Sherry

Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet [0,5L|17%]
A Sherry egy Spanyolországban termő fehérszőlőből készülő likőrbor. Viszonylag sok tévedés övezi ezt a típusú nedűt, mert sokan összemossák a meggylikőrökkel, illetve a meggyes ízesítésű likőrborokkal. Utóbbiakat kivétel nélkül ízesítik, ez a legfőbb passzus amiben különböznek. Az előállítás során a must teljes kiforrását követően borpárlatokat illetve brandyt adnak hozzá a matériához a szakemberek. Mivel a kiforrás folyamatát nem szakítják félbe a mesterek, így az édesítés utólagosan történik meg. Az érlelés helyszínei nem a megszokott és logikusan kikövetkeztethető pincék, hanem bodegák, amik hatalmas, katedrálisokra hajazó csarnokok. Az érlelésre a solera rendszer jellemző, ez azt jelenti, hogy hordók hosszú sorát halmozzák egymásra, több szinten. A legfelső szinten foglal helyet a legfiatalabb, míg legalul a legidősebb bor, utóbbit nevezik a spanyolok solerának. A palackozás során mindig a legalsó sor tagjai közül nyerik a bort. Évente nagyjából 5-30% bor fogy el, melyet a felső sorokból pótolnak.
Ez a folyamat mindaddig így megy, míg a felső sorig el nem érnek, amit aztán ha kiürül akkor az utolsó szüretből származó borral töltik fel. A rendszer így három éves érlelési ciklust biztosít, ráadásul az állandó íz és minőség is borítékolható. A hordókat egyébként nem töltik teljesen tele azért, hogy a bor jobban szellőzhessen, ugyanis így a tetején kialakulhat egy finom élesztőréteg. Nagyjából hat héttel az érlelés megkezdése után a hordókat, tartalmuknak megfelelően eltérő kategóriákba sorolják. Az újbor egy éves pihentetésen esik át azelőtt, hogy erősítenék. Nem véletlenül említettük meg az élesztőgombákat, ugyanis ez a réteg nagymértékben meghatározó a Sherry végleges ízvilágával kapcsolatosan. A klasszikus, világos szalmasárga színű nedűt hűtve fogyasztják, ez a tradíció. Ez az az italkülönlegesség, ami ténylegesen felteheti az i-re a pontot a családi, baráti találkozókon, de egy-egy szürke hétköznap estét is parázslóan vidámmá varázsolhat a segítségével. Karakteres ízjegyei önmagukban élvezhetőek a leginkább, urak és hölgyek számára egyaránt kiváló kortyolni való, kortól teljes mértékig függetlenül.