különleges italok olcsón
Az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse a bolygó mind a négy sarkában. Nem véletlenül szenteltek neki egy saját világnapot, és évszázadok óta a napi étrend, a folklór és a tudományos kutatás egyik alappillére.
Ismerjük meg a nemzetközi alma hónap hátterét, pár érdekességet erről az egészséges gyümölcsről és arról, milyen italokban emelték már-már művészi tökélyre az almás ízeket!
Október volt a chili nemzetközi hónapja, ezért ideje, hogy mi is egy kis figyelmet szenteljünk ennek a jeles alkalomnak és a csípős ízeknek (amelyek különösen jól jönnek ősszel, a tél közeledtével).
A chilipaprika egy népszerű fűszer! Újabban nemcsak ételekben, hanem prémium italokban is egyre nagyobb teret kap a használata. Elsőre egy csípős bomba a szájban, ám valójában a chili számos egészségügyi előnnyel büszkélkedik, így nemcsak a kulináris világban vannak előnyei. Az amerikai kontinensről ered, és szerves részévé vált a világ konyhaművészetének, ezáltal a chilipaprika kitörölhetetlen nyomot hagyott az ételek világában.
És ami még jobb hír: egyre több vodka, gin és likőr vet be az ízek arzenáljában chilit, tovább színesítve az árnyalatok sokszínűségét, közös metszetet teremtve a konyhaművészet és a prémium italok ízei között. Ismerjük meg a chili legérdekesebb titkait, majd lássuk a legjobb chilis párlatokat az iDrinks kínálatában!
Nem tudjuk pontosan, mióta fogyaszt az emberiség aranyló színű mézet. Az viszont bizonyos, hogy a 7000-ből származó barlangfestmények a méhészet legkorábbi feljegyzéseiről tanúskodnak, míg a mézelő méhek kövületei nagyjából 150 millió évre nyúlnak vissza.
A mézet gyűjtő méh lett Artemisz görög istennő illetve a szerelemisten Ámor szimbóluma, és Napóleon köntösére is méheket hímeztek.
Varázslatos tulajdonsága, egzotikus zamata és sokoldalúsága miatt a méz beírta magát történelembe, és egyre nagyobb hatással van a prémium italok ízesítésére. Lássuk, milyen párlatokat dobnak fel mézes zamatokkal, és melyek a méz egészséget támogató tulajdonságai.
Az olaszok számtalan értéket adtak a világnak! A pizza, a Ferrari, és az „isteni” Franceso Totti mellett ilyen a vermut, amelyben ott pezseg a csizma alakú ország lakóinak felszabadult vidámsága, egy kis bor és hatalmas mennyiségű üröm, ezek jelentik a vermut aromatikus szívcsakráját.
Mert a vermut maga az olasz életöröm – és még több üröm!
Napjainkban valóságos reneszánszát éli ez a szenvedélyes, fűszeres és gyógynövényes nedű, így ideje megismerkednünk a történetével és a műfaj legfinomabb italaival, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben.
Mindig vágyunk – már-már sóvárgunk – a meghökkentő újdonságokra, legyen szó az emberi élet bármely területéről.
Az emberi természet valamiért így van kondicionálva, és a tézis az italok világában is élénken érvényesül! Léteznek azonban olyan különleges párlatok, amelyek nemcsak finomak, hanem érdekes meglepetést is tartogathatnak egy izgalmas bulin, és alaposan felpörgetik a hangulatot!
Ilyen a kukacot is tartalmazó mezcalpárlat, a kannabiszos teát tartalmazó likőr, a hipnotikus neonkék színben érkező nedű. Nem beszélve a mákból és pálinkából megálmodott finomságról, az uborkás ginről vagy az az afrikai elefántfa gyümölcséből készített krémes likőrről.
Most jöjjön 8 ital, amelyek mindegyikében van egy nem mindennapi csavar!
Az International Wine and Spirits Record Drink Market Analysis szerint a tequila és a mezcal iránt exponenciálisan megnőtt a kereslet az utóbbi években. És ezzel egyenes arányban nőtt a minőségi italfogyasztók és a márkatulajdonosok érdeklődése az alternatív agávé alapú szeszes italok iránt.
Vagyis olyan ősi párlatok iránt, amelyeket tequilához és a mezcalhoz nagyon hasonló tradicionális eljárásokkal készítettek. Az említett italokat olyan regoionális neveken hívják Mexikóban, mint bacanora, raicilla és sotol – általában destilado de agavekén címkézik őket – jegyzi meg A Field Guide to Tequila című könyv szerzője, a témában szakértő Clayton J. Szczech.
A Bruxo lényege és esszenciája a mezcal varázslata. A kapcsolat a mexikói földdel. Ez készítői szerint egy szent kapcsolat, a legenda és a misztikum tisztelete. Ennek vált részesévé a Bruxo zamata.
A Bruxo nagy tisztelettel fordul a hegyekben élő mesterek felé, akik képesek bármilyen mezcal-pillanatot örökkévaló élménnyé avatni. A Bruxo egy igazi aromatikus szerelemeslevél az igazi életelixírek előtt, amelyek különlegessé teszik Mexikó zamatkultúráját.
A Bruxo mezcal készítői álmukban sem gondolták volna, hogy az Oxaca Sierra örökre megváltoztatja az életüket. Mert ez egy olyan utazás volt az aromák szupersztrádáján, amitől mindent újraértelmeztek. A Bruxo finomhangolásakor azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy a mezcal ízének megőrzését tekintik elsődleges feladatnak, és megosztják édesen csodás agávézamatát a világgal.
Mielőtt belevágnánk a Bruxo titkaiba, lássuk, mi a mezcal!
A szilveszteri bulin a pezsgőkoccintás már túlságosan kényelmes megoldásnak tűnik, ideje előrukkolni valamilyen formabontó csavarral az italválasztásban, ami alaposan elkápráztatja a vendégeket! Mert mennyivel másabb az év utolsó napja, ha bevetünk egy sivatagi sotolt, egy etióp kávélikőrt, az unikornisok könnyéből desztillált málnás ginlikőrt…Vagy a középkori misztikus füvesemberek örökségét továbbvivő Mandragola likőrt!
Ünnepeljük az új évet a pezsgő mellett egy nem mindennapi itallal. Köszöntsük korban sosem ízlelt zamatokkal az új évet!
Az italok világa extrém módon bővelkedik mesékben, mítoszokban és legendákban. Visszanyúlnak a régmúltba, és megmutatják, hogy már a hajdanidőkben, az italok születésének gyermekkorában a párlatok szorosan kapcsolódtak a rituálék rejtelmes világához. A pogányok Dionüszosznak szentelve áldoztak az aratás sikeréért, míg a tibeti buddhisták koponyából faragott csészéből ittak a haragos istenek megbékítéséért.