sherry
Édesszájúként az ember folyamatosan vágyik egy ínycsiklandozó csokira, sütire, vagy valamilyen édes tartományban játszó fenséges italra. Ezzel csak az a bökkenő, hogy Valentin-nap mindössze egyszer van az évben…
Ettől függetlenül viszont bármikor lecsaphat az ember egy finom csokis, édes italra az iDrinks üzleteiben! Különösen a legédesebb nemzeti ünnepnapon, október 19-én!
Lássuk, milyen édes nedűkkel érdemes koccintani ezen a jeles napon.
Egy jó EB-meccs felpörgeti az ember napját. Szinte mindenkinek van a magyarok mellett valamilyen kedvenc csapata az Európa-bajnokságon, akinek érdemes megízlelni az italát. Ha jó meccset játszanak, akkor azért, ha pedig besikerül egy gyengébb mérkőzés, akkor könnyebben átlendülhetünk vele az unalmas perceken egy hangulatos baráti társaságban.
Fedezzük fel a cseh meccsekhez passzoló gyógynövényes likőrt, a portugálok góljaihoz illő vagány portó hordós rumot, vagy az a nagyszerű champagne-t, ami minden ízében hordozza a francia gárda eleganciáját!
A spanyoloknak nincs nemzeti itala, sokan viszont a sherryt tekintik annak. Ráadásul ebben a gyönyörű országban jobbnál jobb borok kerültek a palackba, a cavákról és a spanyol stílusban áramló koktélokról nem is beszélve!
Egy spanyol régiót a legkönnyebben az italain keresztül lehet megismerni. Ráadásul a spanyol italok istenien passzolnak a helyi ételekhez, egy fenséges spanyol lakoma nem is tekinthető teljes értékűnek kísérő ital nélkül. Szóval egy izgalmas kaland megismerkedni a spanyol italokkal, a jellegzetes ízekkel (példáéul egy kiváló spanyol tapas egy pohárt sherry mellett az igazi). Vágjunk is bele pár olyan borral és koktélkomponenssel, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben.
A sherry különféle borokból készül, és valamennyinek Dél-Spanyoloroszág meghatározott régiójából kell származnia. A popkult Sherry-háromszögből: Jerez de la Fronterából, Sanlúcarból és El Puerto de Santa Mariából. Ezek között húzódik a legfinomabb sherryk képzeletbeli háromszöge. A sherry készítését mindig a Consejo Regulador szabályozza, és csak az az ital számít törvényi szempontból sherrynek, amelynek létrejöttét egy ilyen pallérozott tudással rendelkező mester egyengette. A három leggyakoribb sherryfajta a sherry cask whisky készítéséhez a Fino, az Oloroso és a Pedro Ximénez.
A Fino egy száraz sherryt körvonalaz, a többinél könnyedebb karakterrel. A Fino sherryben virgoncan kergetőznek az élesztősebb ízek, diós jegyzetekkel tarkítva. Akkor készül ilyen sherry, ha az italt 15%-ig dúsítják, és növeli a bor alkoholtartalmát (miközben az élesztőgombák fejedelmi lakomát csapnak benne, hogy felfalják a megmaradt cukrokat). A Fino sherryt gyakran amerikai tölgyfahordóban érlelik, és meglehetősen ritkán használják whiskyérlelésre. Fino Sherryben érlelt whisky például a Kavalan Solisto Sherry Cask Single Malt.
És itt kanyarodunk rá a felkapottabb sherryhordókra! Az Oloroso a leggyakrabban használt érlelőhordó. Egy édesen csörgedező, aromagazdag bor, nagyjából 17% körüli alkoholtartalommal. Sötétebb színben játszik, és ezt használja többek között az Aberlour A’ bunadh, a Dalmore 12 Years és a Ther Balvenie Doublewood 12.
A Pedro Ximénez (gyakran csak PX néven emlegetik) a mazsolaszerű szőlők birodalmából érkezik. A szőlőt préselés előtt megszárítják, és cukros lé keletkezik belőle. A PX lényegesen édesebb a többi fajtánál. A Pedro Ximénez hordók prémium és egyedibb whiskyk létrejöttének útját egyengetik. A Pedro Ximénez hordókat gyakran az Oloroso sherry hordókkal keverve használják, mint a GlenDronach 12 Years és az Auchentoshan Three Wood esetében, vagy a Laphroaig PX Cask, a Glengoyne Pedro Ximenez Sherry Cask.
Nem tudunk jobbat elképzelni egy forró nyári napon, mint egy zseniális itallal, koktéllal ülni a medence parton vagy egy kerti partyn részt venni. Most ehhez nyújtunk egy kis segítséget, hogy mik is azok az italok, amik képesek felüdülést és egy kis vérpezsdítést csempészni a nagy kánikulába.
Május 26 a Sherry világnapja. Ezen a napon világszerte rengetegen koccintanak olyan csodás nedűkkel, mint a Sandeman Sherry, az Osborne Sherry, vagy a Domecq Fino Dry Sherry.
Ismerjük meg a sherry világát! A jerezi forrásvidéket, az Albariza talaj adottságait, a Vara y Pulgar metszési fortélyait, a sherry ételekkel való isteni párosításait.
Kevés alkoholfajta mondhatja el magáról, hogy leigázta a nagyvilágot, de a sherry joggal állíthatja mindezt. Desszertek mellé társítják, hölgyek milliói választják, miközben a férfiak is elismerően nyilatkoznak róla. De vajon mi ennek a világra szóló sikernek a titka?
A jó sherry ismérvei: brandy, solera-rendszer és a Sherry-háromszög
A Bermuda-háromszögben eltűnnek a hajók, ezzel ellentétes energetikával működik viszont az ikonikus Sherry-háromszög. Ez lefed egy képzeletbeli háromszöget Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda és El Puerto de Santa María között. Bizony csak az az ital viselheti ez a gáláns sherry elnevezést, amely átment egy jól körülhatárolható gyártási folyamaton (solera eljárással készült) és Sherry-háromszögből származik.
A sherry a spanyol Jerez község környékén termő szőlőből készülő, Európában eredetvédelem alá eső likőrbor. A besorolása azért ennyire hangsúlyos, mert sokan hajlamosak összetéveszteni a hasonló csengésű meggylikőrrel vagy éppen olyan meggyes likőrborokkal, amik még mindennek tetejében pluszban ízesítettek is. Azonban az utóbbi kettőnek semmi köze nincsen a jelenlegi cikk témáját adó italhoz.