Calvados

Calvados
A calvados francia eredetű ital, magyar megfelelője almapárlat vagy másnéven alma brandy. A Normandiából származó szeszesital igen régi hagyományokat őriz. Almapárlatot már a középkorban és készítettek, de a hivatalos calvadost a XVI. századból ismerjük. A calvados elkészítéséhez nagy mennyiségű, különböző ízvilágú normandiai almát használnak fel. A calvadosban helyet kap az édes. a savanyú és a keserű ízvilág is. Az eredeti calvados elkészítéséhez az almákból kinyert levet erjesztik, majd lepárolják. Az így nyert karakteres nedűt minimum két évig tölgyfahordóban érlelik. Az érlelési eljárást követően nyeri el a calvados jellegzetes aranybarna színét és kellemes zamatát. Ahogy a cognac, úgy a calvados is eredetvédett ital, így csak a normandiai Calvados környékén előállított almapárlat nevezhető calvadosnak. Még többet a Calvados-ról >>
Rendezés:
Cikkszám:R-000-3123

Chateau de Breuil Fine Calvados [0,7L|40%]

Raktáron
10.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-2127

Papidoux Calvados VSOP [0,7L|40%]

Raktáron
8.040 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-0560

Papidoux Calvados [0,7L|40%]

Raktáron
7.900 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R0312

Calvados Boulard Grand Solage [0,7L|40%]

Raktáron
10.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R0936

Papidoux Calvados XO [0,7L|40%]

Utolsó 2 db raktáron
10.890 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R4094

Coeur du Breuil Vanille Calvados [0,7L|16%]

Raktáron
9.790 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-3126

Chateau de Breuil VSOP Calvados [0,7L|40%]

Raktáron
13.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R3489

Chateau de Breuil XO 20 Years Calvados [0,7L|41%]

Raktáron
35.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R2883

Chateau de Breuil Pommeau de Normandie [0,7L|17%]

Raktáron
6.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-3119

Calvados Boulard VSOP [0,7L|40%]

Raktáron
17.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-3125

Chateau de Breuil 8 Years Calvados [0,7L|40%]

Raktáron
19.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R3121

Calvados Boulard Auguste [0,7L|40%]

Utolsó 1 db raktáron
43.490 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R0639

Calvados Boulard Grand Solage [0,5L|40%]

Raktáron
9.990 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R3132

Chateau de Breuil Fine Calvados Mini [0,03L|40%]

Raktáron
1.099 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R3134

Chateau de Breuil VSOP Calvados Mini [0,03L|40%]

Raktáron
1.199 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R4090

Chateau de Breuil 7 Years Oloroso Sherry Cask Finish Calvados [0,7L|42%]

Jelenleg nincs készleten!
22.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R4073

Calvados Boulard Grand Solage Mini [0,05L|40%]

Raktáron
2.290 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R4095

Coeur du Breuil Liqueur au Calvados [0,7L|24%]

Raktáron
9.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R0313

Calvados Boulard XO [0,7L|40%]

Raktáron
26.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R6064

Chateau de Breuil Legend Calvados [0,7L|41%]

Utolsó 1 db raktáron
89.999 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:K0114

Chateau de Breuil Fadoboz

Utolsó 2 db raktáron
5.650 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-3124

Chateau de Breuil 15 Years Calvados [0,7L|41%]

Raktáron
28.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R-000-4089

Chateau de Breuil 12 Years Calvados [0,7L|41%]

Raktáron
23.049 Ft
Kedvencekhez adom
Cikkszám:R4085

Chateau de Breuil Fine Calvados Medium [0,35L|40%]

Raktáron
6.490 Ft
Kedvencekhez adom

A calvados egy különleges gyümölcspárlat, mely tradicionálisan normandiai almaborból érleléssel készül. A francia köznyelv nem ritkán csak calvaként emlegeti. A normandiai almapárlatok történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, az első írásos emlékek tanúsága szerint. A calvados főzők hivatalos egylete a XVI. században alakult. 1942-től az ital elnevezése törvényileg eredetvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy akármilyen almaborpárlat nem viselheti a megtisztelő calvados nevet. Vagyis egyrészt Calvados vidékéről kell származnia a nedűnek, másrészt a paragrafusokban meghatározott eljáráson kell átesnie a gyártás során. A végeredmény milyensége szempontjából életbevágóan fontos, hogy a cefreként felhasznált almabor mekkora cukor és savtartalommal büszkélkedik. Az a jó alaplé, melybe édes, keserédes, és savanyú almákat egyaránt felhasználnak a mesterek. A vidéken termő 200 almafajta közül erre bőven nyílik lehetőségük, s az egyéni receptúrák kellően népszerű palackba valót garantálnak. Döbbenetes adat, de egy liternyi 40%-os Calvadoshoz nagyjából 15-25 kg alma felhasználása szükséges.

A gyümölcsöt előbb pürévé darálják, aztán kipréselik. Az így keletkező lé hamar erjedésnek indul, s megszületik az almabor, melyet már önmagában is sokan, előszeretettel fogyasztanak. Ahogy kialakul a karakteres ízvilág jön a következő fázis, mely egy speciálisan megépített folyamatos lepárlóban történik, kisüsti lepárlással. Az eredményül kapott nedű nyers, tolakodó ízvilágú, éppen ezért a hordós érlelés kihagyhatatlan stáció. Minimum két évig érlelődik az ital, mely így aromákkal és aranyló színvilággal gazdagodik, de természetesen léteznek hosszabb érlelésű típusok is. A francia szabályozások előírják, hogy Calvados 40-42 fokosan forgalmazható, ám érdekes tény, hogy a hagyományos ital ennél jóval erőteljesebb, akár 72 fokos is volt. Gasztronómiai értelemben is népszerű, hiszen a megterhelt gyomor munkáját könnyebbé varázsolja, akár nehezebb fogások előtt vagy után fogyasztva. A franciák roppantul kedvelik a Calva Cafét, mely fekete kávéba csepegtetett Calvadost jelent - állításuk szerint az ital hihetetlenül kiemeli és kihangsúlyozza a kávé oly hőn szeretett karakterét.