Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Koccintsunk az ír whiskey 700. szülinapjára!

Koccintsunk az ír whiskey 700. szülinapjára!

Egy szülinap mindig nagy öröm, különösen, ha a hétszázadik tortafújásról van szó! Erről szól az ír whiskey szülinapja, amit nem lehet konkrét évre redukálni, hiszen a Smaragdsziget whiskeyművészetének kezdetei a homályba vesznek. A szakértők szerint azonban valahol a 700 évnél jár az ír whiskey tradíciója, ami az egész világon egyedülálló és elismerést érdemlő teljesítmény.

Az ír párlatok azóta a világ mind a négy sarkában megszerették, és mindenhol elérhetők. Ír földön minden évben vadonatúj whiskeylepárlók bukkannak fel, és egyre többen döntenek úgy, hogy megízlelik a palackokban rejtőző édes, gyümölcsös és kivételesen tiszta párlatokat!

Az ír whiskey kezdetei

Mind az írek, mind a skótok váltig állítják, hogy ők találták fel az ír whiskeyt. Az írek állásfoglalása szerint ők az európai utazásukról hazatérő szerzetesek lepárlási szakértelmét hozták magukkal, nagyjából 1300 körül. És tényleg valószínűsíthető, hogy a kezdetek ahhoz a periódushoz kötődnek, amikor Ezzel szemben a skótok írásos bizonyítékai 1494-áig nyúlnak vissza, amikor a szerzetesek dél-európai utazásaikon elsajátított desztillációs tapasztalatokat hozták vissza Írországba. Bár ezek a korai italok gyökeresen különböztek attól, amit manapság whiskeyként ismerünk. Inkább olyan párlatok láttak napvilágot ebben a kezdeti szakaszban, amiket aromás fűszernövényekkel, mentával, kakukkfűvel vagy ánizzsal ízesítettek.

Sokszor nehéz követni az ír whiskey olykor kaotikus históriáját, mivel története megközelítőleg 1000 évvel ezelőtt vette kezdetét. Az ír whiskeyt 1405-ben megemlítik az Annales of Clonmacnoise-ban, ahol egy klánvezér kapcsán már emlegetik az aqua vitae-t, a whiskey előfutárát.

 

Az ír whiskey felemelkedése

A 17. században megjelentek az íreknél a lepárlási engedélyek, és a 18. században hivatalosan is bejegyezték az ezzel rendelkező whiskeyüzemeket. Megnőtt a whiskey iránti érdeklődés, mivel nőtt a népesség a szigetországban, és a helyi párlatok kezdték kiszorítani a külföldről importált szeszes italokat.

Időközben rengeteg illegális lepárló folytatta tevékenységét Dublinban és Corkban. Az engedéllyel rendelkező dublini lepárlók gyakran elégedetlenkedtek, hogy nyíltan elérhetőek a silányabb minőségű whiskeyk az utcán, akárcsak a kenyér. Idővel jobban kontrollálni kezdték a whiskeykészítést, és beindult a nagyipari gyártás, az ezzel járó terjesztéssel együtt. És itt indult be a nagy ír whiskeyk „motorja”, a Jameson, a Bushmills, több nagy lepárlóval együtt. Így esett, hogy az ír whiskey vált a világ legnagyobb példányszámban eladott whiskeyjévé a 19. században.

Ír whiskey

A bukás árnyéka és az ír whiskey újjászületése

A 20. században változtak az idők, és a skót whisky lett a világ első számú whiskyje. Az ír párlatok háttérbe szorultak, Dublin és maga Írország rengeteg lepárlóját bezárták. Ír földön 1887-ben összesen 28 szeszfőzde működött, ám az 1960-as évekre ezek közül mindössze három – a Jameson, a Powers és a Cork Distillery Company – egyesítette erőit az Irish Distillery megalapításával.

A 20. században az ír whiskey hanyatlásának történelmi okai is volt: az ír függetlenségi háború, az ezt követő polgárháború, majd a Nagy-Britanniával vívott kereskedelmi háború. Az amerikai szesztilalom ugyancsak megkavarta a helyzetet és visszavetette az ír whiskey fejlődését, ami bedöntötte az amerikai piacra irányuló exportot. Ezek a gátló tényezők arra kényszerítették a lepárlókat, hogy bezárják az ajtókat. Felvetődött, hogy soha többé nem nyitnak majd ki.

Szerencsére azóta ismét fordult a kocka az ír whiskey világában. A 21. században rengeteg független lepárló emelkedett ki a zaklatott múlt hamvaiból, hogy izgalmas és merészen újhullámos whiskeyket készítsen, a rajongók legnagyobb örömére.

 

Most pedig lássuk, milyen nemes italokkal érdemes koccintani az ír whiskey 700. születésnapján!

 

Az írók folyékony aranya: a Writers Tears Double Oak Whiskey

Írország a kellemesen áramló whiskeykortyok mellett a kultúra nemzete, és ez hűen tükröződik a zöld sziget egyik legjobb párlatában, a Writers Tears Double Oak Whiskeyben. Amely nevéből adódóan az írók könnyeiből építi fel a maga kiforrott, harmonikus aromakarkaterét. Az a jó hír, hogy ehhez egyetlen ír szerzőt sem kellett megkínozni. A Walsh házaspár a whiskey mellett az ír írók nagy rajongója, tiszteletük és rajongásuk kifejezésére hozták létre a Writers Tears Double Oak Whiskey-t.

Hiszen a Smaragdszigeten az írás olyan nagymesterei ragadtak tollat az elmúlt évszázadokban, mint az Ulyssest papírra vető James Joyce, a Dorian Gray arcképét megálmodó Oscar Wilde. Nem is beszélve az ír Bram Stokerről, a Dracula megalkotójáról, vagy a Gulliver utazásait megörökítő Jonathan Swiftről, aki szintén bevonult a világirodalomba.

Az írás nehéz mesterség, és olykor bizony elkél mellé egy kellemesen áramló, markáns ízeket felvonultaót párlat, amelyet kifejezetten a tollforgatók ízlésére hangolnak! Ezt a hiányt hivatott betölteni a Writers Tears Double Oak Whiskey. Hiszen olykor minden nagy szerzőnél beköszönt az alkotói válság árnyéka, a sokat emlegetett „writing block”, és ekkor segítheti a gondolatok szárba szökkenését egy aranyló színben asztalra kerülő párlat, a Writers Tears Double Oak, amely a nemzetközi megmérettetéseken is ragyogóan teljesít.

Miért szeretjük ennyire ezt a művészi nedűt? Elsősorban azért, mert a lehető legtöbbet hozza ki a duplahordós érlelésből, életre keltve Írország folyékony aranyát! Ebben az izgalmas italban megjelenik mindaz, amiről a tölgyfahordók mesélnek az érlelés nyelvén. A francia tölgy édesebbé és vakmerőbbé varázsolja a párlat ízeit, míg az amerikai tölgy fája belesimítja az aromaszerkezetbe a bársonyos tanninokat, a felsejlő vanília édességével együtt. A 46%-os párlat lényege a single pot still és malt whiskey blendelése, hogy a két minőségből mindkettejükön túlmutató folyékony műalkotás szülessen.

Fontos szempont készítéskor a hűtve szűrés kihagyása, a non-chill filtered szemlélet és a háromszoros lepárlás, ami kristálytisztává stilizálja a whiskeyt. És ha mindez nem lenne elég, kóstolásakor kiderül, hogy a Writers Tears Double Oak-os változata megnyitja az ízek szelencéjét, és a nyelvre áramlanak a fahéjas, szilvás és körtés jegyzetek, egy csomó csokis hullámmal együtt. Mindenképp ott a helye az ember bárszekrényén, ha egy csúcsminőségű nedűvel szeretnénk megismerni az ír whiskeyt!

 

Amikor az édes likőr és az ír whiskey találkozik: Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr

Lehetséges egy ital fenséges karakterében összehozni, egymásra simítani az ír likőrök jellegzetes édességét és a whiskey klasszikus zamatát? Erre tesz kísérletet a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr és kijelenthetjük, hogy derekasan helyt is áll ebben a nagyívű feladatban. Rengetegen szeretik és keresik ezt a kivételesen finom whiskeylikőrt, amely új lendületet hozott az ír italok vérkeringésébe. És új értelmet adott ír földön az élet vizének, mivel kiderült, hogy a helyi likőröknek is fenomenálisan finom kiegészítőjévé válhat a whiskey.

A Shanky’s Whip Black Irish Whisey Likőr a fekete ír krémlikőr és a blended whiskey mágikus fúziója, amit édes fűszerek seregével járattak a csúcsra!

A párlat színe sötét diófekete, ám ez senkit ne tévesszen meg, zseniálisan finom ez a likőr. Változatosságáról a vaníliás-krémes ízek gondoskodnak, ezért egy nem mindennapi tétel várja a whiskeyvándorokat!

Már az illata is delejez: egyszerre érvényesül benne a tejkaramellás varázslat kényeztetése, igéző vajjal és káprázatos fűszerességgel. A Shanky’s Whip kóstolásakor a vaníliás karamella hipnotizálja az embert, és barátaink, családtagjaink is széles mosollyal ízlelgetik majd ezt az ír csodát.

 

A single pot still sherrys, aszalt gyümölcsös királya: a Redbreast 12 Years Whiskey

12 esztendő már komoly jelentőséggel bír az ember életében, és egy whiskeynél is felér a tinédzserkorral! A whiskey érlelésében ez már egy kőkemény dátum, és utal arra, hogy egy igazi minőségi, fejedelmi zamatokat felvonultató párlat vár minket a Redbreast palackjának kinyitásakor.

A Redbreast már régóta az ír whiskey egyik „rocksztárja”: a brand históriája a források szerint 1857 óta íródik, bár hivatalosan csak 1912-ben jelent meg a Gilbey’s alapvetőn borokkal foglalkozó vállalat portfóliójában a Redbreast Whiskey. Azért láthatunk vörösbegyet a mára klasszikussá avanzsáló whiskey palackján, mert a vállalat akkori elnöke a madarak nagy rajongója volt.

A single pot still kategória ír királya, a borostyánsárga árnyalatban kavargó Redbreast 12 Years Whiskey megugorja a nagy elvárásokat, egy igazi műremek. A kristálytiszta whiskeytest érdekében beveti a háromszoros lepárlás eljárását, és minden finomság benne van a palackban, ami egy igazi ír whiskeyt jellemezhet. Fűszeressége magával sodró, az ízlelőbimbókat elvarázsolja a fűszeres dinamika, miközben a vaníliás-aszalt gyümölcsös ízek is élményszámba mennek a kortyokban, hála a mennyei Oloroso-hordós érlelésnek. Közben a kifinomult tölgyes jegyzetek ugyancsak tiszteletüket teszik a whiskeyben, és a sherrys ízek ugyancsak tesznek arról, hogy a Redbreast 12 éves párlata sokak kedvencévé nője ki magát.

 

Kóstoló 4 nagy ír whiskeyvidék zamatából: a Kirker & Greer Shamrock Whiskey

Az ír kultúra és történelem egyik legfontosabb jelképe a szerencsehozó lóhere. Háromlevelű lóherés változatával szemléltette és tanította a középkorban Szent Patrick az egyszerű ír embereknek a bibliai Szentháromságot, és napjainkban ez a szimbólum jelenik meg a Kirker & Greer Shamrock Whiskey címkéjén.

A Kirker & Greer Shamrock Whiskey színe halványarany, ami a minőségre is jelent egyfajta utalást.

A párlat beszerzésével már eleve szerencsét hoz nekünk a lóhere, mert egy nagyívű whiskeykóstolón érezhetjük magunkat. Ugyanis abba a mázlis helyzetbe kerülünk, hogy a palacknyitás után azonnal betekintést nyerhetünk az ízek útján az ír whiskey négy stílusába.

A Shamrock Whiskey ugyanis feltárja Leinster, Ulster, Munster és Connacht zamatbirodalmát. A párlat egy felejthetetlen odüsszeia az ír whiskeyrégiók művészetében. A gyümölcsökben tobzódó gabonás párlat bársonyos blendként megmutatja, mennyire gazdag a helyi single malt, és hogyan tudja feldobni az Oloroso sherry hordó a párlatok zamatát. A végleges blend 60.8%-ban First Fill Bourbon Caskban érlelt gabonawhiskeyből, 30.8%-ban First Fill Bourbon Caskban érlelt malátawhiskeyből, 2.6%-ban First Fill Bourbon Cask Peated Malt Whiskeyből és 5.8% Oloroso Sherry Caskban érlelt Pot Still whiskeyből tevődik össze, hogy megmutassa nekünk az ír whiskeys ízek legjavát!

Illatában egyszerre ragadja magához a stafétát az érett szeder, a trópusi ananász és a felsejlő füstösség. Közben cherrys és kókuszos árnyalatokkal emeli a tétet az első illatolás során, kiegészülve egy kis vajas croissanttal, vajkaramellával és barnacukorral, illetve némi lekvárral. A Kirker & Greer Shamrock Whiskey kóstolásakor elárasztja a nyelvet a fekete bors, gazdag krémesség és kókuszolaj köntösében. A szegfűbors pikáns crescendója felpörgeti a hangulatot, ezt gyengéden édes vanília ellensúlyozza. És közben olyan érzése támad az embernek a kóstolás során, mintha egy cseresznyés pitét majszolna….Lecsengésében kiemeltebb szerepet kap az édeskömény és az ánizs, beleolvadva a fekete teába és a trópusi ananászba, egy kis fahéjjal fűszerezett körtével megspékelve.

Ez egy igazi ízvarázs az ír whiskey négy régió zamatának seregszemléjével, amivel tényleg méltó módon koccinthatunk az élet vizének 700. születésnapjára!

 

Óda a füstösséghez, édes ír whiskeyvel: a Connemara Irish Peated Whiskey

A tőzeges füstösség leginkább az ír whiskey nagy riválisának, a scotchoknak a jellemzője. Azonban az egyik ír whiskeygyártó, a Connemara gondolt egy merészet, és elkészítette a maga tőzeges, erősebb értelmezését az ír whiskeyről. A Connemara Irish Peated Whiskey egy szenvedélyes whiskeyvallomás. Valóságos óda a tőzeges ízekhez, és kifejezetten azoknak ajánljuk a megkóstolását, akik kedvelik az ilyen ízeket a scotchokban.

A füstös Connemara nagy vívmánya, hogy sikeresen megtalálja a harmonikus közös keresztmetszetet a füstös árnyalatok és az ír whiskeykre igencsak jellemző játékosan gyümölcsös, édes ízek között, életre keltve egy ezen a vidéken meglehetősen szokatlan műfajt. Így egyszerre tükröződnek benne az tradicionális ír whiskey jellemzői és egy kis skót kikacsintás is, mivel ez a nedű a füstösebb vonal fáklyavivője az élet vizének esetében.

A Connemara Peated kétszeres lepárlást követően kapja markáns zamatát, a desztillálás után amerikai tölgyfahordóban bontakoznak ki az aromái. A testes füstösség mellett a malátázott árpás édes ízek is felvillannak benne, aranysárga színe pedig egyből kóstolásra invitálja az embert. Minden kortyában megnyilvánul a méz, a virágos illat, és persze a sokat emlegetett tőzegfüst.

Ha egy ír földön is ritkaságszámba menő füstös és édes ízre szomjazunk, akkor a Connemara Peated Whiskey lesz a mi italunk! Nagy szerencsénkre már nem kell Dublinig zarándokolni érte, mert a párlat elérhető az iDrinks üzleteiben.

 

Green Spot Irish Whiskey: a tölgyes érlelés minőségi „zöld pöttye”

Minőség és tradíció. Ősi, klasszikus ír lepárlóról lévén szó, ismét előkerül ez a két bűvös szó, hiszen a whiskeyt gyártó Midleton-i single pot still kronológiájában 1617 jelenti az első évszámot. Miért éppen Green Spot? Mert a legtöbb whiskeytől eltérő módon ezen a palackon nincs kormegjelölés. Mi több, a zöld folt is jelképes a palackon: a whiskey régi évszázadaiban pont ez jelölte az érlelési időt, amikor még az emberek tekintélyes része nem ismerte az olvasás tudományát.

A látványos arany színben tündöklő Green Spot jelezte akkoriban az embereknek, hogy egy tölgyfahordóban érlelt idősebb whiskeyverziót tartanak a kezükben. A palack bontásakor érett, gyümölcsös édes aromazuhatagra számíthatunk, ebben annyira egyedülálló a Green Spot! Ha „pro szinten” szeretnénk megmártózni a Green Spot Irish Whiskey mélységeiben, erősen ajánlott a tiszta kortyok után pár csepp vízzel is megkóstolni, mivel így még jobban megnyilvánulnak, kibontakoznak az ízei.

A gabonából és malátából konfigurált finomság citrusos és édes pudingos aromákkal köszön be az orrba. Az első illatolás során némi borsmentás és süteményes árnyalat is érezhető, szóval egészen komplex nyitánnyal lesz dolgunk. Kóstolásakor még jobban árnyalódik az összkép. Fűszerek bizsergetik a nyelvet, rengeteg édes árpával és vaníliával.

 

Paddy Irish Whiskey: mézes és vaníliás folyékony emlékmű az ír whiskey fenegyerekének

Paddy egy legendás figura volt a régi idők Írországában, még a whiskey hőskorszakában. Paddy, azaz Patrick O’Flaherty mindig barátai népes társaságában jelent meg a szórakozóhelyeken, rengeteg emberrel összebarátkozott az ír pubokban. Véletlenek azonban nincsenek: azért rajzottak körülötte tömegek, mert szívesen adott nekik kóstolót az általa árult whiskeykből. Paddy bejárt minden menő ír pubot, és 40 éven át árulta a Cork Distillery párlatait, ezért kapta e nemes ital a Paddy nevet a férfiú tiszteletére. A névadó egy igazi életművész volt, aki rajongott a társaságért, és mindenki jól érezte magát a társaságában. Éppúgy, mint amikor megízleljük a róla elnevezett Paddy Irish Whiskeyt!

Aranysárga és édes, akár az ír lányok mosolya, szóval semmiképen sem szabad kihagyni, mert felejthetetlenül mézes és vaníliás élményt ígér.

A párlat tisztasága a háromszoros desztilláció eredménye és mindig a Cork megyei tölgyfahordós érlelés adja nemes zamatát.

Illatát átjárják a malátában tobzódó mogyorós jegyzetek, a fűszeres tölgyesség armadájával. Az élelmesebb whiskeykalandorok már az első illatoláskor felfigyelhetnek a vaníliás, mézes illatok jelenlétére. Kóstolásakor még élénkebbé válik a párlat bársonyos oldala, rengeteg malátával és édes olajossággal. Verseng az elsőségért az ízek közül a vanília, a méz, és egy kis fás zamat is árnyalja a képet.   

 

A nagy bunyós édes és fűszeres kedvence: a Proper No Twelve Conor McGregor’s Whiskey

Olykor az ír férfiak életében is megjelenik a küzdelem, az élet kemény oldala! Sokat mesélhetne nekünk erről minden idők egyik legnagyobb harcosa, Conor McGregor. Aki elérkezettnek látta az időt, hogy előrukkoljon a saját ízlése szerint megfogalmazott ír whiskeyjével, a Proper No Twelve Conor McGregor’s Whiskey-vel.

A sötét aranysárga párlat az Észak-Írországi Ulsterben, az Old Bushmills lepárlóban készült, és háromszor desztillált összetevőkből blendelt whiskey. Minőségi értékét még tovább növeli, hogy Bourbon hordókban érlelték, és aromatikus karakterének kialakításában részt vett Conor McGregor. A jó munkához mint mindig, ebben az esetben is sok idő szükségeltetett! Conor állítása szerint a kísérletezgetési folyamata során nem kevesebb, mint 100 keveréket próbáltak ki, mígnem ráleltek a leginkább megfelelőre, ami tükrözi a nedűben McGregor személyiségét. A párlat nevében nem véletlenül szerepel a 12-es szám! Conor a dublini 12-es postai körzetben nőtt fel, és minden palack vételárából 5 dollárt adományoz a márka a helyi közösségi szervezeteknek.

A Proper No Twelve Conor McGregor’s Whiskey illata egyáltalán nem a bunyó asszociációját indítja el az emberben! Virágos, mandulás árnyalatokkal igézi az embert, zamatos zöldalmával, gyümölcsösséggel – mintha egy ír virágoskertben sétálnánk. Kóstolásakor még jobban megismerhetjük Conor ízlését! A fűszeres ízt kóstolgatva egyre jobban előtérbe kerül a mennyei méz és az édes vanília, ráadásul az élelmesebb whiskeyguruk a mézeskalács fűszerességét is felismerhetik benne.

 

Az ír élet vize a legjobbak közül való, és kortyait alaposabban megízlelve az ember egy életre beleszert az ír whiskeybe! Egy seregnyi gyümölcsös, édes és különleges ír párlat vár arra, hogy felfedezze az iDrinks üzleteibe, és kortyai által eljusson a manók, művészek és kalandorok földjére, a szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető Smaragdszigetre! Jöjjön el hozzánk, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő ír whiskeyket, amikkel széles mosoly kíséretében koccinthat az ír whiskey 700. szülinapján!