Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

7 gin, ami feldobja a gin tonic zamatát

7 gin, ami feldobja a gin tonic zamatát

„A gin és a tonik több angol elméjét és életét mentette meg, mint a brit birodalom összes orvosa” – nyilatkozott erről a pompás együttállásról Sir Winston Churchill, minden idők egyik leggrandiózusabb politikusa, aki a gin toniknak is nagy rajongója volt.

A gin és a tonik kettőse azóta is elválaszthatatlan szimbiózisnak bizonyult. Tökéletesen passzol a kora nyári időjáráshoz, de gyakorlatilag bármilyen forróra vagy hidegre fordul a szeszélyes időjárás, egy gin tonik mindig képes feldobni az ember kedélyállapotát. Vannak, akiknek a tonik és víz kombinációja teljesen magától értetődőnek és pofonegyszerűnek tűnik, ám ennek is megvan a maga eredettörténete, és ez bőszen visszanyúlik az 1900-as ével előtti Indiába, a brit gyarmati időkben. Egészen addig, amikor a gin előfutára a gyötrelmes malária ellenszereként kavargott a pohárban, miközben a katonák meghódították Indiát.

Ginek, amelyek felturbózzák a gin-tonicokat

A holland jenevertől a brit ginőrület tombolásáért

A gin hosszú és sejtelmes históriával rendelkezik, és a 16. századi Hollandiára megy vissza. Bár akkoriban még nem gin volt a művészneve, ugyanis azidőtájt még a genevert emlegették a nedű kedvelői. A genever hollandul borókát jelent, és remekül körvonalazza, hogy ekkoriban már meghatározó szerepet játszott a kor klasszikus párlatában a boróka (miként a későbbi ginben is). Bár ekkoriban jeneverként még nem a ma ismert gines ízeket kortyolgatták a pohárban, hanem egy ennél sokkal malátásabb, javarészt whiskyre emlékeztető párlatot, amely az idők során óriási átalakuláson ment át.

Aztán magasabb fordulatszámra kapcsolt a gin evolúciója! A 17 és 18. század környékén Londonban és környékén alaposan újragondolták a recptúráját, ezzel kélt életre a London Dry stílus, amivel végképp eldőlt a gin útja. Kialakult a boróka-vezérelt stílus, a brit ízlés igényeire hangolt gin.

Az 1700-as évek elején a gin hamisítatlan popkult italnak számított az angol nagyvárosokban. Olyannyira, hogy a menő kortyokra szomjazó angolok nem voltak restek, és a saját otthonukban is belevágtak a ginlepárlás kísérletébe. A történészek becslései szerint a 17. századi angol háztartások negyede elkészítette a saját ginjét.

Persze itt is megjelentek a szélsőségek és elhajlások. Volt idő, amikor a gint okolták a brit társadalom eszelős őrült tettiért, és a „nagy erkölcscsőszök” a gint okolták gyakorlatilag mindenért. Szerintük emiatt léptek az emberek a bűn útjára, a nehéz életkörülmények következtében megtébolyodtak a gintől. Szerintük még arról is a borókapárlat tehetett, hogy alacsonyabb születési arányok jelentek meg az egész országban.

 

Malária, kinin és cinchona: a gin aromatikus előszobája

1857-ben jutott a csúcspontra a brit birodalom gyarmati hódító terve, amikor átvették az irányítást India felett. Az angol katonák mindenre elszántan átnyomultak hadaikkal az elhagyatott őserdei területeken – azonban rájöttek, hogy nem tudnak mindent legyőzni. Mert a fegyvereikkel sem tudtak diadalt aratni a szúnyogok fölött, akik súlyos betegséget, maláriát terjesztettek szörnyű tünetekkel: lázzal, hidegrázással, influenzaszerű betegségekkel.

Emellett a perui őslakosok felfedezték, hogy a dél-amerikai cinchona fa kérge gyógyítja a lázat és a hidegrázást, a maláriával kapcsolatos tüneteket. 1817-ben két jeles tudós, Pelletier és Caventou kieszelték, hogyan lehet a kéregből kivonni egy gyógyító vegyületet, a kinint. Hamarosan pénzre váltották az ötletüket, és a maláriaként gyógyító szert készítettek belőle.

Azonban volt egy kis bökkenő: a kinin rendkívül keserű lett, viszont képes volt egyensúlyt teremteni a tonikos vízben. Ez a keserűség kifinomultabbá, komplexebbé tette a gin-tonik ízét. Érezhető volt, hogy a tonik finomabb egy csepp ginnel. A gin-tonik a britekkel utazott, majd a második világháború után meghódította Amerikát.

Azóta a spanyoloknál valóságos ginreneszánsz söpört át, és az olaszoknál, Nyugat-Európában is elterjedt. Napjainkban meg már végtelen számú gin-tonik variáció látott napvilágot, és rendszerint jéggel teli pohárban szervírozzák a bárban (szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy fűszernövényekkel). Sokak szerint az amerikaiak most is a gin-tonik reneszánszát élik.

Azonban nagyon egyéni, milyen módon élvezzük ezt a csodás együttállást. Lássuk, milyen gineket érdemes kipróbálni a tökéletes gin-tonik finomhangolásához!  

 

Keleti ginvarázs a Jaisalmer Indian Crafted Ginnel

Járt utat a járatlanért soha el ne hagyj – tartja a régi mondás, amit az újhullámos ginkészítők szeretnek félretenni, hogy menő új ízekkel adjanak lendületet a párlataiknak, a fenséges gin-tonik újrahangolásához!

Ezen az innovációs ösvényen jár a Jaisalmer Indian Crafted Gin, amikor a keleti fűszerek és zamatok bőséges kincsestárát bevetve alkotta meg különleges ginjét. Erre a ginre sokaknál az a reakció, hogy „király”, azonban ez nemcsak a benne kavargó zamatoknak szól, hanem az eredetének is. Ugyanis egykor 15 keleti herceg adózott tisztelettel Jaisalmer csodás hercegség előkelő hősiességének, és most a csodás keleti aromák színesítik és nemesítik a borókás alapokon nyugvó gin zamatát. Évszázadok óta féltve őrzött ízek örvénylenek a háromszoros desztillálás során a tradicionális copper pot stillekben, és méltóságteljes finomság kerül a Jaisalmer palackjába. A benne rejlő 11 gyógynövényi komponens közül 7 a hatalmas kiterjedésű India négy sarkából érkezett, így a kóstoló során virtuálisan végigtúrázzuk a bölcsek és kalandorok ősi földjét.

 A Darjeeling zöld tea, a köménymag, a vetiver, a citromfű, a fűszeres fortissimók árnyalatok koktélba keverésével egy olyan gin tonikot készíthetünk vendégeinknek, hogy csodájára járnak majd ennek a mágikus keleti finomságnak!

 

A gin agávés újjászületése: a Brockmans Agave Cut

A Brockmans alapginje sokak kedvenceként íródott be a köztudatba, hála a lágy ízeknek és a prémium lekerekítettségnek. Kicsivel korábban különkiadás gyanánt párját ritkítóan finomra sikerült a Brockmans Orange Kiss, és ugyancsak ezt a sort erősíti a Brockmans Agave Cut! A jeles borókavarázs ezúttal édes agávés árnyalatokkal gyarapodik, mintha elegánsan keveredne a szánkban és a pohárban a tequilás és gines ízek sokasága. Egyszerre érvényesül benne a rózsaszín grapefruit trópusi pezsgése, egybeforrva a mexikói agávé vad bájával. Egy szó mint száz: a boróka jellegzetes íze és az agávé vagánysága korábban sosem látott egyensúly kínál, összhangot teremtve a tequila és a gin kategóriája között. Kísérletező kedvűeknek igazi must-have tétel!

 

A skót hegylakók egyik kedvenc nedűje: a Tobermory Mountain Gin

A 43,3%-os alkoholtartalom kikacsint a megszokott gintartalom védőbástyái mögül, és mer bevállalósan kicsit felfelé kanyarodni, hogy ezzel is elkápráztassa a különleges ízre fogékony ginlovagokat. Kis tételben készítik, ami finom jelzés arra nézve, hogy a minőségre sem lesz panaszunk, mert egy egészen kivételes ginnel állunk szemben!

Mull szigetén egy frenetikus gin került a palackba! Ezt a remek borókaszimfóniát a csodás sziget égbeszökő, monumentális hegyeinek szentelték. A skót magaslatok sokszínű ginjében, hiszen páratlan összhangban egyesül benne a madárberkenye, a csipkebogyó, a Hebrida-szigetek jellegzetes teája, az édes boróka megkapó csodája.

Mindig is szerettünk volna megmártózni abban az érzésben, milyen skót hegylakónak lenni, a szokásos kardcsaták és a halhatatlanságért folyó végtelen küzdelem nélkül? Akkor a Tobermory Mountain Ginnel könnyen új kedvencet avathatunk, és igazi skót ízekkel színesíthetjük a gin tonikunkat!

 

Szarvasnyulas norvég gin, citromos dominanciával: a Harahorn White Lemon Gin

Amióta ember él a földön, mindig fogékonyak vagyunk a misztikumra. Kell nekünk egy kis balladai félhomály, néhány rejtelmes alak, és máris felébred az ember érdeklődése. Még izgalmasabb a helyzet, ha házhoz jön egy földöntúli alak, ahogyan ez a norvég hegyi vándorok és bányászok esetében történik. Náluk ugyanis nem ritka, hogy a helyi folklór régóta emlegetett alakja, egy szarvasnyúl bukkan fel az elhagyatott hegyek között. Ez a kissé hajmeresztő teremtmény jelenik meg a Harahorn White Lemon Gin címkéjén. Egy olyan italon, amely csodát művel a citrommal, és leleményesen ötvözi azt a norvég erdők gyümölcseinek végtelen változatosságával!

A zord norvég időjárás ugyan nem a citrusosság birodalma, azonban kicsit délebbre merészkedve már csodás citromok teremnek, amik remekül passzolnak a Harahorn zamatához. És gondoljunk csak bele, milyen frenetikus citromos gin tonikot lehetne készíteni a citromos aromavezetésű Harahornnal…A friss citromhéj felébreszti az érzékszerveket, amit a verbéna ellensúlyt egy bársonyos balanszban zöld mentával és bizsergetően finom verbénával. Az ízek összehangolója természetesen a boróka, és még némi íriszgyökeret is felfedezhetünk az aromák bőséges áradásában. Double Dutch Elderflower Tonic-kal egyenesen elementáris hatásúvá válik. 

Szóval ha egy megszokottól minden mozzanatában eltérő ginre vágyunk, akkor itt az idő beszerezni egy palack Harahorn White Lemon Gint az iDrinks üzleteiből.

 

Francia ízlésre szabott gin, szőlős romantikával: a G'Vine Nouaison Gin

Milyen egy hamisítatlan francia gin, szőlős alapvetéssel? A válasz a G’Vine kortyaiban rejlik, amely a szőlő mellett növényi összetevővel alakítja ki káprázatos komplexitását!

Kirajzolódik a szájban a fahéj fűszeres kacérkodása, a citrusosság hömpölygése, a boróka virágos jegyzetei. A robosztus nyitányt aztán a párlat bársonyosabb áramlásra cseréli, és a fás, gyógynövényes ízekből szintén kóstolót kapunk. Olyan szőlős ízzel, amivel ez a gin toronymagasan kiemelkedik a gines ízek tömegéből. Ehhez a szőlőtőkén felbukkanó apró bogyók kivonata adja a speciális ízt, ezért annyira fenséges a G’Vine  Nouaison.

Ha egy fergeteges francia szőlős ginben gondolkodunk, érdemes mielőbb beszerezni a G'Vine Nouaison Gint az iDrinks üzleteiből!

 

Egy gin a grapefruit jutalomjátékával: a Flamingo Tears Grapefruit Gin

Flamingónak lenni nem mindig hálás szerep. Mert ez a madár szemkápráztatóan gyönyörű árnyalatban pompázik, és van egy egzotikus beütése meg feelgood hangulata, azonban akad egy hátulütője a dolognak: az események alakulása olykor könnyekre fakasztja a madarat!

Ez a meglehetősen ritkán – leginkább sosem – látott jelenség a gravitációs középpontja a Flamingo Tears Ginnek. Ugyanis készítői bevallása szerint a megkapóan finom gin a flamingók könnyeiből készült.

Milyenek a ginteremtő flamingókönnyek? Hála az angol Firebox ginmestereinek, fejest ugorhatunk a grapefruitos ízek pazar tengerébe, teli borókával és vagány vaníliával! A párlatban „versenyt hullámzik” egymással a boróka és a vanília édessége, de mi csak nyerünk ezen a meccsen, hiszen egy felemelően finom zamattal dobhatjuk fel a gin tonikokat! Bársonyos balanszban kavarog a palackban a boróka, a vanília és a grapefruit, egészen újszerű alapokra helyezve a gin és a tonik kapcsolódási pontjait. 

Szóval a szépséges madarak mélabújának is lehet pozitív oldala: a Flamingo Tears, amivel öröm, mosoly és boldogság költözik a gines poharakba, ha ezt a finomságot használjuk egy finom gin tonik elkészítéséhez.

 

Az olasz gin boros szenvedélye: a Ginato Pinot Grigio Gin

Az olaszok értenek a szenvedélyes italok és ételek készítéséhez! Nagy szerencsénkre a ginkészítésben sem vallanak szégyent, amire ékes példát kínál a Ginato Pinot Grigio Gin. Mi tagadás, szinte számtalan bársonyos bor hömpölyög az olaszoknál, és annyira szeretik ezeket a szőlőkölteményeket, hogy még a ginjeikben is szeretik érvényre juttatni a boros ízeket. E tendencia képviselője a Pinot Grigiós ízben játszó gin, amivel sajátos mediterrán életörömöt csempészhetünk a gin tonikba. A 43%-os alkoholtartalom egy dinamikus, energikus gintestet sejtet, és egy ecsetvonással feljebb tornássza a gin tonik alkoholtartalmát az átlagostól.

A Ginato szakemberei vették maguknak a fáradtságot és végigzarándokolták a csizma alakú ország erdőit és mezőit, hogy ráleljenek a legjobb összetevőkre egy felejthetetlen gin készítéséhez. Ravenna, az észak-olasz Emilia Romagna tartománya az olasz gasztronómia, a történelmi települések központja, az északi régió lédús szőlőivel. Ebből a gyümölcsből facsar életörömet a Pinot Grigio Gin, és a lehető legtöbbet hozza ki a világhírű terroirok örökségéből. A Pinot Grigio Gin kóstolásakor olyan, mintha egy olasz bortúrán lennék, tetézve az élményt egy kis ginnel. Ebben a ginben mindent átsző a mesés boróka, a szőlő elevensége és a citrusosság. Benne van az olasz táj szépsége, a helyiek felhőtlen vidámsága és persze a toszkán boróka, ami szélesíti a ginismeretünk horizontját. A szicíliai citrus, a lime nyelvet bizserget üdesége egy új gindimenziót nyit a szájban, a Pinot Grigio szőlőzamat hullámaival.

Ha egy olaszos stílusú gin tonikban gondolkodunk, a Ginato Pinot Grigio eszményi választás!

 

 

Folyamatosan új ízeket keres a gin tonik tökéletesítéshez, újraértelmezéséhez? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban passzoló gineket a világ mind a négy sarkából!