Speyside régió: az édes és gyümölcsös whiskyk hazája
Speyside vidéke ad otthont Skócia talán leghíresebb popkult whiskyjeinek. A 6 régió közül Speyside az iparág szívverése és mágneses középpontja, hiszen Skócia több mint 140 lepárlója közül több mint 50 nevezi otthonának.
És persze Speysidenak is megvan a maga kellemesen kavargó zamata! A Speyside whisky lágy, gyengéd és gyümölcsös stílusáról ismert, bár itt sem lehet az egész régióban egységes vonalvezetésről beszélni az ízek tekintetében. Ez a kellemes áramlás teszi a Speyside-párlatokat széles körben népszerűvé!
Ismerjük meg a Spey-folyó völgyét, az itt csörgedező pompás nedűkkel együtt!
Hol található Speyside régiója?
Ez a skót Highland, a híres Felföld egyik alrégiója és azt mondhatjuk, hogy elég kis területet fed le földrajzi értelemben. Magába foglalja a Spey-folyó vonzáskörzetének, vízfolyásának tekintélyes részét, beleértve számos patakot és mellékfolyót. Speyside a déli Cairngorm-hegységtől az Északi-tenger partjáig terjed, és rendkívül változatos környezeteket kínál a whiskykészítéshez. A régió nyugati széle az Inverness melletti Nairn városához közel található, a keleti határ pedig Huntly közelében, amely Aberdeen felé halad.
Speyside nem hivatalos fővárosát Dufftownnak nevezik. Elég kisvárosról beszélünk, ennek ellenére ott van a régió mértani középpontjában, és összesen hat lepárlóüzemnek ad otthont: Balvenienek, Dufftownnak, Glendullannak, Glenfiddichnek, Kininvienek és Mortlachnak. Történetét tekintve a szeszfőzés melegágyak nevezhetjük, és tipikus példa azon városok esetére, ahol minden a központi iparág, a whiskygyártás köré szerveződik és annak rendelődik alá.
Itt működött a dicsőséges whisky-múltban Convalmore és Pittyvaich, amiket 1985-ben és 1993-ban zártak be, valamint a Parkmore, amely az 1920-as években állította le a whiskygyártást, azonban a hírhedt épületek még ma is láthatóak.
Miért olyan sok a lepárló a Speyside régióban?
Ha itt eldobunk egy követ, viccesen azt mondhatjuk, hogy biztosan eltalál egy distilleryt!
Azért ilyen nagy a lepárlók sűrűsége errefelé, mert az élet vizének létrehozásához két fő komponensre van szükség, vízre és árpára. Amiből igen bőséges, állandó készlet áll rendelkezésre errefelé, Speyside mindkettőben tobzódik. Az esővíz és a tekintélyes hóolvadás rendszerint lefolyik a folyón és a mellékágakon, a csermelyeken, aztán a Spey-folyóba áramlik, míg el nem éri a Spey-öbölnél a tengert.
A közelben találhatóak Skócia legjelentősebb árpatermesztő területei. A szántóföldek Speyside keleti szélét veszik körül, és Aberdeentől északra, a keleti parton elhúzódnak egészen a központi övig. A helyi erőforrások viszonylagos közelsége megkönnyítette az árpa szállítását Speyside-on, mielőtt az 1800-as évek közepén megkezdődött az út- és vasúthálózat korszerűsítése.
Milyen egy stílusos Speyside-scotch?
Többnyire lágy, édes és gyümölcsös stílusáról ismerik, és leginkább a könnyedebb aromatartomány felé mozdulnak el (szemben Islay tőzegesebb, tartalmasabb és fajsúlyosabb párlataival).
A whiskyket általában ex-Bourbon hordóban érlelik, és ezek Speyside-i whisky tulajdonságainak köszönhetően almás és körtés, édesen mézes, vaníliás, vajkaramellás és csokoládés jegyzeteket kölcsönöznek a beléjük helyezett párlatoknak. Klasszikus képviselői ezeknek a Speyside-dramoknak a Glenfiddich, a Glenlivet, a Glen Moray és a Linkwood.
Azok a lepárlók akik ex-Sherry hordós befejezést használnak, és a komplexitás irányába mozdulnak el, a bonyolultabb szerkesztésű párlatok felé. A Sherry hordó bevetése rendszerint egy karamellásabb, szárított gyümölcsösebb, sötétebb, bordó árnyalatú párlatot eredményez, például mazsolával és szultánával, valamint kandírozott narancshájjal és vérpezsdítő, forró fűszerességgel. Ebben a ligában játszik az Aberlour, a Glenfarclas, a Macallan és a Mortlach.
Speyside legismertebb lepárlói
A régió folyékony aranyát világszerte ismerik az igazi whisky-ínyencek! Az öt nagy gigász közé tartozik az Aberlour, a Balvenie, a Glenfiddich, a Glenlivet, illetve a Macallan. Mindannyian szerepelnek a skót single malt eladási toplista első 10 helyezettje között. A Glenfiddich és a Glenlivet szoros versenyben meccselnek egymás ellen, rendszeren cserélgetik az első és a második helyet a ranglista élén. Mindketten nagyjából 21 millió literes évi termelési kapacitással büszkélkedhetnek, és messze földön jól ismertek édes, lágy és gyengéd gyümölcsös stílusukról.
A Glenfiddich Malt Masters Edition Whisky megmutatja, mit tudnak a Speyside-on tevékenykedő malátamesterek, ha bevetik az Oloroso hordó aromatikus zamatait! A rubinvörös párlatban frenetikus fiestát ülnek a domináns sherrys jegyzetek, enyhe mandulás jelleggel és gyümölcstortás tónusokkal gazdagítják a párlat vaníliás fűszerességét és szilvás, cseresznyés ízét.
A Glenlivet Founder’s Reserve Whisky minden zamatában érződik a 200 éves készítői hagyomány és alapítójuk, George Smith tisztelete, ugyanis neki szentelték ezt a párlatot. A datolyás dominancia, a barackos és a sós ízek egyaránt érvényesülnek ebben a remekbeszabott italban, karamellás és ánizsos hömpölygéssel tarkítva. A buja gyümölcsösségben ott lubickol a banán, a vajkaramella, az alma frissességével és az amerikai tölgyfahordós érlelésből fakadó előkelő örvényléssel.
A Macallan a dobogó megtisztelő harmadik fokán helyezkedik el, és az előbbi kettőnél merészebb, vagányabb és aromagazdagabb ízekkel játszik. Különösen jól ismert a sherry hordós érlelése. Az aranysárgán tündöklő Macallan Sherry Oak 12 Years Whisky a gondosan kiválasztott spanyol sherry hordóknak köszönheti pallérozottan édes karakterét. A 12 esztendőt igénybe vevő érlelés teszi ilyen selymessé és fűszeressé az élet vizének Speyide-i italát, így válik egy sherrys, calvadosos illatokkal táncoló, aszalt gyümölcsös műalkotássá, némi füstösséggel. A szirupos, édes gyümölcsös komponensek a meghatározóak az aromakarakterében, süteményes és datolyás bűvölettel, kényeztető karamellás és barrique-olt árnyalatokkal.
Az Aberlour és a Balvenie kisebbek a felsorolt nagyágyúknál. Azonban világszerte nagyon keresettek, és az iDrinks üzleteiben is elérhetőek (általában inkább a top 10-es lista alsó szekciójában érintettek).
A Macallanhez hasonlóan az Aberlour az ex-Sherry hordók másik nagy képviselője, amelyek Jerezből, Spanyolország déli részéről származik. A 60.9%-os Aberlour a’Bunadh Whisky frenetikus képviselője az Aberlour kínálatának, teli krémességgel, a Bourbon és Oloroso sherry édes árnyalatival egybeszövődő acélos alkoholossággal. Egy örökérvényű minőséget villantó klasszikus Speyside-dram, pralinés, narancsos, fekete cseresznyés, aszalt gyümölcsös vonalvezetéssel, gyömbéres, tölgyes és sherry stílusban komponálva. Egyszerre testes, keserű és édes, szóval egy igazi jin-jang single malt, amelyben páratlan zsenialitással testesül meg az ellentétek egysége, a csúcsminőségű finomságok bősége. A párlat kelta jelentése „eredet”, mert visszanyúlik a lepárló alapításakor előszeretettek alkalmazott whiskykészítési technikákhoz. Méltó a tesztelésre, ott a helye valamennyi vérbeli whisky-geek kóstolási listáján!
A Balvenie rengetegszer fürdött már díjesőben a nemzetközi megmérettetéseken. Az 1980-as években a whiskyhordós finishelés nagyágyújának, egyik élenjáró úttörőjének számított. Ebben az érlelési eljárásban az adott párlatot „élete” tekintélyes részében egyetlen hordótípusban, általában ex-Bourbon hordóban érlelik, mígnem a végén egy másikba helyezik át, egy rövidebb finishelési időszakra, hogy lesimítsák domináns zamatát az aromakarakterben. És a Balvenie-nél is vannak érdekes kiugrási lehetőségek, ami a hordó érlelést illeti! A tendencia izgalmas példája a Balvenie 14 Years Caribbean Cask Whisky: leleményesen ötvözi a klasszikus skót tölgyfahordó megkapó eleganciáját és a karibi rumoshordó forró egzotikus lüktetését. A végeredmény egy mézédes, lágyan áramló dram, teli a rumok édes karamelles csábításával, gyümölcsös édességgel, vaníliával és tölgyes futamokkal (apró füstös csörgedezéssel, a komplexitás kedvéért).
A Speyside régiónak is vannak rejtett drágakövei
Merthogy léteznek olyan kevéssé popkult whiskyjei, amiket mindenképpen érdemes megkóstolni. A terület teli van még fel nem fedezett whisky-gyöngyszemekkel, amelyek igazi csemegék a minőségre szomjazó keresőknek.
Vagány választás lehet például a Benrinnes és a Mortlach, amelyek olyan finom wiskyk mellett ülnek, mint a Glenburgie. Az enyhe füstösséggel táncoló Mortlach 13 Years The Moonlit Beast Whisky 55.9%-os alkoholtartalommal örvénylik a palackban, ami egy egészen elementáris izzást sejtet! Nevéből és ütős vonalvezetésből adódóan ez tényleg egy temperamentumos fenevad, ami életre kel a régiek regéi szerint, amint leszáll az éj, és a hold zafír fénye simogatja az égboltot. A Dufftowni Bestiától mindenesetre nem fogunk vonítani, hacsak nem a műélvezet boldogságától: ez egy robosztus finomság a Speyside-i whiskyalkímia mesteri alkotása, fűszeres és vaníliás tölgyességgel, pirosbogyós gyümölcsökkel és édes barbecue fuvallatok armadájával. Vastag textúrája miatt olyan benyomást kelt, mintha rágni lehetne, és örömmel majszolná az ember ezt a bőrös, dohányos, tölgyes folyékony bestiát, amiben minden gyümölcsös finomság benne foglaltatik, melyről a neves Speyside régió egykoron elhíresült.
Szintén említésre méltó, csodás whisky csörgedezik a Tamdhu és a független palackozású Glenallachie üvegében.
A Glenallachie és a Tamdhu ezzel szemben az ex-Sherry hordók fenséges zamatáról ismertek. Egykor ők voltak a whiskyblendeléshez ízeket adó lepárlók „igáslovai”. Ám ahogy teltek az évek és egyre jobb minőségű italokat készítettek változott a helyzet, és megkapták a ragyogó lehetőséget, hogy önálló single maltként tündököljenek (meg változott a lepárlók tulajdonosi szerkezete is, ami teret adott arra, hogy kibújjanak a pusztán blendealapanyag címke kliséjéből).
A Glenallachie 15 Years Whisky egy 46%-os whiskyvallomás Speyside szívéből. Mély mahagóni árnyalatban játszó nedűnk összesen 15 kitartó évig érlelődött hogshead és puncheon hordók kombinációjában, amikben előzetese Pedro Ximénez és Oloroso sherryt tartottak. Mígnem elég édessé nem nemesedett a párlat, a méz és az étcsoki elementáris erejével sodorja magával a wiskyvándorokat, akiket elkápráztat a füge és a datolya összhangja, az érett gyümölcsök a dió és a nyelvet bizsergető gyömbér egymásra „rímeltetése” ebben a pompás palackban!
A Glenallachie-párlat „érlelésbeli kortársa” a Tamdhu 15 Years Whisky, szintén 46%-os alkoholtartalommal kering a palackban. Arany csillogása finom utalás a párlat mennyei minőségére, és a buja nyári gyümölcsök, a melengető fűszeresség futamai, az őszibarack, a málna és a narancs szentháromsága üdítő élményt ígér. Minden kortyában a nyelvre siklik a földes fahéj, az érzékien édes vanília, megspékelve a fahéj és a bőr jegyeivel, királyi asztalokra illő komplex aromakarakterrel.
A Glenburgie meg egy klasszikus Speyside-i dram, amit még nem énekeltek meg eléggé a whisky krónikák. Főleg a jól ismert Ballantines blendekben használják a zamatát, de önállóan az ex-Bourbon hordós verziói keltettek figyelmet a whisky világában.
Fedezze fel Speyside színvonalas és stílusos párlatait az iDrinks üzleteiben! Jöjjön e hozzánk és kollégáink a skót whiskytenger régi révészeiként elkalauzolják a csodás nedűkkel teli világban, ahol könnyen új kedvencet avathat, ha megismeri széles választékunkat!