A brandy nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti
A brandy egy nehezen bekategorizálható ital. Főként azért, mert hazánkban a legkeresettebb alkoholokhoz konkrét alkalmak társulnak. Elég csak az ünnepléseket megalapozó pezsgőre vagy a falusi idillt teljesebbé tevő pálinkára gondolni.
A brandy vacsora után a legjobb?
Mivel az ital erőteljesen támogatja az emésztést, ezért mindenképpen étkezés után javasolt a fogyasztása, ha és amennyiben a fókuszban a gyomor és bélrendszer segítése áll. Amúgy persze a rajongóknak bármilyen alkalom tökéletes az ízharmóniák kiélvezésére.
A bárpultokból sem hiányozhat, mert koktélalapanyagként is kiválóan és ízletesen teljesít. A Brandy Alexander, a Sidecar és a Brandy Sour általában a legkeresettebb variációk, de természetesen a keverési lehetőségek száma majdnem végtelen.
Mit jelentenek az egyes jelölések a palackokon?
A címkéken többféle minőségjelzés kap helyet, amiknek az ismerete segítheti az optimális választást.
V.S. (Very Special): minimum 2 év fahordós érlelés.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale): minimum 4 év fahordós érlelés.
X.O. (Extra Old): minimum 6 év fahordós érlelés.
Hors d’age (Beyond Age): 10 évnél is idősebb.
A brandy a gasztronómiában is használható?
Igen, és nemcsak, mint lelkesítő, munkasegítő kortyolnivalót. A páclevek konkrétan meghálálják a jelenlétét, de kiváló desszertek, édességek is remekelhetőek a mértékletes hozzájárulásával.
A hosszabb sütési, főzési idő lehetővé teszi az alkoholtartalom jelentős részének elpárolgását, de természetesen egyes sütemények esetén kifejezetten előnyös a „nyers” ízvilág érvényre juttatása.