Csábítóan édes italok, amelyek felérnek egy hedonista álommal
Édesszájúként az ember folyamatosan vágyik egy ínycsiklandozó csokira, sütire, vagy valamilyen édes tartományban játszó fenséges italra. Ezzel csak az a bökkenő, hogy Valentin-nap mindössze egyszer van az évben…
Ettől függetlenül viszont bármikor lecsaphat az ember egy finom csokis, édes italra az iDrinks üzleteiben! Különösen a legédesebb nemzeti ünnepnapon, október 19-én!
Lássuk, milyen édes nedűkkel érdemes koccintani ezen a jeles napon.
Így kezdődött a legédesebb nap története
1921 október 8-án összeültek egy kis meetingre a clevelandi cukrászdák, hogy megvitassák, milyen nevezetes napot lehetne alkotni, amelyen az emberek kifejezhetik az édesség iránti rajongásukat. Ezen a napon nem kevesebb, mint 20 000 doboz cukorkát osztottak szét városszerte. Megajándékozták a hírlapírókat, az időseket, a szegényeket és az árvákat is, és innentől kezdve létrejött a Legédesebb nap ünnepe Amerikában. Az ötlet túlmutatott Clevelanden: olyan nagyvárosokban is elterjedt, mint New York és Detroit, az évek előrehaladásával egyre nagyobb jelentőségre tett szert az emberek gondolkodásában. Egyre többen élvezték ezen a napon intenzívebben a nyalánkságokat, és a Valentin-nap mellett sokaknak már ez a nap jutott az eszébe az édességek élvezetéről.
Az emberek rendszerint sütemények és desszertek majszolásával ünneplik e napot a cukrászdában. Mi lenne azonban, ha változtatnánk az eredeti forgatókönyvön? Állítsunk reflektorfénybe néhány nagyszerű italt, amelyek különleges módon játszanak az édes ízekkel!
Popcorn ízek a likőrben: Berentzen Sweet Popkorn Likőr
Egy édes ízekkel feldobott popcorn már önmagában az édességkedvelők kedvenc álmává avanzsálhatna. Azonban még ezt az élményt is lehet tetézni a prémium italok világában. A Berentzen aromamestereinek fejében megfogalmazódott egy igencsak ambíciózus és tabukat döntögetően eredeti gondolat: mi lenne, ha elkészítenék az édes popcorn ízében tobzódó likőröket? Berentzenék korábban már letették a névjegyüket a gyümölcsös ízesítésű likőrök területén, ám úgy érezték, ideje előrukkolni valami mámorítóan újszerű finomsággal. Így került a palackba sokak nagy kedvence, a Berentzen Sweet Popkorn Likőr. Ha jobban belegondolunk, a moziban gyorsan elfogy a pattogatott kukorica. Azonban egy popcorn ízesítésű likőr sokkal tartalmasabb, mélyebb és hosszabban tartó élmény, ezért mindenképp érdemes megízlelni!
A 15%-os likőrnek már az élénksárga palackja impozáns (kicsit már eleve az az érzése támad az embernek, mintha fejest ugranánk egy pattogatott kukoricával teli medencébe), és az édes ropogós ízben sem kell csalatkoznunk! Ez egy príma likőr, még a mozi félhomályos és adrenalingazdag hangulatát is méltó módon megidézi. Mert tényleg igéző, amikor az édes pattogatott kukorica csábítása egyesül a kiforrott gabonás-likőrös dinamikával, és egy likőrös zamat képes új utakon járni, nyitni a lelkes, fiatalosabb zamatvilág felé. A Berentzen popcornos változatának illatában valósággal elárasztja az orrot a kényeztető karamella gomolygása. Az ízleléskor is folytatódik ez a tendencia: kellemesen suhan a nyelven a ropogós pattigatott kukorica magával ragadó finomsága, a likőrös zamatok esszenciájával összhangban.
Annyira finom, hogy önmagában is csodás élményt nyújt, ugyanakkor koktélok komponenseként ugyancsak fenomenálisan teljesít.
Édes pörkölés a whiskyben: a Balvenie 12 Years Sweet Toast of American Oak Whisky
Az ellenállhatatlanul édes íz egy váratlan területről is érkezhet az italok világába. A whisky érlelőhordójának édes pörkölése világított rá a megújulás útjára!
Ezt az innovatív ösvényt választotta az élet vizének egyik nagyágyúja, és nem is kellett csalatkoznia a metódus sikerességében, mert a whisky vándorai igencsak szeretik – és keresik– az édes árnyalatú párlatokat. Ennél mér csak azt szeretik jobban, ha egy whiskyben különböző kultúrák árnyalati is merészen keverednek, ahogyan ezt a Balvenie 12 Years Sweet Toast of American Oak Whiskyben is láthatjuk. A 12 évig érlelt single malt leleményesen vonultatja fel a skót single malt és az amerikai whiskyk legnemesebb erényeit, így egy kicsit mindkét whiskynemzet italaiból kóstolót kaphatunk, amikor megízleljük ezt a párlatot.
Ahogyan a régi whiskybölcsesség tartja, minden pohár whisky elmesél egy történetet. Ez a párlat valamennyi ízében az édesség szimfóniáját zengi, és azt is, hogy milyen frenetikus hordóban sikerült érlelődnie, kibontakoztatva aromái teljességét. A Balvenie 12 Years Sweet Toast of American Oak Whisky nem jött volna létre, ha nincs a skót alappárlat, és nem egy remekbeszabott amerikai Virgin Oak hordóban kapja meg a tökéletességhez vivő érlelő zamatokat.
Illata mágikusan delejezi az ízlelőbimbókat édes fudge-dzsal és élénkítő citrusos gomolygással! A kóstolás során kirajzolódnak az orrban a hordós érlelés nemes tölgyes árnyalatai, pikánsan bizsergető gyömbérességgel és a fahéj fűszeres jegyzeteivel. Miközben táncot jár az orrjáratokban a karamella, az édes marcipán és még az érett dinnyéből is kapunk pár kiforrott fuvallatot.
Íze már-már gasztronómiai élménnyel kecsegtet: eszményi összhangban válik eggyé a nyelven a kandírozott narancs és a citromhéj. A vaníliás karamella üde édessége szintén megér egy misét a párlatban, hála a tölgyfahordós érlelés művészetének. Egyre nagyobb teret kapnak az ízek között a virágmézes rétegek, olvasztott barnacukorral. Ízlelgetésekor úgy érzi magát az ember, mintha egy vajas, pirított kenyérre csepegtetett mézes finomságot majszolna. Mámorítóan malátás lecsengésében markánsan kiemelkedik a tölgyes és vaníliás aromaviharzás, a tengeri só és a karamella édességének kiegyensúlyozott áramlásával.
A Balvenie 12 Years Sweet Toast of American Oak Whiskyt a szakma is elismeréssel ízlelgette, ezért kapta meg a szépen csillogó aranyat az International Spirits Challenge megmérettetésén a Distiller’s Single Malts 12 years and under kategóriában.
Ír whiskey + likőr = csoda! A Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr
Fekete krémes ír likőr és blended whiskey – mi kell még egy tökéletes kombóinációhoz? Ezek az ízek adják a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr sava-borsát, és a két ír specifikum találkozása képes volt megreformálni az ír párlatok világát, így egyszerre kedveztek az ikonikus ír whiskey és a zöld sziget likőrkedvelőinek, miközben életre keltettek egy nem mindennapi finomságot. A két italfajta metszéspontjában születő whiskeylikőr egy édes karamellával és vajjal örvénylő elegáns és fenséges nedű a Smaragdszigetekről. Édes fűszerességgel csalogatja magához a kíváncsiságtól hajtott likőrkeresőket, a benne csörgedező whiskey pedig teljesen új lendületre kap a vaníliás krémtől!
A design is tetszetős, a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr címkéjéről nem is beszélve, amit az ír vintage gyufásdobozok grafikai stílusa ihlette. Láthatjuk a párlat névadóját, a Shanky nevű zsokét. Heves természete és szüntelen szabályszegései miatt egy alkalommal eltiltották szenvedélyétől, a lovasfogathajtástól. Azt mondták, többé nem ülhet az arénában lovasfogatra, őt viszont nem lehetett letörni: a nézők és a versenybírák legnagyobb meghökkenésére szerzett egy struccot, és azt fogta a járműve elé.
A Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr illatolásakor krémes, tejkaramellás mágia bűvöli az orrot, rengeteg vajjal és a fűszeresség disztingvált szimfóniáival.
Végtelenül gazdagnak érezzük az ízét, ez ízig-vérig a vaníliás karamella himnusza a nyelven. Ne feledkezzünk meg az ír whiskeyről, amely szintén végigkíséri az összes zamatát, sok fűszeres felcsillanással.
Narancsos álom Dominikáról: Cubaney Orangereie /Narancsos/ Rum
Sokan úgy érzik, hogy a trópusi rum az édesség legcsodásabb megnyilvánulási formája! Mi sem kínálhat erre ékesebb példát, mint a kifejezetten karibi ízekből komponált rum, a Cubaney Orangerie /Narancsos/ Rum. Mert a Cubaney rumos kiforrottsága már önmagában egészen csúcs tétel, egy kis naranccsal finomhangolva meg egyenesen ellenállhatatlan rummágia! A párlat narancsos ellenállhatatlanságának titka a solera módszerrel történő érlelés – ebben a metódusban tud a legtökéletesebben kiteljesedni a 12 évig érlelt dominikai rum, és a karibi narancs is sokat hozzátesz az ízek játékához. Szóval a 30%-os narancsos rum egy trópusi ízrobbanás, ami új értelmet ad az egzotikus édesség minőségéhez.
A dominikai rum nem viccel: páratlan egyensúlyt alkot a karibi naranccsal, bársonyos bonyolultságúvá varázsolva az italt. Kóstoláskor tettenérhető a narancshéj napsütötte bája, és erre a trópusi bujaságra senki sem tud nemet mondani.
Illatában a melaszosság édesgeti magához az embert, kidomborodik a Dominikai Köztársaság gyümölcseinek vérpezsdítő energikussága. Élen a Nagybetűs Naranccsal, ami kiemeli ezt a pompás párlatot a rumok tömegéből. A 12 éves narancsos rum zamatában a narancs mellett a szirupos melaszosság is magával sodorja az embert.
A banán és a rum randevúja: a Grand Kadoo Banana Carnival Rum
Melyik a legédesebb gyümölcs széles e világon? Sokan úgy vélik, a banán, ezért a leleményes rumkészítők villámgyorsan lecsaptak erre a csodása trópusi gyümölcsre, hogy mesteri rumokat komponáljanak belőle. A tendencia egyik sikeres itala a Grand Kadoo Banana Carnival Rum, amelyet érdemes mielőbb beszerezni az iDrinks üzleteiből, ha egy palackba zárt édességre szomjazunk. Persze a Grand Kadoo Banana Carnival Rum nevébe sem véletlenül került a „carnival” kifejezés: kortyaitól az ember valóban úgy érzi magát, mintha egy karibi fesztiválon lenne, a mosolygó helyi bulizók társaságában! A Grand Kadoo ebből a gondolatból kiindulva készített rumot a trópusi szigetek egyik ikonikus gyümölcséből. Így talán nem is annyira meglepő, hogy a párlat 30 országban népszerű, és különösen felkapottnak számít Németországban és Hollandiában.
A Grand Kadoo Banana Rum készítői ügyes arányérzékkel találták meg a legjobb kapcsolódási pontot a rum bázisát jelentő melasz és a trópusi banán között. És ha még ez nem lenne elegendő az ízek illeszkedéséhez, a párlatot ex-Whisky hordóban érlelték, hogy kihozzák belőle a lehető legtöbbet!
Kóstolásakor egyből magával sodorja az embert a banán igéző édessége. Minden porcikánkban érezni fogjuk, hogy egy fűszeres szenvedélyességgel áramló barbadoszi rummal van dolgunk. A nyelvre siklik a lekvár lendületes finomsága. A lecsengés meg egy igazi gasztronómiai élmény: kirajzolódik az ízlelőbimbók labirintusában a sült banán mennyei finomsága, intenzív mézes hullámokkal együtt.
Spanyol temperamentum sherrybe öntve: a Sandeman Sherry Medium Sweet
Bársonyosság, testesség és a spanyol bikaviadalokat megidéző izzó erő. Ez a Sandeman Sherry Medium Sweet, mert mindhárom erényt magában foglalja a zamata!
A túlzásba vitt édességet senki sem kedveli, ezért a Sandeman Horatius nyomán megcélozta az örök „arany középutat” a sherry műfajában egy közepesen édes párlattal. A selymesen suhanó sherry „műhelytitka” a végtelen türelem és az oxidatív érlelés, illetve a megfelelő tölgyfahordó megtalálása. Utóbbi kölcsönzi a párlatnak azt a magával ragadó rézborostyán színt, ami egyszerre testesíti meg a spanyol nedűben az élet szenvedélyes oldalát, a bor vad temperamentumát és a palackban szunnyadó mediterrán életérzést.
Kóstolásakor úgy érzi az ember, mintha megnyílt volna előtte a spanyol ízek valóságos armadája! Szinte verseng egymással a figyelemért a zamatok közül az édesgyökér, a minden érzékszervet felébresztő ánizs, a mennyei mazsola, a szájban gyengéden elomló aszalt szilva, a lédús trópusi ananász, a manduláról már nem is beszélve. Ez egy igazán sokoldalú sherry, amit érdemes megízlelni. Mert rávilágít arra a szikár tényre, mennyire fenséges lehet az édességtartományban a kellemes középút megtalálása.
Az ananász diadalmenete: a RedLeg Pineapple Spiced Rum
Vannak olyan remekbeszabott rumok, amiket kortyolgatva még a csendesebb folyami és tengeri rákok is énekelni kezdenek! Ilyen a trópusi remeterákokról elnevezett RedLeg ananászos rumja, amely ebben a parádés trópusi növényben találta meg az édesség örökké csörgedező forrását! Bár valljuk be, az ananászos rumot meg kellett még hinteni egy kis fűszeres crescendóval is, hogy kihozzák belőle a legédesebb zamatot, és egy igazi nagy durranás legyen a karibi rumok birodalmában a RedLeg Pineapple Spiced Rum.
A rum változatos vonalvezetéséhez hozzátartozik a tölgyfahordós érlelés és a gyömbéres-vaníliás macerálás, ami még magasabbra teszi a lecet ebben az ananászos varázslatban. A végeredmény egy lágy és stílusos karibi rezgésű rum, aminek ott a helye a rajongók asztalán (különösen akkor, ha imádják az ananászosabb árnyalatokat).
Valami bámulatos módon keveredik a rumos melasz édessége az ananásszal, ezt mindenképp meg kell ízlelni! A gyömbéres ízek még magasabb fordulatszámra kapcsolják a szájban az ízek viharzását, mi pedig kortyolgatása közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szemgyönyörködtetően szép sziget egyik pálmafájának árnyékában ízlelgetnénk a finomságát.
Afrikai ritmus krémes köntösben: az Amarula Krémlikőr
A krémes zamat az édesség egyik legcsodásabb megjelenési formája, legyen szó egy vaníliás sütiről a cukrászdában vagy egy krémes árnyalatokkal kavargó italról a pohárban. Erre az alapélményre gyúrt rá az Amarula Krémlikőr különleges párlata finomhangolásakor, amelynek középpontjában egy egzotikus afrikai növény áll. A marula, azt elefántfa gyümölcse, hiszen a szavannán élő gigászi szürke óriások is ezért a növényért nyújtják ormányukat, ha nagyon gyötri őket az éhség és a szomjúság a hőségben. Ez ad egy olyan extra dimenziót a krémes felvezetéshez, hogy egy nem mindennapi finomság születik belőle, az Amarula Krémlikőr!
A tejeskávé színű dél-afrikai ital érdemeit még jobban aláhúzza, hogy az Amarula 2006-ban megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet San Franciscóban a World Spirit Competition-ön, azóta pedig az Amerikai Egyesült Államokban is egyre többen szeretik.
Az Amarula Krémlikőr illata visszatükrözi Dél-Afrika trópusi illatait. Megnyilvánul benne a gyümölcsös krémesség, hiszen a likőr lényegét a cukor, a tejszín és a misztikus afrikai fa marulagyümölcse adja. Egy finom gyümölcs, ami az illatolásban is visszainteget, feltárja a forró éghajlatú afrikai őserőt és szavanna hangulatát.
Kóstolásakor édesség árasztja el a szájat, még jobban megérkezünk a krémes Dél-Afrikába. Ha a kóstoló igazi ínyenc, akkor keresve sem találhat ennél édesebb párlatot, mindenképp érdemes kipróbálni az Amarulát.
Édes múlt a rumtradícióban: a Bumbu The Original Rum
Az édes italokhoz rengeteg értéket tud adni a tradíció, a régi zamatok felemelő öröksége. A Bumbu nem rest visszakanyarodni a 17. század klasszikus tengerész rumreceptekhez, hogy a 21. százasban keltsen életre egy nem mindennapi, édességben tobzódó finomságot! Az ízek maximálása érdekében a Bumbu készítői persze bevetik a modern whiskytudományt is, és 15 évig érlelik a párlatot Kentucky Bourbon hordóban, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből a remekbeszabott nedűből. A borostyán színű Bumbu The Original Rum receptjének ötletgazdái még a Nyugat-Indiaiak voltak, akik helyi hozzávalókat kevertek a rumba az ízek színesítése miatt, és a végeredményt a dallamos nevű Bumbu lett. A lényeg azóta mit sem változott: a rum finomhangolásához a kezdetek óta napjainkig ugyanazt a fűszergyűjteményt használják. Kisebb adagokban desztillálják, így érdemes mielőbb lecsapni erre a barbadoszi kuriózumra az iDrinks üzleteiben! Mert közel 400 év lepárlási tapasztalata nem tévedhet, és a rum valamennyi zamata rávilágít egy fontos tézisre: igenis érdemes visszakanyarodni a rumkészítés hőskorszakához, mert igazi kincsekre lehet lelni a tradícióban!
A fűszeres árnyalatokkal megtámogatott barbadoszi rum minden kortyán érezhető az 5 esztendőn át történő érlelés, erről tanúskodik a Bumbu édes fűszerességben hömpölygő fahéjas és vaníliás felvezetése. A kóstolás során felébreszti az embert a menta, fahéjas fortissimkókkal, telt ízű csokoládéval. Édességért persze ebben a nedűben sem kell a szomszédba mennünk, hiszen megnyilvánul a kortyaiban az égetett cukorka, a selymes vanília, a lágy méz és a csokoládéba komponált narancs is, hogy egy igazán teljes rumélménnyel legyünk gazdagabbak a kóstolás sorén.
Bársonyos édesség ír földről: az Irishman Cream
A krémszínű kísértés ismerősen cseng a magyar rajongók körében. Hiszen sokaknak már alapjáraton az ír krémlikőrök koronázatlan királynője jut az eszébe az édesség szóról, mert hazánkban rendkívüli népszerűségnek örvend ez a nedű! Miben rejlik a krémesen elomló édességének titka? Javarészt abban, hogy készítői mindig 100%-ban természetes helyi alapanyagokból alkotják meg a zamatát, és elegánsan keverik a legendás ír tejszín és a whisky hagyományát. Ráadásul nemcsak pohárban kortyolgathatjuk, hanem eszményi kiegészítője a kávéknak és a süteményeknek, ilyen vonatkozásban szintén érdemes megkóstolni, mert valami fenomenálisan finom!
A 17%-ban kavargó The Irishman Cream a Smaragdszigeten készített likőrök zászlóvivője, aminél keresve sem találhatnánk jobbat az édes italok világában. A Walsh Distilleryben létrejött egy professzionális receptúra, amiben isteni isteni arányban keveredik a whiskey, a tejszín és a fűszerek. Már kóstolásakor delejez a The Irishman Cream: egyszerre hipnotizálja az embert az édesség és a krémesség kívánatos kettőssége. Kóstolásakor még jobban elmélyülhetünk ebben a krémes, folyékony álomvilágban. Kirajzolódik a szájban a méz aromáitól átölelt likőr mandulás érzékisége. Ez egy igazi édes élmény, és még a kávé is jobban esik, ha öntünk bele egy kis Irishmant!
Mindenki szereti, ha egy finom itallal megédesítik az életét. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink bevezetik az édesen áramló prémium italok birodalmába, és segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő borokat és párlatokat!