20 koktél a színek világnapjára (Március 21.) - 2.rész: A Brown Elephant Marula cocktailtól a Black Margaritáig
A barna árnyalat dicsérete: a Brown Elephant Marula cocktail, Brown Sugar Old Fashioned és Whiskey Sour
Rendszerint a rum, a whisky, a rum és a brandy varázsolja barna árnyalatúvá a koktélt, egy csomó olyan összetevő bevetésével, amelyek még tovább fokozzák és kiegészítik az ízeit. Vonzerejük alapvetően a sokoldalúságukban rejlik: lehetnek édesek, keserűek csípősek is, az egyéni ízléstől függően.
A Brown Sugar Old Fashioned ékes példát kínál arra, miért szeretik annyira a barna árnyalatban játszó koktélokat. A barnacukor, a fahéj és a juharszirup kombinációja Bourbon whiskeyvel keverve egy meleg, kellemes ízt kölcsönöz a koktélnak, a narancshéj meg egy mediterrán csavarral teszi érdekesebbé a zamatát. Ez a sajátos Old Fashioned remek nedű a whisky szerelmeseinek, és szerencsére az elkészítése sem egy ördöglakat. Kihagyhatatlan cocktail mindenkinek, aki finom és megnyugtató színben pompázó italra szomjazik.
A bársonyos Bourbon csimborasszója a Bowsaw Bourbon Small Batch Whiskey. A párlat lényege Bourbonhöz méltóan a kukorica 75%-os jelenléte, ezt követi 21%ban a rozs és 4%-ban az árpamaláta. Az említett arányok teremtik meg a stílusos és autentikus amerikai whiskey zamatát. A sötétarany íztobzódás Kentucky szívcsakrájában kerül palackozásra mindig small batch mennyiségben, csodása egyensúlyt alkotva a kukorica és a gabona között. Illata egyszerre lesz extra édes a kukoricától és az aromákat átszövő vaníliától, míg a kortyok bővelkednek a karamellában, vaníliában és persze kukoricában. Sokrétűsége, fejedelmi finomsága teszi a koktélok kihagyhatatlan formálójává!
A Brown Elephant Marula cocktail az afrikai elefántos ízekkel teszi fel a pontot arra a bizonyos i-re! Ez az elragadó kényeztetés kifejezetten az édes és krémes ízek kedvelőinek készült, az afrikai szavanna lédús gyümölcsének bevetésével. Középpontjában a legendás Amarula krémlikőr kavarog, és a végeredmény rajta hagyta a kézjegyét a bárkultúrán. A gyümölcsös íz teljesen áthatja az aromakaraktert. Némi csokoládészirup hozzáadásával egy nem mindennapi desszert ital hömpölyög a pohárban. Még fenségesebb tételt kapunk, ha az extra elegancia jegyében egy kis kakaóporral szórjuk meg a tetejét! A tejeskávé színben felbukkanó Amarula Krémlikőr az afrikai lédús marulagyümölcs kellemes áramlása a likőrben. Egy olyan jól ismert növény ez a szavannán, amit finomsága miatt az elefántok is gyakran keresnek ormányaikkal, mert kifejezetten imádják a pompás finomságot. Ami a likőrben is pompás, a koktélokról már nem is beszélve!
Az Amarula Krémlikőr minőségét jól jellemzi, hogy 2006-ban megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet a World Spirit Competition versenyén, hála jellemesen cirkuláló illatának és egzotikusan csörgedező ízének. Az édes krémlikőr elhozza a koktélok komplexitásába Dél-Amerika egzotikumát: egyszerre gyümölcsös, krémes, és benne áramlik a forró Afrika vagány aromatikája. Főleg az édesszájúaknak és az igazi likőr-ínyenceknek lesz nagy kedvence a 17%-os alkoholtartalmú ital, de ahhoz is tökéletes, hogy kávésabbá, krémesebbé varázsoljunk vele egy koktélt.
A harmadik nagy dobás a barna koktélok között a Whisky Sour. Egy kiválóan kiegyensúlyozott koktél nemes whiskyvel, a citromlétől kissé csípős, savanykás ízzel és egy kis tojásfehérjével, ami krémes textúrát ad az italnak. Hagyományosan Bourbonből készítik. azonban olykor más típusú whiskyt is bevetnek az ízek tökéletesítéséhez.
A Bourbon azért kell, hogy robosztussága ellensúlyozza a citrom ízét és a szirup édességét. Nem lehet tequilára cserélni, mert az már nem ugyanaz az élmény! A citromlé a bizsergető ízek dominanciájáért felelős, ellensúlyozza a whisky élénk savasságát. A szirup meg összeolvad a whisky komplexitásával, és megszelídíti a citrom savanyú árnyalatait. Juharszirupra is cserélhető, ha szeretnénk egy mélyebb őszi hangulatot adni ennek az italnak.
Bourbonként eszményi a Buffalo Trace Bourbon Whiskey. Robosztus, akár a címkéjén látható bölény, kellemes áramlással csempészi bele a koktélba az amerikai vadnyugat hőskorszakának ízeit, egy valóságos időutazás. A pionírok korából érkező ízvarázs esszenciája a fűszeres fortissimók köntösében áramló vanília, ez avatja fenséges élménnyé a Buffalo Trace Bourbon Whiskey-t!
Az amerikai életérzéssel áthatott nedűt a fűszeres fortissimók uralják, teli krémes karamellával, rumos fűszerességgel és a gabonás édességgel. Olyan komplex és finom, hogy a legszilajabb bölény is megszelídülne tőle!
Ízlelésekor mindet elönt a szájban a barnacukor, az édes tölgyfahordós érlelés és a cukorba mártott alma. Érezhetünk benne egy kis olajosságot, a puding érzékiségét, és a csokiba mártott mazsola, a pörkölt fa már-már gasztronómiai élménnyé emeli a Buffalo Trace kóstolását. Az édes fűszerességgel hömpölygő finálé fahéjjal és tejkaramellával egy édes csábítás, aminek kár lenne ellenállni.
Tavaszi zöld életigenlés: Grasshopper, Green Mimosa és Melon Patch
Felemelő frissesség és kreativitás– ezek az értékek hatják át a mixológiában a zöld koktélok zamatát. Az ízek szenzációs fúziója jellemzi őket, és vizuálisan is ellenállhatatlanok, valósággal delejezik a szemet. Akár tapasztalt koktélrajongóként vágunk bele a felfedezésükbe, akár csak ismerkedünk a világukkal, mindenképp a kaland ígéretét hordozzák az ízükben minden eseményen. Valahogy magukba foglalják a koktélos ízek keveredésének szeszélyességét, és ötletes választást jelentenek azoknak, akik a természetes, friss összetevőket szeretnék belecsempészni egy ital karakterébe.
A zöld koktélok aduásza a Grasshopper: egy huncut zöld szöcske, amit a creme de menthe hívott életre. Kellemesen kavarog benne a kakaókrém és a bizsergetően ébresztő menta, ezért egyszerűen tökéletes az édesszájúak számára. A klasszikus koktél erényei közé tartozik a krémesség és a könnyedség, a frissítő erővel együtt. A kakaókrém és a menta ragyogó együttállása–külön menő, hogy csokireszelékkel és mentaággal is díszíthetjük a Grasshopper-es pohár szélét.
A Green Mimosa meg egyenesen parádés tétel a zöld koktélok seregszemléjén. Bámulatosan keveredik benne a dinnyelikőr és a narancslé, hogy létrehozzon egy édes és gyümölcsös íztartományt, frissítő lecsengéssel. Sokan kifejezetten Szent Patrick Napi telitalálatnak tekintik a koktélok között, mert élénkzöld színe már messziről hívogatja az új ízekre vágyókat. A narancslé mindenképp legyen pépmentes, mert így az ízek simák maradnak. A Blue Curacao új csavart ad a klasszikus Green Mimosának! Ez egy narancsosabb ízű likőrami fanyarabb varázsolja a zöld finomságot. A kék curacao a narancslével keveredve szemet gyönyörködtető zöld árnyalatot hoz létre, és már csak egy édesebb Extra Brut pezsgő kell hozzá, hogy kihozzuk az ízek garmadájából a tökéletességet.
A dinnyelikőr terén zseniális ötlet a Midori Melon /Dinnye/ Likőr bevetése. AA japán sárgadinnyés likőr a gyümölcsösség dinamikus erejével hoz új lendületet a koktélok birodalmába. Nagyszerűen „muzsikál” a Green Mimosában, de a Melon Patchban és más cocktailokban is. A Midori Melon /Dinnye/ Likőr vibrálóan zöld színe valósággal csalogatja az embert a következő kortolásra, és long drinkként is érdemes tesztelni, mert egészen bravúros ízekkel hömpölyög.
A Melon Patch egy stílusos és energikus tavaszi koktél, és isteni kísérője lehet egy zamatos gyümölcssalátának. Esszenciája a könnyed és frissítő dinnyelikőr és a vodka magával sodró finomsága. A Melon Patch valamikor a 2000-es években keletkezett, amikor a mixológusok saját ízlésüktől vezérelve jobbnál jobb koktélokkal igyekeztek megújítani a bárkultúrát. A Melon Patch így lett egy élénkítő, testet-lelket felébresztő zöld cocktail. A dinnye ízű italok és a vágy ihlette, hogy szülessen egy koktél, amely képes megragadni a dinnye érett és lédús esszenciáját.
Dinnyelikőr gyanánt a legütősebb választás a Midori, amely zseniálisan passzol a vodkához a Melon Patchban. A triple sec egy csipetnyi citrusosságot kölcsönöz a koktélnak, míg a szóda friss csillogást ad neki. Az eredmény egy zöld és gyümölcsös highball, amit imádni fognak a barátok és családtagok, mert minden pillanatban jókedvre deríti a kóstolóit. Itt is mesés aromaformáló a Midori Melon /Dinnye/ Likőr, ami az esszenciáját adja ennek a párlatnak.
Rózsaszín álom a pohárban: Strawberry Piña Colada és Clover Club
A rózsaszín árnyalatokról a tudósok kimutatták, hogy pihentető, azaz palliatív hatásai vannak az ember lelkiállapotára. A Washington állami Taconában működő Amerikai Bioszoiciális Kutatóintézet igazgatója, Dr. Alexander Schauss szerint a rózsaszín árnyalat csökkenti a haragot és a szorongást az emberben, nyugtató színként a szívizmok működésére is jótékony hatást tesz.
Az édes és gyümölcsös pink koktélok őrületesen jó választást képviselnek Valentin-napra, vagy bármilyen romantikus alkalomra, és női koktélpartykra is egészen zseniális választást jelentenek. Aztán anyák napjára, leánybúcsúkra, és még számos alkalomra telitalálat egy pompás pink koktél, ami valóságos ajándék a szemnek, koktélként meg még az ízlelőbimbóknak is.
Ilyen a Strawberry Piña Colada, az eperrel megbolondított Piña Colada. Krémes kókuszreszelékkel és egy kis ananásszal valami fenomenális zamatot ad. Ha még egy édességréteggel szeretnénk emelni az élményt, adjunk egy kis epret a keverékhez. A fagyasztott eper, a kókusz az ananász jelenléte egy igazi trópusi ízrobbanással kecsegtet, szaftos és színes ízei pedig a koktél hullámain elvisznek minket a trópusi szigetek napsütéses világába.
És jöjjön a Clover Club, egy kifinomult pink koktél, ami egyszerűen ellopja a show-t a rózsaszín koktélok seregszemléjén. Mert egyszerre hömpölyög benne a grandiózus gin, a grenadin vagy a málnaszirup, a citromlé és a tojásfehérje. Az élénk rózsaszínben tündöklő ital még a szesztilalom előtti időkből származik, azonban ma is igazi popkult koktélnak számít a bárpulton. Az édes grenadinszirup vagy a málna összekapaszkodása a citrusossággal és a ginnel egy édes fanyar harmóniát teremt a pohárban. A klasszikus tojásfehérje meg egy habos, krémes testességet kölcsönöz az italnak, habos textúrát ajándékoz minden kortynak!
A csípős, vagány és kicsit savanykásabb ginkoktél receptje először 1908-ban jelent meg nyomtatásban. Nevét a philadelphiai Clover Clubról kapta, ahol neves ügyvédek, írók és politikusok fordultak meg. A régi időkben leginkább grenadinnal finomhangolták, azonban ma már inkább a málnás megoldás került előtérbe.
Éjsötét rejtélyesség: fekete koktélok Black Russiannel, Espresso Martinivel, Black Margaritával
Ezek a koktélok csábító és titokzatos ligájában játszanak, hiszen olyan sötétek, akár az éjszakai égbolt. Maga a tény lehetne lehangoló vagy félelmetes is, ám a koktélok ízét kortyolgatva az ember villámgyorsan rádöbben, hogy vétek lenne kihagyni fenséges csörgedezésüket! A sötét árnyalatok teremtője a szeder, a rum vagy a whisky, és a népszerű választás lehetnek azok számára, akik szeretnének egy kis drámát, izgalmas izzást csempészni a poharukba.
Mi az a Black Russian? Egy végtelenül gazdag, bársonyos és kiegyensúlyozott koktél. Egy Old Fashion pohárban élvezhető a legjobban, ízlés szerinti mennyiségben jéggel. A koktél mesterien ötvözi a vodka lágyságát, amint összefonódik a kávélikőrrel, eszményi esetben a Kahluával. Már a Black Russian sötét íze hívogató, és az illatolás még tovább tetézi ezt: a pörkölt kávé és a csoki keveredése az izgalom és a minőség érzését árasztja, igazi kihagyhatatlan koktélt teremtve. A Black Russian sötét tónusa ellenére ideális választás azoknak, akik egy luxusélménnyel kecsegtető italra szomjaznak, vagy egy vacsora utáni kifinomult fenséges italra vágynak.
Vodka gyanánt érdemes a Black Russionhöz tesztelni a lágy és letisztult, minden elemében kelet-európai ízeket villantó Poliakov vodkát. A lengyel párlat éteri tisztasága a háromszoros desztillálás eredménye, ennek köszönhető a Poliakov féktelen frissessége. A ropogós gabonaszemek valósággal eggyé válnak a trópusi gyümölcsökkel, kellemesen kacér ízhatást teremtve a pohárban. Egyszerre tud kristálytiszta és emlékezetes ital lenni, ahogyan ez egy prémium vodkához illik.
A másik nagy dobás a fekete és sötét koktélok birodalmában az Espresso Martini. Képes merész, dekadens és aromatikus rajzolatú koktél lenni, komplexitásában rejlik az ereje. Különösen egy hűtött poháreban domborítja ki tündöklő erényeit. Feltárja a frissen főzött eszpresszó markáns és kellemes ízeit, miközben a kávélikőr és a vodka gazdagsága ugyancsak megnyilvánul benne. Kávés, édes és keserű, ez a hármas fúzió pedig egy elbűvölő koktélélménnyel kecsegtet. Az Espresso Martini kiváló választás a kávés ízek nagy keresőinek és mindazoknak, akik egy kifinomult és különleges italra vágynak.
Aztán ott van még a szeder vad aromatikus burjánzása és sötétségteremtő hatása, amely a maga teljességében bontakozik ki a Black Margaritában. Egyszerre képes rejtelmes, csípős és vibrálóan életteli élményt nyújtani a sós szegélyű pohárban, különösen jéggel elementáris (bár nyilván ez is elhagyható, ha valaki nem rajong a jeges megoldásokért). A Black Margarita a tequila és a limelé mesteri keverése szederlikőr bevetésével. Ízében kiteljesednek a csípősebb citrusosság árnyalatai, és remek példa a klasszikus stílusra.
Milyen tequila illik ebbe a komplex és izgalmas képletbe, a Black Margaritához? Egyértelműen a fenséges Butterfly Cannon Cristalino 100% Agave Tequila! Mert kristálytisztasága magáért beszél, és a színpompás pillangók vándorlásának szentelték. Kóstolásakor mi is úgy érezhetjük magunkat, mintha csodás pillangók szálldosnának a nyelvünkön, és édes agávés zamatokat hintenének az ízlelőbimbókra! A mexikói tequilaparadicsomot jelentő Jalisco-fennsík 100%os Blue Weber agávéja már garancia az ízek kiforrottságára. A párlat bővelkedik édes agávés ízekben, ropogós zamatokban, lecsengése meg a fűszeres fortissimók sokasága.
Ha az ízek seregszemléje nem lenne elég ebben a kristálytiszta vodkában, a Butterfly Cannon Cristalino 100% Agave Tequilának van egy szuperképessége is: némi lime hozzáadásával kaméleon módjára képes megváltoztatni a színét, így a bárszekrény valóságos látványelemévé léphet elő amellett, hogy a koktélok finomhangolásában is fontos szerepet kaphat. Ráadásul valamennyi eladott palackja támogatja a pillangók vándorlását.
Megjött a kedve ahhoz, hogy az elragadó színekben pompázó koktélokkal ünnepelje a színek világnapját? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol megtalálja a legszebb árnyalatokat varázsoló, különleges ízeket villantó koktélok alkotóelemeit. Kollégáink segítenek felfedezni a fenséges rumok, whiskyk, ginek, likőrök és más koktélkomponensek birodalmát.