Vodka
A minőségi vodka ár magasabbnak mondható, de a viszonyítási alap nem mellékes. A készletünkben kapható, megbízható forrásból származó italokkal nem járhat rosszul. A színtelen erjesztett égetett szesz gyártásakor a megerjesztet alapanyagból finomszeszt készítenek, vagyis a vodka gyakorlatilag víz és etanol elegye. Nagyon minimális mennyiségben tartalmaz egyéb összetevőket. Tradicionálisan burgonyából és gabonából állítják elő, de bármilyen cukor vagy keményítő tartalmú mezőgazdasági termés megfelelő lehet. Európában 37,5 térfogatszázaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszt palackozhatnak vodkaként. A leghíresebb gyártók 40% környékén járnak, de ritka esetben erőteljesebb variánsokat is üvegbe zárhatnak. Azért, hogy a gyártók minden érdeklődő számára tudjanak érdemlegeset felmutatni, palackoznak ízesített alternatívákat is, melyek méltán örvendenek óriási népszerűségnek. Érdekes, de a vodka történelmét sokan egy lapon emlegetik a lengyel és az orosz szeszfőzés művészetének kialakulásával, pedig e két dolog teljesen különböző szálon futott.
Annál is inkább, mivel előbbi, vagyis a mai értelemben vett vodka feltűnése csak a XIX. századra datálható, amikor megjelentek és kellő fejlettséget értek el a finomító oszlopok. Persze a gabonapárlatok már jóval előbb, a XV. században felbukkantak, ám azok sem ízükben, sem jellegükben, sem más paraméterükben nem hajaztak a vodkára. Magát az elnevezést egyébként a XVI. és XVII. század óta használják Európa széltében, hosszában, de eltérő jelentéssel és tágabb fogalomkörrel. A szeszfinomítók fejlődése történelmi fordulópont volt, hiszen az innovatív technológiának hála olcsón tudtak nagy tisztaságú szeszt előállítani. A vodka ár megfizethető, az értéke megfizethetetlen! A vodkakészítés mesterségét nagyon nagyra becsülik a vodkaöv tagjai, s talán éppen ezért szorgalmazzák, hogy mind szigorúbbá váljanak az előállításra vonatkozó szabályok. Például irányelv, hogy vodka csak gabonából, burgonyából vagy cukorrépa melaszból készülhessen.Nem véletlen, hogy a legjobb minőségű típusoknak a gabonából erjesztett variációkat tartják, világszerte.