Hogyan készül a Brandy?
A brandykészítés arról szól, hogyan születik folyékony csoda a szőlőből. Minden pohár brandyben ott szunnyad a többszáz éves hagyomány öröksége, az innováció és a kézműves párlatkészítés iránti mély elkötelezettség. A brandy ezáltal a természet és a tudomány, illetve a művészet bonyolult kölcsönhatásának összjátéka. A három formáló erő egy kifinomult, különleges italt eredményez.
Lényeges szerepet játszik benne a brandyt létrehozó szőlőfajták kiválasztása, akárcsak a megfelelő érlelőhordó megtalálása. Ismerjük meg a brandykészítés fortélyait és azokat a nemes brandyket, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!
A brandy gyermekkora
A neves párlat születése a 16. században kezdődött, elsősorban a francia Cognac és Armagnac régiókban. Ezek a területek jól ismertek páratlan éghajlati és talajviszonyaikról, illetve igencsak élen jártak a szőlőtermesztésben. Az enyhe, óceáni éghajlat és a mészköves talaj a Cognac régióban, valamint a változatos talajadottságok az Armagnacban különleges ízvilágot adnak a szőlőnek.
A korai brandy lepárlási módszerei valószínűsíthetően alkimisták fejlesztették ki, akik az egészség és hosszú élet elixírét keresték. E kezdetleges eljárások jóval kifinomultabbá váltak az idő múlásával, és széles körben elterjedt az alembic lepárló, amely lehetővé tette a lepárlási folyamat hatékonyabb ellenőrzését.
A 17. században kulcsfontosságúvá vált a brandy tölgyfahordós érlelésének gyakorlata, mivel ez egyedi ízeket és komplexebb aromaszerkezetet eredményezett. Az érlelési folyamat által gazdag, árnyalt ízprofil jött létre, amely meghatározza a brandy karakterét.
Válasszuk ki a brandyhez illő szőlőt!
Az Ugni Blanc szőlőfajta magas savtartalmával és alacsony alkoholtartalmával kiváló választás a brandykhez. A Colombard szőlőfajta gyümölcsös árnyalatokat ad hozzá, míg a Folle Blanche szőlőt finomsága miatt értékelték nagyra. A Baco Blanc robusztus ízvilággal bír, és Armagnacban gyakori.
A fermentáció egy kihagyhatatlan lépés
Az erjesztés során a szőlőcukor alkohollá alakul, megadva a brandy kifinomult zamatát. A folyamat az élesztőtörzsek kiválasztásával indul, melyek különböző ízprofilokat eredményeznek. A rozsdamentes acél fermentációs tartályok lehetővé teszik a tűpontos hőmérséklet-szabályozást, ami létfontosságú az erjedési sebesség és az íz fejlődése szempontjából.
Az alacsonyabb erjesztési hőmérséklet megőrzi a finom aromás vegyületeket, míg a magasabb hőmérséklet intenzívebbé teszi az ízeket.
Lepárlás: a brandykészítés szíve
Az első lepárlás során a cefre melegítése az alkohol és az aromás vegyületek elválasztását eredményezi. A második lepárlás alatt a rektifikáció finomítja és koncentrálja a brandy zamatát. A lepárlók a rézből készült copper stilleket használják, mivel a réz kivonja a nem kívánt ízeket és kiegyensúlyozottabb párlatot eredményez.
A tölgyfahordós érlelés új életre kelti a brandyt!
A tölgyfahordós érlelés döntő fontosságú, mivel egyedi jellemzőket és mélységet kölcsönöz a brandynek. A francia tölgy fűszerességet, vaníliát és pirított mandulát ad hozzá, míg az amerikai tölgy kókuszos, vaníliás és karamellás ízekkel gazdagítja a párlatot.
A brandy érlelését meghatározó tényezők
Az érlelési folyamat során a tölgyből felszívódó tanninok, ligninek és vanilin vegyületek fokozzák a brandy komplexitását. A lassú, szabályozott oxidáció lágyítja a brandyt és egyesíti az ízeket. A környezeti tényezők - mint a hőmérséklet és a páratartalom - jelentős hatással vannak a brandy érlelésére. A melegebb levegő felgyorsítja a fa és a párlat kölcsönhatását, míg a hidegebb levegő lassítja az érlelési folyamatot.
Lánchíd De Luxe Brandy: a magyar klasszikus brandy, francia borpillérrel
Létezik közös pont a klasszikus és a modern vonalvezetésű zamatok között. Erre kínál ékes bizonyságot a mahagóni színben játszó Lánchíd De Luxe Brandy, amely egy 7 éves francia borpárlat alapján készül, és magyar tölgy- és gesztenyefahordóban érlelt brandy.
A magyar Zwack Unicum Nyrt. szeret új kapukat nyitni az innováció felé, ugyanakkor az „immergrün”, azaz „örökzöld” ízek irányába is elkötelezett, ezért dobta piacra napjaink előkelő párlatát, a régi Pest-Budát megidéző Lánchíd De Luxe Brandyt. A párlatban valami fenomenálisan keveredik a régi és az új, merőben új megjelenéssel és kiemelkedő minőséggel. Mindenek alfája egy 7 éves francia csúcsminőségű borpárlat, ami magyar tölgy- és gesztenyefahordókban bontakoztatja ki a maga élményszámba menő aromáit.
Az eredeti Lánchíd Brandy még 1949-ben, a Lánchíd építésének 100. évfordulóján került először palackba. Villámgyorsan elröppent 70 év, és 2019-ben a Lánchíd Brandy megújulva került a boltok polcaira, vadonatúj kiszereléssel, miközben a prémium minőség jelenléte szemernyit sem változott. Gesztenyeméz és teavirág illattal bűvöli az érzékszerveket, csokis ízvilágát pedig vanília teszi még édesebb kísértéssé.
A Lánchíd De Luxe Brandy illata egyszerre tárja fel a párlat édeskés és érettségében tündöklő oldalát. Teli aromák táncolnak az orrba olyan erővel, mintha a Lánchíd oroszlánjainak robosztus, mindent legyőző ereje segítené őket.
Kóstolásakor elmerülhetünk a harmonikus ízek tengerében, és koktél alapanyagként is képes maradandó élményt nyújtani.
Örmény szőlőszimfónia egy biblikus hegyről: az Ararat 5 Years Brandy
Az örmény brandy non plus ultrája borostyán és aranyló színekben hipnotizálja a tekintetet, vaníliás-fahéjas tónusokkal kápráztatja el a különleges ízekre szomjazókat. Bibliai háttérrel is rendelkezik, hiszen az örmények kedvenc nedűje Ararát hegyről kapta a nevét: itt kötött ki Noé bárkája a bibliai özönvíz után. Ararát hegye Örményország nemzeti kultúrájának, identitásának legjelentősebb szimbóluma, mindig az életerő és a remény jut róla az emberek eszébe.
Az sem véletlen, hogy ilyen szervesen kötődik a brandyhez; az örmények hite szerint itt sarjadt a világ egyik legősibb szőlőskertje, és egy igen különleges brandy született az Ararát égisze alatt. Az Ararat 5 Years Brandyben szenvedélyes szimbiózisban kavarog a karamella, szilva és körte. A gyümölcsös ízek ellenére egy acélos zamatkultúra jellemzi, kissé fanyar utóízzel, időnként átcsap egy kis savas ízbe is.
Az örmény szőlőfajták legjobbjai vesznek részt a finomhangolásában: a Voskehat, Garan Dmak, Rkatsitely, Mskhali és Kangun.
Az öt hosszú esztendőn át érlelt brandyben ünnepet ülnek az aszalt gyümölcsök, a szilva és a barack, miközben életerős forrásként sodródik az orrba a hívogatóan finom vanília, fahéjas fűszeresség és csokis aromák sokasága.
Íze maga a körte és szilva szimfóniája, savanykásabb lecsengésével teszi árnyaltabbá az összképet.
Francia brandy málnás és cseresznyés fuvallatokkal: a St. Remy VSOP Brandy
Remy Martin már 1888-ban szőlőt metszett a legendás francia Charente régióban, de a filoxérajárvány pusztítása miatt új tervekre volt szükség. Paul-Emile Rémy Martin II. létrehozott egy lepárlóüzemet a csúcsminőségű francia nedűk kedvelői számára. Innen indult el a St. Remy Brandy neve, mielőtt meghódította volna a világot. Az új fekete palackos kiszerelés 1947-ben robbant be, prémium hatást keltve.
A márka egyik remekbeszabott párlata a St. Remy VSOP Brandy, a világ egyik top kedvenc brandyje. A borostyán színe és a francia tölgyfahordós érlelés luxusa tökéletes harmóniát kölcsönöz neki. Illatában verseng a csalafinta cseresznye és a málna mámorító finomsága, míg a brandy gyümölcsös áramlása és a vaníliás fűszeresség különleges élményt kínál.
Ízében ünnepet ülnek a pirosbogyós ízek, és mindent gyengéd gyümölcsösség hat át.
A görög szigetek szőlős életöröme a Metaxa 5*-ban
A csillagos ötös egykor gyermekkorunk ellenőrző füzetében adott okot a széles mosolyra, manapság viszont egy menő görög brandy esetében érezhetjük ugyanezt az élményt!
Spyros Metaxa, a brand alapító fenegyereke már 1888-ban papírra vetette a grandiózus görög nedű receptjét, és azóta is szigorúan tartják ehhez magukat az utódai. Minden idők legnépszerűbb görög párlata double still lepárlással alakítja ki szenvedélyes hellén karakterét. És ha mindez kevés lenne a tökéletességhez, a párlat megmártózik egy 5 éves jacuzzi keretében a Limousin hordóban, hogy a francia ízek még újabb rétegeket adjanak a desztillátumnak. A Metaxa összetett aromáihoz az Égei-tengeren lévő Szamosz és Lemnosz szigetről származó muskotálybor is rengeteg értéket ad, feltárva a görög szigetvilág szőlőinek folyékony nektárját. A Metaxa 5* maga a megtestesült mediterrán életöröm, telis-tele mediterrán gyógynövényekkel és a rózsaszirmok bájos összesimulásával. A párlatban megőrződnek a természetes görög szőlős aromák és a francia érlelőhordó hatása.
Az érett narancssárga Metaxa 5* illatában egy görög rózsakertben sétálunk: bővelkedik rózsában és ibolyában, ezt a sárgabarack és a méz zamata árnyalja. A változatosság kedvéért az illatok közül felvillan a párolt szilva, az orrot csiklandozó feketebors és a pörkölt tölgy, hogy egy valóban sokszínű élménnyel szembesüljünk az első illatolás során.
Kóstolásakor megnyilvánulnak a szájban a Metaxa mézesebb jegyzetei. Az ínyencek sem fognak unatkozni a kóstolón, hiszen végigsiklik a nyelven a narancsos lekvár, ibolyás és szilvás árnyalatok ragadják magukhoz a stafétát. Kibontakozik a nyelven a szőlő és a könnyed borsos fűszeresség, amely még jobban felpezsdíti a görög ital mediterrán zamatát. Őszibarackos zamatokban tobzódó lecsengése mézes édességgel bűvöli az ízlelőbimbókat, mámorítóan finom mandulás fináléval.
Királyi ízek a spanyol palackban: a Carlos I. Solera Gran Reserva Brandy
A spanyol Jerez de la Frontera a spanyol brandy fellegvára, ahol jobbnál jobb nedűk születnek! Ezt a gáláns tendenciát erősíti a Carlos I. Solera Gran Reserva Brandy, a műfaj folyékony drágaköve, aminek ott a helye a kifinomult párlatra vadászók bárszekrényén.
Az Osborne vállalat több mint 200 éve a szenvedély jegyében készíti mennyei italait, és a Carlos I. Solera Gran Reserva Brandy is ezek közé tartozik. A szőlőből komponált finomság nem kevesebb, mint 12 évet hűsölt a tölgyfahordóban, hogy lekerekítse és magasabb szintre emelje az ízeit. A komplex és emlékezetes árnyalatok kialakításához nagyban hozzájárult az is, hogy ezt a brandyt Amontillado és Oloroso sherrys hordóban előérlelték, a még komplexebb ízhatás kiaknázása érdekében.
Már az illatolása óriási brandyélmény! Egyszerre rajzolódik ki az orrban a bársonyos brandys jelleg, ám a vanília és a dohány aromája teszi fel a pontot arra a bizonyos I-re!
Kóstolásakor a maga teljes aromatikus arzenáljában bontakozik ki a brandy, mintha egy spanyol bár asztalánál ülnénk. Egyszerre édes és lágy, miközben a nyelven végighullámzik a diófélék, a mandula és a vanília fűszeres fortissimója.
Olasz lendület: a Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy
Ebben a nedűben folyékony emlékművet emeltek a szőlőnek. A brand nevét adó régió a szőlőművelés egyik nagy olasz központja, míg a Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy címkéjén látható isten Bacchus, aki megmutatja az emberiségnek a szőlőművelés tudományát, és bevezette az első embereket a bor élvezetébe. Kortyaiban feltárul Vecchia Romagna, egy életvidám, latinos római környezet, ahol egykor teret kapott a szőlő, a brandy létrejöttének egykori előfutára. A Vecchia Romagna brand hivatalosan 1939-ben született, egy közös keresztmetszetre hozva a gyümölcsös ízek áramlását a művészi lepárlás technológiájával. A Vecchia Romagna vezető szereppel rendelkezik a prémium brandy szegmensben, ezért mindenképpen érdemes megízlelni az olasz nedű vidám zamatát!
A temperamentumos szőlős finomsága erőteljes, gyümölcsös aromákkal kényezteti a brandy barátait.
Könnyű megtalálni az iDrinks üzleteiben, mert készítői a látványra is figyeltek, és a megszokottól eltérő, háromszög formájú üvegpalackban került az üzletek polcaira.