Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Ünnepeljük együtt a kávé világnapját különleges kávés italokkal!

Ünnepeljük együtt a kávé világnapját különleges kávés italokkal!

„Fekete, mint az éjszaka, és édes, mint a bűn” – írja a kávéról Neil Gaiman az Anansi fiúkban. Edward Abbely még tovább megy ennél, és kijelenti: ”Kultúránk kávéval és benzinnel működik. Az első gyakran olyan, mint a második.” A reggeli kávé egy jó ok a felébredésre, ahogyan Annie Clark írja, mi pedig csak bőszen egyetérteni tudunk vele!

A kávé hosszú évszázadok óta a fáradtság ellenszere, és már kellemesen kavargó íze miatt is rengetegen szeretik világszerte. Fokozza az energiát és a jóleső eufóriát: nap mint nap képes üzemanyagot kölcsönözni az embernek az előtte álló küzdelmekhez, és egyfajta lelki tisztaságot ad a nap folyamán.

Az utóbbi évtizedekben a prémium italok világa is felfedezte magának a kávét, és feketén kavargó, krémesen áramló italokkal adott új lendületet a gineknek, a tequiláknak és a likőröknek!

Ünnepeljük együtt a kávé világnapját néhány különleges kávés itallal, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben.

A kecskék figyeltek felé a kávéra

Egy 9. századi mítosz szerint a kecskéknek köszönhetően figyelt fel az emberiség a kávé élénkítő erejére. Történt ugyanis, hogy az etióp pásztorok egy váratlan pillanatban arra lettek figyelmesek, hogy kecskéik táncra perdülnek a kávénövény majszolása után. Elmesélte felfedezését egy etióp papnak, és a helyi szerzetes a látottak után úgy döntött, ő is megkóstolja ezt a végtelen lehetőséget rejtő növényt, és a felemelő hatásra sem kellett sokáig várnia, Ráébredt, hogy a növényből készített ital egész éjjel ébren tartja, és ha nem jön álom a szemére, akkor sokkal több munkára képes, mint korábban.

Szóval rengeteg igazság rejlik egy ismeretlen szerző vicces kávés idézetében, ami szerint az alvás a koffeinhiány tünete.

Így kezdődött a kávé egész világot átszövő sikertörténete.

Arab nyelven egyébként a kávét eredetileg Quahwat al-bunnak nevezték, a „kávébab borának”. Idővel ez „Qhawaára” rövidült, és a törökök alakították a kifejezést kahvéra. A holland nyelvben a koffie vált meghatározóvá, innen kölcsönözték az angol megfelelőjét. A kávé meglepő módon egészen későn, csak a 16. században került be az angol szótárba.

Később az American College Physicians elemzése szerint azok, akik hosszú távon kávéznak, tovább élnek, mint azok, akik nem kortyolgatják ezt a sötét színű finomságot. Másrészt a kávé természetes vízhajtó: lehetséges, hogy a kávéfogyasztástól többet megyünk a vécére, azonban semmiképpen sem okoz kiszáradást, rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre.

 

A kávébab 2 arca és a legnagyobb kávéfogyasztó országok

Az arabica a legtöbbet termesztett kávébab, amit shade coffeenak, árnyékkávénak is neveznek. A másik popkult változat a keserűbb robusta, ami napon termesztett kávék királya.  A kávébab érdekes módon nem is bab, csak annak látszik! Igazából bogyók és kávémagvakat fogyasztunk a reggeli csészében. A babkávé nevet leginkább azért kapták, mert kísértetiesen hasonlítanak a hüvelyesekhez. Ha már a kávé formavilágát nézzük, akkor leginkább a bokrokon termő cseresznyére emlékeztető bogyóra hasonlít. A gyümölcs közepén lévő rész az, amiből kávét pörkölnek.

A kávét eredetileg a régi afrikai törzsek nem itták, hanem elrágták! A napjainkban megszokott kényelmes „luxus” kortyolgatásnak akkoriban még nyoma sem volt, mivel a történészek szerint évszázadokkal ezelőtt a kávészemeket őrölték, majd állati zsiradékkal keverték össze, hogy energiadús kávégolyókat készítsenek belőle.

A kávégyártás éllovasa Brazília a Nemzetközi Kávészervezet jelentése szerint. A világelső kávégyártó ország csaknem dupla annyi kávét termel, mint a második helyen álló Vietnam. Az elemzések szerint Finnországban élnek a világ legnagyobb kávérajongói. Itt a legtöbb felnőtt átlagosan 27.5 font kávét iszik évente, ami nagyjából 12 liternek felel meg.

A világ ellenállhatatlan erővel ragaszkodik a kávéfogyasztáshoz! Ennek ékes bizonysága, hogy a kávé a kőolaj mellett a világ legtöbbet forgalmazott áruja! A statisztikák szerint a kék bolygón élő emberek nagyjából 400 milliárd csésze kávét fogyasztanak el évente, így ez a világ kedvenc itala. 

A világ legdrágább kávéja meghökkentő módon az ázsiai cibetmacska ürülékéből származik. A fontonként minimum 600 dollárba kerülő Kopi Luwak egy szürreális kávé, mégis sokan keresik, mert egy selymes kávét eredményez. 

 

A kávé több, mint egy ital! A fekete csoda misztikus oldala

A jemeni szúfik nemcsak egy sötéten, ám élénkítően áramló italt láttak a kávéban megtagadták annak mély bölcsességét is. Ők a koncentrációjuk erősítésére, egyúttal lelki mámorként használták az italt, hogy ébren tartsák magukat éjszakai áhítatok során. A kávé használatának egyik korai forrása Abd al-Kadir al-Dzsaziri, aki szerint a kávénövény már 1414-ben ismertté vált Mekkában, aztán az 1500-as években a jemeni Mocha kikötőjéből az egyiptomi Mameluk Szultánságra és Észak-Afrikában is elterjedt. Szíriában nyakra-főre nyíltak a kávéházak, különösen a számos nemzetet vonzó Aleppóban. 1554-ben az Oszmán Birodalom fővárosában, Isztambulban is mindenki kávét akart inni.

Azonban már a régi időkben is felfigyeltek a kávé szélsőségeire: 1511-ben a túlzásba vitt serkentő hatása miatt betiltották Mekkában a konzervatív ortodox imámok, mert egy kábítószerrel felérő italnak tekintették. Azonban 1524-ben I.Szulejmán, az oszmán török szultán parancsa hatályon kívül helyezte ezt a tilalmat. A Közel-Keletről később a kávéivás átterjedt Olaszországba, majd Európa többi részére. És ekkor jöttek a képbe a holland hajósok, akik kalandvágytól hajtva elszállították a kávénövényeket Kelet-Indiába és Amerikába. 

A törököknél a 15. században akár a válás alapja is lehetett a kávé! A törvény szerint ugyanis egy nő elválhatott a férjéről, amennyiben az nem tud neki megfelelő mennyiségű kávét biztosítani. A történészek közül sokan vitatják az állítás valóságértékét.

 

Édes csábítás az afrikai szavannáról: Amarula Ethiopian Coffee Likőr

Afrikáról alapvetően nem a kávé jut az eszünkbe; sokkal inkább az elefántok, a szafari és a tomboló hőség. Ebből a közegből nyeri energiáját és zamatát az Amarula Ethiopian Coffee Likőr! A legősibb kávék szülőhazája Etiópia, és napjainkban is kellemesen kavargó finom italok születnek ezen a vidéken.

Történetünk főhőse az Amarula etióp italában a marula, a legősibb kontinens különleges gyümölcse, a helyi lakosok és az elefántok nagy kedvence. Mert ezen a környéken folyamatosan izzasztó kánikula tombol, és a sanyarú körülmények között ez a lédús finomság csillapítja a szomjúságot a legjobban a szavannánk, ahol az ember elég ritkán juthat vízforráshoz. Az amarula megtestesíti a fekete kontinens ősi múltjának misztikumát, és a jelenére is mély hatást gyakorol. Ez az elefántfa gyümölcse, ugyanis a békés szürke óriások akár hosszú kilométereket is képesek zarándokolni, hogy megkaparintsák a vadon termő fenséges gyümölcsöt. Az ősi törzsek egykor úgy gondolták, hogy a marula a termékenységi rítusokban szintén központi elem, az érzékiséget felébresztő afrodiziákum, és az ifjú párnak illik marulát majszolnia, ha felejthetetlen nászéjszakára vágynak.

A marula Afrika kultikus gyümölcse, a szavanna szíve-lelke és egyúttal a túlélés záloga. A marulát az Amarula kávés árnyalatokkal teszi különlegessé, és a változatos aromarétegek összesimulása 15,5%-os alkoholtartalommal kerül a boltok polcaira.

A kávét ízlelgetve egy igazi etióp kávézóban érezhetjük magunkat. A dél-afrikai marula gyümölcsössége egyszerűen magával sodorja az embert, elkápráztatja az érzékszerveket a sötét színű, pörkölt etióp kávé kifinomult eleganciája, a marula gyengéd gyümölcsösség és a kávé krémessége. Az etióp kávé specifikuma, hogy karamellás hullámokkal simogatja a nyelvet, közben érezhetjük a kávészemekre eredendően jellemző frissességet is. 

 

A mexikói cukornád kávés újjászületése: az El Sueno Coffee

A kávé akkor igazán jó, „ha fekete, mint a lelkem”, ahogyan Cassandra Claire írja A csontok városában. És mi a helyzet, ha a kávé nemcsak fekete, hanem egyúttal tequilás is, hogy egy vérpezsdítő mexikói csavarral adjon új lendületet a forró fekete kávénak? A mexikói kávébab és a cukornád aromatikus együttállása egy nem mindennapi finomságot teremtett, az El Sueno Coffee-t!

Azonban a jövőt mindig a megújulás szándéka vezérli, ahogyan az az El Sueno berkein belül történik! A tequilakészítés egyik üstökösszerűen emelkedő csillaga úgy döntött, hogy ideje kitolni a határait, és egy kis kávés finomsággal léptek ki a komfortzónából, hogy életre keltsék minden idők egyik legütősebb tequilás kávékülönlegességét!

Az El Sueno brand csavart egy embereset a már megismert tequilarecepteken, és egy igazi kávékülönlegességgel kápráztatja el a nagyérdeműt! Ennek nyomán egy likőrös, kávés zamatokkal kavargó csoda kerül a palackba, amely nem csak önmagában mesteri, hanem koktélok és long drinkek finomhangolójaként is képes maradandó élményt nyújtani. A kávés finomság az El Sueno Silver verzióját tekinti alapvetésnek, erre rétegződött rá a kávébab frenetikusan friss espresszós áramlása. Melengető édessége a piloncillóból ered, a helyi termesztésű mexikói nádcukorból. Ha tehát a baráti társaságunk az átlagostól jóval magasabb minőségű Espresso Martinira szomjaznak extra tequilás komponenssel, akkor ez a legütősebb választás az iDrinks kínálatából! A friss íz elegáns örvénylése magához csalogatja a minőség megszállottjait és a tequila íze is újrahangolja a kávé fenséges zamatát.

A szakértők sem fukarkodtak a díjakkal, amint megkóstolták az El Sueno kávés változatát. Az International Wine & Spirit Competition-ön ezüstérmet kapott 2022-ben, az LSC-n megkaparintotta a bronzérmet ugyanebben az esztendőben, és ez ragyogó teljesítmény.

Ebben a különleges likőrben kirajzolódik az El Sueno Coffee selymes finomsága, a mexikói kávé temperamentumos energiája. A lédús gyümölcsök rengeteget hozzátesznek az aromakarakterhez, ízlelgetés közben úgy érezhetjük, mintha mi is a Jalisco-fennsíkon járnánk. Lecsengésében szinte eggyé válik a piloncillo agávé a krémesen kavargó mexikói kávé temperamentumosságával. Szóval egy páratlan kávékalandra indulunk az aromák ösvényén, ha megkóstoljuk a kávé és a tequila keresztmetszetében születő El Sueno Cofeee-t!

 

Az olasz zamatok flórája és faunája, kávés ginbe zárva: a 400 Conigli Volume 1 Coffee Gin

David Lynch, a Twin Peaks rendezője szerint még a rossz kávé is jobb, mint kávé nélkül élni. Kétségtelen, hogy egy isteni kávé képes bearanyozni a maga sötét édességével a napot, és ez hatványozottan igaz egy kávés aromákból építkező italra, a 400 Conigli Volume 1 Coffee Ginre, amely egyesíti magában az olasz zamatok temperamentumos cirkulálását, a kávé kellemes örvénylését és a gin finomságát.

Ez  a nagymértékű nyitottság, a felfedezni vágyás kíváncsisága az alapvető szemlélet a 400 Coniglinél. Történt ugyanis, hogy a brand alapítói végtelen szorgalommal végig zarándokolták a világ mind a 4 sarkát, hogy a bolygó minden szegletében megkeressék azokat a bársonyos összetevőket, amelyek a legjobb gin készítéséhez kellenek. Vagyis a kávés gin készítői felfedezők és alkotók egyetlen személyben, és igazi kiindulóponttá, zsinórmértékké nemesedtek a prémium italok területén.

Elkezdtek azon ötletelni, mivel lehetne korábban sosem látott dinamikát csempészni a klasszikus kortyokba, és a kávére esett a választásuk! Szóval a gin klasszikus zamatát összehangolták az olasz kávé szenvedélyes hömpölygésével, és ebből a frigyből egy meglepően finom, minőségi gin keletkezett. A kávét borókás pártlatban desztillálják, és a természetesség elvét szem előtt tartva hozzáadott ízesítő nélkül alakul ki benne a gines aroma. A maceráláshoz használt párlat a boróka terméséből használt extrakció eredménye, egy kis gabonaszesszel kiegészülve. A szűrést mindig kézzel végzik, ez már egyfajta hagyomány a 400 Coniglinél.

A gin és a kávé aromatikus adottságai merőben különböznek egymástól. Azonban az élet az ellentétek egyesítéséről, a különbözőségek összehangolásáról szól, így születik harmónia a két eltérő tulajdonságokkal bíró italból a 400 Congli mesterei által!

Már az illata magáért beszél! Az embert felüdíti és új életre kelti a kávé fenséges energiája, élénk gines zamata. Mintha felváltva kortyolgatnánk egy csodás borókakölteményt és egy reggeli kávét, csak a 400 Coniglinek sikerült megtalálni az egységet a két markáns komponens között! Az íz csörgedezésében hasonló a helyzet: az etióp kávé letisztultsága és a ginek lendületes citrusossága egyszerre cirkulál a szájban.

Nemcsak kávés italként ad emlékezetes élményt, hanem kávé alapú koktélok alapanyagaként szintén képes maradandót nyújtani az aromák finomhangolójaként.

 

Imádja a kávés zamatokat? Már csak pár nap van hátra egy baráti vagy családi buliig, és szeretné elkápráztatni vendégeit egy korábban sosem ízlelt kávés különlegességgel?

Fedezze fel a kávés prémium italok világát az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk, és kollégáink megtalálják az ízléséhez legjobban illő párlatot.