japán whiskey ár
Godzilla az elmúlt évek kiadós szunyálása után alaposan magához tért a filmvásznon. Az Üreges Föld mélységeiből előcammog King Kong, összecsap Godzillával –aztán a nagy csihi-puhi után rádöbbennek, hogy egyesíteni kell erejüket egy még náluk is veszedelmesebb fenevaddal szemben.
Napjainkban Godzilla már-már olyan zúzást visz véghez a nagyvárosokban, mint hőskorában! Már a Godzilla King Kong ellen is egy emlékezetes csata volt a két gigászi méretekkel bíró szörny között, és megalapozta a terepet a pár éve a mozikba kerülő Skull Island számára. 2024-ben sorozat is készült a Godzilla óriási rémségekkel tarkított világában Monarch: Legacy of Monsters címmel.
Aztán több országban szintén az idén került a mozikba a tradicionális Japánban játszódó Godzilla -1, ami a maga brutális vadságában mutatta be a radioaktív szörnyeteg őrjöngését, egy ízig-vérig japán film nézőpontjából. Áprilisban debütált a moziban a Godzilla-Kong: új birodalom.
Ideje megkóstolnunk pár autentikus Godzilla koktélt, amelyek felidézik a szörnyeteg kalandjait!
Szuperkatonák, űrbéli hódítók, más világok ármánykodó árnyékai…A világunk meghódítására törekvő gonoszoknak se szeri, se száma, ezért aztán nem csoda, hogy Supermannek, Hulknak. Rozsomáknak vagy Batmannek nincs ideje unatkozni! Összegyűjtöttük a képregényes világ legnagyobb fenegyerekeit Vasembertől kezdve a villámgyors Flashig, akik embert próbárló küzdelmekben védik az emberiséget a végső pusztulástól a filmekben és a képregényekben. Hősnek lenni a sok kihívás miatt gyakran idegösszeomlással kecsegtető élmény, így aztán időnként nekik is szükségük lehet egy kis lazulásra, egy gondűző prémium italra!
Nem akarunk igazságtalanok lenni, ezért a Marvel és a DC világából is kiszemeltünk pár szuperhőst, akiknek kijárna egy grandiózus ital a szupergonoszok ellen vívott csaták szüneteiben.
A sherry különféle borokból készül, és valamennyinek Dél-Spanyoloroszág meghatározott régiójából kell származnia. A popkult Sherry-háromszögből: Jerez de la Fronterából, Sanlúcarból és El Puerto de Santa Mariából. Ezek között húzódik a legfinomabb sherryk képzeletbeli háromszöge. A sherry készítését mindig a Consejo Regulador szabályozza, és csak az az ital számít törvényi szempontból sherrynek, amelynek létrejöttét egy ilyen pallérozott tudással rendelkező mester egyengette. A három leggyakoribb sherryfajta a sherry cask whisky készítéséhez a Fino, az Oloroso és a Pedro Ximénez.
A Fino egy száraz sherryt körvonalaz, a többinél könnyedebb karakterrel. A Fino sherryben virgoncan kergetőznek az élesztősebb ízek, diós jegyzetekkel tarkítva. Akkor készül ilyen sherry, ha az italt 15%-ig dúsítják, és növeli a bor alkoholtartalmát (miközben az élesztőgombák fejedelmi lakomát csapnak benne, hogy felfalják a megmaradt cukrokat). A Fino sherryt gyakran amerikai tölgyfahordóban érlelik, és meglehetősen ritkán használják whiskyérlelésre. Fino Sherryben érlelt whisky például a Kavalan Solisto Sherry Cask Single Malt.
És itt kanyarodunk rá a felkapottabb sherryhordókra! Az Oloroso a leggyakrabban használt érlelőhordó. Egy édesen csörgedező, aromagazdag bor, nagyjából 17% körüli alkoholtartalommal. Sötétebb színben játszik, és ezt használja többek között az Aberlour A’ bunadh, a Dalmore 12 Years és a Ther Balvenie Doublewood 12.
A Pedro Ximénez (gyakran csak PX néven emlegetik) a mazsolaszerű szőlők birodalmából érkezik. A szőlőt préselés előtt megszárítják, és cukros lé keletkezik belőle. A PX lényegesen édesebb a többi fajtánál. A Pedro Ximénez hordók prémium és egyedibb whiskyk létrejöttének útját egyengetik. A Pedro Ximénez hordókat gyakran az Oloroso sherry hordókkal keverve használják, mint a GlenDronach 12 Years és az Auchentoshan Three Wood esetében, vagy a Laphroaig PX Cask, a Glengoyne Pedro Ximenez Sherry Cask.
Vannak olyan whiskyk, amiket nem ismer mindenki, azonban egyediségük és finomságuk okán megérdemlik, hogy felkerüljenek a whisky vándorainak radarjára. Kóstoljuk meg a Rampur indiai sherrys nirvanáját, a szesztilalom korszakát idéző Catskill Wicked White Whiskyt, a 10 éves tőzegesen áramló Ledaigot, és a többi kevésbé ismert whiskyt, amelyek fenségesebbek, mint gondolnánk!
A japán whiskey megszületésének története akár a hit, a kitartás és az olthatatlan tudásszomj sztorijaként is szerepelhetne. Miért? Azért, mert a japánok első nekifutásra nem tartoztak az aranybarna nedű hagyományos előállítói közé.