tequila
Tudta, hogy a főnököknek is megvan a maguk nemzeti ünnepe október 16-án? Elsőre elég szürreálisan hangzik, mert sokan a főnököt csak és kizárólag egy rabszolgahajcsárnak vagy ellenfélnek gondolják, akinek irreális elvárásai vannak arról, mit várhatnak el tőlük egy nap alatt. Emellett persze olyan főnökök is akadnak, akik jóval megértőbbek az alkalmazottjaikkal szemben, és főnökösködés, parancsolgatás helyett inkább vezetők – motiválnak, felfelé húzzák az alkalmazottjaik teljesítményét.
Ezt a napot Patricia Bays Haroski hozta létre 1958-ban. A nap népszerűsége egyre nőtt. Mert kiderült, hogy minden munkahelyi nehézség dacára a főnökök is emberek, és nem mindegyikük emberevő! Bár hatalmi pozícióban vannak, hatalmas a a felelősségük, és ők adják a szükséges erőfeszítést a munkák folytatásához.
Lássuk, milyen italt járnak a popkultúra nagy főnök figuráinak, és mit érdemes tudni a nemzetközi főnök napjáról!
Minden magányos hősnek megvan a saját túlélési stratégiája, a maga titkos fegyvere a túléléshez. A Logan című film főszereplője, Rozsomák egy mutáns, aki adamantium karmokat ugraszt elő a bőre alól, míg Machete egy tequilaszüreteléshez és rosszfiúk rendszabályozásához egyaránt remekül használható hatalmas pengét, machetét vet be a küzdelmekben. Rambónak ott a hatalmas „rambókés” a vietkongok ellen, John McClane-nek a humora, a Waterworld Tengerészének meg a kopoltyúja a végtelen vizeken.
Azonban minden magányos hős örömmel fogadna megpróbáltatásai során egy ízlésére szabott különleges nedűt. Lássuk, mit ajánlanánk az említett nehézfiúknak!
Az International Wine and Spirits Record Drink Market Analysis szerint a tequila és a mezcal iránt exponenciálisan megnőtt a kereslet az utóbbi években. És ezzel egyenes arányban nőtt a minőségi italfogyasztók és a márkatulajdonosok érdeklődése az alternatív agávé alapú szeszes italok iránt.
Vagyis olyan ősi párlatok iránt, amelyeket tequilához és a mezcalhoz nagyon hasonló tradicionális eljárásokkal készítettek. Az említett italokat olyan regoionális neveken hívják Mexikóban, mint bacanora, raicilla és sotol – általában destilado de agavekén címkézik őket – jegyzi meg A Field Guide to Tequila című könyv szerzője, a témában szakértő Clayton J. Szczech.
A Sotol egy különleges mexikói szeszes ital, amely a Dasylirion wheeleri, vagy más néven a sivatagi kanál növényből készül. Ez az ital elsősorban Mexikó északi részén, különösen Chihuahua, Durango és Coahuila államokban elterjedt, és több évszázados múltra tekint vissza.
A Rooster Rojo a Tequila vulkán lábánál működő üzemből származik. A Tequila vulkánból beszédes neve ellenére sajnos nem az édesen izzó agávénövényből készített szenvedélyes nedű tör ki, és egyébként is egy sok éve csöndes tűzhányóról beszélünk, a környéken élők nagy örömére. Hiszen egy-egy heves vulkánkitörés és a mindent elárasztó forró láva alaposan feldúlná az itt élők hétköznapjait, a geográfiai elrendezésről nem is beszélve! Fedezzük fel a Rooster Rojót és annak környezetét, a Tequila vulkánt! Ahol megalkották a mexikói tequila fenségesen kavargó esszenciáját, főszerepben az elemenentáris erővel bíró agávés zamatokkal.
A Margarita képes megtestesíteni a vidámság lényegét, az élet örömteli oldalát a maga tökéletességében. Külön öröm, hogy a margaritás italok jelentős része lazán elkészíthető alkohol nélkül, akár lime-narancsos ízben is.
A Nemzeti Margarita Nap február 22-én egy remek alkalom arra, hogy élvezzük e pompás italt, és együtt ünnepelhetjük a színek és az ízek szivárványát. Úgy tűnik, hogy a Margarita pofonegyszerű, és nem több a jéghideg tequila, a triple sec és egy kis só, meg a lime együttállásánál… Azonban a helyzet sokkal gazdagabb, változatosabb és érdekesebb ennél. Mert egy igazán jó Margarita sokkal több a részek összességénél!
És ami a legjobb: számtalan változat létezik belőle. Mert léteznek sült áfonyás bazsalikomos Margariták, epres verziók és olyanok is, amelyek a füstös mangót helyezik előtérbe (a Margarita fűszeres grillezett ananásszal is elkészíthető).
12 ital, amely felkorbácsolja az érzékszerveket - 1. rész: Az ízlelőbimbóktól a rejtélyes umami ízig
A nyelv csak az érzékelési piramis csúcsa! Valójában roppant bonyolult idegrendszeri folyamatok eredményezi azt, hogy egy whisky vagy rum elnyeri a tetszésünket, és az illatolás majd a kóstolás során találunk benne valami ellenállhatatlan finomságot…
Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogyan működnek az érzékszerveink. A történet számunkra legérdekesebb része az, ami a nemes italok illatolását és kóstolását jellemzi. Milyen a négy alapízen túlmutató ötödik, az umami, és vajon mennyire speciális italt hozott létre a Johnnie Walker, szívcsakrájában az umamival?
Valójában tényleg az agyunkkal ízlelünk? És édes íz hogyan járul hozzá az aromák hosszabb távú rögzüléséhez a memóriában?
Ezekre az örvénylő kérdésekre keresünk választ új cikkünkben. Miközben az ízlelés nagy elméletei mellett bemutatunk néhány szemérmetlenül szenzációs italt, amelyek felkorbácsolják az érzékszerveket.
Ahány nemzet, annyi jellegzetes ital!
A spanyolok forróvérű temperamentuma nyilvánul meg a sangria jellegzetes ízében és a cava borban, amelyet meghatározott szőlőfajták ízéből alakítja ki a maga komplex és fenséges karakterét.
A mexikói agávéról és „kistestvéréről”, a mezcalról meg egyenesen ódákat zengenek a helyi legendáriumok, így mindenképp érdemes megízlelni az édes agávémezők folyékony aranyát. A görögök az ánizs árnyalatainak feltárásával készítik a napsütéses tengerpartok kedvencét, a híres ouzót. Míg az olaszok amarettóval, proseccóval és grappával tették felejthetetlenné a csizma alakú ország italkultúráját.
Ismerjük meg a nagy nemzetek csodás párlatait és borait, amelyek az iDrinks üzleteiben is elérhetőek.