Stambecco Amaro
A stambecco egy olasz kifejezés az ibexre, a hosszúszarvú hegyikecskére. A vagány szarvú kecske a magasban, pontosabban az olasz Alpokban érti magát elemében (a hegycsúcsokon gyakran visszhangzik jellegzetes kiáltása). A Stambecco Amaro lepárlója mellett is tömegesen bukkannak fel az aranyos hegyikecskék, róluk kapta nevét ez az keserűen hömpölygő amaro. Mert az igazán finom amaro 3841 méteres szédítő magasságban készül. A stambecco lepárlójából Beppe és Carlo végtelen örömmel csatlakozik a lejtőkön suhanó síelők népes táborához, mikor épp nem pompás amarót desztillálnak a hatalmas stillekben Az amarót kezdetben kifejezetten az emésztést elősegítő italként készítették, a keserédes likőr alapját pedig a gyógynövények, a fűszerek, a gyökerek, a virágos aromák és más botanikai komponensek jelentik.
A Stambecco hegyen kalandozó síelők és turisták egy fárasztó nap után gyakran a Stambecco Amaro finomságában lelnek enyhülést. A 33%-os lélekmelegítő egy igazi bátorságcsináló a sípályák kipróbálásához, ugyanakkor egy tökéletese lágy, kellemesen kavargó finomság gyümölcsös és lekerekített ízekkel. A bevállalós bártenderek olyan mennyei koktélok alapanyagaként használják, mint a Manhattan.
Érdekességek a Stambecco Amaro világából
Az élet néha keserű, ahogyan egy korty amaro! Ám nem törvényszerű, hogy beletörődjünk a sors árnyoldalaiba, mert a Stambecco Amaro keserédes finomsága rávilágít arra, mennyire sokszínű a világunk, és milyen csodás élményben részesülhetünk, amint megízleljük az olasz Alpok sípályáinak világából érkező különlegességet! Maga a Stambecco Amaro palackja egy retro világ életérzését kelti az emberben. A grafika arra az időszakra utal, mikor még Marcello Maestroanni játszott az olasz filmekben. A Stambecco Amaro kortyolgatása közben az érezhetjük, mintha mi is a klasszikus Dolce Vita film szereplői lennénk!
Nincs mese, a keserűlikőrök Olaszország kultikus italainak számítanak! A csizma alakú ország lakói rajonganak az amaróért, a gyógynövények és fűszeres komponensek frigyéből születő gyomorkeserűkért, amelyek még az egészségünk javulásához is hozzájárulnak. Az első amarókat az olasz kolostorok szerzetesei állították elő botanikai komponensekkel, mai alapból a rendelkezésükre állt a szent épületek füvészkertjeiben. Akkoriban persze még nem születtek olyan amaroköltemények az italfajta históriájában, mint a Stambecco Amaro, viszont olyan gyógyító hatású extra komponenseket is belecsempésztek az amarókba, mint a citrushéj, és a gyógynövények gyökerei. Ezeket a különleges ízélmény érdekében gyakran borba áztatták. Az első mai értelemben vett amaro a 19. században készült, ez volt a modern Stambecco Amaro előfutára. Vannak speciális amarók is: a San Marzo Brosci Amarót előszeretettel isszák például kávé mellé, és édes aszalt szilvás, aszalt fügés zamata egészen elementáris élményt ígér. Szintén ütős amaro a Stambecco mellett az Amaro di Angostura, amely fahéjas csokis aromáival vívta ki az ínyencek elismerését.
A Stambecco Aamaros sztorijának elválaszthatatlan jelképe a hegyikecske, a szelídíthetetlenül szökellő Capra ibex. A hím kecskéknek sokkal hatalmasabb és íveltebb szarvai vannak, mint a szebbik nem képviselőinek az ibexek körében. A Stambecco Amaro jelképei a hóhatár közelében laknak ezen a kietlen vidéken, és érdekes módon külön élnek a hím és a női közösségek, csak a párosodás idejére jönnek össze. A Stambecco Amaro állatai igen gyakran kőkemény csatákat vívnak a nőstényekhez való hozzáférésért, és jellegzetes szarvaikkal küzdenek. A Stambecco Amarót megihlető vad hegyi kecskebakok hímjei között éles dominanciaharc zajlik a hegyekben. A kisebb hím csoportok tagjai sokkal összetartóbbak, tagjai jobban tudják a helyüket a közösségben a múltbéli emlékek alapján. A nagyobb csoportokban a Stambecco Amaro hegyikecske gyakran találkoznak idegenekkel, és ilyenkor a szarvméret határozza meg a rangot.
Az alpesi kecskebak csaknem kihalt a 19. században azonban később visszatelepítették történelmi élőhelyükre, és sikeresen megharcoltak a túlélésük érdekében. Ők lettek a Stambecco Aamaro „szellemállatai”, és ma is füveket majszolgatva szórakoztatják az alpesi turistákat, vagy a szegényes növényvilág moháiból, virágaiból, leveleiből csemegéznek.
A Stambecco Amaro nemcsak a síelők és az olasz amaro-fanok szívét hódította meg, hanem gyakorlatilag mindenkiét, aki ismerkedik a prémium italok szerteágazó birodalmával. Már eleve felvillanyozza az embert az a tény a Stambecco Amaróval kapcsolatban, hogy a rózsa és arany határmezsgyéjén játszó ital cherry süteményt idéző ízzel bír, sokaknak ez a kedvenc nyalókás íze. Ugyanakkor a Stambecco Amaro alfája és omegája a forró fahéjra emlékeztető illatgomolygás kardamommal való összefonódása. Ez egy nem mindennapi illatobzódást eredményez az orrban. Ízében kortyról kortyra kibontakozik a nagyszerű egyensúly az édes és a keserű íztartományok közötti szakadékok között, a gyengéd cherry árnyalatok még izgalmasabban árnyalják a nagy összképet. Ráadásul a Stambecco Amaróban egyszerre ül ünnepet a keserű és az édes narancs, kettejük elválaszthatatlan összefonódása nem mindennapi élménnyel kecsegtet. És akkor ott van még a Stambecco maróban hömpölygő koriandermag az oregánó, az üröm, a szegfűszeg és a szerecsendió is, hogy valóban egy felemelően fantasztikus élménnyel ajándékozzon meg minket a sípályák és az olasz Alpok égbeszökő hegyeinek árnyékában.
Vitathatatlan, hogy egy hamisítatlan minőségi italkedvelő bárpultjáról nem hiányozhat a Stambecco Amaro, amely napjaink egyik üdítő finomsága az amaro kategóriájában, képes színessé varázsolni a szürke hétköznapokat.
A Stambecco Amaróban némi ürmöt is hozzáadnak ehhez a nagyszerű nedűhöz, ez még teljesebbé teszi az ízek alakulását. A bársonyosan lágy lecsengés hosszú időre az ízmemóriánkba vési a Stambecco Amaro eszményi zamatát, A kardamom és a fahéj csábítóan simogatja a nyelvet és a szájpadlást, a 35%-os alkoholtartalom pedig kellemes áramlatokkal teszi kellemesebbé az esténket. Nincs mese, a Stambecco Amaro a cherry-s ízek megdicsőülése és diadalmenete, ám az ezt követő 30 gyógynövényes összetevő egy olyan összetett és színes aromakaraktert kölcsönöz a párlatnak, hogy nem véletlenül lesz a keserédes amaro a sallangmentes hegyi amarók stílusos iskolapéldája, amit minden különleges italrajongónak érdemes megízlelnie!
A Stambecco Amaro maga a sallangmentes gyönyör a keserédes amarók körében. Kortyaiban elmélyülve mi is a szédítő olasz csúcsok zimankójában érezhetjük magunkat, mintha mellettünk szökellnének a kecses hegyi kecskék, akikről a Stambecco Amaro a nevét kapta.
Már maga a Stambecco Amaro elkészítése megér egy misét, rettentő átgondolt és nagy precizitással véghez vitt készítési eljárásról beszélhetünk. Kezdetben a Stambecco Amaro létrehozásához használt alapszeszt összesen ötször desztillálják. Ez rendszeresen tradicionális olasz búzából készül. Egy kis maraschino cherry zamat gyarapítja az aromák palettáját a Stambecco Amaróban. Ez a vonalvezetés természetesen a maraschino cherryből nyeri erejét, a gyümölcs Pecettóból olasz területekről érkezik. A maraschino cherryt szeszben macerálják. A Stambecco Amaróhoz a maraschinót kosárban préselik, a lepárlásra pedig copper pot stillben kerül sor a Torino Distillatiban. A botanikai összetevők sokaságán átüt a tárnics az édes narancshéj, a citromhéj, a cinchona, a rebarbara, a sárga sáfrány. A botanikai összetevők lepárlására vacuum stillben kerül sor. Az ízesítésre szolgáló cukor sok édességet ad a Stambecco hegyről érkező Amaro zamatához, a szín ragyogásáról pedig a karamella gondoskodik. A Stambecco Amaro hűtveszűrése -5 fokon valósul meg, majd friss és tiszta hegyvidéki forrásvízzel keverik össze a párlatot. A végeredményt 33%-os Stambecco Amaróként palackozzák.