Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

10 extravagáns őszváró koktél - 2.rész: A Pumpkin Spice-os White Russiantől az Áfonya Margaritáig

10 extravagáns őszváró koktél - 2.rész: A Pumpkin Spice-os White Russiantől az Áfonya Margaritáig

A tökös ízek újjáértelmezik a White Russiant, egy kis pirított pekándiós bevetésével pedig minden korábbinál finomabb Old Fashioned koktélt készíthetünk, amivel elkápráztathatjuk barátainkat egy hangulatos bulin. És ott van még az Áfonyás Mimóza cocktail, ami sajátos pezsgést ad az őszi estéknek, így már nem is akkora gond, hogy hamarabb sötétedik.

Lássuk, milyen cocktailokkal tehetjük színesebbé és mosolygósabbá az egyre hűvösebb őszt.

 

A legjobb őszi koktélok

Pumpkin Spice White Russian kávélikőrös és tökös ízekkel

Íme a klasszikus válasz arra, mit kapunk, ha a krémesen édes ízeket megbolondítjuk egy kis sütőtökös fűszerezéssel, és White Russian koktélt keverünk belőle! Minden zamata az őszi évszak aromatikus ünneplése.

Vodkából érmes minél kristálytisztább jó minőségű vodkát választani. Mert ősi szabály, hogy a koktél csak olyan lehet, amilyen az aromákat felépítő italok minősége! A kávés ízről a Kahlua kávélikőr gondoskodik, ezt is érdemes beépíteni a receptbe.

Mi tagadás, ez egy minden ízében „tökös koktél”, hála a sütőtökös fűszerkrém használatának, ez a koktél „rocksztárja” az összetevők közül.

Hozzávalók:

12 cl vodka, sütőtökös fűszerek, 1 uncia Kahlua kávélikőr, tejszínhab a díszítéshez.

A peremhez: 1 teáskanál sütőtökös pite fűszer (a díszítéshez használható), 1 teáskanálnyi kristálycukor, 3 evőkanál apróra tört Graham keksz

Elkészítése:

Keverjük össze egy tálban a perem hozzávalóit. A két cocktailos pohár szélét mártsuk vízbe, aztán mártsuk bele a Graham kekszes keverékbe. Tegyük félre a két poharat.

Öntsünk vodkát, tejszínt és Kahluát egy jéggel töltött nagy cocktail shakerbe. Enyhén rázzuk fel, amíg összeáll és kihűl. Töltsük a poharakba a végeredményt, a tetejére pedig kenjünk a tejszínhabot és sütőtökös pite fűszert a teljes élmény érdekében.

Egy igazi Pumpkin Spice White Russian nem létezhet kellemes hömpölygő vodka nélkül! Itt jön a képbe az Ukiyo Kuroko Vodka. Már csak azért is érdekes jelölt ez a nedű a vodkakomponens szerepére a koktélban, mert egy keleties „hangszerelésű” japán rizsvodkáról beszélünk. Másrészt ott a háromszoros desztillálás, és gondoskodik az extra tisztaságról, ez a koktélok finomhangolásában rendkívül lényeges. Íze selymesen lágy és édes, a japánok szochuhoz és szakéhoz egyaránt használják, és ételpárosításokban is emlékezetes élményt nyújt. Az Ukiyo Kuroko Vodka valamennyi kortyában megjelenik a rizs, a frissesség. És érezhető benne a több mint 100 éves lepárlási tradíció bölcsessége, akárcsak a rizs magával ragadó édessége.  

Édes, testes, és minden árnyalatában mexikói– ez a Kahlua! A kávés ízek koktélba integrálásának mestere a Kahlua kávélikőr. A 16%-os likőr valami bravúros módon úgy maxolja ki a kávés ízeket, hogy cukornádpárlatot, cukrot és kávét vetne be az ízek formálásában. A népszerű kávés ital annyira menő, hogy tejjel vagy tejszínnel tejeskávét, vodkával felpörgetve pedig egy egészen acélos italt készíthetünk belőle, és koktélokban is érdemes bevetni, ah a kávés árnyalatok elmélyítésére törekszünk.

A veracruzi régióból érkező Kahlua kávélikőr illatában delejezi az embert a pörkölt kávészemek ereje, megbolondítva az édes vaníliával és melaszos finomsággal. Kóstolásakor még jobban előtérbe kerülnek a pörkölt kávészemek harsánysága a nyelven, rengeteg vaníliával. És nem utolsó sorban a Kahlua sötét mahagóni színe is érdekes fordulatot hozhat a koktélban, mert még sötétebbé és misztikusabbá alakítja a cocktail hangulatát, és ez bizony kapóra jön egy halloweeni koktél esetében.

 

A pirított pekándiós Old Fashioned

A klasszikus vonalvezetésű whiskykoktél őszi csavarja tökéletes választás egy hideg őszi éjszakára! Az a titka, hogy a pirított pekándiót napokig whiskybe kell áztatni, mielőtt a cukor és a bitter keverékével összekeverik, hogy egy újhullámos Old Fashioned-öt készítsünk belőle. A koktél enyhén füstössé és édessé válik, mert a pirított pekándió zamata megnyilvánul a whisky kóstolásakor, és még egy kis vaníliás ízt is érezhetünk benne. Az infúzió készítése előtt győződjünk meg róla, valóban jó-e a pekándió, mindig érdemes megkóstolni.

Hozzávalók:

 a pekándió whiskyhez (6 italra elegendő adagban): ½ csésze pirított pekándió, 1 ½ csésze whisky.

Az Old Fashionhöz: 1 kockacukor vagy ½ teáskanál kristálycukor, 4 csepp Angostura bitter, 6 cl pirított pekándiós whisky (pekándió és whisky keveréke, ahogyan azt pár sorral feljebb olvashattuk), jégkocka.

Elkészítése:

Melegítsük előre a sütőt. Helyezzük a pekándiót egy sütőlapra, tegyük az előmelegített sütőbe. A pekándiót 5-10 percig pirítjuk, amíg megbarnul és illatossá válik. Érdemes odafigyelni rá, mert ha megfeledkezünk róla, könnyen megég. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A kihűlt pekándiót tegyük befőttesüvegbe, és öntsük rá a whiskyt. Hagyjuk 3 napig, hogy keveredjenek és összeálljanak az ízeik. Viszont ne hagyjuk a folyamatot ebben az állapotban 4 napnál tovább, mert a pekándió könnyen kiszáríthatja a whiskyt.

Hogyan lesz Old Fashioned a pirított pekándióból? Tegyük whiskys pohárba a kockacukrot, és leverjük bele az Angostura Bittert. Mixert is használhatunk. Vonjuk be a kapott végeredménnyel a pohár peremét. Tegyünk egy nagy jégkockát a pohárba. Öntsük rá a porított pekándiós whiskyt, és keverjük össze, hogy eggyé váljék a bitterrel és a cukorral.  

A Bourbon-ös oldal erősítéséhez kiváló döntés a Buffalo Trace Bourbon Whiskey. Egy hamisítatlan amerikai pionír whiskey, amely zamata által visszarepít minket az amerikai telepesek korszakába. Minden kortya egy igazi amerikai életérzés fűszeres vaníliával, a nevét adó bölény kirobbanó erejével, ami ebben a Bourbonben is tettenérhető.

Kortyaiban ünnepet ül a barnacukor, az édes tölgy és a goumanok kedvéért a cukorba mártott alma is. Kidomborodik a nyelven némi olajosság, ezt a puding ellensúlyozza, csokiba mártott mazsolával, és a pörkölt fa emlékezetes nemességével. Egyszerre emelkedik ki lecsengésében a fahéj ereje és a tejkaramella ebben a mesés, gazdag aranysárga Bourbonben.

Nem szeretjük az élet keserű oldalát, azonban egy koktélban igenis kell a keserű ecsetvonás, a tőle gyökeresen eltérő ízek ellenpontozására és kiegyensúlyozására. Ezért jön kapóra ebben az őszi koktélban az Angostura Aromatic Bitters. Ami azért menő, mert a koktélok mellett számos ételben is értéket tud hozzáadni az ízekhez, kiemeli őket és gazdagítja az aromákat. Így a koktél mellett az Angostura Aromatic Bitterst gyümölcslevek, saláták, kávék, fagylaltok, húsok és szószok fűszerezésében is bátran bevethetjük, mert kiemeli és finomabbá teszi az ízeket.

 

Áfonyás Mimosa pezsgővel

A Mimosa egy pezsgős koktél, a laza hétvégék egyik kedvenc koktélja! Amint ősszel lehűl a levegő, szeretünk egy kis ünnepi hangulatot adni a kedvenc Mimosának, ami alaposan felpörög a pezsgős ízektől. Kreatívabb megközelítéssel simán tehetünk bele kakukkfüvet és citromot rozmaring és lime helyett, de jöhet akár gránátalmalé is az áfonya helyett, ha már az ősz ízeiben gondolkodunk.

Hozzávalók:

1 kettévágott lime, 1 evőkanál cukor, áfonyalé (ízlés szerinti mennyiségben), 1 üveg pezsgő, 12 friss áfonya, 4 rozmaringszál.

Elkészítése:

Kenjük be a pezsgős poharat lime-mal és mártsuk cukorba. Öntsünk ¼ csésze áfonyalevet és pezsgőt minden pohárba. Fogpiszkálóval szúrjunk lyukat az áfonyán. A rozmaringszálat kapcsoljuk össze az áfonyával, és így díszítsük a Mimosát.

Elég komoly előrejelzés a minőségre, ha egy pezsgőket készítő vállalat immár 250 éves múlttal rendelkezik, és azóta ontja magából a csúcsminőséget képviselő francia champagne-okat. Ebben az illusztris, meglehetősen szűk „klubban” játszik a Moet & Chandon. Ehhez a koktélhoz szuper választás a Moet & Chandon Imperial Brut Champagne, a királyok itala. Egyszerre örvénylik benne a neves Champagne régió három kimagaslóan finom szőlőfajtája, a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier. A Moet Chandon Imperial Brut Champagne fehér színben kering a pezsgőspalackban, életteli citrusos és zöldalmás jegyzetekkel, virágossággal és virágos vonulattal. Ízében egyszerre áramlik a nyelven a zamatos alma, a körte és a hamvas barack, kellemes citrusossággal (utóbbi a koktél zamatát is magasabb szintre emeli).

 

Black Russian Kahluával és vaníliafagylalttal

A Black Russian cocktail eredete 1949-re nyúlik vissza, és valószínűleg Brüsszelből származik. Egy Gustave Topos nevű csapos készítette az első Black Russiant a Hotel Metropolban az akkori luxemburgi nagykövet, Perle Mesta tiszteletére. A Black Russian név onnan adódott, hogy a vodka egy orosz szeszes ital, míg az ital színe éjsötét. A Black Russian az 1960-as ével óta töretlen népszerűségnek örvend, kifejezetten felkapott italnak számít az Amerikai Egyesült Államok bárjaiban. A black oldal a kávés kavarásnak és a Kahlua likőrnek köszönhető! Mert a vodka önmagában nem ad sok ízhullámot, azonban a Kahlua olyan, mint egy alaposan felédesített kávé.

Az összetevők aránya bármikor módosítható a Black Russianben: több Kahlua hozzáadásával jóval édesebbé varázsolhatjuk az italt. Mert a Black Russian alapjáraton egy kissé keserű, mély, sötét és titokzatos zamatú koktél, intenzív és komoly benyomást kelt az emberben. Az ital alapjáraton elég erős árnyalatú, szóval tényleg kellene bele a jégkockák, hogy egy kicsit enyhítsenek az ízein. Az édességek szerelmesei akár egy gombóc kávé vagy vanília ízű fagyival is felpörgethetik a koktélt! A bevállalósabb koktélkeverők pedig érdeklődő szemeiket a Blue Russianre is vethetik, amely vodkát, tejszínt és kék curacaónak köszönheti szemkápráztatóan eleven kék színét. Az ízprofilja persze teljesen más, mint a Black Russian cocktailé.

A Black Russian egy arcpirítóan egyszerű koktélrecept, elkészítése nem rakétatudomány. Zamata leginkább egy édes mokka ízét idézi, és tökéletes kortyokat kínál egy álmosító őszi napra! Egyszerűségében mégis nagyszerű ez a nedű, hiszen egy meglehetősen ízgazdag, fenséges ital, hála a Kahluának és a jól megválasztott vodkakomponensnek, amihez eszményi választás – de erről egy kicsivel később.

Hozzávalók:

3 cl vodka, 2.6 cl Kahlua vagy más kávés ízű likőr.

Elkészítése:

A hozzávalókat jégkockákkal teli highball pohárba öntjük, majd összekeverjük.

A Black Russian még izgalmasabbá tehető az alaprecepthez képest a Ciroc Vodkával! Azért izgalmas csavar a koktélban, mert a Ciroc mesterei a szőlőt helyezték előtérbe a vodka megalkotásakor, így egy energikus, intenzív szőlős alapvetéssel gazdagítja a vodka az ízek sokaságát. Unikalitását jól jellemzi, hogy ez az első vodka, amely a gabonafajták és a burgonya helyett a szőlőre koncentrál.

Ehhez a Cognac régióból származó Ugni Blanc szőlőfajtát állítják aromatikus hadrendbe, egy kis Mauzac Blanc szőlővel kiegészítve. A vodka kristálytiszta stílusáról az ötszörös, végtelenül akkurátus lepárlási metódus adja, és vidáman kavarog benne a citrusosság, amely minden ütős vodka kihagyhatatlan eleme. A Ciroc letisztult gyümölcsössége egy igazi unikális élményt kínál, akár önmagában, akár a koktél komponenseként kortyolgatjuk.

 

Fűszeresen karamellás-almás Martini-karamell

Van a spájzban egy kellemes zamatú alma cider? Ez már önmagában is parádés, de ragyogó kiindulópontot jelenthet egy pörgős őszi koktél elkészítéséhez!

Ősszel sokaknál jelenik meg egy kancsó almabor a konyhában, amit rendre felmelegítenek, amint hűvösebbre fordul az idő. Ha mennyei almaboros illatúra szeretnénk felfrissíteni az otthonunkat, akkor érdemes az almabort egy kis fahéjrúddal együtt párolni a tűzhelyen, mert egyenesen fantasztikus az illata! És az a jó hírünk, hogy az alma cider csodát művel a koktélos ízekkel egy őszre finomhangolt Martiniban!

Hozzávalók (2 adaghoz):

9 cl alma cider, 12 cl karamell vodka, jég a koktél shakerbe, karamella szósz, kristálycukor és a fahéj a perem ízesítéséhez, almaszeletek a díszítéshez.

Elkészítése:

Tegyünk egy kis tányérra karamellaszószt, egy másik tányérra a kristálycukrot és a fahéjat. Merítsük az üveg peremét karamellába majd cukorba, hogy rendesen bevonja a pohár peremét. Adjuk hozzá az almabort és a vodkát egy koktélshakerbe jégkockákkal. Rázzuk össze rendesen, szűrjük le, majd öntsük az előre előkészített Martinis poharakba. Díszítsük almaszeletekkel, és hűtve tálaljuk.

A recept megközelítőleg 30 cl mennyiséget jelent, így a poharak mérete határozza meg, hogy pontosan hány italt készítünk belőle. A recept könnyen megduplázható, ez csak a koktélshaker méretén múlik. Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni belőle, öntsük az almabor egy részét jégkockás tálcákba és fagyasszuk le, hogy almaboros jégkockákat hozzunk létre. Majd adjuk hozzé a recept hozzávalóit. Keverjük jól össze, és így tálaljuk. Az almaboros jégkockák extra élményt adnak a Spiced Caramel Apple Martininak.

Számos koktél optimális kiindulópontja egy kristálytiszta vodka, vagy annak ízesített változata. Ehhez a koktélhoz valódi telitalálat a Stolichnaya Sós Karamell Vodka, a klasszikus Stoli karamellával csúcsra járatott verziója. A Stolichnaya karamellás ízesített vodkás víziója megőrzi a vodkájuk klasszikus éteri tisztaságát, és már az illatában kibontja az édes karamella varázsát. Kóstolásakor elárasztja a szánkat a vodka temperamentumos oldala, kiegészülve az édes karamella aromatikus csörgedezésével. Egy kis só kíséretében, ami ízfokozó hatása által még jobban kidomborítja a párlat karamellás arcát a Stolichnaya Sós Karamell Vodkában.

 

Áfonya Margarita

Az őszi és kora téli koktélok nagy királya az áfonyás ízekkel újraértelmezett Margarita!

Mindössze 4 összetevőből hozza ki az aromák maximumát, és nagyjából 5 perc alatt összeállnak az ízei, szóval tényleg a gyorsan elkészíthető koktél szinonimája. Ősszel és télen sokak nagy kedvence a gyümölcsök közül az áfonya, és egy áfonyás-tequilás nedű tökéletes arra, hogy beinduljon a buli!

Adja magát a kérdés, hogy milyen tequilát használjunk ehhez a koktélhoz. Mindenképpen kiváló minőségű blanco vagy silver tequila szükséges a Cranberry Margaritához, méghozzá olyan, aminek a palackján szerepel, hogy 100% agávéból készült.

A koktélélmény csúcsra járatása érdekében mindenképpen kenjük be a pohár peremét tengeri sóval és díszítsük friss áfonyával, illetve egy szál rozmaringgal. Így olyan benyomása támad tőle az embernek, mintha egy mókás őszi Csodaországban lenne, és ösztönösen széles mosoly rajzolódik majd kortyolásakor a vendégeink és családtagjaink arcára.

Hozzávalók:

12 cl áfonyalé (egyéni ízlés szerint ez a mennyiség persze több is lehet). 4,5 cl blanco tequila, 3 cl triple sec. Friss áfonya és rozmaringszál a díszítéshez. Só az üveg peremére, jég.

Elkészítése:

Kenjük be friss lime-mal a koktélospohár peremét, és mártsuk sóba. Töltsük meg a poharat jéggel. Töltsük meg a koktél shakert jéggel, és öntsünk bele áfonyalevelet, tequilát, triple secet és egy fél lime levét, majd rázzuk össze őket energikus mozdulatokkal. Szűrjük le a koktélt az előkészített pohárba, végül díszítsük friss áfonyával és rozmaringgal.

Ide kívánkozik egy bársonyos árnyalatokkal bátran sáfárkodó blanco tequila. Ezt az Olmeca Blanco Tequilában véljük felfedezni! Az Olmeca Blancóban megmutatkozik a mexikói tequila szenvedélyes vonalvezetése, a kétszeres lepárlás pedig a tisztaságáért felelős. Minden kortyában gejzírként tör fel a friss gyümölcs agávés íze. Csak úgy áramlanak az orrba az Olmeca Blanco Tequila illatolásakor a friss gyógynövényesség, a pikantériától meg a zöldborsos jegyzetek gondoskodnak. És ha mindez nem lenne elég, a dinamikus citrusos aromák még jobban felpörgetik az első illatolást.

Kóstolásakor egy könnyed és tiszta ízbirodalomban mélyülhetünk el. Izgalmas kettősségre figyelhetünk fel, mivel megnyilvánul benne a mézesség és egy enyhe füstösség is a tequilában – mindkettő kapóra jön a koktélok árnyalásában! Az Olmeca Blanco Tequila palackján felbukkannak az ősi szimbólumok, valamennyi ízében visszaköszön a tradicionális mexikói tequila tradíciója.

És persze nem lenne az igazi a receptúra a triple sec nélkül, amiben a Le Favori Triple Sec Likőr siet segítségünkre az aromák összefésülésében. Végre egy párlat, amiben abszolút főszerepet játszik a narancs zamata! A Le Favori Triple Sec Likőr egy zabolátlan citrusossággal keringő finomság, amely nagyon népszerű a mixológusok és az otthoni koktélkeverők körében! Ez egy örökbecsű párlat, az egyik első számú triple sec, élen a Curacao narancshájjal, amely nyílegyenesen a Karibi-térségből érkezik, hogy trópusi ízeket kölcsönözzön a Le Favorinak!

Illatában teret kapnak a narancs gazdag illóolajos jegyzetei, ízében pedig gejzírként törnek fel a narancsos gyümölcsösség és a száraz jegyzetek bősége. A keserű narancshéj intenzív olajossága vagány ízvilágot körvonalaznak, és ez nagyon sok értéket ad a koktéloknak.  

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni a koktélokhoz illő legjobb tequilákat, Bourbonöket és likőröket!