Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Olasz szenvedély a pohárban: a vermut históriája

Olasz szenvedély a pohárban: a vermut históriája

Az olaszok számtalan értéket adtak a világnak! A pizza, a Ferrari, és az „isteni” Franceso Totti mellett ilyen a vermut, amelyben ott pezseg a csizma alakú ország lakóinak felszabadult vidámsága, egy kis bor és hatalmas mennyiségű üröm, ezek jelentik a vermut aromatikus szívcsakráját.

Mert a vermut maga az olasz életöröm – és még több üröm!

Napjainkban valóságos reneszánszát éli ez a szenvedélyes, fűszeres és gyógynövényes nedű, így ideje megismerkednünk a történetével és a műfaj legfinomabb italaival, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben.

Miből készül a vermut?

A vermut vajon mi?

Ahány gyártó, annyi vermut! Mert minden készítője a saját ízlése szerint kever bele gyógynövényeket, fűszeres ízeket és botanikai komponenseket. Ezek az állandó összetevői, az arányok azonban borászatonként változnak. Mert a változatosság tényleg gyönyörködtet…Így azt mondhatjuk, hogy nincs két teljesen egyforma vermut, bár az alapízek tekintetében mindenképpen vannak közös metszéspontok.

A vermut olyan ikonikus koktél komponensévé válhat, mint a Martini, de egy mesés vermutot önmagában is lelkesen ízlelgeti az ember, mert a zamatok hullámain elrepít minket a napsütötte Itáliába.

 

Minden Carpano receptjével kezdődött

A vermut gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel bír Európában, eredete és népszerűsége évszázadokra nyúlik vissza. 

Európa alpesi régióiban már hosszú évszázadok óta vermutot kortyolgatnak. A kellemes szeszes ital históriája valamikor a 18. században kezdődött a vermut királyságában, azaz Torinóba. Az 1700-as „vermut aranykorban”, Piemont régióban kristályosodott ki a napjainkban ismert, élvezetes vermut receptúrája. Piemont ekkoriban egy pezsgő kereskedelmi és kulturális központ volt számos cukrászdával, rengeteg lepárló és borászat működött a régióban. A torinói kávézók az olasz baráti társaságok közkedvelt találkozóhelyei voltak, ahol ragyogó hangulatú beszélgetések folytak és jobbnál jobb nedűk kerültek a pohárba. Itt született meg a modern olasz aperitif koncepciója, a kora esti ital rituáléja, ami felkészít a bulizásban bővelkedő éjszakára. Itt kezdtek el a kora esti órákban az olaszok amarót, kellemes borokat és vermutot kortyolgatni. Ez a szokás idővel annyira általánossá vált, mint a reggeli eszpresszó zamata a konyhaasztalon.

1786-ban Antonio Benedetto Carpano saját különleges borrecepttel állt elő a főnöke boltjában, és vermutnak nevezte (ez németül ürmöt jelentett). Asz első kereskedelmi forgalomba hozott vermut akkora sikert aratott, hogy III. Viottorio Amedeo herceg és az egész Savoya-ház kedvenc italává avanzsált. Rövidesen ez lett egész Torino imádott itala, a vermut a finom olasz aperitifek egyik nagy királyává lépett elő.

 

A vermut fajtái

Kezdetben csak édes – más néven: vörös vagy olasz – vermut és száraz, azaz francia vermut létezett. Az édes vermutot azóta olyan híres koktélokhoz használják, mint a Negroni vagy a Manhattan, míg a száraz vermut a Martinihez előszeretetettel használt típust jelenti. Az egyes vermutstílusok sok mindenben különböznek egymástól, miközben rengeteg hasonlóság is van közöttük.

Létezik egy közös keresztmetszet a vermutok készítésében: mindegyik zamatában botanikai anyagokkal teszik változatossá a bort. Ez az eljárás tág teret kínál a kísérletezés számára, így aztán elmondhatjuk, hogy valamennyi vermutos palack egy kicsit különbözik az összes többitől, és mindig a készítő fantáziájának ékes bizonysága. Kóstolói vélemények szerint az édes vermut a legrobosztusabb és árnyaltabb változat. A száraz vermut ennél lényegesen visszafogottabb és kevésbé fűszeres, mert készítői nagyobb hangsúlyt fektetnek benne a gyógynövényekre, a botanikai komponensek jelenlétére. A száraz vermutok kevésbé merészek az édes változatoknál, mégis rendkívül egyediek és számos ízjegyet tartalmaznak. Az Extra Dry, azaz extra száraz vermutban az alkoholtartalom rendszerint magasabb a többi száraz változathoz képest, és az íze is teljesen más.

Aztán jöttek az újhullámos vermutok. Olyan „trónkövetelők”, mint a fehér (blanc) amber és rose vermutok, amelyek egyre szervesebb részeivé váltak a modern iváskultúrának. A blanc vermutokat az alapváltozattól jobban édesítik, mint a száraz vermutokat, akárcsak a vörös vermutokat (anélkül, hogy agyonfűszereznék). A borostyán vermutok kellemes finomsággal áradnak szét a nyelven, virágos elevenséggel, masszív narancsos jelenléttel. A rózsa vermutok fontos jellemzője, hogy rózsabor felhasználásával finomhangolják az ízüket.

 

A vermut készítése

Valamennyi verzió alapvetése a bor, ez a folyamat alfája és omegája. A bornál kivételesen fontos aspektus a regionális zamat, az adott bor elérhetősége és a természetes édessége – rendszerint ilyen szempontok alapján szokták kiválasztani a vermutkészítéshez használt bort. Napjainkban a vermutkészítők előszeretettel kevernek össze különleges borokat, és ehhez különböző adottságokkal bíró borrégiókból válogatnak, hogy egymást kiegészítő tulajdonságokat érjenek el a zamatban.

Aztán semleges szeszes italt adnak a borokhoz, gyakran brandyt vagy az olasz nemzeti italnak számító grappát. Ezt a lépést általában az alkoholtartalom növelése érdekében hajtják végre, és az alkohol megválasztása további ízréteget kölcsönöz a vermutnak. A vermut átlagos alkoholtartalma így nagyjából 15 és 18% közé esik.

A bor már erősebb alkoholtartalmú, így édesítő zamatokkal szokták kiegyensúlyozni. Karamellizált cukrot, mézet szoktak hozzáadni a balansz miatt. Aztán jöhetnek a botanikai komponensnek! Az infúziónak tartalmaznia kell az Artermisia nemzetséghez tartozó valamilyen növényt, ami több mint 400 fajt foglal magába. A két leggyakoribb ürömfajta a Grand Wormwood és a Roman Wormwood. A legtöbb vermut az alpesi régióban őshonos egyedi ürmöt használja fel ízei elmélyítéséhez.

 

Nemzetenként eltérhet a vermut íze

Az aroma fő „gerince” mindig az infúzióhoz használt növényi anyagokból származik, azonban a nyelven mindig érezhetjük a vermut kiindulópontját jelentő alapbor ízét. Így a különböző borokból készített vermutok eltérő adottságokkal rendelkeznek, ezáltal a vermut az előállítás helyétől függően markánsan változik. Az olasz vermutokat többnyire piemonti régióban, Torinóban állítják elő. Ezen a vidéken a muskotály a legkönnyebben elérhető szőlőfajta a borkészítéshez, ezért muskotályos ízek tükröződnek a környéken készülő vermutoknak, a tételek kedvesebb hozzáadott cukrot igényelnek. Ennek az az oka, hogy az olasz édes vermutot gyakran önmagában ízlelgetik, mert a botanikai komponensek elég masszívak benne, és az alapbor ízletes a nyelven.

Más a helyzet a francia földön készített vermutokkal, például a Noilly Prattal. Ez kifejezetten az ország déli részén, a tenger közelségében készül. Így a márka vermutjai a sós vízhez és a levegőhöz való közelségük miatt a természetes sós árnyalatokat is felvillantják (hasonlóan a tengerhez vagy óceánhoz közel készülő whiskykhez, ami az Islay-tételeknél például elég gyakori tendencia).

A vermut egy másik jeles képviselője Bourdeaux büszkesége, a Lillet Blanc, amely szintén az adott régió boraiból készül. Az innen származó fehérborok háziasítása egy nagyon összetett szeszezett bort ad, amely remekül párosul a benne lévő komponensekkel.

Spanyolországban ugyancsak egyedi a vermut készítése. Ebben a mediterrán országban a sherrybor nagy mennyiségben áll rendelkezésre és óriási népszerűségnek örvend, emiatt ott az lett az alapvetés, extra mélységet adva a vermutok aromaformálódásának.

 

Így a legélvezetesebb a vermut fogyasztása

A régi idők olasz kávézóiban és szórakozóhelyein a vermutot önmagában, ízei teljességében kortyolgatták a vendégek – vagy teljesen tisztán, vagy egy kis jéggel. Ez a vermut élvezetének legesszenciálisabb módja, ám az édes vermutok iszogatása nem biztos, hogy minden ivó palettáján ennyire előkelő helyet élvez.

A vermut fröccsként is egészen kiváló egy forró nyári napon vagy egy őszi estén, évszaktól függetlenül zseniális. Ilyenkor a még teljesebb élmény érdekében a vermut készítéséhez használt gyümölcsökkel díszíthetjük a poharunkat. Például egy citromhéjjal díszített Lillet Blanc fröccs feldobja a keserédes narancs ízét, és magasabb szintre emeli a vermutot.

Aztán ott vannak még a koktélok! A Negroni és a Manhattan két édes vermut koktél, amihez használhatjuk a személyes ízlésünknek legjobban megfelelő vermutot. Mert a vermut egyik leginkább lenyűgöző tulajdonsága az, hogy igencsak sokoldalú, ezért számos mód létezik az élvezetére.

 

A vermut a legjobb aperitif

A kulináris társadalmakban kifinomult szerepet kapott ez a remek ital, és nem véletlenül, teljesen megérdemelten. Ha az estét egy alacsony alkoholtartalmú koktéllal kezdjük az étkezés előtt, akkor ez túlmutat az ital élvezetén, és számos előnnyel járt az egészség szempontjából.

Az aperitif a „nyitni” olasz igéből, származik; lényegében előkészíti az étvágyat és az emésztőrendszert a vacsora előtt a finom falatok befogadására. A vermut kortyai beindítják az emésztés folyamatát, miközben az ember vidáman beszélget az asztalnál egy társasággal, és a szervezet ezáltal könnyebben lebontja a bevitt táplálékot.  

A vermutivás hozta létre az aperitif rituáléját a torinói kávézókban. A Campari, az Aperol is a vermutnak köszönheti, hogy annyira központi helyet töltenek be az italok világában.

Másrészt a vermut egy boralapú szeszes ital, így magában hordozza a bor összes egészségügyi előnyét. A bor és a vermut együttes hatása mérsékelt fogyasztással rengeteg jótékony hatással lehet az ember egészségére.

Az érlelt bor bővelkedik antioxidánsokban és immunerősítőkben, mértékletes fogyasztása még a szív- és az érrendszer egészségét is elősegítheti. A vermut szinte ugyanezeket a tulajdonságokat tartalmazza, azonban sokkal nagyobb „dózisban” keringenek benne gyógynövények, botanikai anyagok. A vermut egy szesszel felerősített bort, így jóval magasabb az alkoholtartalma egy sima bornál, mégsem emelkedik olyan magasra, mint ahogyan azt egy likőrnél megszokhattuk.

A vermutban keringő botanikai anyagok nagyban segítik a bélrendszert az emésztésben, emellett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A vermut aperitifként kortyolgatva tehát nemcsak az íze miatt okoz örömöt az embernek, hanem hozzájárul a test egészségéhez is. Hiszen már az ókori görögök is felismerték, mennyire egészséges gyógynövényeket és fűszereket tenni a borba, és ezt nem csak az ízesítés kedvéért, gyógyászati okokból is tették.

 

Az első vermutok rubinvörös nosztalgiája: a Carpano Antica Formula

A Torinóból származó gyógynövényekkel kavargó ital feltalálója Antonio Benedetto Carpano. Eleinte ürmösborként emlegették ezt a nedűt, mert esszenciája mindenképp az üröm.

1785-ot írtak, midőn Benedetto Carpano megalkotott a róla méltán elnevezett Carpano Antica Formulát. Ezzel a „képlettel” beírta magát a „vermut örökkévalóságba”, és meghonosította ezt a parádés italt a csizma alakú országban. A torinói férfiú nem a véletlen folytán lett ennyire leleményes az italkészítésben: a kisujjában volt a gyógynövények ismerete, mivel herbalistának tanult. Kezdetben gyógyító akart lenni, csak ezután fordult a vermutkészítés tudománya felé, a minőségi italkedvelők nagy örömére. Benedetto kikísérletezte a legfinomabb vermut nyerő formuláját, és ezzel lerakta a műfaj alapjait a muskotály és a fűszernövények nemes keresztmetszetének megtalálásával. Carpanónak annyira bejött a biznisz, hogy a sikertől fellelkesülve saját borüzletet alapított, és egy láda saját vermutot küldött kóstoló gyanánt II. Vittorio Amedeo királynak. Nyerő húzás volt, mert az uralkodó beleszeretett a Carpano Antica Formulába, és a királyi udvar kedvelt aperitif nőtt ki magát ez a vagány vermut. Csak pár évtizednek kellett eltelnie, hogy 1820-ra a Carpano borüzlet legyen Torino egyik fő látványossága.

A Carpano Antica Formula illatából sugárzik a teltségérzet, az édességgel kacérkodó fűszeres fuvallatok bősége. Az élénk borsos fűszerességben fürösztött füge és a mentás gyógynövényesség gazdagon áramlik a palackbontáskor. Kóstolásakor még jobban elmélyülhetünk az ősi vermutformula rétegeiben. Kirajzolódik a szájban a krémes, testes zamat, rengeteg élénkítő kávéval és vérpezsdítő naranccsal, kakaós jegyzetekkel. A megkapó vermut kóstolásakor dinamikusan váltogatja egymást a nyelven az édesség és a keserűség, mindkét oldalból kihozva a lehető legmagasabb minőséget.  

Sokak szerint ez a piacon lévő talán legjobb minőségű vermut. Az édes vermutok archetípusa önmagában is mesteri kortyokat ígér, azonban olyan tartalmassá és komplexé képes varázsolni egy Negronit, amit el sem tudunk képzelni. A Carpano Antica Formula nem a legolcsóbb vermut, a minőségért azonban megéri mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mert mindenképpen egy mérföldkő ebben a műfajban. Egy szelet naranccsal szervírozva még különlegesebb a maga nemében. Ideális bevezető ahhoz, hogy felfedezzük a vermutok varázslatos világát.

 

A francia vermutok alfája: a Noilly Prat Vermut

A műfaj egyik elsőszámú italáról beszélünk, amely több mint 200 éve csúcsminőséget prezentál a pohárban. Joseph Noilly 18012-ben nyitotta meg első élelmiszerboltját, és ugyanebben az esztendőben látta meg a napvilágot a kis Louis Noilly, aki a későbbiekben csúcsra járatta a Noilly Prat vállalatot. 1813-ban a családi biznisz profilt váltott, és áttért a borok és más szeszes italok forgalmazására Lyonban. 1828-ban Louis átvette apjától a stafétát, majd későbbi vejével, Claudius Prattal vitte tökélyre a céget, így lett Noilly Prat.

Vermutjaik ízét különleges metódussal teszik felemelővé. Már az ókorban is tudták, hogy a bor hordós érlelése egy nagy átalakulást idéz elő annak zamatában. Itt azonban jött egy újabb csavar: Noillyék a boros hordókat hatalmas távolságokra szállítják, és az időjárás szeszélyeinek kitett bor egyre sötétebbre színeződik, teltebb ízűvé fejlődik. Joseph Noilly is felfigyelt a bor nagy metamorfózisára, és a természet utánzásával teremtette meg a franciák leghíresebb vermutját, amit a 21. században is rengetegen szeretnek.

A Noilly Prat hagyományos vermutján túlmenően a Noilly Prat Ambre Vermutját is érdemes megkóstolni. Találkozik benne a Clairette és a Picpoul borok zamata, ízében randevút ad egymásnak a muskotályos szőlő, a málna és a citrompárlat íze, rengeteg fűszerrel és gyógynövénnyel. Nem véletlenül lett Noilly Prat az első világkereskedelembe berobbanó vermut, finomsága magáért beszél! A málna és a citrompárlat találkozása már önmagában megér egy misét, a muskotályos szőlővel megspékelve. Nem kevesebb, mint 25 gyógynövény kering a pohárban, így egyszerre élvezhetjük a Noilly Prat Ambre Vermutban a kamilla, a szerecsendió, a tárnincs és az üröm zamatát.

 

Cocchi Extra Dry Piemontese Vermut: egy vermut a Piemonte-hegységből

Ez egy igazi jubileumi ital, kifejezetten a Cocchi brand 130 évfordulója alkalmából került az üzletekbe. Az a helyzet, hogy keresve sem találhatnánk autentikusabb vermutot szerte e világon, mivel a Cocchi Extra Dry Piemontese a vermut szülőföldjén, Piemontban készült. Méghozzá a Ricetta Piemontese, vagyis az eredeti piemonti recept alapján, ezer szállal kötődik ehhez a bűvöletesen szépséges régióhoz.

A szalmasárga színben pompázó vermuthoz Cortese bort használnak, az ital lelkét adó Artemisia Absinthium pedig 100%-ban a Piemonte-hegységben terem. A vermut díszítésére rendszerint a borsmenta és a citrom a helyi „forrás”, ám most ezek az ízek a vermut zamatába is bekerültek, hogy még komplexebbé tegyék az ízek hömpölygését. A bor és az üröm pikáns olasz randevúja kivételesen finom piemonti élményeket ígér! Érdemes tehát megkóstolni a Cocchi nem mindennapi vermut italát szobahőmérsékletű és jeges változatban is.

A Cocchi Extra Dry Piemontese Vermut illata egy himnusz a lédús almához, rengeteg dinnyés fuvallattal, kardamomos élénkséggel és a vermutokból kihagyhatatlan ürömmel a középpontban.

Valósággal felpezsdíti a nyelvet a koriander, az angyalgyökér, a bizsergető üröm és a dinnye. A lédús alma botanikai komponensek jacuzzijába fürödve kínál fejedelmi ízeket a kóstolás során, de a piemonti menta és a citromhéj, plusz a lágyszárú jegyzetek is megérnek egy misét! Lecsengése egy folyékony emlékműve a piemonti ízeknek, a kardamom örvénylésével és rengeteg Cortese szőlővel, ami a régió specifikus gyümölcse. 

 

Egy pokolian jó vermut: 9 di Dante Inferno Vermut

Kevesen szeretnének a forró üstökkel teli pokolba jutni, azonban mégis vannak üdítő kivételek! Mert sokan szomjazunk egy pokolian jó vermutra, és a Dante poklát ígérően vad és szenvedélyes ital megadja nekünk ezt az élvezetet.

Már maga a színe delejezi a szemet! A rubinvörösben égő szín és az olasz botanikai komponensek alkímiai csodája valami nem evilágian finom nedűt keltett életre, ami egyszerre élénkítően friss és kesernyés. Ha létezik tökéletesen „feltüzelő” aperitif, akkor az a 9 di Dante Inferno Vermut. Ez egy infernálisan klassz vermut, amely képes új lendületet adni az extra-dry műfajnak!

Dante a Pokol című írásában arra az elég zavarba ejtő nézetre jutott, hogy az emberélet útjának felénél eltévedt, és egy sötét erdőbe jutott. A 9 di Dante ízlelgetése közben éppen ezzel ellentétes nézet fogalmazódik meg az emberben– az, hogy megérkezett egy olyan mesés helyre, ami a vermutra vágyók kicsattanó energiától izzó Paradicsoma!

Az eretnekek, a torkosok és erőszaktevők pokoli bugyrai helyett egy Cueno tartományban palackozott parádés párlatot kóstolhatunk meg. A Barolo szőlőültetvények között már a 18. század óta művelik és bizony csúcsra járatták a vermutkészítést, a Savoya család támogatásával. Az esszenciákat jó ízléssel keverik piemonti, dolcettói és cortesei borokkal, így jön létre egy csersavas, friss és egyben savanyú életelixír, amit a pohár szélére helyett narancsdíszítéssel a legjobb szervírozni. Összesen 27 botanikai esszencia bevetésével készült, és ezer szállal kapcsolódnak Dante pokoli bugyraihoz.

Az édeskömény a csalók bugyrára utal, a csalán az eretnekekre, a kömény a kapzsikra, a keserűnarancs a falánkokra, a kardamom a vágy foglyaira.

A 9 di Dante Inferno Vermut illatolásakor érezhetjük, hogy a vermutból kirajzoló cseresznyés fuvallat felér egy elbeszélő költeménnyel. A narancshéj és az érzéki vanília még jobban árnyalja a nagy összképet a piros bogyós gyümölcsök bőségével, miközben az étcsokit és a citrusféléket is felismerhetjük benne.

A 9 Di Dante Inferno Vermut kóstolásakor kéz a kézben jár a kardamom és a bazsalikom, rengeteg fűszeres fortissimóval. A csípős oldal a rosso vermutot idézi egy kis vérpezsdítő fahéjjal és szegfűszeggel, kellemesen áradó gyógynövényes ízekkel, ahogyan ezt egy klasszis vermutnál el is várja az ember. Kellemesen kesernyés lecsengéssel búcsúzik az ízlelőbimbóktól, amelyben hírt ad magáról az ürüm és a piros bogyók is egy lelkes „arrivedercivel” búcsúznak az ízlelőbimbóktól.

 

Virágos, narancsos szőlőharmónia a pohárban: a Lillet Rose Vermut

Jean Lillet, a Lillet-dinasztia atyja már a 17. század végén borkészítéssel foglalkozott Podensac apró falucskájában. 1782-ben utódai, Raymond és Paul létrehozták a Maison Lilletet, a korszak ragyogó aperitifjével, a Kina Lillettel egyetemben – csak az 1970-es években rövidült italuk Lillet-re. Rafinált borokat készítettek a Podensac-i pincében, és gyümölcsös macerációikkal új lendületet adtak a vermutok evolúciójának. Nagyban köszönhető nekik, hogy a világ mind a négy sarkában divat lett vermutot és Lilletet kortyolgatni. A francia különlegesség hamarosan az Új Világba, Amerikába is eljutott.

A gyártó nagy dobása a Lillet Rose Vermut, amit egyetlen vermutrajongónak sem szabad kihagynia!

A Grand Cru Bordeaux szőlőfajtái ideális bázist jelenteke egy veretes vermut elkészítéséhez. Tisztában voltak ezzel a tézissel a francia szőlő nagymesterei, amikor hosszú ízhatásásban és gyümölcsös aromákban bővelkedő italt készítettek a borvidék szőlőinek szenvedélyes keverésével. A Lillet Rose Vermut telis-tele van virágos jegyzetekkel, hála a Muscatel szőlőnek. A spanyol naranccsal készült likőr ugyancsak érezhető benne, akárcsak a perui kinin egzotikus örvénylése, mivel egy egészen elementáris összetettségű párlatról beszélünk. A rózsaszín árnyalatban tündöklő vermut pezsgőkeverési módszerekkel készült, és 17%-os alkoholtartalommal áramlik a palackban.

A Lillet Rose Vermutban elegánsan kavarognak a vörös és fehér Grand Cru Bordeaux szőlőfajtái, ezek adják a Lillet Rouget és Lillet Blanc zamatát is. A Semillon szőlő teremti meg a palackban a szerkezetet és a hosszan tartó ízhatást, a Sauvignon Blanc adja a gyümölcsös aromát, míg a Muscatel szőlő a virágos jegyzeteket csempészi a vermutba. A spanyol narancsból készült kézműves likőr hozzáadása már-már gourman élménnyé varázsolja ezt a vermutot. A Haitiről származó narancshéj teszi fel a pontot arra a bizonyos i-re a Lillet Rose Vermutban, egy pár cseppnyi perui kininnel. Mesés rózsaszín árnyalatát a piros gyümölcsök és egy kivételes pezsgős keverési eljárásnak köszönheti, így már első ránézésre kedves a szemnek, sokan felfigyelnek rá a polcokon.

A tölgyfahordós érlelés nemessége minden kortyában kirajzolódik, és az egész italt áthatja egyfajta virágos harmónia, nagy örömére a minőségre vadászó vermutkedvelőknek.

 

Amikor a gyógynövényesség extra stíluselemmé válik: a La Quintinye Rouge Vermut

Az idők során a franciák bravúrosan belejöttek a vermutkészítésbe! Ahogy finomodott és fejlődött a technológia, egyre jobb tételek kerültek a boltokba. Ezek egyike a La Quintinye.

A francia Cognac régióból érkező Rouge különlegesség csak úgy tobzódik a gyógynövényességben, összesen 28 található összetett és bársonyos ízében. Utóbbiról a vermutban felhasznált vörösborfajták, így többek között a vörös Pineau des Charentes gondoskodik a maga előkelően telt zamathullámaival.

A La Qintinye a neves botanikusnak, Jean-Baptiste Quintinyének állít emléket. Ő volt a Napkirály botanikusa, aki ismerte a gyógynövényes italok készítésének csínját-bínját. Nyilván az sem véletlen, hogy a La Quintinye Rouge Vermut charentei bort használ ízei testesebbé, tartalmasabbá formálásához, mivel a nagy botanikus is itt született. XIV. Lajos udvarának gyógynövényes géniusza egyengette a francia uralkodó kérésére a Versailles-i kastély zöldség és botanikai kertjeinek fejlődését.

A nagy füvész inspirálta a La Quintinye vermutokat, és rendre fel is bukkan valamennyi italuk palackján. Így esett, hogy személyisége és munkássága hatására ezekben a vermutokban a gyógynövényesé jelleg kapja a főszerepet. A palackon ezért tűnik fel a fluer de lys embléma botanikai rajzokkal. Ezért kavarog minden La Quintinye palackban a Charente régió klasszikus gyógynövénye, az angyalgyökér, és a terroir valamennyi finomsága, ami a Rouge vermutból készített koktélokat is egy új szintre emeli.

A La Quintinye Rouge Vermut illatában ünnepet ül az édesgyökér, az aszalt szilva és az érzéki vanília. Valóságos „vermut-hipnózisban” csalogatja magához az ital az embert kóstolásra, képtelenség ellenállni neki! Ha ez nem lenne elég a fuvallatok aromatikus összetettségéből, a Rouge illatolása során feltárulnak a vermut krémes csokoládés-karamellás jegyzetei is, egy igazi gourman nedűről beszélünk.

A La Quintinye Rouge Vermut vehemensen kényezteti az ízlelőbimbókat, gazdag és intenzív karamellás hullámokkal, égetett vaníliával és fűszeres jegyzetekkel, hosszantartó ízélménnyel.

Ha szeretnénk egy aromatikus időutazást tenni La Quintinye mester füvészkertjében, akkor keresve sem találhatnánk jobb alkalmat erre egy La Quintinye palack beszerzésénél!

 

Martini Fiero Vermut: a vérnarancs hullámzás csúcsélménye

A Martini egy akkora vermutbrand a világban, amit már senkinek sem kell bemutatni. Megálmodói, Alessandro Martini és Luigi Rossi méltóságot, hírnevet adott a vermutnak a világ mind négy sarkában. Általuk a vermut megkaparintotta a legméltóbb helyek egyikét a világ top bárjainak pultján, és a koktélkeverő mesterek is előszeretettel nyúlnak a vermuthoz, gyakran a Martinihez. 150 éve ugyanazon recept alapján készül ez a dinamikus, szenvedélyes vermut, a Piemonti régió egyik büszkesége.

Azonban az élet motorja a változás és a szüntelen megújulás, így aztán a Martini is előszeretettel nyúl izgalmas, új ízekhez: a Martini Fiero Vermutban az ínycsiklandozó és üde vérnarancshoz, amely valósággal megreformálja a megszokott klasszikus vermutos zamatokat!

Vörös szín, vérnarancs és vermutos örvénylés. Már a név is sokatmondó: „fiero”, azaz ez a nedű egyszerre vad és büszke, ahogyan az egy vagány vermuthoz illik. A vermutok szakértőjeként a Martini az ízesített változatok pallérozásában is igencsak jeleskedik. Ennek éles példája ez a palack, amely a lángokban izzás inspirálta. A mediterrán citrusok pörgetik fel a Martini alapképeltét, egymásra vetítve a Martinis ízeket és a vérnarancs egzotikus lédús áramlását.

Illatában egyből élénken érezhető a vermutos cirkulálás az orrban, és az ízesítésre használt vérnarancs citrusos, narancsos aromája.

Íze egy olasz himnusz a friss citrusossághoz, amely egyszerre képes közvetíteni az édes és keserű árnyalatokat, mindkettő lényegének feltárásával. Érezhető a frissen felvágott narancs héjának elevensége is, mintha egy olasz strandon szolgálnák fel ezt a finomságot az embernek. Enyhe savasság árad szét a nyelven ízlelgetésekor, a háttérben pedig megnyilvánulnak a fűszeres bor jegyzetei is.

Aki szereti a citrusos-narancsos ízvilágot, annak ez tényleg a must-have kategória, aminek ott a helye a bárszekrényen. De már a színe is egy igazi mágnes a különlegességre vadászók számára, hiszen bármilyen bulit feldobhat ez az élénkpiros folyékony ékkő, az egyik legnagyobb vermutgyártótól. Behűtve a Martini Fiero Vermut egyike a legjobbaknak, barátaink és családtagjaink is imádni fogják.

 

Kedvet kapott az olasz és francia vermutokhoz? Jöjjön el az iDrinks üzletébe, mélyüljön el az ürümből komponált olasz italköltemények zamatában! Kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő vermutot, ami feldobja a családi és baráti rendezvények hangulatát!