Prémium italok blogja

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2018-02-19 22:01:46
A múlt héten ott hagytuk abba, hogy talán eljött az idő a rumok rendszerbe foglalására is. Az biztosra vehető, hogy ezt a lépést már nagyon időszerű megtenni. Az elmúlt időben sokat változtak maguk az italok és a róluk kialakult kép is. Kijelenthetjük, hogy a rumok felnőttek és kamaszkor elhagyásával egy rendszerre van szükségük.
 
2018-02-19 09:08:15
Whiskys sorozatunk második írása, ahol további szakkifejezésekről rántjuk le a leplet...
 
2018-02-12 07:17:09
Jelenleg a rumok esetében használt besorolások nem nagyon engednek konkrétumokra következtetni. Többnyire a gyártó ország (vagyis az arra jellemző »iskola«), az ital színe, illetve a fűszerezettsége alapján csoportosítjuk a rumokat.
 
2018-02-05 08:49:19
Aki esetleg emlékszik még a rendszerváltozás előtti viszonyokra, emlékezhet arra is, akkoriban mi képezte egy átlagos italbolt, kocsma italkészletét. Cseresznye, vegyes, esetleg barack, Unicum, Hubertus, és persze valami bor, meg persze sör. A nem tősgyökeres hazai italféleségek között volt esetleg kommerszebb - az igazira inkább csak nevében hasonlító - rum, brandy és persze vodka.
2018-01-29 07:40:17
Talán a whisky az az italféleség, ahol a legtöbb különböző, egy komoly whiskykedvelő által jól ismert szakkifejezést, italtípust jelölő kifejezést használnak a gyártók. Ezek jó része pontosan körülírható, mindenféle szabályzatok által meghatározott. Ugyanakkor az is igaz, hogy szakmai beszélgetésekben még az olyan egyszerű kifejezéseknek, mint a »single« és a«blended« is lehet eltérő értelmezése.
 
2018-01-16 12:10:25
Az aqua vitae, vagyis az »élet vize« kifejezés már többször előbukkant itt a blogon. Az aqua vitae általában a legkorábban készült, - jobbára még a középkorban - különböző gyógyszerészeti célú égetett szeszek megnevezése volt, de ritkábban alkoholmentes gyógyszereket is neveztek így.
 
2018-01-09 07:20:15
Beszéljünk kicsit arról, meddig érdemes tartogatni egy már kibontott italt. A levegő oxigénjével való érintkezés, az oxidáció minden italféleségben bizonyos változásokat okoz. Ezért is fontos a palackok légmentes lezárása, ezért vannak a dugók, fóliák, pecsétek, a boltból hazavitt palackon. De mi történik, ha kibontjuk ezeket?
2017-12-10 12:33:00
A statisztikák szerint hazánk kifejezetten komoly tényező Európa keserű- illetve gyógynövénylikőr piacán. Nyilván nagyban hozzájárul ehhez, hogy saját, nemzeti márkánk, az Unicum tényleg egy szinte mindenki által ismert és kedvelt brand. Az ital gyártási metódusa és receptúrája körüli, a rendszerváltozás előtt vitákra okot és alapot adó helyzet már rég elmúlt, Zwackék kedvelt keserűje jó ideje valóban az eredeti titkos családi receptúra szerint készül. Szeretjük és fogyasszuk is sokan. Azonban az újdonságokra is folyamatos igény mutatkozik, így időnként jelennek meg új innovációk a kínálatban, pár éve az Unicum Next, majd az Unicum Szilva is megjelent a polcokon. Azonban a legutóbbi időkig kifejezetten a prémium szegmenset célzó terméke nem volt a tradicionális gyártónak. Ennek azonban már vége, idén bevezetésre került a limitált mennyiségben készülő Unicum Riserva.
 
2017-12-10 09:09:25
Pénteken egy kóstolóra voltunk hivatalosak. Valamikor még ősszel jártunk a Jameson hazai bázisán (Pernod) whiskykóstolóban, és akkor mesélték az ottaniak, hogy készül egy whiskey-s hordóban érlelt sörkülönlegesség, melyben a miskolci zip's sörfőzde lesz a Jameson partnere (vagy fordítva). Ahogy akkor mesélték, a zip's kereste őket a termék ötletével, és bár a Jamesonnál azért nem adnak csak úgy hordókat külső cégeknek, de ez esetben annyira jónak tűnt az ötlet, hogy végül sikerült megállapodniuk. Az ír Jameson együttműködést kötött a zip’s-szel: a Jameson Cork-i bázisáról érkező whiskey-s hordókban miskolci sör kerülhet.
 
2017-12-08 08:37:33
Kereskedőként sokszor találkozunk azzal a szituációval, hogy egy vásárlónk ajándékba venne valamilyen italt, és segítséget kér a választáshoz. Jó esetben azt tudja, milyen italfajtát szeretne ajándékozni, de ennél többet nem. Márpedig ez sokszor kevés. Bizonyos italfajtáknál, mondjuk egy vodka, egy tequila esetében persze olyan nagyon nem lehet félrenyúlni a választással. Azonban az érlelt italoknál már más a helyzet, egy brandy, egy rum vagy különösen egy whisky esetében nagyon is eltérő karakterű, ízű italokat találhatunk az adott italfajtán belül is.
 
Mintabolt Nyitva Tartás
1055 Budapest,
Balassi Bálint utca 25.
Mintaboltunk száma:
+36-30-208-0181

Hétköznap: 10-19
Szombat: 11-19
Vasárnap: ZÁRVA
1095 Budapest,
Soroksári út 20/A
Mintaboltunk száma:
+36-30-827-6878

Hétköznap: 10-18
Hétvégén: ZÁRVA
Gyorskereső
Ital fajta:
Díszdoboz:
Termék összehasonlító
Facebook helye
Kiemelt partnereink