Sherry

Sherry
A Sherry-hez használt bornak és borpárlatnak egyaránt a „Sherry-háromszögből” kell származnia mely a Cádiz tartománybeli Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, and El Puerto de Santa María között található. A sherry készítésekor megvárják a must teljes kiforrását, és ezután kevernek hozzá alkoholt, mely kizárólag brandy lehet. A sherry-k gazdag kínálatában egészen a könnyed Fino-tól egészen a telt, aromás Oloroso-kig válogathatunk.
A Sherry érlelése és keverése a rumoknál már jól ismert solera-rendszerrel történik. Hordók hosszú sorát halmozzák egymásra több szintben. A legfelső sorba kerül a legfiatalabb bor, a legalsóba a legöregebb. Ez az egyedülálló solera rendszer garantálja a Sherry állandó ízét és minőségét. Az érlelés során a Sherry-s hordókat nem töltik teljesen tele, hogy a bor jobban szellőzzön és kialakulhasson a tetején egy finom élesztőréteg, az ún. flor. Mintegy hat héttel az érlelés megkezdése után a sherry alapjául szolgáló borral teli hordókat tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják - ekkor a bor alkoholtartalma még csak 11-12,5% körül van. Az újbort egy évig hagyják pihenni mielőtt brandy-t kevernének hozzá.
Sherry-t fogyaszthatunk magában, de a legtöbb sherry kiváló különféle ízletes fogás kísérőjeként.
Rendezés:
Cikkszám:B0266

Sandeman Sherry Medium Dry [0,75L|15%]

Raktáron
3.890 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B0267

Sandeman Sherry Fino [0,75L|15%]

Raktáron
3.890 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1658

Osborne Cream Sherry [0,75L|17%]

Utolsó 2 db raktáron
4.340 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R1688

Sandeman Sherry Medium Sweet [0,75L|15%]

Raktáron
3.890 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1657

Osborne Medium Sherry [0,75L|15%]

Raktáron
3.540 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1661

Osborne Pedro Ximenez Sherry [0,75L|17%]

Raktáron
6.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B1895

Sandeman Sherry Armada Superior Cream [0,5L|17,5%]

Raktáron
6.750 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1660

Osborne Santa Maria Cream Sherry [0,75L|19%]

Raktáron
5.800 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1773

Sandeman Sherry 20 Years Royal Ambrosante PX [0,5L|17%]

Raktáron
9.800 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1894

Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet [0,5L|17%]

Raktáron
6.750 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1656

Osborne Fino Sherry [0,75L|15%]

Raktáron
4.340 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B1906

Sandeman Sherry Don Fino Superior Fino [0,5L|15%]

Raktáron
5.990 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-2981

Tio Pepe Sherry [0,75L|15%]

Raktáron
5.400 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1907

Sandeman Sherry Character Superior Medium Dry [0,5L|17,5%]

Raktáron
7.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:B-000-1659

Osborne Fino Quinta Sherry [0,75L|15%]

Raktáron
5.200 Ft
Kedvencekhez adom

A Sherry egy Spanyolországban termő fehérszőlőből készülő likőrbor. Viszonylag sok tévedés övezi ezt a típusú nedűt, mert sokan összemossák a meggylikőrökkel, illetve a meggyes ízesítésű likőrborokkal. Utóbbiakat kivétel nélkül ízesítik, ez a legfőbb passzus amiben különböznek. Az előállítás során a must teljes kiforrását követően borpárlatokat illetve brandyt adnak hozzá a matériához a szakemberek. Mivel a kiforrás folyamatát nem szakítják félbe a mesterek, így az édesítés utólagosan történik meg. Az érlelés helyszínei nem a megszokott és logikusan kikövetkeztethető pincék, hanem bodegák, amik hatalmas, katedrálisokra hajazó csarnokok. Az érlelésre a solera rendszer jellemző, ez azt jelenti, hogy hordók hosszú sorát halmozzák egymásra, több szinten. A legfelső szinten foglal helyet a legfiatalabb, míg legalul a legidősebb bor, utóbbit nevezik a spanyolok solerának. A palackozás során mindig a legalsó sor tagjai közül nyerik a bort. Évente nagyjából 5-30% bor fogy el, melyet a felső sorokból pótolnak.

Ez a folyamat mindaddig így megy, míg a felső sorig el nem érnek, amit aztán ha kiürül  akkor az utolsó szüretből származó borral töltik fel. A rendszer így három éves érlelési ciklust biztosít, ráadásul az állandó íz és minőség is borítékolható. A hordókat egyébként nem töltik teljesen tele azért, hogy a bor jobban szellőzhessen, ugyanis így a tetején kialakulhat egy finom élesztőréteg. Nagyjából hat héttel az érlelés megkezdése után a hordókat, tartalmuknak megfelelően eltérő kategóriákba sorolják. Az újbor egy éves pihentetésen esik át azelőtt, hogy erősítenék. Nem véletlenül említettük meg az élesztőgombákat, ugyanis ez a réteg nagymértékben meghatározó a Sherry végleges ízvilágával kapcsolatosan. A klasszikus, világos szalmasárga színű nedűt hűtve fogyasztják, ez a tradíció. Ez az az italkülönlegesség, ami ténylegesen felteheti az i-re a pontot a családi, baráti találkozókon, de egy-egy szürke hétköznap estét is parázslóan vidámmá varázsolhat a segítségével. Karakteres ízjegyei önmagukban élvezhetőek a leginkább, urak és hölgyek számára egyaránt kiváló kortyolni való, kortól teljes mértékig függetlenül.