Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Agávé elixír egyenesen Mexikóból: a Bruxo

Agávé elixír egyenesen Mexikóból: a Bruxo

A Bruxo lényege és esszenciája a mezcal varázslata. A kapcsolat a mexikói földdel. Ez készítői szerint egy szent kapcsolat, a legenda és a misztikum tisztelete. Ennek vált részesévé a Bruxo zamata.

A Bruxo nagy tisztelettel fordul a hegyekben élő mesterek felé, akik képesek bármilyen mezcal-pillanatot örökkévaló élménnyé avatni. A Bruxo egy igazi aromatikus szerelemeslevél az igazi életelixírek előtt, amelyek különlegessé teszik Mexikó zamatkultúráját.

A Bruxo mezcal készítői álmukban sem gondolták volna, hogy az Oxaca Sierra örökre megváltoztatja az életüket. Mert ez egy olyan utazás volt az aromák szupersztrádáján, amitől mindent újraértelmeztek. A Bruxo finomhangolásakor azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy a mezcal ízének megőrzését tekintik elsődleges feladatnak, és megosztják édesen csodás agávézamatát a világgal.

Mielőtt belevágnánk a Bruxo titkaiba, lássuk, mi a mezcal!

BruXo Mezcal

A mezcal dióhéjban

Ez az ital a mexikói kultúra szerves része, különösen Oxacában. Már-már családtagként tekintenek rá a mexikóiak a bárpulton, nem csak egy szimpla innivalóként. Mert összehozza az embereket. A mezcal a nahuatl metl és az ixcalli kifejezésből származik, amelyek együttes jelentése: „’kemencében főtt agávé’. Már évszázadokkal azelőtt felfigyeltek a mezcalra, mielőtt a spanyol hódítók megérkeztek volna Mexikóba. Az őslakók az agávénövényt édesítőszerként használták, másrészt a pulque, az erjesztett alkohol készítésére használták. A spanyolok hozták a lepárlási szakértelmet, így a Mexikó és Manilla közötti kereskedelmi útvonalon megjelentek a stillek. De nem volt szőlőjük a brandkészítéshez. Azonban a birtokukban volt egy csomó agávénövény, valósággal tálcán kínálták édes finomságukat. Az 1500-as években elkészültek az első mezcalok a nyugati parton, és nem kellett sok idő, hogy elterjedjenek az ország minden sarkában.

A mezcalt viszont elég sok spanyol uralkodó betiltotta. Úgy vélték, nagy bajt okozhat, mások meg úgy gondolták, rosszabb a többi mexikói italhoz képest. A 18. században III. Károly király minden alkoholtermelést betiltott a mexikói gyarmaton, hogy ehelyett fellendítse a spanyol termékek értékesítését. A tilalmat közel 10 év múlva feloldották, amikor a Cuervo család egyik leszármazottja Tequila városa melletti birtokán gőzerővel belevágott a desztillálásba. Így a tequila és a mezcal ismét visszakerült a forgalomba. Kisvártatva a mezcal a mexikóiak egyik kedvenc italává nőtte ki magát, amely lassan de biztosan utolérheti a „nagy testvér” tequila népszerűségét!

 

A nevezetes mezcal műfajok

A mixto mezcalok esetében élhetünk a gyanúperrel, hogy 90%-ban mezcalt tartalmazó itallal van dolgunk, amit a maradék 10 százalékot illetően nádcukorral kevertek.

 A crema de mezcal esetében más a helyzet: gyümölccsel, dióval vagy agávénektárral ízesített mezcal alapú likőrről beszélünk. A Joven mezcal egy olyan alakváltozat, amely teljesen éretlen, vagy két hónapnál rövidebb ideig érlelődött. A Reposado mezcal meg egy olyan ital, amelyet tölgyfahordóban érlelnek 2-12 hónapig. Az Añejo mezcal 1-3 évet érlelődnek a hordóban, az Extra añejo meg 3 esztendőnél tovább érlelődik. Aztán ott van még a rejtelmesnek tűnő Pechuga mezcal, egy helyi gabonában, diófélékben, gyümölcsökben és nyers csirke- vagy pulykamellben desztillált mezcalstílus. A lepárlóban ezt akasztják a folyadék fölé, a felszálló gőzök megpárolják a húst, és mindezt testes ízt ad a mezcalnak. A mezcal de pechugát mindig kis tételben, small batch mennyiségben állítják elő, és különleges alkalmakkor kortyolgatják. Főleg keresztelőkön, esküvőkön isszák.

 

Hogyan igyunk mezcalt?

Legyen szó a Bruxóról vagy más mezcalkölteményről, mindenképp érdemes lassan kortyolgatni, hogy érezzük benne a temperamentumosan izzó mexikói ízeket. Oxacában, a mezcal szülőhazájában a mezcalt hagyományosan szobahőmérsékleten szervírozzák, egy csipetnyi sóval és jellemzően egy zamatos narancsszelettel. Kicsit horrorisztikus módon olykor a sót összekeverik őrölt sült lárvákkal (mi ezt kihagynánk), chili paprikával. Így keletkezik a misztikus féregsó, a „sal de gusano”.  

 

Füstös-gyümölcsös kísértés a mexikói agávémezőkről: a Bruxo No. 1. Espadín Joven Mezcal

A 46%-os Joven mezcal egy hamisítatlan, veretesebb tétel, amiben művészi módon fodrozódik a füst, és az édesszájúaknak való finomság, hála az agávénövény aromatikus kibontakozásának. Ez egy éretlen, ám annál frissebb és ropogósabb mezcal! Önmagában is érdemes megmártózni ebben heves és szenvedélyes mexikói varázslatban, az igazi gourmanok azonban szeretik összekapcsolni a kortyolgatását más ízekkel, például gyümölcsökkel. Vagy bevetik egy kellemes koktél finomhangolásában, amelybe istenien illenek a füstösebb és édesebb ízek.

Ha létezik ínycsiklandozó mezcal, akkor ennek iskolapéldája a Bruxo 1. –Espadín Joven Mezcal! Aromatikus kiindulópontja az édes és ropogósan friss Espadin agávé a végtelennek tetsző mexikói agávémezőkről, ahol hatalmas machetékkel vágják le a tűző napon a magasba szökő növényekről a felesleges részeket. Mindezt azért, hogy a kemény munkájuk után végre megkaparintsák a növény legértékesebb részét – a szívet, vagyis a piñast, ami a tequilák és a mezcalok alapja. Az Espadín agávéból szezononként megközelítőleg 2-3 ezer palántát termesztenek. Ha a mezcalkészítéshez több agávé szükségeltetik, azt más földekről szerzik be. A füstölés fenyővel és tölggyel történik egy földbe ásott kemencében három hosszú napon át. Aztán kézzel vagy lóval húzott kőkerékkel aprítják kisebb darabokra a piñast. Jön a kétszeres lepárlás a copper stillben.

Illatolása során elárasztja az orrot a virágos elemek valóságos serege. A szemünket becsukva tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szemet gyönyörködtető mexikói virágoskertben sétálnánk. Kóstolásakor még teljesebb képet kapunk arról, hogy a Bruxo 1-es változata egy valódi fűszeres, citrusos műalkotás, a fahéj magával ragadó édességhullámaival.

 

Bejátszik egy kis húsos zamat: a Bruxo No. 2. Pechuga Joven

A pechuga mezcalok sajátos utat járnak be a Bruxo mestereinek értő kezei között! Az aromatikus csavart a harmadik lepárlási folyamat adja. Enyhén meghökkentő módon ugyanis az üstbe egy baromfi mellet lógatnak, így még izgalmasabb, húsos árnyalatok járják át a párlatot (ezért vegánoknak ez a változat kevésbé ajánlott). A szalmasárga Bruxo No. 2. Pechuga Jovenben elegánsan kavarognak az aromatikus bázist adó Barril és Espadin agávék, amiket egy földbe ásott kemencében égetnek a tökéletességig fenyőfával.

Aztán az égetett agávé piñasokat ízzé-porrá, apró darabokra zúzza egy lóval húzott kőkerék segítségével, mert ez a tradicionális mezcalkészítési metódus a sombrerók országában. A sült agávé ropogós íze valósággal megdelejezi az ízlelőbimbókat, ezt a finomságot érezhetjük a kétszeres lepárlással készült nedű esetében. Valamennyi kortya egy mexikói szimfónia, egy ecsetvonásnyi baromfihúsos ízzel, ami felteszi a pontot arra a bizonyos i-re!

Egy igazán sokszínű, változatos párlatról beszélünk, hiszen illata képes egyszerre gyógynövényes és citrusos lenni, felcsillantva az élénkítő mentolos aromák garmadát, egy kis édes áramlással egyetemben. Kóstolásakor az ember fejest ugrik az édes és virágos, csokis ízekben bővelkedő medencébe, amiben azért ott táncol egy kis füstösség is, a mexikói jelleg és a misztikum kedvéért. Lecsengésében pedig szerelmespárként simul egymáshoz a párlat édessége és füstössége. 

 

Előkelő ásványos és gyümölcsös áramlás: Bruxo No. 3. Barril Joven Mezcal

Bizony megéri a Barril agávét 10 hosszú esztendőn át érlelni. Mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a lehető legfenségesebben bontakozzanak ki a benne rejtőző ízek, a maguk ásványos és gyümölcsös árnyalatikkal! Ez az esszenciája a Bruxo No. 3. mezcaljának, amely egy teljesen új ízpalettát vonultat fel a korábbiakhoz képest.

A kétszeres lepárlással készített mezcal ragyogó eleganciát képvisel. Stílusa kiemeli a tucatmezcalok közül, és egyedi minőséget villantva írja be magát a mexikói italok nagy aranykönyvébe.

A földbe ásott kemencében pirított agávés ízek teszik ízletesen ropogóssá és füstössé a párlat ízét, és minden kortyán érződik, hogy mezcalmesterek nemzedékről nemzedékre átadott tudása formálja ilyen frenetikussá a zamatát. Minden koktél ütősebbé válik, ha ezzel a dél-amerikai turpissággal emeljük magasabb szintűvé a zamatát! Illatában vad mexikói kígyóként tekergőzik a szerecsendió aromája, az ásványiasság testet-lelket ébresztő fuvallataival. Ízében az ásványos árnyalatok köntösén belül felvillan a nyelven a lédús nyári dinnye és az egzotikus licsi, érdekes ellenpólust képezve a párlat eredendő füstösségével szemben.

 

A három legjobb agávé ízletes metszéspontja: a Bruxo No. 4. Ensamble-Joven Mezcal

Barril, Cuishe és Espadin. Ez az agávé „aranyháromszög”, amelyben a lehető legfinomabb mezcalok születnek, és ezt a triumvirátust összegzi egyetlen palackba a Bruxo negyedik mesteri mezcal párlata, az Ensamble – Joven Mezcal. Szóval egy agávé áráért fizetünk, de valójában megkapjuk a 3 legropogósabb, legízletesebb agávéról varázsolt mezcalt. Mindenképpen megéri beszerezni belőle egy-két palackot a gyűjteményünkbe, mert valóban fenomenális az íze!

60%-át a Cuishe agávé alkotja, a Barril 30%-ban felelős az ízek finomhangolásért, míg az Espadin 10%-ot jelent az ízek összesimításában. A földbe ásott kemencében pirítás füstös ízekkel telíti a mezcal zamatát, emellett a földesség és a fenyős árnyalatok is kirajzolódnak az ízében.

Illatában vadul kergetőznek a növényes és mogyorós jegyzetek, egy kis ananászosan édes aromafelhőbe burkolva. Íze a lágy ásványok bőséges lelőhelye, ehhez társul a gyógynövényes aromák tánca, egy kis édesköménnyel megtámogatva. Igazi aromatikus gejzír, amit semmiképpen sem szabad kihagyni!

 

A vadabb Tobalá mezcal jutalomjátéka: a Bruxo No. 5. Tobalá Mezcal

Mi történik, ha a gyümölcsösen édes ízek randevút adnak a zabolátlan erejű Tobalá ágávénak? A mexikói agávék fenegyereke egy fenyőfával füstölt, szilajságában is nyerő mezcalt kelt életre, a Bruxo No. 5 palackjában!

A Tobalá agávét föld alá temetik, alaposan megfüstölik, mint egy horrorfilm főhősét, azonban a végeredmény sokkal kecsegtetőbb: egy ropogós, robosztus és édes mezcal kerül a lepárlásra, ami energikus és felejthetetlen nedűt eredményez a palackban! A mezcal fanatikusoknak igazi csemege lesz a Bruxo No. 5 Tobalá Mezcal, amit a leleményesebb mezcalrajongók koktélokban is bevetnek az ízek magasabb szintre emelése érdekében.

Illata egy izgalmas szimfónia az éretlen trópusi gyümölcsök vérpezsdítő aromaburjánzásához, vajas és gyógynövényes fuvallatokkal együtt. Ízélben gejzírként tör fel a banán, a barack és az ananász, megbolondítva az összképletet egy kis füstösséggel. 

 

Figyelemreméltó mezcal cocktailok Bruxóval

A Naked and Famous egy olyan koktél, ami nevéből adódóan „meztelen és híres”. Keserédes és citrusos, elementárisan felpörgetve a mezcalt, az Aperolt és a lime-ot. Mindenképp érdemes megkóstolni, főleg Bruxóval!

Mezcal Old Fashioned (más néven: Oxaca Old Fashioned). Csavar egy stílusosat a klasszikus koktélok képletén. Itt a mezcal helyettesíti a receptúrában megszokott whiskeyt, hogy egy átlagostól magasabbra ívelő, füstösebb ízprofilt hozzon létre.

Pearl of Puebla. A pastis, az oregánó és a Bruxo mezcal együttállása valami egészen parádés, mert egyszerre képes villantani a koktélban egy kis gyógynövényességet és még több intenzív füstösséget.