Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

Prémium Italok Blogja - iDrinks.hu
TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 08. 22. 00:00:00

Egy ütős koktélt nehezen tudunk elképzelni gin nélkül, azt azonban kevesen gondolnák, milyen nagy szerepe volt napjaink egyik legnépszerűbb italának a történelem alakításában.  Az ókorban és a pestis idején gyógyszerként használták a gin ükapjaként tisztelt borókapárlatot, ami később a katonák bátorítója és a világot bejáró tengerészek imádott itala lett. Egy kalandos történelmi utazásra csábítjuk, ahol bemutatjuk a gin történetét! És közben szót ejtünk a legmenőbb ginekről, a Tanquerayről, a Sipsmith London Dryról, a Beefeaterről, a Gordon’s-ról, a Bareksten Botanicalról és a többi borókacsodáról!

2019. 08. 16. 00:00:00

Dramozzuk vagy drámázzunk? Mindkettő szenzációs elfoglaltság, elég csak fellapoznunk a világirodalom egyik legnagyobb szerzőjének, William Shakespeare-nek a drámáit, és közben megízlelni a legfinomabb whiskyk egyikét! Most megismerkedünk a dram mértékegységével, a whisky egyik kulcsfogalmával, és azokkal a halhatatlan Shakespeare –karakterekkel, akiknek kijárna egy vagy több korty dram az élet vizéből!

2019. 08. 15. 00:00:00

A Don Papa rum a Fülöp-szigetek legnagyobb harcosáról, Isio Magbuelasról kapta a nevét, és a szabadság ízével kápráztatja el a rum szerelmeseit! Most betekintünk a trópusi műhelytitkokba, és megtudjuk, milyen fortélyok kellenek ahhoz, hogy a cukornádból melasz, abból pedig varázslatos Don Papa rum készüljön!

2019. 08. 15. 00:00:00

Manapság nagy divat lett magunk mögött hagyni a 21. század nyomasztó mókuskerekét, és belevágni egy testet-lelket felszabadító El Caminóba. Egy több száz kilométeres vándorlásba hegyen-völgyön át, miközben az ember megtisztul a feszültségektől, és megújult erővel győzi le önmagát, az embert próbáló fizikai kihívásokkal együtt. Mi ennél egy kicsit könnyedebb és konyakokat felfedező „caminózásra” indulunk. Most megismerjük a legfontosabb francia konyakrégiókat, egyúttal bele is kóstolunk az egyes vidékek pompás konyakjaiba!

2019. 08. 13. 00:00:00

Azt már láttuk, milyen furcsa falatok elfogyasztására késztették Bear Grylls-t a mostoha körülmények a világ legdurvább helyein, ám azt már nehéz elhinni, hogy a megpróbáltatások közben vagy után nem ivott meg egy jó whiskyt, vodkát vagy abszintot. Játsszunk el a gondolattal, hogy egy extrém kihívás miatt bevállalunk egy Bear Grylls-túlélőtúrát, ahol kíméletlenül próbára teszik a fizikai fittségünket, a szellemi és mentális állapotunkat, a kitartásunkról már nem is beszélve. Az Everglades aligátoroktól nyüzsgő mocsara, Szibéria dermesztő jégpokla, egy vulkán füstölgő krátere…. No para! Ezekkel a prémium italokkal a legkeményebb kihívásokkal is szembenézhetünk!

2019. 08. 13. 00:00:00

A mexikói Corralejo brand úgy rázta újra a tequilakészítés műfaji sajátosságait, mint Tom Cruise a Margaritát a Koktél című filmben! A Corralejo elkészített egy sajátos gyártású tequilát, és a 99 000 Horas-szal egy olyan italt is beégetett is tequilatitánok agytekervényeibe, amely eszelősen sok időt töltött az érlelőhordókban.

Ismerjük meg a nemes Corralejo tequila históriáját!

2019. 08. 13. 00:00:00

A japán rizsbor a lehető legjobb, ami a Felkelő Nap országában egy itallal történhet! A japánok annyira imádják a szakét, hogy gyakran ezzel dobják fel az ázsiai ételeket, és külön szertartással hódolnak a szakénak! Most megismerjük a szaké legfontosabb típusait, és bemutatjuk a legmenőbb junmai és gyümölcsös szakékat azokkal a speciális verziókkal együtt, amik a leginkább passzolnak a classic ázsiai ételekhez!

2019. 08. 06. 00:00:00

Minden pohár ital elmesél egy történetet, tartja a régi whisky bölcsesség. A nemes italok akkor tudják elmesélni a maguk sztoriját, csak úgy képesek esszenciálisan feltárni előttünk az íztörténetüket és az aromakarakterüket, ha egy kifejezetten ízlelési és illatélmények befogadására kialakított Glencairn pohár az „interface”, a kapcsolat a prémium whisky és az érzékelésünk között. Most kiderül, miért nevezhetjük a Glencairn poharakat a whiskytudomány és művészet gyönyörűséges szerelemgyermekének!

2019. 08. 06. 00:00:00

Hogyan hatott az ír whisky gyártására egy durva adótörvény, a szesztilalom és az ír függetlenségi háború? Most megtudjuk, mi volt Aeneas Coffey legendás lepárlási újítása, és milyen fortélyos trükkökkel maradt fenn az ír whisky a történelem kalandos megpróbáltatásai között! Cikkünk második felében pedig jön a 2019-es top whiskey-mustra a Jamesontól a Redbreastig, és megtudjuk, milyen italt kérjünk a poharunkba egy jobb bárban, ha az ír whiskey páratlan ízére szomjazunk!

2019. 07. 30. 00:00:00

Ön régóta, szenvedélyesen keresi 2019 legfenségesebb tequiláit, mint Indiana Jones a Szent Grált? Összegyűjtöttük azokat a gyártókat, akik napjaink szuperprémium tequiláival a lehető legtöbbet hozzák ki az agávé és a csúcsminőséget képviselő mexikói szeszipar találkozásából!

2019. 07. 25. 00:00:00

A kísérlet szó hallatán gyakran a lombikcsövek és a rejtélyes alkimista laboratóriumok jutnak az eszünkbe. A Glenfiddich egy merész és új kihívásokra vágyó whiskyvállalat, ezért szeret minél gyakrabban kipróbálni valami extra újdonságot: az sem baj, ha a jól megszokott recept kap egy vagány csavart, ahogyan ez a Glenfiddich Fire and Cane esetében történt!

2019. 07. 23. 00:00:00

Hogyan fejezi ki a japán szellemiséget az Akashi White Oak Single Malt Whisky, és miért hasonlítható egy gésához a Suntory Toki Whisky? A Fujimi The Seven Virtue of Samurai whiskyben pedig belekóstolhatunk az ősi szamuráj erényeknek szentelt whiskybe is! Milyen lehet a Fudzsi hegyen desztillált Kirin Fuji Sanroku Whisky, és miért kapcsolódnak olyan harmonikusan az ízek a Toguchi Kiwami Blended Whiskyben, mint a virágok az ikebana művészetében?

2019. 07. 18. 00:00:00

Gulyás, tokaji aszú, paprika, pálinka, libamáj, fröccs.…és még nincs vége! Könnyen lehet, hogy a Magyarországot világszerte agyakba égető hungarikumok listája egy újabb taggal bővül. Az Opera gin magyar borókával és mákkal, jellegzetes tihanyi levendulával és hazai lepárlási csúcstechnológiával ad esszenciát a magyar néplélekből, egy ginkölteménybe desztillálva. Az Opera gin kifinomultan csábítgat minket, mint egy primadonna, máskor meg lendületesen elegáns, akár egy bonviván, aki rabul ejti a színpadon a nők szívét!

2019. 07. 16. 00:00:00

Már az ősi olmék civilizáció tagjai is szeszt akartak főzni az agávéből! Az aztékok erjesztettek először alkoholt a tequila alapjául szolgáló növényből, és az agavéhoz kapcsolódó isteneket imádtak. Aztán jött a spanyol invázió, és az első nagy agáve desztilláció, mely során a hódítók meszkált készítettek. Később beindult a tequila kereskedelmi desztillálása, és a mexikóiak felismerték, hogy a kék agáve a legjobb alap a tökéletes tequilához! Most az is kiderül, melyek a tequila legnépszerűbb változatai, és hogyan készül isteni tequila az édes agávénövényből!

2019. 07. 11. 00:00:00

Mit csinálunk, ha valamilyen betegség környékez minket? Elsétálunk a dokihoz, és ő felír nekünk egy receptet, ami néhány nap alatt rendszerint helyretesz minket. Régen azonban egyetlen középkori ispotály sem volt ilyen fejlett, és nem mindenki mert kétes kuruzslókhoz fordulni, ezért skandináv területeken egy alkoholos „gyógyszert” ajánlottak a betegségekben szenvedőknek. A mágikus ital neve latinul aqua vitae volt, amit manapság már akvavitnak nevezünk, és gyógynövényes-fűszeres ízekkel kápráztatja el a prémium italok szerelmeseit!

2019. 07. 09. 00:00:00

Egy nemes utazásra indulunk a japán szamurájok világába. Bemutatjuk a Felkelő Nap országának legmenőbb whiskyjeit, amelyek 2019-ben olyan nemes eleganciával bírnak, mint egy teljes fegyverzetben harcoló szamurája 13. században! És igen, ezeket az italokat ízlelgetve még a legkeserűbb szamurájok is lemondanának a rituális szeppukuról, és inkább meginnának egy Nikkát, Fujimit vagy Suntory whiskyt!

2019. 07. 04. 00:00:00

Gyakran halljuk a mondást, miszerint igenis merjünk nagyot álmodni. Erről szól a Grey Goose vodka és Sidney Frank története, aki milliárdos lett ezt az elvet követve. A francia konyakrégióban, a búzájáról híres Pikárdiában készítette a világ egyik legjobb prémium vodkáját. Ismerjük meg a Grey Goose vodka történetét, a vodka készítésének izgalmas műhelytitkait az alapanyag sajátosságaitól kezdve egészen az öt oszlopos lepárlási folyamatig!

2019. 07. 02. 00:00:00

A narancslikőrök koronázatlan királya a Grand Marnier, amelyet az iDrinks üzleteiben könnyen beszerezhet, és máris megízlelheti a narancs és a konyak csodás ízharmóniáját!

2019. 06. 25. 00:00:00

Az ember gyermekkorában zsaru, tűzoltó vagy szuperhős szeretne lenni, felnőtt fejjel meg bártender, amint rákap a finomabbnál finomabb koktélok ízére. Azt nem ígérjük, hogy hipp-hopp menni fognak a Koktél című filmben látott akrobatikus trükkök a bárpult mögött, ám ezzel a 7 koktélrecepttel könnyen egy vagányabb buli koktélkirályává válhatunk. Csak egy kis lelemény, gyümölcsös hozzávalók és pár üveg Brockmans gin kell hozzá!

2019. 06. 22. 00:00:00

Mi alapján érezzük egy whisky ízét kellemesnek, vagy miért legyintünk néhány korty után és hozunk egy határozott döntést, miszerint többé nem kérünk ebből? A whiskyk szakavatott mesterei szerint ebben szerepet játszhat a pillanatnyi hangulatunk, az ízlelési memóriánk folyamatos változása, és bizony még a szaglásunk is! Persze vannak a bórkóstolás világából merített furmányos megoldások is, amikkel „meghekkelhetjük” az érzékelésünket, és íztorzulás nélkül egymás után több whiskyt is megkóstolhatunk.

Bővítse a whisky-ismeretek horizontját, és nyerjen betekintést a whisky-tudorok gondolkodásába!

2019. 06. 18. 00:00:00

A világ legkelendőbb konyakjával történelmet író vállalatot 1765-ben alapították, így 2019-ben immár 254 éves. Matuzsálemi kora ellenére a Hennessy egy meghökkentően modern cég, minőség iránti megszállottsága által pedig elérte, hogy a 2010-es évek közepére a világ konyaktermelésének közel da felét a Hennessy palackozza. Mellette versenyben van még a konyakpiacon jól ismert Remy Martin, a Courvoisier, a Camus vagy a Martell, ám egyikük sem tudja igazán megszorongatni a Hennessy-t. A legmenőbb konyaknak ír gyökerei vannak: esetében egy igazi family businessről beszélhetünk, ami 8 generáció óta gyárt utánozhatatlan csúcsminőséget, és ez egyedülállóan megsüvegelendő teljesítmény.

Bemutatjuk a Hennessy sikerének titkát!

2019. 06. 17. 12:57:31
Az írókról és a whiskeyről újabban mindig a Writers Tears jut az eszünkbe, mert ez az utóbbi idők egyik legnemesebb whiskyje, ami egy prémium italrajongó tulipános poharába kerülhet. A legendák szerint az írók könnyéből desztillált Writers Tears whiskey elválaszthatatlanul összefonódott a szigetország irodalmi sztárjaival. Ez a kapcsolat túlmutat a szépirodalmon és a whiskey-n, mert a napokban Bernard Walsh, a Walsh Distillery tulajdonosa támogatást ígért egy végveszélybe került patikának, amely manapság James Joyce emlékhelyeként működik Dublinban.
 
2019. 06. 13. 00:00:00

Hogyan állított egy borász család ércnél maradandóbb emlékművet a francia szív számára oly kedves diadalnak és a stílusnak? A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier szőlők izgalmas találkozásával! Egy folyékony pezsgőcsodával, amivel a 18. század mindent megváltoztató napjain Napóleon és Madame Pompadour koccintott, manapság pedig a teniszpályákon mindenkit legyőző Roger Federer képviseli a pezsgőborászatot márkanagykövetként.

Egy igazán emlékezetes napon szeretünk fenséges pezsgővel koccintani, hogy még jobban elmélyítsük az élményeket. Ennek hagyományát a Moët & Chandon Champagne pezsgők teremtették meg, amelyekkel minden pillanatot ünneppé varázsoló isteni ízeket kóstolhatunk meg!

2019. 06. 11. 00:00:00

Hogyan hatnak Izrael változatos éghajlati adottságai a single malt érlelésére? A bibliai területen készült italpárlatot persze nem a sziklából fakasztották, hanem a Holt-tenger extra sós környezetében, 50 fokos kánikulában érlelődött, Bourbon- és amerikai tölgyhordókban. És Izrael első whiskylepárlója, a Milk & Honey desztillálta!

Bemutatjuk Izrael első single maltját, amely aranyló színben és különleges ízzel ejti rabul a whisky-geekek testét és lelkét.

2019. 06. 04. 00:00:00

...és megízleltük a Fehér Nyúl Brewery legjobb söreit a White Passion-től egészen a Rafáig!

2019. 05. 21. 00:00:00

Melyik lenne az az American Pale Ale sör, amit nyugodt szívvel ajánlanánk a sötét energiáktól fortyogó fateroknak, Dart Vadernek vagy a Keresztapának? És ezt még megspékeljük pár csavarral: milyen APÁ-t kortyolgatna Gandalf, a hobbitok szellemi atyja, vagy Shifu mester, a kung-fu tanítványok szimbolikus apukája? A sorok között olvasva még azt is eláruljuk, melyik APA-sört adnánk Nick Furynak, aki gyakran apáskodik Amerika kapitány és Vasember fölött a maga bájosan agresszív módján!

Nyakunkon az apuka-lipszis, aminek perzselő tombolását néhány jéghideg APA-sörrel tompíthatjuk!

2019. 05. 17. 00:00:00

Melyik ital lenne a zseniális meglátásaival mindenkit lehengerlő Tyrion Lannister kedvence, és mivel koccintana Hét Királyság-szerte rettegett Véreb? Vajon milyen „tökös” whiskyt ízlelgetne Bronn, a beszólogatós zsoldos, és melyik füstös különlegességet kortyolgatná két ármánykodás között a dögös Cersei királynő? Mindez még semmi: most megtudjuk, mivel kínálnák egy bárpultról Jaime Lannistert, a tűzvarázsló Melisandrét és Theon Greyjoy-t.

A westerosi tivornya második részéből minden izgalmas részlet kiderül!

2019. 05. 16. 00:00:00

A Ponyvaregény bölcse, Jules egy bölcselkedésre hangoló ír whiskyvel közelebb kerülne az áhított megvilágosodáshoz és a bibliai passzusok megfejtéséhez, Vincent Vegát, „Amszterdamból jött emberünket” meg nyilván egy fiatalosan laza, egyben mégis embert próbáló itallal kínálnánk. A Becstelen Brigantik szadista Landa ezredese imádja az almás rétest, ezért neki Writers Tears dukál, a Kill Bill harcművész Menyasszonyának azonban mindenképp egy japán whiskyt ajánlanánk. A rabszolgatartók ellen harcoló Djangónak meg kijár egy energikus Tenesse whiskey.

2019. 05. 16. 00:00:00

Havas Jonnak egy olyan italt ajánlanánk, ami a Mások elleni jeges ütközetekben is felizzítja az ember vérét, Danaerys Targaryennek meg valószínűleg egy sárkányégette whiskyt adna a westerosi bártender, hiszen őt már nehéz enélkül elképzelni. Az Éjkirály meg egy újjélesztéssel felérő Glenfiddich Winter Stormot hajtana fel, mielőtt nekiesne a civilizált világ romba döntésének…

Képzeljünk el egy bárt a Hét Királyságban, és most láthatjuk, milyen whiskyk pihennének a polcon, a legnagyobb karakterekre várva! A sorozat a fináléjához közelít, így nincs értelme kertelni és titkolózni az eddigi történésekről. Csak akkor olvassa el a következő eszmefuttatást, ha nem akar durva spoilerekkel találkozni a hősök sorsát illetően…

2019. 05. 08. 00:00:00

Ismerjük meg a franciák aranyló almaitalát, a Normandiai régió fenséges párlatát! A Chateu du Breuil titkait féltve őrzik a pincemesterek. Vajon milyen készítési fortélyokat leshetünk el a rejtélyes ital készítéséről, és mi lehet a Chateu du Breuil 5 árnyalata?