Vermut
A vermut népszerűségét sokszínűségének, azaz megannyi ízvilágának köszönheti. Akik nem kedvelik az erős szeszeket, ugyanúgy megtalálhatják benne ízlésüket, mint azok akik dominánsabb jegyekkel megáldott nedűre vágynak. Hogy mi ennek az oka? Ritka, hogy egyetlen típusú ital ilyen széles körű kedveltségnek örvendjen. Ám valójában kár lenne egy kalap alá venni a különböző variációkat. Mindegyiknek fehérbor az alapja, ez vitathatatlan, de a fűszerezés, és az előállítás további részei merőben eltérhetnek egymástól. Gondoljon csak bele milyen markáns a különbség a koriander és a bodzavirág között. Nem lehet egy lapon emlegetni őket, mind ízükben, mind illatukban más jellemvonásokat hordoznak magukban. Éppen ezért a segítségükkel ízletesebbé tett nedűk esetében is hatalmas a kontraszt. Persze ez a titok, ez a rajongás rejtélye. Nincs két egyforma típus. Az előállítás sem azonos. Ugyanis a magas alkohol tartalmú szeszben áztatott fűszerek két módon kerülhetnek palackba, dugó alá. Párlással, és párlás nélkül. Nyilván mindkét módszernek megvan a maga előnye.
Ez a példa kiválóan mutatja, hogy csupán egy aprócska változtatással milyen mérvű variálhatóság teremthető cseppekké. Milyen alkalomra ajánlható a vermut? Mivel alapvetően alacsony alkohol tartalmú italról beszélünk, így akár a forró nyári estéken is kiváló kísérőként szolgálhat. De kár lenne egyszerű szomjoltóként kategorizálni. Kiválóan passzol ételekhez: könnyű fogásokhoz, ám az ünnepélyes alkalmakat is feldobhatja könnyedségével. Extra hozzáadott cukor nélküli típusok is kaphatóak, ami nagy pozitívum a tudatosan gondolkodók számára. Természetesen kifejezetten édes verziók is kortyolhatóak, mindenkinek az egyéniségéhez, személyiségéhez illően. A bódító illatú, és elbűvölő ízű nedű ajándéknak sem utolsó, ráadásul a híres gyártók sokat foglalkoznak azzal, hogy ne csak a belső, hanem a külső is arasson a fogyasztók szemében. A kedvező anyagi feltételeknek hála nem kell komoly áldozatokat hoznia azért, hogy otthonában, családja, vagy éppen barátai körében, esetleg munkahelyén, vagy egy céges vacsorán vermuttal koccintson a még szebb jövőre!