Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 04. 23. 07:00:00

Lehetséges, hogy Amerika Kapitány, Vasember, Hulk és társaik kevesek lesznek ahhoz, hogy legyőzzék a Végtelen Kövekkel vagánykodó Thanost, aki már a teret, az időt és az elmét is befolyásolja? Bizony rájuk férne az erősítés! Mi lenne, ha beszállna a küzdelembe Rozsomák, Venom, Deadpool és még néhány ismert szuperarc?

Nézzük, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre!

2019. 04. 22. 06:00:00

Rohamosan közeleg az elmúlt 20 év legnagyobb filmes dobása, a Marvel első szakaszának fináléja. A fanatikus rajongók már tűkön ülve várja a Végjátékot, amelyben a Bosszúállók, a Galaxis Őrzői, Dr. Strange és a többiek farkasszemet néznek az univerzumot fenyegető legnagyobb veszéllyel, Thanosszal.

A Végtelen Kesztyűt birtokló titán egyetlen csettintésével eltörölte a világegyetem élőlényeinek felét, és az ellene támadó szuperhősöknek azzal a lehetőséggel is számolnia kell, hogy a végső csatában rájuk is hasonló sors vár…Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen kritikus csata előtt Amerika kapitány és Hulk ne koccintana valamilyen bátorító itallal, mielőtt nekivágnak életük legdurvább harcának. Lássuk, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre.

2019. 04. 19. 00:00:00

Egy kristálymetszésű Glencairn kristálypohárban pörgeti Ön a kedvenc whiskyét? Megadja a módját a pálinkázásnak egy kimagasló minőségű panyolai tulipános pohárszettel, és a Tatra teát sem szimpla poharakból kortyolja, ha megjönnek a vendégek?

 Tartsunk egy rövid seregszemlét a legmenőbb poharak között, mert nélkülük a szenvedélyes prémium italrajongó bárszekrénye csupán kopár pusztaság!

2019. 04. 17. 00:00:00

A húsvétról sokaknak nem a locsolkodás és a nyuszi jut az eszébe, hanem a családi asztalra kerülő ínycsiklandozó finomságok. Az étlap a legtöbbször csak minimális mozgásteret ad a kreatív újdonságoknak. Van egy merész ötletünk a húsvéti gasztronómiához, ami igazi feltámadást jelent a menüsor számára: próbáld ki idén a pannonhalmi pálinkaparfümöket, amelyek nemcsak feldobják a húsvéti fogásokat, hanem maradandó ízélménnyel ajándékozzák meg a vendégeket!

2019. 04. 16. 00:00:00

Régóta tudjuk, hogy a magyar- és a világirodalom legnagyobb költői/írói nem voltak szentéletűek, és zseniális alkotásaikhoz olykor egy klassz sörből, borból vagy whiskyből merítettek isteni inspirációt. Tartottunk egy kis szesz-nyomozást, és kiderítettük, mi volt a kedvence Petőfinek, Hemingwaynek, Haseknek és a többi irodalmi lángelmének!

2019. 04. 10. 00:00:00

Még csak az év első negyedében járunk, de a bbcgoodfood. com már most jóslásokba bocsátkozott arról, mik lesznek az év top whiskyjei. Ám legyen! Menjünk bele a játékba, rázzuk meg a varázsgömböt, suhintsunk egyet a varázspálcával és lássuk, mit fogunk kortyolgatni az előttünk álló esztendőben!

2019. 04. 06. 10:00:00

A Gin Magazine nem tétlenkedik, és máris megnevezte a kategória legmenőbb italait. Egy erdei álom, a Dingle Original Gin lett a legjobb londoni száraz gin, az élvonalba robbant a svéd Hernő Juniper Cask, de vannak még meglepetések bőven: a legjobbak közé még egy elefántos gin is felkapaszkodott!

2019. 04. 04. 10:00:00

A whisky fogyasztást általában férfias tevékenységnek hisszük, ám itt a csattanós válasz a hímsoviniszta felfogásnak. Egy kanadai whiskygeek hölgy nemcsak konyít az élet vizéhez, hanem komoly szakértőnek számít ezen a területen.

A lány, aki beleszeretett a whiskyk illatába

Alwynne Gwilt eleinte idegenkedett a whiskyk világától, egy sorsdöntő estén a Sohón lévő Milroy whiskyboltban azonban úgy ráérzett az ízükre, hogy hamarosan saját weboldalt hozott létre a témáról. Azóta nagy figyelmet szentel a szaglás kutatásának és annak, hogyan kapcsolódik mindez a whiskyk mélyebb megismeréséhez.

2019. 04. 02. 10:00:00
Skócia területének jelentős részét tőzeg borítja. A tőzegrétegek elképesztően hosszú idő alatt, 1000-5000 év alatt alakultak ki. A tőzegrétegek elhalt vegetációkból és növényi maradványokból állnak, és akár több méter vastagok is lehetnek. Egy ilyen mocsaras rész évente nagyjából 1 millimétert nő, ezért egy 4 méter magasságú tőzegtömb akár 4000 éves is lehet!
2019. 03. 31. 18:47:53

Hogyan kapcsolódik egy különösen finom whiskey az ír irodalomhoz? A whiskey-legendárium szerint az írók könnyéből származik a világ egyik legjobb ír itala, a Writers Tears!

Samuel Beckett és Martin McDonagh briliáns drámaírók, Jonathan Swift Gulliverrel, Bram Stoker pedig Draculával adott halhatatlan hőst a világirodalomnak. Mindannyian írek, világhírű művészek, ám egy harmadik közös pont is van bennük: a Writers Tears whiskey!

2019. 03. 31. 18:40:33

A Brockmans egy gin, csak sokkal jobb annál – a gyártó nemes egyszerűséggel csak így jellemzi különleges italát. Fanatikus rajongói szerint a Brockmanst annyira karakteres és egyedi, hogy semmilyen más gin ízéhez nem lehet hasonlítani, a ginekkel még csak ismerkedők pedig egy egészen sajátos markáns ízvilágot fedezhetnek fel ebben az italban.

2019. 03. 26. 14:47:23

A britek csajozós ügynöke a szebbik nem (és a soron következő robbantás, -lövöldözés-meneküléscunami) mellett a minőségi italokat szereti a legjobban. Mindegy, hogy Moszkvában, Rómában vagy Rio de Janeiróban akciózik, nem éri be a szimpla adrenalinfröccsel, mert mindig ott szorongat a kezében egy whiskyt, egy americanót vagy egy mojitót, vagy a nála már klasszikusnak mondható Vesper Martin koktélt, ami felrázva az igazi.

A tökéletes ellazulás jegyében dőlj hátra a kedvenc kanapédon, kapcsolj be egy hangulatos James Bond tracklistet, és nézzük, milyen italok rejtőznek a kém bárszekrényében!

2019. 02. 26. 00:00:00
A skót whisky-k világa annyira gazdag, hogy nehéz köztük választani, hisz minden régiónak megvannak a maga TOP tételei, így tényleg igen nehéz dolgunk van, ha szeretnénk felállítani egy "kihagyhatatlan" scotch listát. Másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ízlésben nagyon is különbözhetünk, így szintén nehéz megtalálni a legideálisabb válogatást. Kis listánkban olyan tételeket gyűjtöttünk össze, melyek ízléstől és régiótól függetlenül valóban mindenhol helyet érdemelnek.
Ezen a vonalon elindulva érdemesnek gondolhatjuk, hogy szélesebb skálán mozogjanak az otthoni bárunkban lévő single malt whisky-k jellegei, így azon barátainkat is meg tudjuk kínálni egy pohárkával, akik nem feltétlenül ugyanazon párlatokon kulturálódtak, mint mi, és persze meg is érdemlik a dram-ot!
 
Kiválasztottunk 5 olyan whisky-t, amit szerintünk mindenképpen érdemes tartani egy otthoni bárban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden hozzánk látogató számára lesz egy kiváló ajánlatunk.
 
2019. 02. 19. 00:00:00
1988. július 14.-én született, Dublin 12-es számú, Crumlin körzetében. Általános iskolás korában kedvelte meg a sportokat. Elsőként a foci volt a szerelme, de 12 éves korára elkezdték érdekelni a küzdősportok, majd ezután beíratták a Crumlin Box Club-ba.
Na, valahol ekkor kezdődött egy hihetetlen pályafutása egy ír ketrecharcosnak, akit Conor McGregornak hívnak. Az elmúlt 3 évben a világ legismertebb kevert stílusú harcművészévé nőtte ki magát. Egyúttal készített nekünk - whiskey kedvelőknek - egy újabb művet, amit immár el is fogyaszthatunk.
2019. 01. 21. 21:54:00

A maga 44.7%-os alkoholfokával, intenzív ízeivel, karakteres megjelenésével és különböző területeken való felhasználhatóságával lett az Angostura Aromatic Bitters egy a „bitter mindenekfelett”.

Ahogy mint sok más ital esetében a bitterek kezdetben az orvosok kedvelt gyógyító szerének számítottak, akár csak mint mondjuk a Cola vagy a gyógynövény alapú főzetek, macerátumok. A bittereket gyakran használták különböző megbetegedések tüneteinek kúrálására, de a bartenderek is hamar rájöttek, hogy milyen fenséges ízeket ad hozzá a különböző kevert italokhoz. A bitterek hajnala hamar eljött és meghódította az egész bartender szakmát. Ennek fényében érdemes az Angostura Aromatic Bitters keserű történetéről is pár szót ejteni.

A XIX.század elején egy német orvos - Johann Gottlieb Benjamin Siegert - kísérletezte ki a receptet és használta, amikor is Simón Bolívar hadseregében felcserként dolgozott. Eredetileg egy gyógyszerszerű, gyógyító likőrként volt használatos, különböző hasi panaszok kezelésére, csuklásra valamint sebek gyógyulását elősegítő kenőcsként. Noha meglepő lehet, de kevert italokhoz való felhasználását megelőzően XX. és XXI. században volt már ruhafesték, de illatosítónak is használták.

2019. 01. 14. 16:29:27
Arra már többször volt példa, hogy az italok világából való munkássága során valakiből „sztár” lett (Vegyük csak például Stephanie Macleod-ot, vagy Tom Jones-t (Nem az énekest!!)), de arra is sokan felfigyelnek amikor egy celebritás tulajdonában lévő italmárka jelenik meg a piacon, főleg mert azok piaci bevezetése sokszor a celebritás aktív bevonásával történik.
 
Persze sokszor direkt úgy írják a filmekhez a szerződéseket, hogy valamilyen módon megjelenhessen egy jelenetben az adott ital, vagy sporteseményeken a bárokban CSAK azt az italt lehessen kapni. Természetesen a megfelelő minőség hiányában az marketing összes nagyágyújával sem lehet az italt a piaccal megszerettetni, de kétségtelen, hogy sok márka esetében jól jön ez a nem is jelentéktelen hátszél. Az, hogy valójában az ital kiválósága, vagy az ismert emberekkel való összekapcsolás segíti előbbre jutni a fogyasztók szemében az italt  , az nem a mi dolgunk eldönteni, és éppen ezért nem is azt írjuk most meg…- de a véleményünk azért megvan! és arra bíztatunk mindenkit, hogy ismerje meg ezeket a párlatokat és alkossa meg saját véleményét a kiszemelt tételekről. Mostani bejegyzésünkben inkább egy rövid ismertetés, felsorolást szeretnénk megmutatni a mostanság oly népszerű külföldi film- és sportcsillag italmárkái közül:  
2018. 12. 28. 14:04:43
December 31.e szorosan összekötődik a pezsgő-, prosecco-, habzóbor-, cava-, champagnefogyasztással, de sajnos gyakran csak leszaladunk a boltba és bedobjuk a kosarunkba, majd fizetés után, a mélyhűtőben való gyors lehűtés után töltögetjük vendégeink, vagy a saját poharunkba. Van pár dolog amire érdemes lenne odafigyelnünk a kiszemelt pezsgő fogyasztásakor, vagy egyáltalán a különböző típusok kiválasztásánál.
 
(Mostani posztunk nem a champagne és a habzóborok közti különbséget fogja taglalni, hanem inkább egy fogyasztási iránymutató. Nevezzük most mindet pezsgőnek!)
2018. 12. 18. 21:44:54
2003-ban jött rá Felcser Máté ("RendbenMan") és Farkas Roland ("Wolfie"), hogy mennyire jól tudnak együttműködni, és ezzel nagyjából meg is alakult a mára kultikus zenekarként ismert Punnany Massif. Zenéltek is szorgalmasan, mígnem egyszer csak azt vették észre, hogy hopp, elszállt 15 év. Eközben, egy pár országgal arrébb úgy döntött a szintén igencsak sikeres és kultikus Ballantines cég, hogy az egyik különleges maltokat adó lepárlójuktól, egy 15 éves single malt whisky sorozatot hoznak létre.
2018. 12. 09. 23:15:23
Gondolom Te is gyakran voltál már úgy, amikor a haverokkal, barátokkal beültetek valahova, hogy jól esne egy whisky vagy ne adj isten egy whisky kóla és nem is érdekelt mit töltenek Neked, csak lehajtottad. Meglehet, hogy egy szórakozóhelyen, vagy egy alapkínálattal dolgozó kocsmában nincs alkalmunk, kedvünk, időnk igazán mélyen belemerülni a választott italunk belsőbb tartalmába és mondanivalójába, mi viszont azt valljuk, hogy érdemes az oktalan italozást félretenni és sokkal nagyobb figyelemmel és tisztelettel fordulni az italhoz amit elénk tesznek. Természetesen ehhez néhány feltétel szükséges. Légy nyitott az újdonságokra, ne akarj sokat és olcsón inni, hanem fogyassz keveset, de válassz a felsőbb polcokról vagy próbálj ki valami újat, és nem utolsó sorban, hagyj időt magadnak, hogy átadhasd magad az élménynek.
2018. 12. 02. 22:22:00

„Amikor a holtak vadásznak ránk… Úgy gondolod számít, hogy ki ül a vastrónon?”
Az HBO egyik ikonikus sorozata tagadhatatlanul a Game of Thrones, azaz a Trónok Harca, amely George R. R. Martin tollából, a Tűz és Jég dalából született.
Tisztelegve a sorozat előtt, a Diageo úgy gondolta érdemes egy sorozatot kiadni hasonlóan ikonikus párlatokból, és ennek örömére a legkedveltebb blended scotch whisky márka a „Mások” stílusában, és a „Falon túliak” külsőjével felruházva megjelentette ezt az egyedi, és egyben limitált kiadású prémium whiskyt.

2018. 11. 15. 13:10:49
Manapság igen sokat hallhatunk a különböző ételallergiában, ételérzékenységben szenvedőkről. Nem tudom, valóban többen vannak-e mint régen (amire nyilván lehet indok az egyre műanyagabb világunk) vagy csak egyszerűen sokkal célzottabban ismerik fel ma már az adott egészségügyi problémákat, mint mondjuk 20-30 éve, amikor az ilyen tüneteket és panaszokat más elnevezéssel illették még. Akárhogy is, akinek nagyon oda kell figyelnie arra, mit ehet, annál nyilván fontos az is, mit iszik.
 
2018. 11. 11. 12:42:48
Pár éve van ez a dolog, ez a »Száraz November«. Elvileg azért találták ki pihent agyú emberek, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen italfogyasztás és az alkoholizmus veszélyeire. Azt mondják, egy hónap kihagyás nem árt meg senkinek, ráadásul a hónap végén eldicsekedhetünk vele, hogy megcsináltuk. Nyilván van egy olyan olvasata is az egy hónap önmegtartóztatásnak, hogy mi magunk is szembesülhetünk azzal, hogy lám, tényleg túléltük a hónapot pedig nem ittunk alkoholt…
 
2018. 11. 05. 07:47:17
A Hennessy a világ talán legismertebb konyakmárkája. A Hennessy konyak ház központja Cognac régióban található, Franciaországban. A Jas Hennessy & Co. évente mintegy 50 millió palackot értékesít világszerte, ami a világ konyakforgalmának mintegy 40 százalékát jelenti. Számos téren voltak elsők a szakmában, lássunk ezek közül néhányat most:
 
 
2018. 10. 31. 07:44:01
Hogy az italgyártók esetében nem kizárólag több száz éves hagyományokkal rendelkező szereplőket találunk, köztudott dolog. Jelenleg talán a ginek világa az, amelyik a legtöbb fiatal szereplőt tudja felmutatni, ami persze érthető, hiszen a gineket általában nem érlelik, egy ügyes új márka hamar piacra dobhatja termékeit, aztán irány a világhír. A whiskyk világában azért kicsit lassabban, nyugodtabban mennek a dolgok, de itt is találunk azért néha egy-egy fiatalabb szereplőt.
 
 
2018. 10. 25. 07:50:24
Nemrég indítottunk egy szavazást a Facebook oldalunkon, azzal a kérdéssel, hogy olvasóink mit kedvelnek jobban, a tequila-t vagy a mezcal-t? 2:1 arányban a tequila győzött. Újra bebizonyosodott, hogy a tequila jóval ismertebb ital, ráadásul sokan vannak, akik a mezcal-t afféle „szegény ember tequilájának” tekintik. Pedig a mezcalban ennél jóval több van...
 
2018. 10. 14. 18:26:33
Azt a legtöbb italfogyasztó tudja, hogy az érlelt röviditalok esetében általában számít, hogy milyen idősek, milyen sokáig érlelték azokat. Írtunk mi is erről már a különböző italfajtáknál. Azonban talán nem árt újra szóba hozni a kérdést. Egy barátunkkal beszélgetve került szóba, hogy mit is jelentenek a VS, VSOP, XO jelölések, pontosabban van-e ezeknek valamilyen »italkategóriákon átívelő« jelentése.
Hát nézzük:
 
2018. 10. 08. 08:50:04
A vodkák kapcsán van egy közkeletű tévhit, méghozzá az, hogy a vodka alapvetően krumpliból készül. Talán onnan ered ez a vélelem, hogy a nagy vodkatermelő nemzetek, a lengyelek és az oroszok esetében a krumpli fontos és népszerű termény, és kétségtelen, hogy bizonyos időszakokban ezt használták is vodka gyártására is. (A burgonyát a magas keményítőtartalma igazából megfelelő alapanyaggá teszi a szeszfőzéshez.) Azonban manapság már semmiképp sem ez a vodka legfőbb alapanyaga.
 
 
2018. 10. 01. 19:09:45
A konyak-brandy italok különbözőségéről is közszájon kering néhány téveszme. Igaz, erről már írtunk korábban, de talán nem árt kicsit felfrissíteni a tudásunk. A közvélekedés a konyakokat egyértelműen prémium terméknek, a brandy-t pedig amolyan „másolatnak” véli. Ez persze messze nincs így, bár azért mint minden hasonló esetben, így itt is van némi ok ezen vélekedésre. Nézzük csak:
 
2018. 09. 27. 20:47:22
A tonik olyan szénsavas üdítőital, melyben kinint oldanak fel. Az eredetileg malária ellenszereként használt ital ma már általában lényegesen kevesebb kinint tartalmaz, és jellegzetesen keserű íze miatt fogyasztjuk. Természetesen a leginkább mint a gin-tonik alkotója találkozunk vele, bár mostanra rengeteg változatban készül, amelyek sokféle ital összetevőiként szerepelhetnek. De hogyan is született ez az ital?
 
2018. 09. 23. 20:23:30
A prémium orosz vodkák egyik kedvelt márkája a Beluga. Ugyan nem túlságosan régi a márka, de az italt előállító Mariinsk szeszfőzde igen komoly tradíciókra tekint vissza. De mit is kell tudni erről a vodkáról, és vajon honnan származik a neve?