Október az alma ünnepe
Az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse a bolygó mind a négy sarkában. Nem véletlenül szenteltek neki egy saját világnapot, és évszázadok óta a napi étrend, a folklór és a tudományos kutatás egyik alappillére.
Ismerjük meg a nemzetközi alma hónap hátterét, pár érdekességet erről az egészséges gyümölcsről és arról, milyen italokban emelték már-már művészi tökélyre az almás ízeket!
Az alma október Jolly Jokere
Ez egy egész hónapon átívelő buli, amelyet Amerika egyik kedvenc gyümölcsének szenteltek. Az esemény egész októbert felöleli, megragadja az ősz lényegét.
Ahogyan a levegő hűvösen ropogóssá válik, lassanként a levelek színe is megváltozik, és az almák központi helyre kerülnek a konyhában és a piacon. Október hónap ragyogó alkalom arra, hogy minél több friss, lédús almát kóstoljunk meg, finomságokat süssünk belőle, vagy külön almaalapú recepteket fedezzünk fel a konyhában.
A Nemzetközti Almahónap históriája
1905-ben indult, amikor az Illionis államból származó James Handly kapitány az almatermesztők támogatásával megszervezte az első ilyen rendezvényt, és fellendítette az almaeladásokat az Amerikai Egyesült Államokban. Kezdetben Nemzeti Almanapként kezdte a „pályafutását”, ám akkora népszerűségnek örvendett, hogy villámgyorsan egyhónapos ünnepséggé bővült.
Az ünnepségnek eredetileg az volt a célja, hogy felvilágosítsa az embereket az almafogyasztás előnyeiről, egyúttal népszerűsítse is az alma értékesítését. És arra ösztönözze az embereket, hogy minél több formában élvezzék ezt a sokoldalú gyümölcsöt.
Hogyan ünnepeljük az alma hónapját?
Az amerikaiak közül ilyenkor sokan vesznek részt egy hangulatos almaszüreten, miközben élvezik a ropogós őszi levegőt. Mások meg összegyűjtik barátaikat és családtagjaikat egy alma témájú vacsorához. Nagy klasszikus ebben az időszakban az almával töltött sertéskaraj almaborral vagy frissítő almasalátával.
És persze az őszi „nagy dobások” sem maradhatnak ki az októberi asztalról, mint a klasszikus almás pite! Érdemes kipróbálni, akár egy kellemes iDrinks-es ital kíséretében is egy almás őszi ételt: a vendégeink áradozni fognak a páratlan kulináris élményről!
Hát még akkor, ha a kreativitás oldalán is áldozunk, és egy alma alakú gyertyával dobjuk fel a vacsorát.
Most pedig lássunk néhány érdekességet a zamatos és ropogós gyümölcsről, ami különösen jólesik az őszi hónapokban (ráadásul telis-tele van egészséges vitaminokkal és rostokkal, különösen érdemes ősszel és télen majszolni).
Pomológia és az alma rokonsága a rózsával
Megdöbbentő tény, mégis igaz: az alma a rózsa és a körte rokona! A Rosacea család tagja, amely az említett növényeken és gyümölcsökön kívül a körtét és a szilvát is magába foglalja. A rózsákkal való rokoni kapcsolat az almavirág rózsavirágokhoz való hasonlósága miatt alakult ki az evolúció több évezredes labirintusában.
Az almatermesztés annyira népszerűvé vált az évszázadok során, hogy saját tudományágat kapott: a pomológiát! Ez a botanika egyike ága, amely kifejezetten az almatermesztésre összpontosít, beleértve a gyümölcs nemesítését és új almafajták kifejlesztését is.
Az alma lebeg a vízen! Ez az alma sajátos sejtszerkezete miatt lehetséges, mert az almák belsejében lévő légzsákok alkalmassá teszik őket a hírhedt Halloween idején megrendezett játékhoz is, amikor a vízben lebegő almába kell beleharapni.
7500 almafaj és az egészséges rostok
Mi leginkább a piros almát ismerjük, ám ennél sokkal változatosabb az almakínálat a nagyvilágban.
Hihetetlen, de összesen több mint 7500 almafajta létezik, ízük az édestől az egészen fanyarig terjed. Az ízek terén is több verzió delejezi a szemet: létezik piros, zöld és sárga változata is. Mindegyik almafajtának teljesen egyedi íze és állaga van, így az almát hatalmas változatosság jellemzi (ezzel gyakran élnek is a belőle készített különleges párlatok).
Az alma isteni rostforrást jelent. Egy közepes méretű alma megközelítőleg 4 gramm rostot tartalmaz. Ez azért lényegi információ, mert a rostok elengedhetetlenül fontosak az ember egészséges emésztőrendszeri működéséhez. Ismét előtérbe kerül az a gondolat, hogy az almát a héjával együtt kell elfogyasztani, mert ezáltal biztosítja a legtöbb táplálkozási előnyt.
Matuzsálemi korú almafák és a nagy almafellegvárak
Az almafák akár 100 évig is élhetnek, igazi matuzsálemek! Ez mindig a megfelelő gondozásukon múlik. Nagyjából 4-5 évet vesz igénybe, hogy egy almafán megjelenjenek az első gyümölcsök. A fák hosszú élettartama felbecsülhetetlen értékű, fenntartható gyümölcsforrássá teszi őket.
A világ vezető almatermelője Kína, ugyanis ők állítják elő a világ almatermelésének mintegy felét. A hatalmas kínai termelés tükrözi a gyümölcs népszerűségét és az ország kiterjedt mezőgazdasági kapacitását. Így nem véletlen, hogy a kínai konyhában is jelentős szerepet kapott az alma, de nálunk és számos európai országban nagyon kedvelik, Amerikáról nem is beszélve.
Már csak azért is, mert az alma nem kevesebb, mint 6 amerikai állam nemzeti gyümölcse. Ide tartozik a nagyok közül New York, Washington és Vermont állam is. Az alma állami gyümölcs státusza tükrözi a jelentőségét az amerikai mezőgazdaságban és a történelemben. Az almát az amerikaiak leginkább a nagy almaültetvényeikről ismert régiókban ünneplik, ott kap igazán kiemelt szerepet.
Az alma ősi jelentősége és szimbóluma
Az alma első említése időszámításunk előtt 2000-ből származik, méghozzá az ókori Közel-Kelet szövegeiből. Ez a korai hivatkozás igazolja az alma termesztésének és élvezetének csaknem végtelen hosszúságú históriáját. A régi forrásokban rengetegszer bukkan fel az alma, kiemelik fontosságát az ősi táplálkozásban és a kultúrában. A régi időkben ugyanis a tudás, a bölcsesség szimbólumaként tekintettek erre a gyümölcsre.
Könnyen lehet, hogy az első almafát Kazahsztánban ültették. Vadalma még manapság is található Kazahsztán erdeiben. Itt épült Almaty városa, ami jelentése szerint „az almák atyja”, és sokak szerint közel áll az alma eredetéhez. Ezt a vidéket számos modern almafajta ősi hazájának tartják.
Távol tartja a dokit, cider lesz belőle és felér egy negyed fogmosással
Mindenki ismeri a híres mondást: napi egy alma az orvost távol tartja. A mondás minden valószínűség szerint a 19. századi Walesből származik. És igazából egy jelentősen lerövidített változat, mivel az eredeti mondás így hangzott: „Egyél egy almát lefekvéskor, és ezzel megakadályozod, hogy az orvos megkeresse a kenyerét.” A régi „bölcsesség” felhívja a figyelmet az alma egészségügyi előnyeire. Az alma jól ismert kiadós tápértékéről– bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, így annyira már nem is meglepő, hogy rendszeres fogyasztásával tényleg távolt tarthatjuk a dokikat.
Almát enni kicsit hasonlít a fogmosáshoz; az alma rágása ugyanis csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. A gyümölcs rostos textúrája alaposan megdörzsöli a fogakat, az ínyet és a nyelvet. Az alma rágása nyilván nem helyettesíti a fogmosást és a fogselyem használatát, ezeket semmiképpen sem szabad kihagyni az egészséges szájhigiénia érdekénem.
Az almából a gyümölcsös édességek mellett a leggyakrabban almabort készítenek, mert sokan imádják a cidert. A világ számos részén népszerű ital, különösen ősszel és télen kortyolgatják.
Nézzük, milyen iDrinkses italok sáfárkodnak a legizgalmasabban az alma ízével!
Az alma diadala egy szőlős vodkában: a Ciroc Apple Vodka
Mi lenne, ha teljesen új alapokra helyeznénk a vodkakészítést? Ez az innovatív kérdés fogalmazódott meg a Ciroc készítőiben, amikor csavartak egy embereset a régóta bevált forgatókönyvön, és a szőlőt kezdték kiindulópontként használni a vodkakészítéshez. Az ötletük nyerőnek bizonyult, mindenki lecsapott a válogatott francia szőlőből komponált párlatra, mivel ilyen vodkát még nem látott a világ!
Teljesen az újszerűség erejével hatott a szőlős alapvetésű vodka. Hála alkotója határokat feszegető fantáziájának, mivel meglátta a vodka zseniális nyersanyagát a francia Cognac régió szőlőjében. Nemcsak abban nyújtott újszerűt a Ciroc, hogy a vodkakészítésben a búzás, árpás rozsos vagy burgonyás kiindulópont helyett a lédús szőlőt preferálták, hanem abban is, hogy az ötszörös desztillációval életre keltsék a franciák hihetetlen kristálytisztasággal örvénylő vodkáját.
És itt jött az újabb hatalmas csavar a Ciroc alkotóinak elméjében: mi lenne, ha a szőlős vodka élményét megspékelnék egy újabb klasszikus gyümölcs bevetésével, még feljebb csavarva a vodka szofisztikált jellegét? Itt lépett az egyenletbe sokak nagy zsánere, az alma, amely bravúrosan kiegészíti a válogatott francia szőlő aromahullámzását, mintha mindig is összetartoztak volna ebben az újhullámos vodkában. Az alma és a szőlő mámorító együttállása annyira parádésra sikerült, hogy önmagában is felejthetetlen kortyokat kínál, azonban mindenképp érdemes kipróbálni a koktélok finomhangolásában is, mivel bámulatosan hatékony ez a „kombó” a Ciroc Apple Vodkában.
Illata felér egy almafás kertben való sétával, valahol francia földön. Kóstolásakor intenzíven folytatódik a ropogós almás varázslat az orrban. Ehhez ad élvezetes pluszt az origópontul szolgáló szőlő jelenléte, gyümölcsös és vaníliás aromákkal felpörgetve. A nyelven végigsiklik az alapot jelentő francia Ugni Blanc szőlő, ám még markánsabban feltör az árnyalatok közül az alma aranylása.
Almás-körtés aroma-lavina a szlovák hegyekből: Tatratea Apple & Pear Tea Likőr
Ha megkülönböztetésekről van szó, gyakran vetődik fel a klasszikus mondás: Nehéz elválasztani az almát a körtétől! Dehát miért is kellene különválasztani őket egymástól, mikor együtt a legerősebbek, kettejük zamata alaposan felerősíti egymást, ahogyan ezt a Tatratea Apple & Pear Tea Likőrben érezhetjük!
A szlovák hegyek közötti síelők körében óriási ikonnak számít a Tatratea rengeteg változata. Ehhez persze nem kell a szomszédos ország hegyei közé merészkedni, hiszen az iDrinks üzleteiben is elérhető a Tatratea zamatai – köztük az almás és körtés ízekkel hömpölygő finomság, az aranybarna színben tündöklő Tatratea Apple & Pear Likőr!
Amivel vigyázni kell, az a Tatrateánál megszokott alkoholtartalom: a párlataikban gyakran olyan magas, mint a Tátra! Itt 67%-os…Érdemes tehát kellő óvatossággal kortyolgatni ezt az almás-körtés nedűt, amiben kellemesen olvad össze az eredeti ütős fehértea a gyógynövények seregével, gyümölcsökkel és a fűszerességgel, a körte zamatos jegyzeteivel egyetemben, ami már csak „gyümölcsös hab a tortán” az ízek seregszemléjén. A Tatratea Apple & Pear Vodka egy kifejezetten őszi-téli zamatvilágú ital, amely alaposan feldobja a korán sötétedő estéket, mosolyt rajzolva almás-körtés Tatrateát kortyolgató barátaink és családtagjaink arcára! Ráadásul olyan parázs gyümölcsös erő izzik benne ebben a palackban, hogy koktélok alkotóelemeként is érdemes bevetni, egyszerűen csodát művel az ízekkel!
A vad szlovák hegyi tea illatában ünnepet ül az energikus gyümölcsösség, teljesen új erőket ad az embernek az illatolása által. A tea csalogató fuvallata izgalmasan egyensúlyoz az alma és a körte áramlása között, mindkettőnek megadva a maga létjogosultságát az aromák között. Mélyebb rétegeiből feltárul a fűszerek serege, a kényeztető karamella és a hívogatóan finom vanília.
Telt textúra, gazdag fehér tea és krémesség. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek egyből felötlenek az ember elméjében a Tatratea almás-körtés változatának kóstolásakor. Illetve az az erős alkoholos erő is, amit a 67%-os nedű kóstolásakor érezhetünk. Olyan gyümölcsök szelídítik meg a szájban ezt a letaglózó erőt, mint a fűszeres fortissimók, a nyelvet bizsergető gyömbér, az élénk fahéj, a karamella és a vanília édes bűvölete. Már az ízek felsorolása elégséges bizonyság arra nézve, hogy a Tatratea Apple & Pear Vodkának ott a helye minden minőségi almás párlatra szomjazó bárszekrényén!
Megújulás almás jacuzzival: a Jim Beam Apple Whiskey
Minden nagy brandet utolér egy mai trend: elkészítenek egy nyerő ízekkel sáfárkodó párlatot, és ennek sikerét meglovagolva készítenek belőle egy likőrös tartomány felé hajló, ízesített változatot.
Erre az érdekes ösvényre lépett napjaink egyik legkeresettebb whiskyje, a Jim Beam, amikor mesterei megalkották a Jim Beam almás változatát. Így látott napvilágot az üzletekben a Jim Beam Apple Whisky, a gyártó almás zamatokkal örvénylő whiskeylikőre, amely képes volt megújulást hozni párlatuk megszokott aromaszerkezetébe, sokak nagy lelkesedésére.
Az almás ízek gyakorlatilag rásimulnak a ragyogó minőséget villantó amerikai Bourbonre. Az almakivonat kifejezetten jót tesz a klasszikus Jim Beam-es ízeknek: extra lendületet ad a párlatnak, és olyan ropogóssá, „almássá” és könnyeddé formálja, amit a finom gyümölcs ízeiből már jól ismerünk. A Jim Beam Apple Whiskey annyira dinamikus és zamatos, hogy long drinkként és koktélok alkotóelemeként egyaránt képes maradandó élményt nyújtani a kóstolóinak.
A fahordóban érlelt, 32.5%-os whiskeylikőr 4 évig érlelődött a hordóban, ez ízei mellett rézvörös színében is jól látható.
Illatolásakor a klasszikus amerikai Bourbon vonalvezetését hozza az aromák tekintetében. Felsejlik az orrban az ilyenkor tapasztalható fűszeresség és gyümölcsös örvénylés. Erre játszik rá az almás fuvallat egy kis citrusossággal, lágy vaníliás fűszeresség kíséretében.
Kóstolásakor a Jim Beam Apple Whiskey könnyed almás textúrája, selymes csörgedezése kerül terítékre. A szájban egyre hangsúlyosabban teret kapnak a tartalmas Bourbon-ös jegyzetek és az ínyenceknek való gyümölcsösség, megidézve a lédús, zamatos alma ízét, kiegészülve a vaníliás fűszerességgel. Hosszadalmas fiestájában felcsendül az édes fűszeresség gyümölcsösség szimfóniája, mi pedig egy maradandó almás-whiskys élménnyel leszünk gazdagabbak!
A kapitány almás-rumos finomsága: a Captain Morgan Sliced Apple
Mindenki ismeri a rumok talán legpopkultabb alakját, a rumos palackon virító krakéler figurát, Morgan kapitányt.
Az általa őrzött palackban minden idők egyik legismertebb rumja örvénylik. Az ember nemigen tud bemenni egy olyan kocsmába vagy bármilyen szórakozóhelyre, ahol ne jelennek meg a pult környékén egy Captain Morgan. Igen ám, de a fosztogató nagymenő klasszikus és közkedvelt rumját is utolérte a változás szele: a megújulás ösvényére lépett, és a brand szakemberei elkészítették az almás áramlással kibővített változatát, a Captain Morgan Sliced Apple italt!
És milyen jól tették a rummesterek, hogy bevállalták ezt az ígéretes kísérletet! Mert az őszi időszakban – a téliről már nem is beszélve – kevés fenségesebb élmény adódik az ember számára, mint egy kellemesen áramló rumos-almás finomság a pohárban! Ebben az élményben mártózhatunk meg a Captain Morgan Sliced Apple palackjának kinyitása után.
A frissen szeletelt almának mindig van egy naiv bája és természetes vonzereje. Erre az alapélményre épített a Captain Morgan, amikor létrehozta a maga almaszeletekkel megbolondított rumos italát.
Erre szórtak még egy kis fűszerességet, így ez a nedű a létező legtökéletesebb választás a jó hangulatú baráti beszélgetésekhez, a bulikhoz és a grillpartykhoz is. A téli otthoni iszogatásokról már nem is beszélve. Mert ki tudna nemet mondani egy zöldalmával ízesített rum alapú életelxírre? Eszményien egyesül benne a rum fundamentumát jelentő markáns, masszív cukornádmelasz édessége és a zöldalma, ráadásul a tölgyfahordós érlelés nemes árnyalatok köntösét vonja erre a pompás párlatra, ami még a nagy hajós rablónak, Captain Morgannek is bejönne!
Illatában a fűszeres rum sodor minket magával, összefonódva az alma árnyalataival. Kóstolásakor még jobban elmerülhetünk az édes és fűszeres rumlikőr hullámaiban, amelyben szigetként bukkannak fel a zöldalmás jegyzetek. A zöldalma savanykás, zamatos kicsattanó ízeket kölcsönöz a párlatnak.
Ez egy borostyánsárga csábítás a kalózok és nagy hajósok rummal pezsgő világából, amit semmiképpen nem szabad kihagyni.
Jack Daniels Apple: a klasszikus ízek almás újjászületése
A Jim Beamhez hasonlóan a másik nagy brand, a Jack Daniels is kikeverte a maga almalikőrös verzióját, amit érdemes megkóstolni!
A jó öreg Jack Daniels Apple utánozhatatlan érzékkel találta meg az édesség és a fűszeresség legizgalmasabb metszéspontját, egyensúlyi helyzetét whiskyjében, és erre építette rá a savanykás, rendkívül karakteres almás ízeket, egy frenetikus whiskeylikőr keretében! Jégre töltve önmagában és koktélkeveréskor is bevethető, mert rengeteg zamatos élénkségét ad a Jim Beam alapízéhez.
Ismét bebizonyosodik a régi tézis, miszerint a kiváló alapanyagok nagyszerű nedűt eredményeznek! Hiszen ebben a párlatban a maga káprázatos teljességében bontakozik ki a Tennessee édes áramlása és az alma ropogós bája. A fahordós érlelés nemes ízekkel gazdagítja a likőrt, szóval tényleg egy remekbeszabott alkotással van dolgunk az almás italok műfajában.
Lindemans Apple: az alma felturbózza a belga sör zamatát
Az alma nemcsak a fákon, a vodkákba és a whiskybe keverve hódít világszerte, hanem egy bársonyos belga sör alkotóelemeként is lenyűgöző erényeket mondhat a magáénak!
A belga sörök egyik lendületes képviselője, a Lindemans belecsapott erre a furmányosan finom gyümölcsre, és ebből alkotta meg 3.5%-os párlatát, amely a brand egyik legjobb italává nőtte ki magát. A lambic sörben üdítően kavarog az alma, szervesen eggyéválva az árpamalátával, a búzával és a komlóval, életre keltve egy gyümölcsös színben, kellemes almás ízben örvénylő nedűt.
A Lindemans Apple könnyed almás sör igazi teltitalálat egy őszi bulira. A sörkedvelők a csodájára járnak majd, mert nagyon finom a zamata.
Kanadai almahimnusz: a Crown Royal Apple Whisky
A kanadai almás whiskylikőr alaposan kiaknázza az almában rejlő zamatokat! A Regal alma zamata nagyot alakít ebben a párlatban, elegánsan egyensúlyoz a fűszeres vonalvezetés és az almás ízek között.
A kiindulópontját jelentő kanadai blended whiskey remek alapot szolgáltat az almás zamatoknak, valamennyi kortyában további kóstolásra csalogatják a sörrajongót a roppanós ízek. Kóstolásakor tényleg az a benyomása támad az embernek, mintha ezt a finom nedűt most szakították volna le a fáról, így minden whiskey és almakedvelőnek érdemes kipróbálni – már csak azért is, mert a kanadai ízek kibontakozása új, érdekes whiskyzamatokat sejtet.
Az aranysárga Crown Royal Apple Whisky illatában közel egyenlő arányban érvényesül a Regan alma és a whiskeys vonalvezetés, nagyon kiegyensúlyozott kombinációt élvezhetünk benne. A háttérben felsejlik egy csipetnyi fűszeresség.
Az első korty jólesően fanyar, aztán egyre jobban feltárulnak az almás ízek. Izgalmasan ellensúlyozza ezt a gyümölcsösséget a Crown Royal stílusos zamata kényeztető karamellával, szenvedélyesen örvénylő almás ízekkel. A lecsengés az almás karamella jutalomjátéka, mindig örömmel gondolunk majd vissza erre a kanadai almakölteményre.
Napi egy alma a dokit távol tartja, ám az almás italok szerelmeseit semmi sem tarthatja távol az iDrinks üzleteitől. Mert itt olyan almás különlegességeket fedezhetünk fel a polcokon, amikkel színesebbé és élvezetesebbé tehetjük az egyre hűvösebb őszi napokat! Legyen szó egy almás rumról, belga almás sörről, almás vodkáról vagy whiskyről, nálunk az alma minden szerelmese megtalálja a számítását!