Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 5.000 Ft-tól

ingyenes

Calvados

Calvados
A calvados francia eredetű ital, magyar megfelelője almapárlat vagy másnéven alma brandy. A Normandiából származó szeszesital igen régi hagyományokat őriz. Almapárlatot már a középkorban és készítettek, de a hivatalos calvadost a XVI. századból ismerjük. A calvados elkészítéséhez nagy mennyiségű, különböző ízvilágú normandiai almát használnak fel. A calvadosban helyet kap az édes. a savanyú és a keserű ízvilág is. Az eredeti calvados elkészítéséhez az almákból kinyert levet erjesztik, majd lepárolják. Az így nyert karakteres nedűt minimum két évig tölgyfahordóban érlelik. Az érlelési eljárást követően nyeri el a calvados jellegzetes aranybarna színét és kellemes zamatát. Ahogy a cognac, úgy a calvados is eredetvédett ital, így csak a normandiai Calvados környékén előállított almapárlat nevezhető calvadosnak. Még többet a Calvados-ról >>
Rendezés:
Cikkszám: R2620
Rendelhető
9.490 Ft
Cikkszám: R2524
Rendelhető
14.990 Ft
Cikkszám: R3121
Rendelhető
47.990 Ft 42.990 Ft
Cikkszám: R4073
Rendelhető
1.790 Ft
Cikkszám: R0639
Rendelhető
6.990 Ft
Cikkszám: R0312
Rendelhető
9.490 Ft 7.990 Ft
Cikkszám: R1340
Jelenleg nem rendelhető!
8.450 Ft
Cikkszám: R3119
Rendelhető
13.990 Ft
Cikkszám: R0313
Rendelhető
16.750 Ft
Cikkszám: R4088
Rendelhető
8.450 Ft
Cikkszám: R4089
Rendelhető
15.990 Ft
Cikkszám: R3124
Rendelhető
18.990 Ft
Cikkszám: R4201
Rendelhető
85.990 Ft
Cikkszám: R4086
Rendelhető
6.990 Ft
Cikkszám: R3125
Rendelhető
13.990 Ft
Cikkszám: R4087
Rendelhető
32.990 Ft

A calvados egy különleges gyümölcspárlat, mely tradicionálisan normandiai almaborból érleléssel készül. A francia köznyelv nem ritkán csak calvaként emlegeti. A normandiai almapárlatok történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, az első írásos emlékek tanúsága szerint. A calvados főzők hivatalos egylete a XVI. században alakult. 1942-től az ital elnevezése törvényileg eredetvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy akármilyen almaborpárlat nem viselheti a megtisztelő calvados nevet. Vagyis egyrészt Calvados vidékéről kell származnia a nedűnek, másrészt a paragrafusokban meghatározott eljáráson kell átesnie a gyártás során. A végeredmény milyensége szempontjából életbevágóan fontos, hogy a cefreként felhasznált almabor mekkora cukor és savtartalommal büszkélkedik. Az a jó alaplé, melybe édes, keserédes, és savanyú almákat egyaránt felhasználnak a mesterek. A vidéken termő 200 almafajta közül erre bőven nyílik lehetőségük, s az egyéni receptúrák kellően népszerű palackba valót garantálnak. Döbbenetes adat, de egy liternyi 40%-os Calvadoshoz nagyjából 15-25 kg alma felhasználása szükséges.

A gyümölcsöt előbb pürévé darálják, aztán kipréselik. Az így keletkező lé hamar erjedésnek indul, s megszületik az almabor, melyet már önmagában is sokan, előszeretettel fogyasztanak. Ahogy kialakul a karakteres ízvilág jön a következő fázis, mely egy speciálisan megépített folyamatos lepárlóban történik, kisüsti lepárlással. Az eredményül kapott nedű nyers, tolakodó ízvilágú, éppen ezért a hordós érlelés kihagyhatatlan stáció. Minimum két évig érlelődik az ital, mely így aromákkal és aranyló színvilággal gazdagodik, de természetesen léteznek hosszabb érlelésű típusok is. A francia szabályozások előírják, hogy Calvados 40-42 fokosan forgalmazható, ám érdekes tény, hogy a hagyományos ital ennél jóval erőteljesebb, akár 72 fokos is volt. Gasztronómiai értelemben is népszerű, hiszen a megterhelt gyomor munkáját könnyebbé varázsolja, akár nehezebb fogások előtt vagy után fogyasztva. A franciák roppantul kedvelik a Calva Cafét, mely fekete kávéba csepegtetett Calvadost jelent - állításuk szerint az ital hihetetlenül kiemeli és kihangsúlyozza a kávé oly hőn szeretett karakterét.