érlelés
A brandykészítés arról szól, hogyan születik folyékony csoda a szőlőből. Minden pohár brandyben ott szunnyad a többszáz éves hagyomány öröksége, az innováció és a kézműves párlatkészítés iránti mély elkötelezettség. A brandy ezáltal a természet és a tudomány, illetve a művészet bonyolult kölcsönhatásának összjátéka. A három formáló erő egy kifinomult, különleges italt eredményez.
Lényeges szerepet játszik benne a brandyt létrehozó szőlőfajták kiválasztása, akárcsak a megfelelő érlelőhordó megtalálása. Ismerjük meg a brandykészítés fortélyait és azokat a nemes brandyket, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!
A portói hordó sokrétű gyümölcsösséget és összetett ízhatást ad! Egyre több whisky- és rumkészítő él a lehetőséggel, hogy ezekben a nemes tölgyfahordókban adjon teret az ízek művészi kiteljesedésének.
Ismerjük meg a portós hordós érlelés csínját-bínját azokkal az italokkal együtt, amiket érdemes megkóstolni ebben az ínyenceknek való műfajban!
Az árpa nem vész el, csak átalakul: az ír lepárlókban whiskeyvé, és most azt is megtudhatjuk, milyen fázisokon keresztül történik mindez. Egy remek ír whiskey-t kortyolgatva az aromák egyensúlyát, már-már mérnöki precizitással kimunkált összhangját élvezzük, azonban ritkán látunk a folyamat működéstörvényei mögé. Nem sejtjük, milyen kalandos út vezetett ehhez a remek italhoz az árpamag malátázásától kezdve a desztilláláson át egészen a palackozásig. Most kiderül, milyen kalandokon kell átmennie az árpának ahhoz, hogy a nagy átalakulás után a whisky ír mesterei az élet vizévé varázsolják!
Karácsonykor finoman szállingózik a hó, odakint száguldoznak a mínuszok, a karácsonyi finomságok mellett pedig összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy jóízű beszélgetésekkel, forralt borral, punccsal, tojáslikőrrel dobják fel a hangulatot. De mi lenne, ha kissé csavarnánk a klasszikus karácsonyi forgatókönyvön, és a Bermuda-háromszög, Kolumbia, Dominika vagy Venezuela trópusi italaival tennénk hangulatosabbá az ünnepet? Összegyűjtöttünk 8 nagyszerű rumot, amivel még magasabb szintre emelhetjük, vidámabbá tehetjük a karácsonyi ünnepet!
A háromszoros lepárlás nemcsak az ír whiskey karakterét ajándékozza meg a lágy, könnyed és kifinomult ízjegyek páratlan gazdagságával, hanem más országokban is egyre színesebbé varázsolja a whiskyk zamatát. Jó példa erre az amerikai Woodford Reserve, és most a vállalat keverőmestere, Chris Morris vezet be minket a háromszoros lepárlás amerikai műhelytitkaiba! Ha lemaradt az első részről itt bepótolhatja!
Egy jó whisky aromakarakterének kialakításában óriási szerepet játszik a hordós érlelés, és a hordókat készítő kádármesterek szaktudása. Vajon hogyan hat az élet vizének zamatára a hordók kiégetése? Melyek azok a tölgyfafajták, amiket a leggyakrabban használnak hordókészítésre, és milyen zamatokat ad egy whiskynek a tölgyfában lévő tannin vagy vanillin? Egy rövid, ám annál velősebb összefoglalással adunk választ ezekre az izgalmas kérdésekre!
Ön régóta, szenvedélyesen keresi 2019 legfenségesebb tequiláit, mint Indiana Jones a Szent Grált? Összegyűjtöttük azokat a gyártókat, akik napjaink szuperprémium tequiláival a lehető legtöbbet hozzák ki az agávé és a csúcsminőséget képviselő mexikói szeszipar találkozásából!
Mit csinálunk, ha valamilyen betegség környékez minket? Elsétálunk a dokihoz, és ő felír nekünk egy receptet, ami néhány nap alatt rendszerint helyretesz minket. Régen azonban egyetlen középkori ispotály sem volt ilyen fejlett, és nem mindenki mert kétes kuruzslókhoz fordulni, ezért skandináv területeken egy alkoholos „gyógyszert” ajánlottak a betegségekben szenvedőknek. A mágikus ital neve latinul aqua vitae volt, amit manapság már akvavitnak nevezünk, és gyógynövényes-fűszeres ízekkel kápráztatja el a prémium italok szerelmeseit!
A világ legkelendőbb konyakjával történelmet író vállalatot 1765-ben alapították, így 2019-ben immár 254 éves. Matuzsálemi kora ellenére a Hennessy egy meghökkentően modern cég, minőség iránti megszállottsága által pedig elérte, hogy a 2010-es évek közepére a világ konyaktermelésének közel da felét a Hennessy palackozza. Mellette versenyben van még a konyakpiacon jól ismert Remy Martin, a Courvoisier, a Camus vagy a Martell, ám egyikük sem tudja igazán megszorongatni a Hennessy-t. A legmenőbb konyaknak ír gyökerei vannak: esetében egy igazi family businessről beszélhetünk, ami 8 generáció óta gyárt utánozhatatlan csúcsminőséget, és ez egyedülállóan megsüvegelendő teljesítmény.
Bemutatjuk a Hennessy sikerének titkát!