brandy
A brandykészítés arról szól, hogyan születik folyékony csoda a szőlőből. Minden pohár brandyben ott szunnyad a többszáz éves hagyomány öröksége, az innováció és a kézműves párlatkészítés iránti mély elkötelezettség. A brandy ezáltal a természet és a tudomány, illetve a művészet bonyolult kölcsönhatásának összjátéka. A három formáló erő egy kifinomult, különleges italt eredményez.
Lényeges szerepet játszik benne a brandyt létrehozó szőlőfajták kiválasztása, akárcsak a megfelelő érlelőhordó megtalálása. Ismerjük meg a brandykészítés fortélyait és azokat a nemes brandyket, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!
Milyen ízekből építkezik egy misztikus lilás színben füstölgő ital, a rejtelmes boszorkányok szívéről elnevezett Witch Heart? Hogyan kerül egy levágott horrorisztikus kéz a Black Punch cocktailba? Milyen a Black Sangria és a mérgezett Poisoned Apple cocktail?
Most minden kiderül a parádés ízekben bővelkedő Halloween-koktélokról, amikkel elkápráztathatjuk barátainkat és családtagjainkat egy kísérteties bulin.
A brandy készítés a középkori Európáig vezethető vissza, de pontos eredete néha nehezen nyomon követhető. Elkészítésének módszerei és elterjedtsége azonban számos európai országra kiterjed, így pontosan megállapítani, hogy hol született, néha kihívást jelenthet.
Valószínűleg az elhivatott brandy rajongók furcsa szemmel néznek majd az alábbi felsorolásra. Összegyűjtöttük ugyanis azokat a keverékeket, amikben a brandy nagyon jól mutat, és amik azoknak is ízletesnek bizonyulhatnak, akik egyébként nem biztos, hogy annyira rajongói ennek az italnak. Lássuk!
A brandy felismerése azoknak bizonyára semmiféle nehézséget nem jelent, akik az ital elhivatott rajongói. Ugyanakkor sokaknak még mindig nagy a keveredés a témában. Főleg, hogy akadnak filmek, sorozatok, sőt, még könyvek is, ahol a fordítás valahogyan félrecsúszik.
A konyak, borpárlat, brandy témakör folyamatosan félreértéseknek ad teret, helyet, ami persze nem meglepő. Kevesen ismerik fel a lényeges különbségeket, és inkább bele sem vesznek a részletekbe. Mi sem tesszük ezt, ehelyett igyekszünk tiszta szeszt önteni a virtuális pohárba.
A brandy egy nehezen bekategorizálható ital. Főként azért, mert hazánkban a legkeresettebb alkoholokhoz konkrét alkalmak társulnak. Elég csak az ünnepléseket megalapozó pezsgőre vagy a falusi idillt teljesebbé tevő pálinkára gondolni.
A mély színéről, füstös aromájáról és markáns ízéről ismert brandy nem sokban különbözik a konyaktól. Sokan rendre össze is keverik a két szóban forgó szeszesitalt, nem tudván, hogy az egyiket a másiktól csupán a származási helye különbözteti meg.
A brandy az égetett szeszek egy méltán kedvelt tagja. Az ital minőségi fokát az érlelési idő hossza határozza meg. Ugyanis minél több időt töltenek a karakteres cseppek a tölgyfahordók ölelésében, annál különlegesebb nedű kerülhet a palackokba és ezután az asztalokra.
A brandy jó szolgálatot tehet pohárba töltve, de egyes gasztronómiai remekművekből sem érdemes kifelejteni. Az ízesített variációk például kifejezetten passzolnak az almás étkekhez, de úgy nagy általánosságban, nyálcsorgató kísérőivé válhatnak a különböző desszerteknek.