvenceim. Ez a mostani, bevallottan szubjektív poszt erről fog szólni.
 
2018-05-30 10:06:48
A sörkedvelők jól tudják, hogy Belgium bizony nagyhatalom e habzó ital terén. Szintén jól ismert az apró rózsaszín elefánt, amely talán a leghíresebb belga sörmárka, a Delirium Tremens címkéjén található. De hogyan került oda, és egyáltalán miért ez lett a sör neve?
 
 
2018-05-23 13:23:52
Bár sört szinte az egész világon készítenek, vannak nemzetek, amelyek valahogy nagyon kötődnek ehhez az italfajtához, és akik ezt az italt más módon is készítik, mint általában megszokhattuk. Az egyik ilyen nemzet a belga, ahol a kolostorokban főzött sörnek bizony igen komoly hagyománya van.
 
 
2018-05-23 10:00:00
A krém- és whiskylikőrök jelentős része tejszín felhasználásával készül. A gyártók általában büszkék is a felhasznált tej minőségére, nem egy esetben saját gazdaságukból származik az alapanyag. Ez rendben is van így.
2018-05-15 06:26:55
Lehet hogy egyszer majd úgy gondolunk az elmúlt évre: 2017 volt az év! Óh, és micsoda év?! Mikoron rájöttek a Diageo tulajdonában lévő, hatalmas cégóriásnál, hogy „Oké! Elég volt nekünk ennyi idő biztonságban! Most kísérletezzünk!”, és nekiálltak őrült tudós módjára, összeöntögetni, megpörkölgetni, kísérletezni!
 
2018-05-11 08:45:23
Szeretjük az olyan, minőségi márkákat, amik nem túl hosszú idő alatt futottak fel és váltak közismerté. Ez többnyire arra bizonyíték, hogy ha valóban minőségi termékkel tudunk előrukkolni, akkor arra felfigyel a közönség. Nem kell legendás történeteket írnunk, lovagkori mesékről, hogy miként találták fel az italt, nem kell ősi, titkos szerzetes kézírásokat lapozgatnunk a 42 különböző összetevőkről. Készülhetnek finom italok manapság is.
 
2018-05-07 10:34:27
A japán italok sokunk számára épp olyan misztikusak, mint a japán kultúra és élet maga. Azt sejtjük, hogy a tradicionális italok arrafelé rizsből készülnek, és ismerjük a szaké vagy épp a chochu italfajták nevét, de abban, hogy ezek például égetett, vagy épp erjesztett italok, egyáltalán mondjuk pálinkának vagy inkább bornak tekinthetőek, már nem vagyunk egészen biztosak.
 
Írásunk ezekre a rejtélyekre derít némi fényt…
 
2018-05-03 10:17:15
A Talisker mára a Skye szigetek szupersztárjának számít. A szigeten eredetileg 7 lepárló állt, mára azonban csak az 1830-ban alapított Talisker maradt fent. Valamit alighanem jól tudnak...
 
2018-04-27 05:38:13
A nyugati Highland egy kis öblében elhelyezkedő lepárló régóta ad a világnak kiváló párlatokat. Egészen 1794-óta, mikor is John és Hugh Stevenson megalapították, ebben a kis városban és környékén elsőként.
 
2018-04-24 10:12:37
Előző írásunkban körbejártuk, mi is a tequila és hogyan is készül. Mostani posztunk az érlelés és palackozás témájáról mesél.
 
2018-04-22 14:22:27
Az Oliver&Oliver cég sokféle rumja új szereplő a választékunkban. De mit is érdemes tudni erről a Dominikából érkező italról, és vajon miért érezni a palackokat szemlélve és a címkéket olvasva ilyen erős kubai kötődést, ha egyszer ezek dominikai rumok?
 
A katalán származású Juanillo Oliver, a tizenkilencedik század közepén érkezett Kubába, mint spanyol katona. A katonai szolgálat befejezése után a szárazföldre való visszatérés helyett úgy döntött, hogy a sziget közepén telepedik le, egy olyan területen, amely később Oliver néven vált ismertté, Las Placetas város közelében. Itt alapított családot, és gazdálkodóként megkezdte a dohány és a cukornád termesztését. Röviddel ezután a család elindított több vállalkozást is, hogy a saját terményeiket maguk is dolgozzák fel.
 
2018-04-15 20:15:13
Talán a tequila a leginkább félreértett italkategória a fogyasztók között. (Persze mint már korábban írtuk, a rumok kategorizálása is hagy némi kívánnivalót maga után…) Ugye ismert, hogy a fogyasztásuk vagy só/citrom vagy fahéj/narancs kombinációban a legelterjedtebb, és hogy az igazi kézműves tequilákban van kukac, ami a növény levelei között megbújó állatka, és beleteszik a palackba… Sok, dolog hibádzik ezekben az állításokban.
 
2018-04-15 19:47:55
Laggan Mhouillin kifejezés, az ősi kelta nyelvet beszélők számára nem okoz nehézséget, de akinek már egy kicsit berozsdásodott a szókincse annak segítünk; Völgybéli malom. Ebből a kifejezésből született, és egyszerűsödött le a mostanra ez a kultikus whisky név, ami Islay-i whiskyk kedvelői között must-try kategória.
 
2018-04-10 08:26:25
Amikor először kóstolja az ember, akkor meglepődik, rácsodálkozik erre a whisky-re. Aztán ez így megy minden újabb kóstoláskor, amíg csak tart a palack.
 
2018-04-09 13:29:34
Az italok világa szinte végtelen választékot kínál. Kedvenceink persze vannak, de korántsem biztos, hogy ezek minden esetben megfelelőek az adott időponthoz, és az adott élethelyzethez. Aki nem csak egyféle italt fogyaszt, érezhette már, hogy bizony a különböző italoknak sokszor különböző hatása van, dacára annak, hogy – elvileg – ugyanaz a hatóanyaguk, ugyanaz az alkohol található bennük.
 
2018-04-06 08:23:27
Egy hagyományos szőlőből készült bor kóstolásakor elsők között keressük a gyümölcsösséget mutató jegyeket, és amikor felfedezzük, nem győzzük sorolni ezeket. De mi történik, ha egy eleve gyümölcsből készült bort kóstolunk? Egyáltalán, miért is tennénk ilyet?
 
2018-04-05 09:07:36
Ahogy írásunk első részében már említettük, az a japán whiskyk ismertsége az 1900-as évek folyamán folyamatosan nőtt. Azonban a valódi, komoly áttörés csak mintegy 30 éve történt, amikor is komolyabb szakmai körökben is felfigyeltek az eddigre már valóban jó minőségű párlatokra. Ebben nyilván nagy szerepe volt annak, is, hogy ekkor már tényleg sok, komoly tapasztalattal bíró lepárló volt a szigetországban, amelyek ráadásul meglehetősen egyedi és csak rájuk jellemző whiskyket készítettek.
 
2018-04-03 03:29:16
A 19. század végére kialakult Észak-skóciai vasúthálózat számos iparág kialakulását segítette elő. Ekkoriban sok vállalkozó szellemű skót kezdett új vállalkozásba. Ekkoriban, 1897 nyarára épült fel a Dalwhinnie lepárló, ahol 1898-ban már el is készültek az első párlatok.
 
2018-03-29 18:04:14
Talán néhány szót érdemes írnunk az alkohol és a gépjárművezetés kapcsolatáról. Természetesen azt már mindenki tudja, hogy Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Fontos lehet tehát, hogy tudjuk, a reggel lehajtott féldeci után délután vajon már vezethetünk-e? Ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, az alábbiakban csak némi elméleti okfejtést olvashattok. Akit komolyan érdekel a kérdés, netán sűrűn felmerül ez a probléma, számolgatás helyett mindenképp be kell szerezzen egy mérőműszert, vagyis egy alkoholszondát, méghozzá nem valami olcsó, noname modellt, hanem egy profi, hitelesített eszközt.
 
2018-03-26 13:38:52
Bár japán, mint whiskygyártó nemzet, az utóbbi pár évtizedben került a reflektorfénybe, azért véletlenül se gondoljuk azt, hogy az elmúlt 20-25 évben nőttek ki a földből a japán whisky márkák. (Ez a gondolat annyira valós, mintha azt gondolnánk, hogy a Bushmills cég 1608-óta létezik és készít whiskey-ket.)
 
 
2018-03-26 10:23:42
A Cragganmore 12 dagadó mellkassal áll a Diageo Classic Malts sorozatában, a Speyside whiskyrégiót reprezentálva. Ez a 12 éves whisky a zászlóshajója a gyártócégnek, és nem is véletlenül, mint ahogy az sem véletlen, hogy ez a csodás párlat a fogyasztók kedvencévé vált az évek folyamán.
 
2018-03-19 08:06:48
Új sorozatunkban néhány talán kevésbé ismert whiskyt mutatunk be kicsit közelebbről. Az első legyen a Highland-i régió egy igazán érdekes párlata, a Clynelish 14 éves itala.
 
A kelta nyelven „Elzárt legelő”-t jelent a lepárló neve, és rögös életúttal a háta mögött a mai napig kiváló párlatokat gyárt. Highland viharos zugában fekvő whisky üzem, többnyire a lágy, só szigeteki levegővel áthatott, és olajos karakterű párlatjaikról ismertek, és ez a 14 éves kiadás teljesen helyt áll a sztereotípiáknak.
 
2018-03-12 07:47:13
A világ, amiben élünk egyre kiszámíthatóbb. Az emberiség fejlődik, okosodik. (Tudjuk, a laposföld-hívők meg az oltásellenes liga nem ezt mutatja, de ők valójában csak apró programhibának tekinthetőek.) Alapvetően sajnos elmondhatjuk, hogy a mágia és a varázslat, - mármint az IGAZI mágia és az IGAZI varázslat – kissé a háttérbe szorult mára.
 
2018-03-07 04:49:14
Folyamatos sikerek. Tömören ennyivel is össze lehetne foglalni az ausztráliai Four Pillars Distillery utóbbi éveinek munkásságát. 2013 alapították a vállalkozást, és meglehetősen szokatlan módon, egy közösségi finanszírozást szervező oldalon tették közzé a terveiket. És a közönség úgy szavazott, hogy megérdemlik a bizalmat.
 
2018-03-05 13:06:22
A csodálatos andalúziai Jerez de la Frontera város környéki szőlővidékek Kr.e. 1100 óta (amióta a főníciaiak bemutatták a borgyártást a spanyoloknak) kényeztetik kiváló termékeikkel a fogyasztókat. A területhez igazán köthető italfajta Sherry, ami egy erősített bor, és igazán különleges borféleség.
 
2018-03-02 06:48:52
Aki akárcsak felületesen is ismeri az italok világát, tudja, hogy az érlelt italok drágák. Az érlelés idő, az idő pedig pénz, mint tudjuk. Ha egy gyártó a lepárolt italát csak mondjuk 20 év tárolás/érlelés után tudja eladni, akkor azt nyilván meg is kell fizettesse a vásárlókkal. Épp ezért lehet elgondolkodtató, amikor a polcon meglátunk mondjuk egy 23 „éves” rumot Guatemalából, aminek megkapjuk literét alig 23 ezer forintért. Vagy egy 15 éves Nicaraguai rumot csak 10 ezer forintért… Nincs itt valami turpisság?
 
2018-02-27 20:46:20
Azért sokan tudják, hogy rengeteg kevert italnak a kvintesszenciája a jó jég. Persze lehet próbálkozni silányabb minőségű változatokkal is, de megnézhetjük magunkat egy vizes Frozen Fruit Daiquiri szervírozásakor, hogy bizony a jattot nem nagyon sajnálhatjuk, ha ezt voltunk képesek kiadni a kezünkből.