5 frissítő ginkoktél, ami felpörgeti a nyári bulikat
Amikor a nyári hőség már az elviselhetetlenség határát súrolja, az embernek új megoldásokat kell keresni a kánikula elviselésére. Ilyenkor remek ötlet a hétvégékre egy klasszikus ginparty, ahol kifejezetten citrusos, gyümölcsös, üdítően friss ízekkel rajzolunk mosolyt barátaink és családtagjaink arcára.
Fedezzük fel a nyár olyan klasszikus koktéljait, mint a Basilberry Smash, a Tom Collins, a Gin Gin Mule, a Gimlet, vagy a Gin Rickey!
Gimlet, a 19. századi tengerészek itala
Egyszerűség és egyensúly – ez a Gimlet lényege!
A három komponensből építkező nedű ginből, frissítő limelevélből és cukorból áll. Ez az aromatikus „szentháromság” számtalan koktél előtt egyengette az utat a Margaritától a Daiquiriig és a Sidecarig. A születése óta eltelt több mint egy évszázad, a Gimlet azonban napjainkban is az állócsillaga a savanyú koktélkategóriának neveznek. Színes és ízes változatok születtek belőle, mint a Vodka Gimlet. A Gimlet alapzamatát alkotó ízek annyira szervesen összefonódtak a koktélkultúrában, hogy a Daiquirit akár egyfajta Rum Gimletként is jellemezhetnénk.
A Gimlet izgalmas történelmi háttérrel rendelkezik. A 19. században a brit tengerészek még fejadagot kaptak a skorbut elleni küzdelem érdekében. A gyümölcsök levét ekkoriban gyakran keverték kisebb mennyiségű semleges szeszes itallal, hogy hosszú utakra is megőrizzék a tisztaságukat, és ihatóak legyenek. Aztán felbukkant a hajók egyik ellátmány-intézője, Lachlan Rose, és kieszelte, hogy alkohol helyett cukorral dúsítsák a gyümölcslevet. Rose elképzelése lehetővé tette egy olyan stabil ital előállítását, amelybe tartósított limelevet tettek, alkohol nélkül.
Aztán felbukkant a Gimlet históriájában Sir Thomas Desmond Gimlette ellentengernagy, a brit tengerész és orvos – neki rengeteget köszönhet a koktél népszerűsége. Emellett olyan nézet is megjelent, miszerint a hajók fúrására használt eszköz adta a Gimlet cocktail elnevezését. Kezdett formát ölteni a Gimlet klasszikus receptje ginnel, friss, lime lével és cukorral, amit a mai napig rengetegen szeretnek.
Miért működik a Gimlet? Nemes egyszerűséggel azért, mert leleményesen és arányosan keveri a gint, a citrusféléket és a cukor alapvetően savanyú sablonját. Teszi ezt úgy, hogy ez a kivételesen jó „kombó” több remekbeszabott cocktailban játszott már szerepet, mivel rugalmas, és lelkesen keresik és szeretik a koktélkalandorok. A cukor és a citromsav az édes-savanyú spektrum két ellentétes végén hat, ezért hatékonyan kiegyenlítik egymást. Így kerekedik a komponensekből egy egészen komplex ital, amely se nem édes, se nem savanyú, egyszerűen fanyar és frissítő. A két ízprofil mindkét oldala szinkronban van, ezáltal a Gimlet képes mindkét oldal legjavát tükrözni.
Hozzávalók:
3 cl gin – Brockmans Premium Gin
1.5 cl limelé
1.5 cl egyszerű szirup
lime szelet a díszítéshez
Elkészítése: Adjuk hozzá a gint, a lime levet és az egyszerű szirupot a shakerbe a jéggel együtt, és rázzuk kihűlésig. Szűrjük egy lehűtött koktélospohárba vagy egy friss jéggel teli pohárba. Díszítsük a Gimletet lime szelettel.
A jó Gimlet motorja: a Brockmans Premium Gin
A régi idők nagy tengerészeit a láthatár mind a négy sarkában végtelen kékség, a kétségbeejtően gigászi tenger vette körül. Sehol egy erdő, mező vagy hegység, ami némi változatosságot csempészne az alapvetően szürke tengerész hétköznapokba…Hiszen életüket alapvetően a kőkemény fizikai fedélzeti munka és a krakenektől, tengeri szörnyektől való rettegés jellemezte. Így égetően nagy szükség lett volna ebben az időkben egy természetes, fekete erdei ízekből táplálkozó ginre, amely valósággal tobzódik a különleges erdei gyógynövényekben!
A gin kvintesszenciája nem feledkezik meg az olyan klasszikus komponensről, mint a boróka, hiszen ez kötelező, kihagyhatatlan eleme a gineknek. Az ízek első számú karmestere a toszkanai boróka, ehhez pedig olyan botanikai komponensnek csatlakoznak, mint a bolgár koriander, az élénk citrusosság és számos bogyós gyümölcs. Közben a változatos összetevők miatt felsejlenek a napfényes spanyol tengerpartok ízei, hála a spanyol citromnak és a narancshéj aromatikus kettősének. Aztán ott van még a belga angelikagyökér, az indokínai kassziakéreg, egy csomó édes és földes jeggyel kiegészülve.
A erdő ízei közül felvillan a szeder és az áfonya vibrálóan finom zamata, ami lekerekítetté és emlékezetes élménnyé avatja a Brockmans Premium Gint.
Amely egyszerre selymes, komplex és végtelenül egyedi. A Brockmans egy modern gin, amely tökéletes alapot biztosít a Gimlet aromáinak kibontakozásához.
Basil Smash: amikor a bazsalikom kihagyhatatlan koktélkomponens lesz
E koktélt Jörg Meyer eszelte ki 2008-ban Hamburgban a Le Lion Bar de Parisban. A Basil Smash-t a klasszikus Whiskey Smash ihlette, amely egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza.
A koktél viszonylag gyorsan kortárs klasszikus koktéllá nőtte ki magát, manapság ismert nedűnek számít a világ nagy bárjaiban. Sikerét annak köszönheti, hogy érdekes egyensúlyban keverednek benne a gyógynövényes, citrusos és édes ízek, így a gin szerelmeseinek és a friss alapanyagokat kedvelőknek egyaránt nagy kedvence. Másrészt a koktél ékes példája arra, milyen sokat lehet kihozni a friss fűszernövényekből a mixológiában. Minden kortya remekül bemutatja a bazsalikom sokoldalúságát. A legtöbbször zúzott jéggel szolgálják fel, így a tomboló nyári forróságban jobban csillapítja a szomjúságot.
A koktél készítésekor mindig kitüntetett szerepet kap az alapszesz. Botanikai ízek szükségesek hozzá, mert ez adja a Basil Smash lelkét! Általában nagyjából 60 cl a megfelelő mennyiség a botanikai ízek kibontakozásához anélkül, hogy túlnyomnánk az aromakarakterben a bazsalikomot és a citromot. Túl kevés bazsalikom és citrusosság nélkül az ital egy szimpla limonádénak tűnhet, így erre a szempontra is figyelni kell. Másrészt kiemelten lényeges, hogy tényleg friss bazsalikomlevelek kerüljenek bele, nem véletlenül hívják az italt smash-nek. A bazsalikom koktélba keverve illóolajokat bocsát ki magából, ez adja a koktél jellegzetes lágyszárú karakterét. Itt is a mennyiségen van a hangsúly: ha túl kevés, akkor hiányozna az igazi „Basil” a Basil Smashből.
Ha pedig túlságosan sok, akkor az italból afféle saláta lesz. A zamatos citromlé tovább színesít a cocktailt, és képes egyensúlyba hozni a szirup édességét a bazsalikom földességével. A jól megválasztott ginkomponens biztosítja a szükséges ízt, többet használva viszont túlságosan felpörgetjük a cocktailt. Igaz ami igaz, az egyszerű szirupot sem szabad kispórolni a Basil Smashből, mert ellensúlyozza a citrom savasságát az édességével, nagy béketeremtő és harmonizáló erő az ízek összecsapásában. 2.5 cl szirup teremti meg a legtökéletesebben a harmóniát, ám ha túlzásba visszük, máris olyan benyomása támad az embernek, mintha egy kockacukrot nyalna. Ha fukarkodunk vele, akkor meg a citrom kerül fölénybe az ízek közül.
Szóval mint az élet minden területén, itt is nagyon figyelni kell az egyensúlyra, a megfelelő arányokra.
Hozzávalók:
6 cl gin – 400 Conigli Volume 8 Basil Gin
10-12 friss bazsalikomlevél
3 cl citromlé
2.5 cl szirup
Elkészítése:
Keverjük össze a shakerben óvatosan a bazsalikomleveleket, hogy kiengedjék magukból a különleges olajat. Adjuk hozzá a gint, a citromlevet és az egyszerű szirupot. Töltsük meg a shakert jéggel, és rázzuk erőteljesen 10-15 másodpercig. Szűrjük le kétszer a koktélt egy zúzott jéggel teli pohárba. Díszítsük egy szál friss bazsalikommal és egy citromszelettel.
A Basilberry Smashez tökéletes a 400 Conigli Volume 8 Basil Gin
Az olasz ginvállalat felfigyelt a bazsalikomra, és ez nem is olyan meglepő a csizma alakú országban. Hiszen az olasz konyha egyik központi szerepű zamata a bazsalikom, így a 400 Conigli, a nyulas gincég azon melegében lecsapott rá, hogy kiaknázza a bazsalikom ízeit egy nem mindennapi italban, a 400 Conigli Volume 8 Basil Ginben, amely valamennyi ízében passzol a Baswilberry Smash-hez.
Így született egy kirobbanó ízekkel operáló, csípős és fűszeres borókaköltemény. Visszaköszönnek benne azok a szenvedélyes „italiano ízek”, amiket ererdetileg az olasz bazsalikomos ételekben ismerhettünk meg. A 400 Conigli Volume 8 Basil Gin készítésekor a bazsalikomot tiszta szeszbe áztatják, ezáltal teljes mértékben átveszi a növény karakteres ízét. Aztán ezt belekerül a borókadesztillátumba, és ginné válik, majd megbolondítják a macerált rozmaringgal, egy még teljesebb ginélmény elérése érdekében. Ezt az olasz gint mindig kézzel szűrik, hogy megőrződjön a párlat természetessége és aromabősége. A gabonaszesz, a boróka ás a bazsalikom „arany háromszöge” egy csodás gint kelt életre, aminek a bazsalikom ad egy korábban sosem érzett újszerűséget.
Ha valaki szereti a bazsalikomot és a rozmaringot, ráadásul egy vagány ginben is megízelné az együttállásukat, akkor keresve sem talál jobb párlatot a 400 Conigli Volume 8 Basil Ginnél!
Ráadásul ez az „aromatikus telitalálat” a Basilberry Smash Cocktailhoz.
Egy ikonikus ginlegenda: a Tom Collins
Eredeti receptje az egyik legrégebbi bártender krónikában, „Professor” Jerry Thomas Bon Vivant ’s Companionjében megjelent, ám valószínűleg már a könyv 1877-es kiadása előtt nagy sikernek örvendett a bárokban. (és volt egy neves előfutára, a John Collins.) Jerry Thomas korában a gineket az esetek jelentős részében Old Tom Ginnek, esetleg genevernek nevezték, a borókabogyós finomság holland előfutára nyomán. Így érdemes egy Old Tom Ginnel kavargó Tom Collinst megízlelni, ha szeretnénk megidézni a klasszikus stílusban megálmodott verziót. A gin mellé mindenképpen kell egy kis citrusosság és szirup, ami szinte valamennyi konyhapulton – vagy konyhaszekrényben – megtalálható. A fenségesen áramvonalas koktél sokszor nem az összetevők bonyolultságából fakad, hanem az egyszerűségből: részben ez az oka annak, hogy a Tom Collins a koktélrajongók nagy kedvencévé avanzsált a világ mind a négy sarkában.
A Tom Collins cocktail egy energikus frissítő, főleg egy hőségtől izzó nyári napon. A recept kuriózuma, hogy lépes megtalálni a páratlan egyensúlyt az édesség és a fanyarság között, mindkét oldalból kihozva a legfinomabb árnyalatokat.
A Tom Collins neve érdekes módon egy 1874-es pletykából ered. A szórakozóhelyeken ebben az időben elterjedt, hogy valaki rossz hírét kelti az embernek egy kocsmapultnál, ezért sokan bosszúvággyal telve rohantak oda a csaposokhoz. A bárpultnál kértek egy Tom Collinst, és nagy meglepetésükre kaptak egy ízletes koktélt…Az ötlet egy minden hájjal megkent New York-i csapostól származik. A köztudatban a magas, elegáns Collins pohár is megmaradt. Hasonlít egy highball pohárhoz, és a kettőt néha felváltva használják az italokhoz, mint a Tom Collinshoz vagy a highballokhoz.
Összetevők:
6 cl Old Tom Gin – Tarsier Taipei Old Tom Gin
3 cl friss lime lé
2.5 cl egyszerű szirup
Szódavíz
Lime szelet a díszítéshez
Elkészítése:
Tegyük az összes hozzávalót egy nagyméretű jéggel teli pohárba. Keverjük össze, és öntsünk bele hűtött szódavizet, végül díszítsük lime szelettel.
A „bevállalósabb” Tom Collinsnak megvannak a maga fortélyai, ha valaki szeretne egy kicsit kísérletezni az eredeti receptúrával. Erre az útra lépünk, amikor gin helyett valamilyen más alkoholt vetünk be a kavargó ízek közé, mondjuk whiskyt, és így Tom helyett egy John Collinst kapunk! Szintén izgalmas aromatikus csavar, ha vodkát vagy brandyt használunk az ízek elmélyítéséhez. A Collins cocktail rummal is finomhangolható, amennyiben fehér rumot keverünk hozzá. A Charlie Collinshoz kifejezetten jamaicai rum dukál. És ha erősen kötődünk a mexikói ropogósabb, tüzesebb ízekhez, akkor tequilával is érdemes megízlelni a Collinst gin helyett.
A gyümölcsös zamatokkal is lehet variálni, ha újszerűbb Collinsra szomjazunk. Ilyen az a megoldás, amikor cseresznyét és áfonyát adunk a gin receptjéhez, míg a levendulás Saphire Collins virágos szirupot használ az ízek kimaxolásához. És Rebarbara Collinst is készíthetünk házi rebarbara sziruppal.
Az édesen klasszikus Tom Collins titka: a Tarsier Taipei Old Tom Gin
Old Tom és Old Tom között is van különbség. Azonban a közös origópont egy „édes alapvetés”, amire ráépülnek a hagyományos gines ízek. Régen ugyanis a brit ginőrület korában sokan kifejezetten a macskás palackokkal díszített Old Tom édeskés zamatát keresték. Mert ezt tekintették az elsődleges ginnek, ami érdemes a kóstolásra.
A minden palackjukon pápaszemes makit villantó brit ginvállalat mert új vizekre evezni, és belecsempészni a borókapárlatukba egy hatalmas szedőkanál Ázsiát, ami iszonyatosan jót tesz a párlatnak.
Az Old Tomok aromatikus skáláján az ázsiai fűszeres ízek tartománya felé billen a mérleg nyelve a Tarsier Taipei Old Tom Gin esetében. A Tarsier csapata egy pikánsabb, ázsiai értelmezéssel teszi újhullámossá az Old Tom zamatát, így teljesen új olvasatát adják a régi, megszokott ginélménynek. Teszik ezt oly módon, hogy a finomabb árnyalatok elmélyítése érdekében nagy marokkal tettek bele Oolong teát, ginsenget és hibiszkuszt, ami tényleg egy keleti aromamezőbe helyezi a Tarsier Taipei Old Tom Gint. Ott pezseg benne a tajvani kumquat, az édes csábítás összjátékaként, ami elhozza a koktélba Ázsia pajkosan játékos fűszereit.
Főszerepben a frissesség: a Gin Rickey
Ez a hűsítő highball az ultimate nyár koktél a 20. század elejéről. Készítői minden ízében úgy tervezték, hogy egy frenetikusan fanyar ízprofillal rendelkezzen, mivel nulla cukrot tartalmaz. Vonzereje részben az egyszerűségében rejlik, mivel arcpirítóan egyszerű: csupán három összetevőt igényel. Egyrészt a legélénkítőbb ginek egyike, másrészt az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú cocktail.
Eredettörténete szerint a Gin Rickey-t a washingtoni Shoemaker’s-ben hozták létre, a kongresszusi képviselők népszerű szórakozóhelyén. Nevét Joe Rickey ezredestől kapta, aki imádott bulizni a washingtoni társalgókban.
A koktél pofonegyszerű: válasszunk hozzá egy minőségi gint, adjunk hozzá egy egészséges mennyiséget jelentő lime-ot, és töltsük meg a poharat szódavízzel. Számos tekintetben kísérteties hasonlóságot mutat a gin-tonikkal és a gin fizzel, hiszen ezek mindegyike csupán a felhasznált szóda mennyiségében különbözik egymástól. A Gin Rickey azoknak való, akik kedvelik a fanyar, élénkítő koktélokat. Cukor vagy egyszerű szirup nélkül a Gin Rickey eléggé savanyú és száraz. Plusz a lime-ot semmiképpen sem szabad kihagyni belőle!
Hozzávalók:
5 cl gin – June by G’Vine Wild Peach Gin
1.5 cl frissen facsart citromlé
12 cl szóda
Lime szelet a díszítéshez
Elkészítése:
Töltsünk meg egy highball poharat jéggel. Öntsük a gin és a lime levét a jégre, majd jöhet a szóda. Díszítsük lime szelettel, szervírozzuk és élvezzük az ízeket!
A vagányabb cocktailkeverők más megoldásokkal is kísérletezhetnek. Könnyen elszakadhatunk ilyenkor a klasszikus london dry ginektől, hogy megízleljünk pár gyökeresen más árnyalatot. A kiszemelt gin lehet Hendrick’s, amit a zamataihoz illeszkedve uborkával is szervírozhatunk. Vagy kipróbálhatjuk hozzá a gyümölcsös-virágos ízekkel hömpölygő Aviation gint, és stílszerűen gyümölcsökkel díszíthetjük.
Ezt a gyümölcsösebb ginkomponens-vonalat követi az a gin is, amelyet ajánlani szeretnénk a Gin Rickey készítéséhez.
Szőlős zamatú ginvarázs: a June by G’Vine Wild Peach Gin
A páratlanul eredeti gin a szőlőt helyezi aromatikus középpontjába. Annyira finom, hogy az embernek tényleg dalolni támad tőle kedve, mintha egy hangulatos francia szüreten lenne. A June by G’Vine Wild Peach Gin olyan finom, hogy az ember kortyolgatás közben szinte azon gondolkodik, melyik lélekemelő francia sanzon illene az ízélhez.
A 37.5%-os francia gyümölcsös ízek tényleg megbolondítják a jól megszokott ginreceptúrákat, és képesek teljesen friss élményt prezentálni a műfajon belül. A ginmesterek az esetek tekintélyes részében borókaverérelt nedűket készítenek, a G’Vine azonban forradalmi módon újragondolta ezt a tételt! Merték feszegetni a határaikat és kiléptek a komfortzónából, így szőlőpárlatból desztilláltak gineket. Kóstolása közben úgy érezhetjük, mintha egy szemet – és lelket – gyönyörködtető francia gyümölcsöskertben sétálnánk, ahol szőlő és őszibarack vetélkedik azért, melyikük illata nyűgözze le jobban az embert.
Illatát folyton-folyvást áthatják a gyümölcsös fuvallatok, élen a selymesen fodrozódó őszibarackkal. Ízében is a hamvas barack kerül az aromatikus radarunk kellős közepébe, és egyből magával ragadja az embert (nem csak a barackvirág szemet delejező árnyalata miatt, az íze is frenetikus).
A June by G’Vine Wild Peach Gin a legjobb gyümölcsös örvénylésű gin a Gin Rickeyhez.
Gin Gin Mule: a gyömbéres-gines zamattal kavargó Öszvér
Audrey Saunders alkotta meg ezt a kortárs klasszikust, a hírhedt öszvér gines kifutását. Az első Gin Gin Mule a New York-i Pegu Clubban született meg. A koktél két íz hatása alatt áll. Az első egy növényesebb, botanikai stílusban megfogalmazott gin, a második meg a gyömbérsör. Az élményre azt a bizonyos pontot egy kis csípős szóda teszi fel, ugyanez az effektus formálja szénsavas és felejthetetlen itallá Gin Gin Mule cocktailt. Kell még bele némi lime, szirup és friss menta, ezzel mélyíti el az az ital íze a lenyűgözően frissítő kontrasztot.
A Mule, vagyis az „Öszvér” egy kifejezetten sokszínű koktéljószág: elkészíthető tequilával, Bourbonnel, rummal vagy vodkával a főszerepben. Moszkvától Kentuckyiig elég sok koktélrajongó kortyolgatja az öszvért, mert villámgyorsan finomhangolható, az elkészítése nem egy rakétatudomány.
Hozzávalók:
8 mentalevél
3 cl egyszerű szirup
2.5 cl frissen facsart limelé
1.5 cl gin- The Stin Dry Gin
gyömbérsör (ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítése:
Helyezzünk a koktélshakerbe 8 mentalevelet, 3cl egyszerű szirupot és a friss lime levet. Jó alaposan keverjük össze, hogy felszabaduljon a gyógynövények esszenciája. Ezen a ponton adjuk hozzá a gint, és töltsük meg a shakert jéggel. Rázzuk fel, és szűrjük egy highball pohárba vagy friss jéggel teli pohárba. A dupla szűrés a legjobb megoldás, ha nem szeretnénk, hogy az italban apró fűszernövények tűnjenek fel. Öntsünk a tetejére gyömbérsört ízlés szerinti mennyiségben, végül díszítsük a poharat egy szál mentával.
Almás gin a Gin Gin Muléhoz: a The Stin Dry Gin
Az osztrákok is kiveszik a részüket az egyre pezsgőbb ginreneszánszból, méghozzá a saját aromabirodalmuk ízeinek bevetésével! Így került a bárpultokra a stájer ízek színe-javát felvonultató The Stin Dry Gin! Az osztrák borókás ízrobbanás olyan, mint egy kalandos utazás a stájer hegyek között, miután a völgybe ereszkedve az ember örömmel meginna egy hideg The Stin Dry Gint. A 47%-os párlat valamennyi ízén érzékelhető a minőség iránti elkötelezettség. A kortyokban ott áramlik a stájerek tisztasága és szabadságélménye, ami csak a hegyek vándorainak adatik meg. És mindazoknak, akik megízlelik a The Stin Dry Gint.
Változatosságát jól jellemzi, hogy összesen 28 növényi összetevő kavarog benne, élen a dél-stájerországi ropogós almával és a bodzavirággal. Emellett kóstoláskor gejzírként tör fel a szájban az üde citrom, az élénk és lédús narancs, zamatos almával.
Ha egy rendhagyóan finom gint keresünk a Gin Gin Muléhoz, akkor a The Stin Dry Gin az abszolút telitalálat.
Kedvet kapott a frissítő és újszerű gin koktélokhoz? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink megtalálják azokat a különleges borókás ízeket, amelyek a legjobban illenek a kiválasztott koktélokhoz.