Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 5.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 06. 13. 00:00:00

Hogyan állított egy borász család ércnél maradandóbb emlékművet a francia szív számára oly kedves diadalnak és a stílusnak? A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier szőlők izgalmas találkozásával! Egy folyékony pezsgőcsodával, amivel a 18. század mindent megváltoztató napjain Napóleon és Madame Pompadour koccintott, manapság pedig a teniszpályákon mindenkit legyőző Roger Federer képviseli a pezsgőborászatot márkanagykövetként.

Egy igazán emlékezetes napon szeretünk fenséges pezsgővel koccintani, hogy még jobban elmélyítsük az élményeket. Ennek hagyományát a Moët & Chandon Champagne pezsgők teremtették meg, amelyekkel minden pillanatot ünneppé varázsoló isteni ízeket kóstolhatunk meg!

2019. 06. 11. 00:00:00

Hogyan hatnak Izrael változatos éghajlati adottságai a single malt érlelésére? A bibliai területen készült italpárlatot persze nem a sziklából fakasztották, hanem a Holt-tenger extra sós környezetében, 50 fokos kánikulában érlelődött, Bourbon- és amerikai tölgyhordókban. És Izrael első whiskylepárlója, a Milk & Honey desztillálta!

Bemutatjuk Izrael első single maltját, amely aranyló színben és különleges ízzel ejti rabul a whisky-geekek testét és lelkét.

2019. 06. 04. 00:00:00

...és megízleltük a Fehér Nyúl Brewery legjobb söreit a White Passion-től egészen a Rafáig!

2019. 05. 21. 00:00:00

Melyik lenne az az American Pale Ale sör, amit nyugodt szívvel ajánlanánk a sötét energiáktól fortyogó fateroknak, Dart Vadernek vagy a Keresztapának? És ezt még megspékeljük pár csavarral: milyen APÁ-t kortyolgatna Gandalf, a hobbitok szellemi atyja, vagy Shifu mester, a kung-fu tanítványok szimbolikus apukája? A sorok között olvasva még azt is eláruljuk, melyik APA-sört adnánk Nick Furynak, aki gyakran apáskodik Amerika kapitány és Vasember fölött a maga bájosan agresszív módján!

Nyakunkon az apuka-lipszis, aminek perzselő tombolását néhány jéghideg APA-sörrel tompíthatjuk!

2019. 05. 17. 00:00:00

Melyik ital lenne a zseniális meglátásaival mindenkit lehengerlő Tyrion Lannister kedvence, és mivel koccintana Hét Királyság-szerte rettegett Véreb? Vajon milyen „tökös” whiskyt ízlelgetne Bronn, a beszólogatós zsoldos, és melyik füstös különlegességet kortyolgatná két ármánykodás között a dögös Cersei királynő? Mindez még semmi: most megtudjuk, mivel kínálnák egy bárpultról Jaime Lannistert, a tűzvarázsló Melisandrét és Theon Greyjoy-t.

A westerosi tivornya második részéből minden izgalmas részlet kiderül!

2019. 05. 16. 00:00:00

A Ponyvaregény bölcse, Jules egy bölcselkedésre hangoló ír whiskyvel közelebb kerülne az áhított megvilágosodáshoz és a bibliai passzusok megfejtéséhez, Vincent Vegát, „Amszterdamból jött emberünket” meg nyilván egy fiatalosan laza, egyben mégis embert próbáló itallal kínálnánk. A Becstelen Brigantik szadista Landa ezredese imádja az almás rétest, ezért neki Writers Tears dukál, a Kill Bill harcművész Menyasszonyának azonban mindenképp egy japán whiskyt ajánlanánk. A rabszolgatartók ellen harcoló Djangónak meg kijár egy energikus Tenesse whiskey.

2019. 05. 16. 00:00:00

Havas Jonnak egy olyan italt ajánlanánk, ami a Mások elleni jeges ütközetekben is felizzítja az ember vérét, Danaerys Targaryennek meg valószínűleg egy sárkányégette whiskyt adna a westerosi bártender, hiszen őt már nehéz enélkül elképzelni. Az Éjkirály meg egy újjélesztéssel felérő Glenfiddich Winter Stormot hajtana fel, mielőtt nekiesne a civilizált világ romba döntésének…

Képzeljünk el egy bárt a Hét Királyságban, és most láthatjuk, milyen whiskyk pihennének a polcon, a legnagyobb karakterekre várva! A sorozat a fináléjához közelít, így nincs értelme kertelni és titkolózni az eddigi történésekről. Csak akkor olvassa el a következő eszmefuttatást, ha nem akar durva spoilerekkel találkozni a hősök sorsát illetően…

2019. 05. 08. 00:00:00

Ismerjük meg a franciák aranyló almaitalát, a Normandiai régió fenséges párlatát! A Chateu du Breuil titkait féltve őrzik a pincemesterek. Vajon milyen készítési fortélyokat leshetünk el a rejtélyes ital készítéséről, és mi lehet a Chateu du Breuil 5 árnyalata?

2019. 05. 07. 00:00:00

A végtelenbe és tovább! – ezzel a szlogennel is jellemezhetnénk a világegyetem gigászi méretű vándorait, akik jelenleg a kozmosz legveszélyesebb gravitációs csapdáit jelentik. Megbolondul bennük az anyag szerkezete, összezavarodik a téridő, ám az emberiség mégis képes információt nyerni ezekről az óriásokról! Az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, hogy Katie Bounan és csapata kifejlesztett egy algoritmust, amellyel lefényképeztek egy működő fekete lyukat.

Ez ütött szöget a fejünkbe: vajon milyen vodkák hatnak a fanokra olyan ellenállhatatlan gravitációs vonzással, mint egy fekete lyuk a környékére tévedő űrhajóra?

2019. 05. 01. 00:00:00
Hogyan készítik a legfinomabb sherryket az ital szülőhazájában, Andalúziában? És milyen különleges gyártási eljárásokkal történik mindez napjaink egyik legismertebb bor- és sherrygyártójánál, a Sandemannál?
2019. 04. 30. 00:00:00

Sir Francis Drake egy sárkánygyümölcsös rumnak örülne a legjobban, Davy Jones egy dark rummal mulatna, Sandokánnak pedig egy Ophyum rumot ajánlanánk, hogy levezesse a tengeri stresszt. A tragikus srosú Kid kapitánynak egy Centenario rummal mutatnánk meg az élet édes oldalát, Barthomollow Robertsnek meg egy egzotikus italt ajánlanánk, mert ő ilyen területeken szeretett fosztogatni. Ezeket a rumokat választanák a hét tenger rettegett ördögei!

2019. 04. 30. 00:00:00

Senki sem látott még fekete lyukat közelről, mert ez a kozmikus fenevad apró részecskére bontja a fizikai anyagot, és veszettül tomboló káoszt csempész a téridő hagyományos szerkezetébe.  Napjaink legmenőbb csillagászati híre, hogy Katie Bounan, a 29 éves informatikus lány és közel 200 kollégája kifejlesztett egy algoritmust, amivel elkészült az első fénykép egy fekete lyukról. A szupermasszív fekete lyukak ellenállhatatlan gravitációjukkal a világon mindent magukba szívnak, de vajon melyek azok a csábítóan szuper vodkák, amik egy black hole vehemenciájával vonzzák a minőségi italok fanatikusait?

Kerüljünk közelebb a legfinomabb vodkák akkréciós korongjához, lassan ereszkedjünk beljebb az eseményhorizontjukhoz, végül ízleljük meg a vadul izzó vodkákat, amelyek hevessége a fekete lyukak középpontjában izzó szingularitásmaghoz hasonlatos!

Na zdarovje, azaz váljék egészségünkre!

2019. 04. 28. 00:00:00

Egy elegáns partyn mindig nagy dilemma, hogy milyen ginnel vágjunk neki az estének. Mutatunk 6 gin koktélt, amikkel megalapozhatod a kiváló hangulatot, és az ízekben sem fogsz csalódni! És ami a legfontosabb: te is könnyen elkészítheted őket!

2019. 04. 25. 00:00:00

A frissen kóstolt prémium sörök mindig tartogatnak számunkra néhány rejtelmesen fenséges ízt, amelyektől sör-univerzumunk kizökken a jól megszokott keretei közül. Hirtelen minden megváltozik, és olyan minták jelennek meg agyunk ízérzékelő részében, amitől szerelmesek leszünk az adott aromákba! Ez az élmény további sörök felfedezésére ösztönöz minket (persze csak mértékkel). Rövid, ám annál esszenciálisabb sörmustránk során kiderül, milyen italokkal lehetünk a legizgalmasabb prémium sörök felfedezésének Kolombuszai!

2019. 04. 24. 00:00:00

Ilyen rumot innának a legmenőbb kalózok! Milyen italnak örülne a legjobban a ruganyos léptű Jack Sparrow, a hét tenger rémeként emlegetett Feketeszakáll, vagy a Pán Péterből ismert Hook kapitány? Melyik rum lenne az, ami lenyűgözné Barbossát, vagy a walesi fenegyereket, Captain Morgant?

És vajon miért ittak olyan eszméletlenül sok rumot a tengeri lélekvesztőkön kalandozó kalózok? Most minden kiderül!

2019. 04. 23. 07:00:00

Lehetséges, hogy Amerika Kapitány, Vasember, Hulk és társaik kevesek lesznek ahhoz, hogy legyőzzék a Végtelen Kövekkel vagánykodó Thanost, aki már a teret, az időt és az elmét is befolyásolja? Bizony rájuk férne az erősítés! Mi lenne, ha beszállna a küzdelembe Rozsomák, Venom, Deadpool és még néhány ismert szuperarc?

Nézzük, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre!

2019. 04. 22. 06:00:00

Rohamosan közeleg az elmúlt 20 év legnagyobb filmes dobása, a Marvel első szakaszának fináléja. A fanatikus rajongók már tűkön ülve várja a Végjátékot, amelyben a Bosszúállók, a Galaxis Őrzői, Dr. Strange és a többiek farkasszemet néznek az univerzumot fenyegető legnagyobb veszéllyel, Thanosszal.

A Végtelen Kesztyűt birtokló titán egyetlen csettintésével eltörölte a világegyetem élőlényeinek felét, és az ellene támadó szuperhősöknek azzal a lehetőséggel is számolnia kell, hogy a végső csatában rájuk is hasonló sors vár…Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen kritikus csata előtt Amerika kapitány és Hulk ne koccintana valamilyen bátorító itallal, mielőtt nekivágnak életük legdurvább harcának. Lássuk, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre.

2019. 04. 19. 00:00:00

Egy kristálymetszésű Glencairn kristálypohárban pörgeti Ön a kedvenc whiskyét? Megadja a módját a pálinkázásnak egy kimagasló minőségű panyolai tulipános pohárszettel, és a Tatra teát sem szimpla poharakból kortyolja, ha megjönnek a vendégek?

 Tartsunk egy rövid seregszemlét a legmenőbb poharak között, mert nélkülük a szenvedélyes prémium italrajongó bárszekrénye csupán kopár pusztaság!

2019. 04. 17. 00:00:00

A húsvétról sokaknak nem a locsolkodás és a nyuszi jut az eszébe, hanem a családi asztalra kerülő ínycsiklandozó finomságok. Az étlap a legtöbbször csak minimális mozgásteret ad a kreatív újdonságoknak. Van egy merész ötletünk a húsvéti gasztronómiához, ami igazi feltámadást jelent a menüsor számára: próbáld ki idén a pannonhalmi pálinkaparfümöket, amelyek nemcsak feldobják a húsvéti fogásokat, hanem maradandó ízélménnyel ajándékozzák meg a vendégeket!

2019. 04. 16. 00:00:00

Régóta tudjuk, hogy a magyar- és a világirodalom legnagyobb költői/írói nem voltak szentéletűek, és zseniális alkotásaikhoz olykor egy klassz sörből, borból vagy whiskyből merítettek isteni inspirációt. Tartottunk egy kis szesz-nyomozást, és kiderítettük, mi volt a kedvence Petőfinek, Hemingwaynek, Haseknek és a többi irodalmi lángelmének!

2019. 04. 10. 00:00:00

Még csak az év első negyedében járunk, de a bbcgoodfood. com már most jóslásokba bocsátkozott arról, mik lesznek az év top whiskyjei. Ám legyen! Menjünk bele a játékba, rázzuk meg a varázsgömböt, suhintsunk egyet a varázspálcával és lássuk, mit fogunk kortyolgatni az előttünk álló esztendőben!

2019. 04. 06. 10:00:00

A Gin Magazine nem tétlenkedik, és máris megnevezte a kategória legmenőbb italait. Egy erdei álom, a Dingle Original Gin lett a legjobb londoni száraz gin, az élvonalba robbant a svéd Hernő Juniper Cask, de vannak még meglepetések bőven: a legjobbak közé még egy elefántos gin is felkapaszkodott!

2019. 04. 04. 10:00:00

A whisky fogyasztást általában férfias tevékenységnek hisszük, ám itt a csattanós válasz a hímsoviniszta felfogásnak. Egy kanadai whiskygeek hölgy nemcsak konyít az élet vizéhez, hanem komoly szakértőnek számít ezen a területen.

A lány, aki beleszeretett a whiskyk illatába

Alwynne Gwilt eleinte idegenkedett a whiskyk világától, egy sorsdöntő estén a Sohón lévő Milroy whiskyboltban azonban úgy ráérzett az ízükre, hogy hamarosan saját weboldalt hozott létre a témáról. Azóta nagy figyelmet szentel a szaglás kutatásának és annak, hogyan kapcsolódik mindez a whiskyk mélyebb megismeréséhez.

2019. 04. 02. 10:00:00
Skócia területének jelentős részét tőzeg borítja. A tőzegrétegek elképesztően hosszú idő alatt, 1000-5000 év alatt alakultak ki. A tőzegrétegek elhalt vegetációkból és növényi maradványokból állnak, és akár több méter vastagok is lehetnek. Egy ilyen mocsaras rész évente nagyjából 1 millimétert nő, ezért egy 4 méter magasságú tőzegtömb akár 4000 éves is lehet!
2019. 03. 31. 18:47:53

Hogyan kapcsolódik egy különösen finom whiskey az ír irodalomhoz? A whiskey-legendárium szerint az írók könnyéből származik a világ egyik legjobb ír itala, a Writers Tears!

Samuel Beckett és Martin McDonagh briliáns drámaírók, Jonathan Swift Gulliverrel, Bram Stoker pedig Draculával adott halhatatlan hőst a világirodalomnak. Mindannyian írek, világhírű művészek, ám egy harmadik közös pont is van bennük: a Writers Tears whiskey!

2019. 03. 31. 18:40:33

A Brockmans egy gin, csak sokkal jobb annál – a gyártó nemes egyszerűséggel csak így jellemzi különleges italát. Fanatikus rajongói szerint a Brockmanst annyira karakteres és egyedi, hogy semmilyen más gin ízéhez nem lehet hasonlítani, a ginekkel még csak ismerkedők pedig egy egészen sajátos markáns ízvilágot fedezhetnek fel ebben az italban.

2019. 03. 26. 14:47:23

A britek csajozós ügynöke a szebbik nem (és a soron következő robbantás, -lövöldözés-meneküléscunami) mellett a minőségi italokat szereti a legjobban. Mindegy, hogy Moszkvában, Rómában vagy Rio de Janeiróban akciózik, nem éri be a szimpla adrenalinfröccsel, mert mindig ott szorongat a kezében egy whiskyt, egy americanót vagy egy mojitót, vagy a nála már klasszikusnak mondható Vesper Martin koktélt, ami felrázva az igazi.

A tökéletes ellazulás jegyében dőlj hátra a kedvenc kanapédon, kapcsolj be egy hangulatos James Bond tracklistet, és nézzük, milyen italok rejtőznek a kém bárszekrényében!

2019. 02. 26. 00:00:00
A skót whisky-k világa annyira gazdag, hogy nehéz köztük választani, hisz minden régiónak megvannak a maga TOP tételei, így tényleg igen nehéz dolgunk van, ha szeretnénk felállítani egy "kihagyhatatlan" scotch listát. Másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ízlésben nagyon is különbözhetünk, így szintén nehéz megtalálni a legideálisabb válogatást. Kis listánkban olyan tételeket gyűjtöttünk össze, melyek ízléstől és régiótól függetlenül valóban mindenhol helyet érdemelnek.
Ezen a vonalon elindulva érdemesnek gondolhatjuk, hogy szélesebb skálán mozogjanak az otthoni bárunkban lévő single malt whisky-k jellegei, így azon barátainkat is meg tudjuk kínálni egy pohárkával, akik nem feltétlenül ugyanazon párlatokon kulturálódtak, mint mi, és persze meg is érdemlik a dram-ot!
 
Kiválasztottunk 5 olyan whisky-t, amit szerintünk mindenképpen érdemes tartani egy otthoni bárban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden hozzánk látogató számára lesz egy kiváló ajánlatunk.
 
2019. 02. 19. 00:00:00
1988. július 14.-én született, Dublin 12-es számú, Crumlin körzetében. Általános iskolás korában kedvelte meg a sportokat. Elsőként a foci volt a szerelme, de 12 éves korára elkezdték érdekelni a küzdősportok, majd ezután beíratták a Crumlin Box Club-ba.
Na, valahol ekkor kezdődött egy hihetetlen pályafutása egy ír ketrecharcosnak, akit Conor McGregornak hívnak. Az elmúlt 3 évben a világ legismertebb kevert stílusú harcművészévé nőtte ki magát. Egyúttal készített nekünk - whiskey kedvelőknek - egy újabb művet, amit immár el is fogyaszthatunk.
2019. 01. 21. 21:54:00

A maga 44.7%-os alkoholfokával, intenzív ízeivel, karakteres megjelenésével és különböző területeken való felhasználhatóságával lett az Angostura Aromatic Bitters egy a „bitter mindenekfelett”.

Ahogy mint sok más ital esetében a bitterek kezdetben az orvosok kedvelt gyógyító szerének számítottak, akár csak mint mondjuk a Cola vagy a gyógynövény alapú főzetek, macerátumok. A bittereket gyakran használták különböző megbetegedések tüneteinek kúrálására, de a bartenderek is hamar rájöttek, hogy milyen fenséges ízeket ad hozzá a különböző kevert italokhoz. A bitterek hajnala hamar eljött és meghódította az egész bartender szakmát. Ennek fényében érdemes az Angostura Aromatic Bitters keserű történetéről is pár szót ejteni.

A XIX.század elején egy német orvos - Johann Gottlieb Benjamin Siegert - kísérletezte ki a receptet és használta, amikor is Simón Bolívar hadseregében felcserként dolgozott. Eredetileg egy gyógyszerszerű, gyógyító likőrként volt használatos, különböző hasi panaszok kezelésére, csuklásra valamint sebek gyógyulását elősegítő kenőcsként. Noha meglepő lehet, de kevert italokhoz való felhasználását megelőzően XX. és XXI. században volt már ruhafesték, de illatosítónak is használták.