Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Február 27 a Kahlua napja! - Ismerjük meg a kávélikőr eredetét és történetét

Február 27 a Kahlua napja! - Ismerjük meg a kávélikőr eredetét és történetét

Mi a közös a White Russianben és az Espresso Martiniban, napjaink legklasszabb koktéljaiban? Mindkettőnek egy remek kávélikőr adja a lelkét, amely a pallérozott tudású mixológusok kezében igen gyakran a Kahlua Kávélikőr. Mert olyan páratlan vaníliás, kávés ízekkel kavarog a pohárban, ami felemelő élményt ad minden likőrre szomjazónak!

Ki gondolná, hogy a Kahlua eredete valójában az 1930-as évekre nyúlik vissza, és már sokkal régebb óta létezik, mint a koktélok jelentős része?

Február 27 a nemzetközi Kahlua nap, amikor világszerte ezzel a kiváló kávélikőrrel koccintanak! Ismerjük meg a Kahlua világát, és azt is, milyen koktélokban játszik központi szerepet ez a testet és lelket egyszerre ébresztő párlat!

Milyen koktélokkal hozhatjuk ki a legtöbbet a Kahlua ízeiből?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Kahlua napján. Miközben röviden és velősen bepillantunk a Kahlua születésének pillanataiba és érdekességeibe is.

Kahlua Kávélikőr

A Kahlua vajon mi?

A mexikói likőrkészítés nagy dobása, szívcsakrájában az élénk barna színt adó mexikói kávéval, miközben vaníliarúd avatja már-már gasztronómiai élménnyé minden kortyát. A Kahlua Kávélikőr egy édes ízekben tobzódó, tartalmas kávés árnyalatokkal fodrozódó likőrkülönlegesség. A koktélok finomhangolásának egyik éljátékosa, azonban önmagában is képes maradandó élményt nyújtani a fenséges ízekre vágyóknak. Több tipikusan mexikói komponensből alakítja ki a maga aromakarakterét. Az illata annyira kávés, hogy azonnal magához csalogatja az embert, nem hiába szeretik annyira a Kahluát egyre jobban Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

 

A Kahlua saját ünnepnapja február 27

Kevés csábítóbb ital létezik, mint az ízletes Kahlua krémessége. Benne van a mexikói ízek színe-java, így nem meglepő, hogy világszerte sokan kedvelik, és a legnagyobb fanok egy külön ünnepnapot szenteltek a Kahluának. Mindent Pedro Domeq ötletének köszönhetünk, aki 1936-ban művészi ötletességgel ötvözte a cukornád levét, a vaníliát és a kukoricaszirupot, főszerepben a fenomenális mexikói kávéval.

Óriási élmény minden kortya, akár jéggel élvezzük, akár egy finom fagylatot teszünk még finomabbá vele.

A kávélikőr kedvelői február 27-én élő közvetítéseken Kahluás koktélokat készítenek a közösségi médiában, a Kahluát megjelenítő hashtagekkel. És persze a finom fogásokat is felpörgethetjük egy kis Kahluával.

 

A Kahlua létrehozása 1936-ban, a mexikói Veracruzban

1936-ot írtak, amikor a kelet-mexikói vidéken megálmodták a Kahluát, ezt a pörkölt kávészemekkel táncoló, fűszeres és vaníliás fortissimót. A fáma szerint két leleményes kávékereskedő, egy üzletember és egy fortélyos vegyész látta meg a lehetőséget a pompás ital megalkotásában.

Úgy döntöttek, ideje alaposan felkavarni a likőrök állóvizét, és hazájuk bőséges kávétermésére alapozva a kávés ízeket összeblendelték a vaníliás és cukornádas elemekkel, hogy egy korábban sosem ízlelt finomságot hozzanak létre. A végeredmény bekerült a likőrök dinamikus vérkeringésébe, a koktélipar kihagyhatatlan elemévé avanzsált, és azóta is töretlen a népszerűsége a prémium italboltok polcain.

Nyerő csapaton ne változtass, tartja a régi mondás. A Kahlua Kávélikőr termelési központja azóta is Veracruz, ahol a legfontosabb összetevők gyakran közel nőnek, többnyire az egymás szomszédságában lévő farmokon.

 

A Kahlua nevének mexikói és arab jelentése is van

A név eredettörténete utal a mexikói kultúrára, illetve arra is milyen erős szálakkal kötődik a brand a kávészemekhez, amelyek a Kahlua Kávélikőr lelkét adják. A veracruzi nyelv ősi, 7. századi változata szerint a Kahlua „az acolhua nép háza”, utalván az ősi azték lakosságra, akik egykor Kelet-Mexikó lakosai voltak. A másik fordítás az arabokat sejteti a jelentése mögött, akik így emlegették a régi időkben a kávét, egyfajta szlengként.  

 

A Kahlua az egyik legkelendőbb likőr a világon

Az éllovas Baileys-t és a Malibut nem tudja letaszítani a dobogó csúcsairól, viszont a likőrkeverők világszerte imádják ezt a likőrös köntösbe rejtett kávés finomságot.

A Spirit Business jelentése szerint 2020-ban ez a nedű volt a hatodik legnépszerűbb likőr a bolygón az eladási adatok alapján. Ez nagy szó, hiszen a likőr kategória hatalmas, az ízek spektruma pedig a dióféléktől a gyümölcsökön át a fűszerességig terjed. A likőrök közötti versengés felfokozott hangulatot eredményez, ennek ellenére ez a kávés vaníliás finomság hosszú évtizedek óta berobbant az élvonalba, és popkult jellege mára megingathatatlanná vált, mióta sokan Kahluával dobják fel a koktéljaikat (erről kicsit később).

 

Egy palack Kahlua Kávélikőr előállítása 7 évig tart

Hihetetlen, mégis igaz, mivel a gyártási folyamat több aprólékos lépésből tevődik össze. Kezdődik a termesztéssel, a betakarítással, a szárítással, folytatódik a lepárlással, majd zárul a keveréssel, míg össze nem állnak a lehető legoptimálisabb ízek.

A folyamat messze legidőigényesebb része a kávébab termesztése, amihez óriási türelem szükségeltetik: a tökéletes állapot elérése akár 6 évet is igénybe vehet. Aztán a kávébabszemek betakarítását követően átesnek a szárítás fázisán, lepárolják hozzá a szeszt, megpörkölik a babot, és a végterméket palackozzák. Ám a palackozásig összesen 7 évet kell várni a kiindulóponttól kezdve…Ezért mondják, hogy jó munkához idő kell.

 

Az édesszájú desszertfanok imádják a Kahluát!

A sütemények, a brownie-k és más édességek rajongói szeretik Kahluával feldobni a recepteket. Másrészt a Kahlua Kávélikőr a forró csokiban szintén megtalálja azt aromákhoz illeszkedés útját, és egy pörgős rumos golyót is nehéz elképzelni a kávés vaníliás finomság nélkül.

A gyártó saját likőrös csokoládét is árul azoknak, akik egy szilárd és mennyei édességre vágynak.

 

A Kahlua vezetőinek csapatát az 1960-as években 6 hölgy alkotta

Kezdetben Maria del Pilar Gutierrez Sesma került a cég vezérigazgatói és operatív vezetői székébe. Egy idő után csupa női kollegina vette körül, ami már akkor is ritkaságszámba ment, és napjainkban szintén elég izgalmas vezetői csapatot körvonalazna.

 

A Kahlua Kávélikőr egy oldschool márka, ám nem fél az innovációtól

2021-ben a Kahlua a megújulás útjára lépett, és a brand életében először teljesen újratervezte a palackját. Az új designnak az volt a célja, hogy méltó kiszereléssel tisztelegjen a Kahlua mexikói öröksége előtt, plusz minél jobban kedvet csináljon a kévés likőr megkóstolásához. A Kahlua Kávélikőr klasszikus piros és sárga színei továbbra is a címke központi elemei, azonban a modern betűtípus visszautal a mai azték designelemekre. Miközben az is kiderül a palackból, mennyire fontos ebben a nedűben a kávészemek szerepe.

 

Kulcsszó a fenntarthatóság

2019-ben a Kahlua elindított egy kezdeményezést. Azzal a céllal, hogy a kávé 100%-át fenntartható közösségekből szerezze be. A márka szeretne a lehető legjobban odafigyelni a környezeti, társadalmi és gazdasági kérdésekre. A fenntarthatósági kezdeményezés jegyében oktatják a veracruzi kávétermesztőket, és anyagilag is ösztönzik őket a fenntartható mezőgazdasági technológiák alkalmazására, a prémium kávé termelésére.  

 

Bársonyos italok, amelyek a Kahluával karcolják a tökéletesség árnyékát

Ilyen a csokoládés karamellás-rumos kávé, gravitációs középpontjában a Kahluával. A csokis és karamellás desszertek kiváló kiegészítője lehet a Chocolate Caramel Rum Cafe.

Az emblematikus Kahlua koktélok egyike a krémes kávés árnyalatokkal örvénylő White Russian, a világ egyik leghíresebb koktéljainak egyike. Nem véletlenül ennyire popkult, hiszen legendás ízeket rejt magában, és a Nagy Lebowski film főhősének, Tökinek is ez a kedvenc koktélja (a film hatására még jobban szárnyára vett a világhír a White Russian cocktailt).Ennek vannak más változatai, amikről csak szuperlatívuszokban beszélnek a Kahlua hívei.

Vagy kóstoljuk meg a Kahluás cocktail fanok egyik keresett és szeretett italát, a White Russian tökös változatát. Itt az eredeti koktél receptjét megbolondítják egy kis tökös, fűszeres árnyalattal, hogy egy őszi ízeket idéző csoda kerüljön a koktélospohárba. A Pumpkin Spice White Russian megéri a fáradtságot, mert egy zseniális ital, főként, ha Kahluával készítjük el.

És ha már belejöttünk a Kahluás ízekbe, nem szabad kihagyni a kókuszos White Russiant! Egy kis gyömbérrel vagy fahéjjal pörgeti a maximumra a koktélos ízeket, és az egyik legjobb téli ital, amit az ember otthon is magabiztosan elkészíthet.

Plusz egy Espresso Martini is zseniális lesz a Kahlua Kávélikőrrel, ha már a kávés koktélok terepén járunk. Vegyünk egy minőségi vodkát, Kahluát és persze eszpresszó kávét…Az ízek illeszkedése magáért beszél!

Szintén nagy dobás Kahlua-napra az Édes Kahlua kávé, ha a hagyományos forró italunkat Kahluával emeljük magasabb élményszintre. A Sweet Kahlua Café lényege a tejszínhab, a reszelt csoki és persze a kávéval kevert Kahlua, ami minden bulit igazi mexikói fiestává varázsol. Ennek érdekes alternatívája lehet az Orange & Chili Coffee Old-Fashioned. Vagyis a Kahluát keverjük egy kis Grand Marnier-ral, bitterrel és chilivel, ami egy elementáris erejű, ízekkel mesésen zsonglőrködő italt eredményez.

 

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és csapjon le Mexikó és a világ egyik kedvenc likőrjére, a Kahluára, amely a desszertek kihagyhatatlan megédesítője! Vagy ismerje meg az édes és változatos likőrök világát! Kollégáink segítenek megtalálni önnek az ízléséhez legjobban illő likőröket.