A portói hordós érlelés nagyágyúi
A portói hordó sokrétű gyümölcsösséget és összetett ízhatást ad! Egyre több whisky- és rumkészítő él a lehetőséggel, hogy ezekben a nemes tölgyfahordókban adjon teret az ízek művészi kiteljesedésének.
Ismerjük meg a portós hordós érlelés csínját-bínját azokkal az italokkal együtt, amiket érdemes megkóstolni ebben az ínyenceknek való műfajban!
A portói hordók műhelytitkai
A portói hordók gazdag történelmi háttérrel rendelkeznek. Többségük a portugál Douro-völgyből származik, ez a portói borok Mekkája, legfőbb lelőhelye. Innen indult az a kezdeményezés, hogy a portói borok előállításához használt hordókat később whisky és más szeszes italok érlelésére használják. A portói hordók jellemzően európai tölgyfából készülnek, a legtöbbször Quercus robur és Quercus petraea fajtából. Ez a fa jellegzetes ízeket és aromahullámokat kölcsönöz a bennük öregedő szeszes italoknak. A portói bor érlelésére használt hordók egy jelentős része megújuláson, egyfajta fiatalításon megy keresztül, mielőtt a whisky érlelésére használják.
Ez magába foglalja a hordó belső részeinek átalakítását, hogy a fa jobb ízátadó hatást gyakorolhasson a benne érlelődő párlatokra. A portói hordók különböző méretűek a hogsheadsektől a kisebb hordókig. A méret befolyásolja a fa szesszel érintkező felületét, determinálja az érési sebességet és a párlatban megjelenő ízeket. Minél hosszabb ideig tartjuk a portói hordóban a whiskyt vagy a rumot, annál mélyebb és tartalmasabb hatása lesz az adott desztillátum ízére.
Előfordul, hogy a gyártók egymás után több portói hordóban is érlelik a whiskyt, hogy egy kiegyensúlyozott és komplex ital szülessen az érlelőmesterek kezei között.
Kísérletezés és az érlelés művészete
A whiskys aromák formálása folyamatosan változik és fejlődik. A lepárlóüzemek mindig vadonatúj, szertelenül szokatlan ízek kialakításában gondolkodnak, és a portói hordós érlelések kulcsszerepet játszanak ezen a fejlődési úton. Másrészt a lepárlók szeretik feszegetni a határokat, és vad kísérletezésbe fogni a különböző portói fajtákkal, hordóméretekkel és final érlelési technikákkal. Mindezt annak érdekében, hogy az ízlelőbimbókat elkápráztató whiskyket készítsenek, és rabul ejtsék az érzékszerveket.
A whiskykészítés jövője a kézművesség és a művészi ízek kialakításának metszéspontjában zajlik. A portói hordók használata hűen tükrözi a kézművesség iránti elkötelezettséget. Ez megnyilvánul a hordók aprólékos kiválasztásában, a portói hordós érlelésben megnyilvánuló szakértelem pontosságában.
A portó bor mediterrán ereje
Valamennyi port caskban van egy közös elem: korábban portói bor érlelésére használták, így átvette annak temperamentumos, vérpezsdítő zamatát. Ezek a mediterrán ízek átszőtték a hordó fáját, ezért játszanak döntő szerepet a port caskok a szeszes italok, a leggyakrabban a whiskyk érlelési folyamatában. A portói bor egy extra lendületes, felerősített bor Kolombusz Kristóf és Cristiano Ronaldo hazájában, óriási becsben tartják a portugálok!
A portói borok egy édes elixír kavargásával delejezik az ízlelőbimbókat. Főleg Touriga Franca és Tinta Rorizból készül, illetve egyedi erjesztési eljárással nyeri el sajátos ízeiket. A szőlőlé hozzáadása leállítja az erjedést, és ez nagyjából 20%-os alkoholtartalmat eredményez, ezért lesz a portói bor fortified, azaz „felerősített”.
Milyen tulajdonságokat ad a párlatoknak a portó hordó?
A port caskok rendszerint kiváló minőségű tölgyfából készülnek, általában Portugáliából, Franciaországból és Amerikából származnak. A tölgy porózus jellege lehetővé teszi a hordó lélegzését, az oxigéncserét a hordó és a benne lévő szeszes ital között, mindez befolyásolja az íz kiteljesedését és a végső karakter kialakulását.
A portói hordóból rengeteg különböző méretű létezik a hagyományos 550 literestől a kisebb hordókig. A portói hordó mérete befolyásolja a szesz és a fa kölcsönhatásának gyorsaságát, az érlelés időtartamát és intenzitását. Az érlelés folyamán a hordó fája megőrzi a portói bor megmaradó zamatát és jellegzetességeit. Ide tartoznak az élénk mediterrán gyümölcsös jegyzetek, az édesség és a gazdag komplexitás. Ezek a „portói jellegzetességek” lépnek kapcsolatba a benne érlelődő párlattal, egyedi ízeket és árnyalatokat kölcsönözve a whiskyknek és a rumoknak.
Mitől lesz mély és összetett az a whiskys vagy rumos íz, ami a hordós érlelés végeredményeként alakul ki? Ebben szerepet játszik a portói hordós érlelés időtartama, a tölgyfa állapota, de még a portói hordóban korábban tárolt portói bor minősége is!
A portói érlelés stílusai
A portói hordó bekapcsolása az érlelési folyamatba az ízek lenyűgöző spektrumát eredményezi. A Ruby Port aromás piros gyümölcsökkel élénkíti a rumot és a whiskyt. Rengeteg erdei bogyós gyümölcsös ízt kölcsönöz a párlatoknak, időnként egy csipetnyi étcsokoládéval is gyarapítja azok zamatát. A Tawny Port cukros esszenciát csempész a desztillátumokba diós és aszalt gyümölcsös ízekkel együtt, az érlelt fa jegyzeteivel. A White Port feltárja a portói tölgy nyári gyümölcsös árnyalatait a benne érlelt párlatokban. Megjeleníti az eper tiszta esszenciáját, virágos és gyógynövényes ízekkel párosítva. A Rosé Influence egy illatot, virágos aromát kínál édes bogyók kíséretében.
És most lássunk pár port cask különlegességet, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!
Skót Speyside-óda, portói hordóra hangolva: a Glen Moray Port Cask Whisky
Mi történik, ha egy remek scotchot először amerikai tölgyfahordóban érlelünk, majd a teljesség kedvéért áthelyezünk egy mediterrán gyümölcsösséget adó portói hordóba? Erre a vibrálóan izgalmas kérdésre kapunk választ, amikor megízleljük a Glen Moray Port Cask Whiskyt! Itt minden palackbontás egy különleges fiestával ér fel, a gyümölcsösségben tobzódó édes ízek patakzása kápráztatja el az embert.
A minőség csalhatatlan ismérve, hogy a Glen Moray portói hordós változata aranysárga színben kerül a boltok polcaira.
A Glen Moray hosszú ideje meglátta a lehetőségek végtelen tárházát a hordós érlelésben, és nem is akar letérni erről a végtelenül kreatív ösvényről az ízek kiművelése során. A brand érlelőmesterei több mint 100 éve mélyítik tudásukat ezen a téren már-már Mariana-árok mélységűre, ezért tudják most elkápráztatni a nagyérdeműt olyan exkluzív palackozású finomságokkal, mint a Glen Moray Port Cask Whisky. A kétkörös érlelés rengeteget ad az ízek kifinomultságához. A skót whisky az amerikai tölgyfahordóból magába szívja a fás és édes ecsetvonások mámorító rétegeit, a Port Cruzból származó portói hordó pedig olyan magával ragadó gyümölcsösséggel áramló árnyalatokat csempész az élet vizébe, amit nem lehet elmesélni, mindenképpen meg kell kóstolni a Glen Moray Port Cask Whiskyt! A párlatban egyesült Speyside aqua vitae-je és a portói hordó adta ízek csodája, rengeteg fűszeres fortissimóval. Az ital valamennyi kortya a mesteri hordózás szimfóniája, ott a helye minden csúcsminőségre szomjazó bárszekrényén.
Illatában keringőt járnak a szárított gyümölcsök. Palackbontáskor elárasztja az orrot a vanília és a nemes tölgy eleganciája.
Kóstolásakor megmártózhatunk a citrusos fűszerességben, kényeztető karamellával és a fahéj vérpezsdítő erejével. A pörkölt tölgy és a boros ízgazdagság egy spanyol madrigál ritmusosságával hullámzik a nyelven, hosszú időre beírva magát az ízmemóriánkba.
Amikor egyszerre két portói hordó hozza el a rumvarázslatot: a Barceló Imperial Porto Cask Finish Rum
A jó rumnak nem kell cégér – de egy második körös portói rumos hordós érlelés sosem árt! Tisztában vannak ezzel a fontos tézissel a Barceló érlelőmesterei is, akik fenséges párlatokat készítenek ebben a műfajban a Dominikai Köztársaságban. A Barceló portói rumos változata a Rare Blends portfólió egyik itala, egy mennyei ínyenc palack a rumok birodalmából!
A Barceló szeret a helyi autentikus nyersanyagokra támaszkodni, így a párlat csak és kizárólag a szigeten termesztett cukornádból alakítja ki aromatikus bázisát a rum elkészítéséhez. Aztán csatarendbe állítják a különböző pörkölésű tölgyfahordókat, innen nyeri lilás borostyán ízét, illetve stílusos portói gyümölcsös-boros rétegeit a rumvarázslat. És itt még nincs vége a portói ízek játékának: a második körben ismét egy ex-portói hordó kerül terítékre az érlelésben, amiben annakelőtte Tawny 10 portói bort tartottak! A kéthordós portói érlelésnek hála egy hihetetlenül összetetett és változatos ízű rumot kapunk, amelyben valósággal tobzódnak a gyümölcsös hullámzások. Ha egy kivételesen izgalmas új élményre vadászunk a rumok tengerén, akkor a világért sem szabad kihagyni a Barceló Imperial Porto Cask Finish Rumot!
Az ínyenc párlat illatában vadul kergetőznek az erdei gyümölcsök és a füge érzéki aromája. Az élelmesebb rumlovagok érezhetik, amint karamella kering az orrjárataiban, a hordós érlelésből fakadó fás aromák köntösében.
A Barceló Imperial Porto Cask Finish Rum íze komplex és összetett, főszerepben az aszalt cseresznyével és a karamell futamaival, rengeteg csokis és fás jegyzettel. A hosszú és édes lecsengés csak hab a tortán– ez tényleg a „muszáj megkóstolni-kategória”!
Portói kávés ízrobbanás: Dalmore Port Wood Reserve Whisky
A Dalmore brand lényegéhez tartozik az elegancia, ahogyan azt a brand szarvasos logóján láthatjuk. A Dalmore kifejezésben testet öltenek az ősi norvég és kelta szavak, akárcsak a szarvasagancsban a csontok. A lepárlót alapító Alexander Matheson már 1839-ben jobbnál jobb párlatok létrehozásán gondolkodott, ezért építette lepárlóját pontosan szembe a Black Isle szigettel, Skócia egyik legnagyobb árpatermesztő helyére. A környék „aranya” a whiskykészítésben nélkülözhetetlen gabona, ráadásul teli van tőzeggel, így ezekből az adottságokból származnak a Dalmore párlatok ízlében tetten érhető ízek.
A skótok valóságos sportot űznek abból, hogy portó hordós érleléssel emelik magasabb élményszintre a már eleve finom scotchok élvezeti értékét! Erre a mesés útra lépett a Dalmore, amikor a portói hordós érleléssel vágott bele az aromák konfigurálásába. A párlatot 46.5%-os alkoholtartalommal palackozták, tehát érdemes az átlagos 40%-os zamatnál kicsit viharosabb, acélosabb zamatokra készülni a kóstolása során. A Dalmore messze földön híres arról, hogy nagyon jó érzékkel nyúl a hordókhoz, és bátran füröszti whiskyjeit a világ távoli pontjairól érkező hordókban, hogy friss árnyalatokkal színezze újra a whiskyjeit. Ezúttal Skócia Highland régiójának nemes itala egyszerre veti be az ízek karmestereként az amerikai fehértölgy Bourbon hordóját és a portói hordót, hogy gyümölcsös és fűszeres aromáival frissítse fel receptúráját a Dalmore Port Wood Reserve Whisky-ben.
A boros hordós illatok édes pirosbogyós gyümölcsökkel adják meg az első illatolás ritmikáját. A teljesség kedvéért érezhetünk benne savas narancsokat, húsos szilvát, krémes karamellás pudingot is, tényleg egy frenetikus illatolási élményt tartogat számunkra.
A borostyánszínben fürdő párlat nektarinnal nyűgözi le az ízlelőbimbókat, aztán megmutatja, milyen lehengerlő tud lenni a krémkaramella és a pörkölt mogyoró együttes érkezése. A frissen pörkölt kávés aromák és a portói hordós gyümölcsösség kavalkádja valami elementáris kettős, mindenképp érdemes megízlelni!
15 évig érlelt műalkotás: az Abuelo XV Tawny Port Cask Finish Rum
A Karibi-térség mint származási hely már egy remek garancia arra, hogy egy átlagos rummezőnyből alaposan kiemelkedő tétellel találkozzunk! Az ígéretes kezdethez képest újabb bónusz, hogy az Abuelo portói hordós érleléssel hozza ki a maximumot ebből a különleges párlatból!
A Ron Abuelo 2016-ban kiadott Collection Finish szériájának harmadik képviselője egy tartalmas Tawny! Ennek a portói hordós érlelésének köszönhető az Abuelo XV Tawny Port Cask Finish Rum igézően sárgásbarna árnyalata. A Tawny elnevezése egyébként a XVII. századi Angliából ered, mert ezen a „művésznéven” emlegették az idős, akkoriban Portugáliából, Porto vidékéről származó érettebb, idősebb borokat. Ez egy igazi desszertital, teli élettel és édes ízekkel, számtalan gyümölcsös aroma hömpölyög az aromájában.
A 15 évig tartó kiadós érlelés is utalás a kiugróan jó minőségre, mivel a rum a portói hordókban kapta meg az igazán mély aromasimításokat, szárazabb ízeit is, a bogyós gyümölcsös ecsetvonásokkal egyetemben. Kivételesen finom rum a Abuelo XV Tawny Port Cask Finish Rum, amely elhozza nekünk a régi idők rumzamatainak édes katarzisát!
Az Abuelo Taweny Portos változata az első illatolás során a harmóniák kiugró lendületességével hívja fel magára a figyelmet. Érdekes Janus-arcúság figyelhető meg a zamatában: egyszerre édes és száraz, felsorakoztatva a cukrot és a karamellás jegyzetek bőségét, a friss bogyók illatát és a fás érlelésből fakadó nemességet.
Íze magába foglalja egy érett rum minden eleganciáját, kerek édességét. A nyelvre sikló karamellás cirkulálás mellett egy aszalt gyümölcsös tartalmas alapízt érezhetünk benne, a szájban ott kering a fás, bogyós gyümölcsös panamai mámora, fásan előkelő árnyalatokkal.
Skót ízek mediterrán köntösben: a Tomintoul 15 Years Portwood Finish Whisky
A skót Tomintoul whisky érdekes átmentet képvisel Highland és Speyside aromakultúrája között. A párlat az erősebb vonalvezetésű scotchok közé tartozik a maga 46%-os alkoholtartalmával, ezért azoknak ajánljuk, akik szeretik a markánsabb whiskyhullámokat!
A Tomintoul portói hordós változata egy tinédzserkorba lépő nedű, hiszen tényleg 15 esztendőt töltött a hordóban. A portó hordó édesen kacér, vagány gyümölcsös hullámzással adott új lendületet a Highland-whisky ízének, és dinamikusan mediterrán italt varázsolt belőle a portói hordó mágiájával.
Így válik a már eredendően sokrétű skót whiskyvé a Tomintoul 15 Years Portwood Finish Whisky egyre testesebbé és gazdagabbá, a változatos sokszínűséget kereső whisky-geekek nagy örömére!
Illatában az áfonya viszi a stafétát, megbolondítva az alapképletet egy kis tejszínnel. És ha még nem elég a bizarr illatok furcsaságából, felsejlik egy kis pogácsa, fűszeres tölgyesség és dohány is. Érezhető a párlat fuvallata között a nyári gyümölcsök édes fiestája, karamellával elegyedő fűszerességgel. Egyszerre hipnoptizálja az ember orrát az eper és a szeder, miközben az a benyomásunk támad, mintha kinyílt volna valahol egy előkelő szivarosdoboz.
Ízében már-már érzéki hatással kering a maláta, lédús birsalmával és árpás édességgel. A portói hordós érlelés eredménye ugyancsak markáns: a nyelven érezzük a vörösbor csörgedezését. A klasszikus Speyside-stílus rengeteg fűszerességgel és aszalt gyümölcsösséggel áramlik, és rezes borostyán színben kelt lenyűgöző hatást az élet vizének keresőiben.
A limitált kiadású whiskykből azonban nevükből adódóan meglehetősen kevés van, ezért érdemes mielőtt lecsapni rá az iDrinks üzleteiben!
A portói hordókban érlelt italok előtt fényes jövő rajzolódik ki, mert exkluzív ízeket és kivételes kiadásokat ígérnek. A portói hordóban érlelt párlatok a rajongók és a gyűjtők büszkeségei, mély karakter és komplexitást kínálva, a kifinomult ízek kedvelőinek.
A portói hordós érlelés tartalmasabbá, komplexebbé és ínycsiklandozóvá varázsolja a whiskyket és a rumokat! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kóstolja meg port cask különlegességeinket, amelyek minden családi és baráti rendezvényt igazi ünnepi alkalommá emelnek! Kollégáink segítenek az ízléséhez legjobban illő portói érlelésű italok megtalálásában.