Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

20 koktél a színek világnapjára (Március 21.) - 1. rész: A Blue Margaritától a Havanna cocktailig

20 koktél a színek világnapjára (Március 21.) - 1. rész: A Blue Margaritától a Havanna cocktailig

Az élénk árnyalatok érzelmeket ébresztenek az emberben. Az érzetek széles spektrumát gerjesztik a személyiségben, és pozitív hangulatba hozhatják az embert egy átlagos, szürkébb napon. Mert gondoljunk csak bele, milyen lelkesítő hatással van az ember kedélyállapotára egy színpompás koktél. Március 21-én tartják a színek világnapját, amit szemnek is kedves koktéllal ünnepelhetünk meg a legjobban!

A prémium italok világában a koktélok szemgyönyörködtető árnyalatai a legizgalmasabb szín- és ízrobbanások közé tartoznak, ami az ember poharába kerülhet. Fedezzük fel a színeikkel is kiugró látványt adó italokat a Színek Világnapján! Igyekeztünk kevésbé ismert koktélokat is választani az egyes színekhez, hogy minél izgalmasabb ízekkel ismerkedjünk meg ezen a jeles napon.

Színes koktélok

Miről szól a Színek Világnapja?

2009 óta került az érdeklődés radarjára a Nemzetközi Szín Nap. Azóta egyre többen egyre nagyobb figyelmet szentelnek a világban felcsillanó színeknek. Manapság jobban megbecsüljük azt, hogy a világ csodás színekben ragyog. A szín napját a Nemzetközi Szín Szövetség (International Colour Association) alapította. A március 21-es dátumot a Portugál Színszövetség javasolta egy nemzetközi összejövetelen, leginkább a tavaszi napéjegyenlőség miatt. Azt az időpontot jelenti az évben, amikor a nappali fény hossza csaknem megegyezik az éjszaka hosszával. Ez szimbolikus jelentőséggel bír, mert a fény és az árnyék kontrasztját nemcsak a szivárványban, hanem az emberi kultúrában is tekintetbe veszik.

Ez a nap újraszínezi az életünket

Hogyan ünnepeljük a Színek Napját? Az a legjobb megoldás, ha nem csak ezen a napon, az összes többin is káprázatos színekben látjuk a világot! Az elmélyülésben rengeteget segít, ha részt veszünk egy művészeti kiállításon. A színek megtestesítik az univerzum különböző részeit, és ezt még jobban átérezzük majd, ha elmegyünk egy művészeti múzeumba vagy galériába. Teljesen átalakítja a szemléletet a kiállított színes alkotások látványa, legyen szó festészetről, szobrokról, fotózásról – vagy szemkápráztató koktélokról (amire nemsokára tüzetesebben rátérünk).    

 

Newton és az árnyalatok felfedezése

A színek viharzásához elég ismerni a szivárványban felvillanó árnyalatok szemet delejező áramlását? Nem, mert a színkör, maga a színpaletta ennél sokkal szerteágazóbb!

Az emberi szem ugyanis nagyjából 10 millió színváltozatot lát, és tényleg igaz, hogy a színek képesek megváltoztatni az ember hangulatát. Aztán ott van még a szinesztézia: vannak olyan számok, betűk vagy napok, amiket bizonyos emberek színekként látnak. A színkör egyébként rengeteget köszönhet a világ egyik legnagyobb fizikusának, Sir Isaac Newtonnak, ő találta fel ezt a pompás palettát.  A jó öreg Isaac rávilágított arra, hogy a fény hogyan befolyásolja a szem működését, és miként látjuk a színeket. Kísérletekben vett részt prizmák felhasználásával, kivetítve egy szivárványspektrumot, így született ikonikus színköre. Newton megcáfolta azt a nézetet, hogy a szín a sötétség és a fény kombinációból születik, és megmutatta, hogy a színért egyedül a fény felelős.

 

A kék jutalomjátékai: Blue Margarita és Chi-Chi

Régen a kék szín nem volt olyan vonzó, mint manapság. Pastoreau szerint a kék színt eleinte távol tartották a fősodor árnyalataitól, és többnyire a barbárokhoz kapcsolták. A barlangfestményeken és az ókorban a vörös, fekete és barna színek számítottak közkedveltnek. Az ókori Rómában a kék színt a társadalmi ranglétra alacsonyabb szintű képviselői viselték, míg a gazdagok rendre fehérbe, feketébe és vörösbe öltöztek.

Mi tagadás, nehéz ellenállni a szemet delejező, majd rabul ejtő kék koktélok bűvöletének! Kellemesnek a szemnek, a receptjeik meg bővelkednek egy seregnyi finom gyümölcsben, ezért kóstolásuk felemelő élmény.  A kék italok készítéséhez viszont érdemes beszerezni pár extra összetevőt az iDrinks üzleteiből, mint a blue curacao,  vagy a Hpnotiq. Ezekkel az adalékokkal simán összehozható egy kellemes kék hangulatú ital, amit a vendégeink is élveznek majd.

A Blue Margarita a kékszeszek egyik nagy királya. A klasszikus Margarita sarkalatos pontja a narancslikőr, mint például a Cointreau Narancslikőr, amelyben ott kavarog az édesség és egy kis keserűség is, a komplexitás kedvéért. A narancshéjas ízekben fürösztött pikáns keserű aromazuhatagot megkapó és elegáns cognac-os ízek járják át. A Cointreau a saját kategóriájának narancskirálynője, szóval érdemes mielőbb beszerezni belőle egy vagy több palackkal az iDrinks üzleteiből, mert más koktélok aromaformálására is egészen kiváló komponens. A francia narancslikőrben páratlan egyensúlyt alkot az édesség és a keserűség tartománya, mintha ebben a fenséges Janus-arcú italban a kezdetektől összetartoztak volna. A Cointreau Narancslikőr illatában az orrba siklik a fehér virágok florális bája, mintha egy decens francia virágoskertben sétálnánk. Erre az élménykörre épül rá a gyümölcsös fűszeresség fuvallata, rengeteg narancshéjjal, az olajos esszenciák garmadájával. Ízlelésekor folyékony napfény táncolna az ízelőbimbókon, főszerepben a narancs telt zamatával, bőséges fűszeres fortissimókkal a szájban.

Mindjárt más a curacao fekvése, ha a triple secet a Cointreau helyettesítőjeként használjuk egy kékben játszó Margaritában. Az íz nem változik, és egy kis friss lime még virgoncabbá varázsolja a koktélt. Bár egy kis minőségi tequilát is be kell vetni az ízek finomhangolásakor, például a Rooster Rojo Tequilák egyikét. Ilyen például az érlelt tequila minőségi kategóriájában játszó Rooster Rojo Reposado Tequila. A világos aranyban pompázó tequilát 38%-os alkoholtartalommal palackozták, és mexikói szenvedélyt csempész a vele készített koktélokba!

A párlat kuriózuma, hogy hamisítatlan és tündöklő mexikói ezüstön szűrik át, ez adja éteri tisztaságát, ami egy tequilánál kiemelten fontos szempont. Öt hosszú hónapot tölt a Rooster Rojo Reposado Tequila a tölgyfahordó aromaadó gyomrában, hogy kibontakozzanak benne azok a stílusos, páratlan ízek, amelyek igazi mexikói különlegességgé avatják ezt a finomságot. A Tequila vulkán kialudt krátere már nem okád forró lávát, ám az egykori tűzhányó lábánál épült a Rooster Rojo lepárlója, és ez a tequilájuk is izzó minőséget képvisel, istenien keveri a koktélok zamatát! A Rooster Rojo Reposado Tequila minden kortyát áthatja a pirított fűszerek gasztronómiai csodája, valamint egy kis mexikói főtt paprika az egzotikus citrusosság köntösében. Ínycsiklandozó benne a sült agávé, a cédrus jelenléte, még a pipadohány aromái is felvillannak. A kávébab ugyancsak dob a kóstolási élményen és a koktélok komplexitásán a Rooster Rojo érlelt változatában. Felsejlik az édes vaníliás pattogatott kukorica ropogós mámora, a főtt agávévas és földes jegyek sokaságával együtt.

Még bravúrosabb a Blue Margarita, ha frissen facsart limelé járja át, és a díszítéshez is bevetünk egy üde lime szeletet, narancsszeletet, megspékelve mindezt egy kis cseresznyével.

Aztán ott van még a dallamos nevű Chi-Chi, elbűvölő színekkel és azzal a remek trópusi hangulattal. Különösen melegebb napokon, leginkább nyáron ellenállhatatlan koktélvarázslat, mert egy fagyasztott koktélremekmű. Izgalmasan keveredik benne a curacao, a kókusztejszín és a friss ananászlé. Közben egy letisztult vodkát is igényel alkotóelemként, meg egy kis fagylaltot, ami extra élményfaktorral tetézi a koktélélményt, legyen szó bármilyen évszakról.

Tipp: Blue Curacao, mert ez a kék koktélok kihagyhatatlan alkotóeleme. Ha valamiért a vonzáskörébe keríti az embert a kék koktélok világa a színek világnapján, akkor tényleg legyen must-have tétel a listánkon ez a lendületes likőr. Ebben a műfajban könnyen talál az ember olcsó változatot, ezek azonban gyakran a kelleténél édesebbek és sziruposabbak, ami nem mindig sodorja a koktélokat a megfelelő irányba.  A jobb minőségű black curacaokért az embernek kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ilyen például a Bols curacaója.

A 21%-os Bols Blue Curacao likőr kék színe már önmagában mágikus vonzerővel bír a szemre nézve, és ízei sem hagynak kívánnivalót maguk után! Kék színe ellenére nem a végtelen tengert rejtették a Bols palackjába, hanem a narancslikőrök egyik elegáns képviselőjét, amely képes a csúcsra járatni a vele felkavart koktélok állóvizét! A Bols évszázadok óta nagymestere a likőrkészítésnek, és most is csodát művel az édes vérnarancs, a keserűnarancshéj, a gyógynövények együttállásával. A Blue Curacao egy igazi „rocksztár” a Bols likőrök között, és jellegzetes kék színe miatt messziről kiemelkedik minden ital közül, már itt izgalmas játékba kezd az érzékszerveinkkel. Ha narancsos ízt és valami extremitást keresünk a Chi-Chibe vagy más koktélokban, a Bols Curacaóval nem lehet mellé lőni, igazi telitalálat!

 

Amikor a vörös az úr: Bloody Mary és El Diablo

Egy érdekesség a vörös szín különlegességéről: ez az az árnyalat, amit a babák látnak. A kéthetes csecsemők már képesek megkülönböztetni a vörös színt az összes többitől. Aztán a színlátásunk nagyszerű fejlődésnek indul, a látható színek tartománya egyre szélesebbre tárul, és 5 hónapos korukra a kicsik már képesek látni a színek teljes spektrumát.

A Mars bolygó a sima vörössel szemben egy rozsdásvöröses árnyalatban tündököl a kaleidoszkópban, mert felszínét vas-oxid borítja. Ugyanaz az elem, ami a vér vörös színét adja…Tökéletes választás egy olyan bolygóra, amit a háború és a vérontás istenéről, Marsról neveztek el. És egy afrodiziákummal felérő adalék: a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a férfiakat jobban vonzzák a vörös ruhában megjelenő nők. A Rochesteri Egyetem két pszichológusa által végzett kísérletekben nőkről készíttet fényképeket mutattak, köztük vöröset is. Például megkérdezték szerintük mennyire szép a látott hölgy, és mindig a vörös ruhában lévőket tekintették a legszebbnek.

Az élénkvörös paradicsomos koktélok királynője mindenképpen a Bloody Mary, amelyben istenien kavarog együtt a vodka, a paradicsom és a Worchester-szósz. Elkészítése nem ördöngösség, viszonylag gyorsan a pohárba varázsolható. Megintcsak egy klasszikus koktélról beszélünk fűszeres, sós ízekkel, amely kiválóan passzol egy hétvégi villásreggelikhez vagy egy hangulatos délutáni összejövetelhez. Ikonikus alkoholkomponense mindenképpen a vodka, a fűszeres paradicsom és a Worchester-szósz, amely zamatos, umamiban gazdag ízt ad a koktélnak.  A és bors ugyancsak kihagyhatatlan komponens, köretként pedig zellert, és fokhagymával töltött olívabogyót is használhatunk hozzá, vagy csípős paprikaszószt, ha bírjuk az erősebb ízeket.

Senki sem tudja pontosan, honnan származik a Bloody Mary cocktail elnevezése. Egy legenda szerint Tudor Mária királynőről kapta a nevét, aki olyan véres kézzel uralkodott Anglia felett, hogy a vörös paradicsomlé a protestánsok 16. századi vérontására utal. A Bloody Mary díszítése rengeteg érdekes megoldásra kínál lehetőséget, a határ gyakorlatilag a csillagos ég! Még grillezett sajtot is bevethetünk az érdekes hatás kedvéért, vagy savanyúságot, szalonnát, a merészebbek meg garnélát.

Bloody Mary azonban nem létezhet Au Premium Vodka nélkül, mert a minőségért ebben az esetben mindenképpen érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Az Au az arany vegyjel, és nagyszerűen körvonalazza, milyen magas minőségre számíthatunk az Au Premium Vodka zamatrétegeiben! A brit hagyomány és a luxus ízek keveredéséből valami egészen elementáris íz született, amely 2016-ban megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet a rangos Vodka Masters versenyén! Véletlenek persze nincsenek, és a kimunkált ízek mögött komoly teljesítmény áll: a csúcsminőségű gabonát átszűrik a legértékesebb természetes elemen, az aranyon, így születik a koktélokban is istenien használható ultraprémium vodka.

Az aranyló ízek közül a többi fölé tornyosul a ropogós gabona és a feketebors fortissimói is mély benyomást tesznek az emberre az első kóstolás során. Ha egy vagányabb vonalvezetésű, letisztult vodkás aromákat felsorakoztató Bloody Maryben gondolkodunk, akkor keresve sem találhatunk hozzá jobb komponenst az Au Premium Vodkánál.

A halványvörös hömpölygés fenegyereke az El Diablo koktél, mert mesterien ötvözi a tequilát a feketeribizli likőrrel (művésznevén a creme de cassisszal). Az első receptjében még gyömbérsör volt a lényegi komponense, később már gyömbéres üdítőt is használtak hozzá. A koktél hagyományos ízét azonban vitán felül a gyömbérsör adja vissza a leghitelesebben. Valami isteni, ahogyan kavarog benne az érlelt reposado tequila, a feketeribizlilikőr és a frissen facsart limelé, megbolondítva az összképletet némi gyömbérsörrel! Mielőbb érdemes megkóstolni, mert egyszerűen lehengerlő ízeket tartogat, és a vendégeink is imádni fogják.

Egy jó El Diablóhoz ördögien jó választás a Bols Cassis /Feketeribizli/ Likőr. A szemet már alapjáraton elbűvöli a sötétlila feketeribizlis színpompa. Az ízek fiundamentuma a Dijonban, Franciaország Burgundia tartományában termő feketeribizli, ami létrehozza a Bols klasszikus italának színét és jellegzetes ízét. Élénk gyümölcsös áramlással gyarapítja a koktélok ízét, és nem utolsó sorban a színét, amiért mindenképpen megéri beszerezni az iDrinks üzleteiből.

És mit sem érne az El Diablo, ha nem örvénylik benne egy eszeveszetten finom érlelt tequila, a Vivir Repoasado Tequila. Nevéből, a „vivirből” adódóan ez a tequila maga az élet, minőségéről pedig 100%-os Blue agávés alapanyag gondoskodik. Az aranysárga ital ízében ott hömpölyög az édes agávé, a hívogató vaníliával és a kényeztető karamellával. Érezhető benne az olvasztott vaj és az agávé földessége, amit még megspékeltek a citrusosság üde frissességével. Olyan koktélok komponenseként is remekül teljesít, mint a Negroni vagy az Old Fashioned.

 

Ragyogó napsütés a pohárban: a Mezcalita és Tequila Sunrise

A narancssárga árnyalat megmutatja, hogy a szín befolyásolhatja az ízérzékelést! A kísérletek feltárták, hogy ugyanazon dolog íze eltérő lehet attól függően, hogy milyen színben tálalják. A résztvevők négy különböző színű bögréből kóstolhatták meg a forró csokit, ugyanazon ízben. A bögrék között szerepelt fehér, krémszín, vörös és narancsszín is. Mi lett a végeredmény? A narancssárga és krémszínű bögrékben szervírozott csokit mindenki finomabbnak tartotta a másik kettőnél! És akkor gondoljunk csak bele, mennyire fogjuk finomnak érezni a napsütéses árnyalatban ragyogó koktélokat…

A tequila kisöccse, a mezcal lassan, de biztosan kezd felnőni a nagy testvér árnyékához! Egy napsütéssel felérő koktél, amely mindig mosolyt rajzol kortyolgatója arcára. A Mezcalita vidám, mint egy Margarita, ugyanakkor pikánsan fűszeresebb, füstösebb és fényévekkel titokzatosabb, akárcsak a származási helyekén regisztrálható Mexikó. A Mezcalita receptje étteremről étteremre változhat a sombrerók földjén, azonban van egy visszatérő konstans elem: mindegyik iterációja narancssárga, hullámai pedig elvisznek minket Mexikóba.

A Mezcalitában, a Margarita vagány és merész unokatestvérében a színek mellett az ízek is arányosan kavarognak. Füstös összetettsége íncsiklandozó koktélt teremt, és felébreszti valamennyin érzékszervünket. Lényege a mezcal, a frissen áramló limelé, a narancslé és a narancslikőr. Narancsos bitterrel és Tajin chilis ízekkel is bekenhetjük a koktél peremét, ha egy olyan nedűre vágyunk, ami vadabb ízével tényleg csókra húzza az ember száját (a csípősebb ízeket kerülőknek ez a mozzanat persze lazán kihagyható). A Tajin a szárított chili paprika, a lime és a só keveréke, ami kiválóan harmonizál a mezcal és a lime ízével. Otthon is simán elkészíthetünk a Mezcalitához, amit kortyolgatva egy napsütéses mexikóvárosi bárban érezhetjük magunkat. A Mezcalitának aranylóan vad verzió vannak, amiket érdemes kipróbálni. Ilyen a Mezcalita De Pena, amelyben ananásszal, jalapenóval és korianderrel rázzák újra az alapreceptet. 

A Mezcalitához igazi telitalálat az iDrinksben is elérhető Bruxo No. 1 Joven Espadín Mezcal. Hamisítatlan mezcalhoz hasonlóan ez egy édes, füstbe burkolózó párlat nyílegyenesen Mexikóból, amely gyümölcsök mellé kortyolgatva is kivételesen élményt ad. Illatolásakor a friss virágos aromák hada valósággal lehengerli az embert, szofisztikált füstös illatok támogatásával. A fűszeresség és a citrusosság áthatja az ízeket a kóstolás során, ehhez a fahéj édes és kellemes fortissimója ad extra zamatokat a nyelven. A közepesen füstös Bruxo No.1 Espadín Joven Mezcal koktélokban is valami fenomenálisat domborít!

A másik fontos Mezcalita-összetevő lehet a német földön születő narancssárga nedű, a The Bitter Truth Orange Bitters. A kifejezetten koktélízesítés kedvéért létrehozott narancsos és kesernyés bitter egy üde színfoltot képvisel a koktélkomponensek között, mindenképp érdemes kipróbálni! A kardamom és a kömény íze kéz a kézben jár a nagyszerű narancsos hullámokkal, mert ez a nedű magabiztosan játszik az édes és keserű tartományokkal, felvillantva mindkét oldal legértékesebb zamatát, amelyek a csúcsra járathatnak egy meglehetősen komplex koktélt.

A napsütéses aranyló koktélok másik csúcsteljesítménye a Tequila Sunrise, amely ragyogásával megidézi a napfelkelték életörömét. A narancssárga árnyalatban táncoló koktél élénk színcsíkjait a tequila, a grenadine és a narancslé adja. Keverés nélkül szolgálják fel a bárokban, hogy mindhárom ital színe megjelenjen benne. Az első Tequila Sunrise valamikor az 1970-es évek elején született a kaliforniai Sausalito városában működő Trident bárban. A Rolling Stones tagjainak, Keith Richardsnak és Mick Jaggernek annyira bejött ez az ital, hogy egész országot átszelő turnéjuk neve Tequila Sunrise lett, hozzájárulva a kiváló koktél népszerűségéhez. Azonban nem is kell rocksztárnak lenni ahhoz, hogy élvezzük ezt a szemkápráztató színű koktélt! Édes, frissítő és finom, otthon is elkészíthetjük egy jó kis blanco tequilából, például a Buen Amigo Blanco Tequilából.

Már a párlat nevéből kirajzolódik: a Buen Amigo Blanco Tequila egy jó barát, aki kellemes zamatával mindig mosolyt rajzol az ember arcára! Honnan máshonnan származhatna a minőségi nedű, mint a tequilagyártás fellegvárának számító mexikói Jalisco-fennsíkról, ahol hosszú évszázadok óta gyakorlatilag minden a tequiláról szól. Már az illata mélyenszántóan üde és citrusos, helyenként felvillantva az orrban a lime lendületességét és az agávénövény eredendő édességét. Ízében a nyelvre siklik a lime elevensége, édes és földes árnyalatok jelenlétével, amely a nyelvünkre varázsolja a markáns agávét, mintha mi is Mexikó forró földjén lennénk. 

 

A tisztaság tündökései: fehér koktélvarázslatok White Ladyvel és White Russiannel

A fehér az az univerzális szín, amelyben az összes többi megvan. A fehér koktélok a színhez hasonlóan egy olyan komplex aromatikát jelenítenek meg a koktélok között, amit mindenképpen érdemes megkóstolni!

Jellemzően tiszta, fehér szeszes italokból készülnek, például vodkából, ginből, rumból, és különféle gyümölcslevekkel, szirupokkal keverik össze őket a finom és kiegyensúlyozott ízhatás kedvéért. Rendszerint igen sokszínűek, mert a fehér koktélok között találunk édes és savanyú, gyümölcsös vagy virágos változatokat is.

A White Lady cocktail egy ikonikus fehér koktél, kifinomult savanykás ízzel. Már az 1920-as évek óta létezik, és lényegét a gin, az iDrinksben is elérhető Cointreau narancslikőr, a friss citromlé és a tojásfehérje adja. A komponensek egy krémes és habos állagot adnak az italnak. Rendszerint Martinis pohárban szervírozzák. A tojásfehérjét kihagyhatjuk belőle, ebben az esetben viszont nem lesz krémesen habos a teteje, ami eléggé jellegzetes stíluseleme ennek a koktélnak.

Ginként a The STIN Dry Gin teszi elementárisan ellenállhatatlanná a White Lady cocktailt. Ez a gin Stájerországban született, és magabiztosan felvonultatja a „magasélet” valamennyin aromatikus összetevőjén, hogy egy igazáén eredeti gin kerüljön a palackba. A gyümölcsös gin kortyolgatásakor felcsillan a szédítő csúcsok békéje, a természetben átélhető szabadságélmény, ami csak a stájer hegyek kalandvágyó zarándokainak adatik meg. A 47%-os alkoholtartalmú stájer gin frenetikusan frissítő koktélokhoz és long drinkekhez egyaránt parádés választás. Egyből bizsergetni kezdi a nyelvünket a gyömbér, a kellemesen friss citrom és a narancs lédús gyönyöre. Az édes alma ugyancsak felsejlik benne, akárcsak a boróka bársonyos fenyős árnyalata, intenzív korianderrel, a stájer bodzavirággal egyetemben. Lételeme azonban mindenképp a ropogós stájer alma, amelynek finomsága igazi élménnyé avatja ezt a gint, akár önmagában ízlelgetjük, akár egy vagány koktélt akarunk kicsit almásabbá tenni vele.

A Havanna Cocktail ehhez képest egy egyszerű, mégis fenséges rum alapú koktél. Egyszerre vonultatja fel a fehér rumot, a lime-ot, az egyszerű szirupos édességet, és egy csepp narancslével válik teljessé az íze. Főszereplője mindenképp a fehér rum, sajátosan édes zamatával, amely nagyszerűen együttműködik a többi komponenssel. Általában egy kis virággal és naranccsal díszítik, és ez nem mindennapi frissességet kölcsönöz az italnak!

A fehér rum jutalomjátékához eszményi a Takamaka White Rum. A Seychelle-szigetekhez tartozó Mahé szigetén nem vették tréfára a rumkészítést, és előrukkoltak a fehérrumok egyik fenegyerekével, amely igen jól árnyalja az ütős koktélok zamatát! Képes egyszerre markáns és lágy lenni, megtestesítve a mediterrán rumok fűszerességét, letisztultságát és borsosságát trópusi gyümölcsökkel, barna cukorral és rengeteg citrusossággal, amely felpörgetni a koktélok megszokott aromatikus alapvetését!

Aztán ott van még a klasszikus White Russian koktél, az 1950-es évek óta töretlen népszerűségű krémes finomság! Csupán három összetevőkből, vodkából, tejszínből és kávélikőrből alkotja meg a maga aromakarakterét, és ezzel egyből beírja magát az aromamemóriába. A tejszín hozzáadása gazdag és bársonyos textúrát kölcsönöz az italnak, ezáltal a leginkább a tejeskávéhoz válik hasonlatossá. Óriásit dobott a népszerűségén az a tény, hogy szerepelt a kultikus Nagy Lebowski című filmben. Ez az egyik legjobb választás, ha egy édes és kényeztető koktélra szomjazik az ember.

Kicsattanó intenzitás, kávé és mexikói ízrobbanás, ami a koktélokban is igencsak kapóra jön….A Kahlua megmutatja, hogy Mexikóban nemcsak a tequilát és mezcalt desztillálnak, hanem a kávélikőrjük is valami elementárisan finom! Ennek ékes bizonysága tényleg a Kahlua, amely önmagában és koktélok ízlének felrázójaként is egészen mesteri teljesítményt nyújt. Kellemesen édes és a testes. Mennyeien egyesül benne a cukor és a kávé, egy magával ragadó cukornádpárlatot teremtve. A 16%-os likőrnek ott a helye minden ínyenc bárszekrényén!

A Veracruz régiójában finomhangolt sötétbarna kísértés intenzív kávéillattal csalogatja a különleges mexikói ízekre fogékony rajongókat, és jéggel, kólával is rengetegen fogyasztják, azonban önmagában vagy koktélokba keverve bontakozik ki a legjobban temperamentumosan mexikói arca, amiért olyan sokan imádják a Kahluát! Tejjel vagy tejszínnel dúsítva csodás tejeskávét ad, és akkor is frenetikus, ha vodkát keverünk bele, mert akkor egy még erőteljesebb mexikói nedű születik. Mindent áthat benne a pörkölt kávészemek aromája szolid vaníliás karakterrel, édes melaszossággal kering az orrban és a nyelven. A vanília lágy fűszeressége emlékezetes élménnyé avatja a párlatot, a sötét mahagóni szín meg már önmagában festői, amit tényleg látni kell!

 

Megtetszett a színpompás koktélok világa, és szívesen készítene valami kivételes koktélt? Cikkünk folytatásában még több koktélötlettel dobjuk fel ezt a jeles alkalmat, legyen szó élénkzöld, kellemesen barna, rózsaszín, barna vagy fekete koktélokról!