Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

A forradalom és szabadság ízei március 15-én

A forradalom és szabadság ízei március 15-én

„Föltámadott a tenger, a népek tengere”-írja Petőfi Sándor, a magyar forradalom és szabadságharc költője. Sorairól a szabadságért vívott mindenre elszánt küzdelem jut az ember eszébe. Mert március 15-e és a harcias őseink megmutatták, mire képes a magyarság, és a szabadságért küzdő népek tengerét nem lehet megállítani: „Habár fölül a gálya, S alul a népek árja, Azért a víz az úr!”

A szabadság valóban egy tengerre emlékeztető, mindent elárasztó óceáni érzés, ami átjárja az ember valamennyi porcikáját. Nagy nemzeti hőseink emlékére pár olyan italt választottunk, amelyek megmutatják a szabadság végtelen áramlását!

Március 15. italok

A szabadság kétarcú rumja: Equiano Ominira 11 Years Rum

Az „ominara” „szabadságot” jelent. És az a nagy helyzet, hogy az 52%-os alkoholtartalom is egy finom utalás arra, hogy ezzel a nedűvel bizony átélhetjük azt a végtelen szabadságérzést, amiért a forradalom és szabadságharcunk nagy történelmi alakjai a végsőkig küzdöttek. Az Equiano Ominira 11 Years Rumot egyfajta Janus-arcúság határozza meg, ami igen jót tesz a rum változatosságának: benne rejlik Afrika letisztult energiája, másrész esszenciájában lüktet a karibi rumoktól megszokott lendületesség, és ez a kettős dinamika avatja eredeti élménnyé a párlat kóstolását.

Egyik kedvenc afrikai rumunk Legacy Blends Seriesének első kiadása az Equiano Ominara 11 Years Rum. Egy palacknyi varázslat, amely mesteri kézzel, magabiztosan blendeli a karibi rumok temperamentumos fűszeres káprázatát az afrikai vintage rumok egzotikus adottságaival. A méltán híres Foursquare ezúttal sem vette tréfára a desztillálás műveletét: nagy műgonddal tett arról, hogy ez a rum karcolja a csúcsminőség fogalmát, akárcsak a párlat „afrikai arca”, a Mauritiusról származó Gray’s Distillery csodálatos afrikai rumja. Valamennyi kortyán érezhető az Equiano páratlan szakmai tudása. A párlat felébreszti valamennyi érzékszervünket, egy varázslatos utazás a kontinensek között!

A 11 évig tartó érlelés három nagy hordó által kölcsönzött ízeket a párlatnak. Akcióba lendült az ex-Bourbon hordós érlelés, hogy fűszeres-vaníliás ízekkel ajándékozza meg a párlatot, majd jött a cognac hordó, hogy frenetikus fűszeres fortissimókkal és gyümölcsösséggel árassza el az italt. Végezetül következett a sherry hordós érlelés, egy csomó aszalt gyümölcsös hullámmal, a maga gyümölcsös fűszerességével.

Elegancia, textúra és komplexitás. Ez az arany háromszög, ami kirajzolódik a szájban, miközben átélhetjük a párlat sokrétűségét, és a számtalan aroma csak úgy lubickol a nyelven!

Az Equiano Ominira 11 Years Rum kóstolásakor jobban megértjük, miért kapcsolódik a párlat a szabadsághoz! Nyugat-Afrikában, ahol a márka névadója Olaudah Equiano született, Yoruba nyelvet beszélnek- ezen a nyelven az Ominira szabadságot jelent. A történet szomorú oldala, hogy összesen csupán 3000 palackot gyártanak belőle, így érdemes mielőbb lecsapni erre a kuriózumra, amelynek magas szabadságfokával nemcsak a nemzeti ünnep idején kápráztathatjuk el barátainkat, hanem bármikor, amikor előkerül a bárszekrényről!

 Illata egy vagány trópusi robbanás, az édes melasz gyújtózsinórjával. Izgalmasan siklik az orrba a szegfűszeg és az édes banán csábító ígérete.

Ízében a csokoládé édessége veszi magához a stafétát, szervesen összefonódva a karamella igényes és finom kényeztetésével. A fahéjas szerecsendió még tovább sodor minket az ízek szerteágazó folyosóján, a fűszeresség további pikáns és édes mélységeket ad ennek a nagyszerű italnak! Hosszú és emlékezetes lecsengése egy seregnyi trópusi gyümölcsöt csempész a kortyok közé, és a lágy tanninosság újabb kortyokra invitálja az embert.

 

Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey: Amerika autentikus Bourbon-robbanása

Minden nagy népnek meg kellett vívnia a maga szabadságáért. Ez így történt az amerikai függetlenségi háború során, ahol a magyar forradalomhoz hasonlóan eldőlt egy nemzet sorsa. Összesen 13 brit fennhatóság alá tartozó gyarmat háborúja volt ez az anyaországuk, Nagy-Britannia ellen. A gyarmatok népességét eléggé megosztotta a kérdés, mert a lojalisták továbbra sem akartak elszakadni az angol királytól. A patrióták ezzel gyökeresen ellentétes nézeteket vallottak, és a függetlenségért szálltak harcba, véget akartak vetni a számukra rendkívül kedvezőtlen adók, rendeleteknek. Az 1770-es évekre egyre jobban kiélesedtek a feszültségek az anyaország és az amerikai gyarmatok között, ez vezetett az 1773-as bostoni teadélutánhoz és napjainkban ismert Amerikai Egyesült Államok létrejöttéhez. 

A topáz színben ragyogó Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey 70%-ban kukorica, 20%-ban rozs, 10%-ban árpamaláta. A rozsos-kukoricás ízvarázs egy átlagostól lényegesen markánsabb italt prezentál, és az új kiégetett tölgyfahordós érlelés is sokad hozzáad a párlat komplexitásához, hogy egy stílusos és autentikus Bourbont testesítsen meg. A bársonyos balanszban egyesülő ízek közé tartozik a nemes tölgyek és a karamella egybeolvadása, intenzív barnacukorral, banándiós kenyérrel, mintha egy mennyei süteményt majszolnánk. A sötét gyümölcsök vaníliás ostyával különleges élményt nyújtanak a nyelven, a pörkölt kukorica sejtelmes zamata csak hab a tortán. Alapvetően a gabonás ízek uralják a poharat, és érezhető a méz édes bája, a melasz tartalmassága, a kóla, a narancs és a pörkölt földimogyoró örvénylése az ízlelőbimbókon. 

A 42.5%-os alkoholtartalom egy masszívabb íztobzódást vetít előre, hála a magasabb rozstartalomnak. 

 

Writers Tears Copper Pot Whiskey: az írók szárnyaló fantáziáját felébresztő ital

Írónak lenni sosem volt könnyű feladat. Gondoljunk csak bele, kreatív elmeként milyen embert próbáló kihívás mindig előrukkolni valami újdonsággal, ami leköti az emberek érdeklődését! Aztán ott van az a fránya alkotói válság, ami megmételyezi az írók elméjét, ha egyszerűen nem akarja homlokon csókolni őket a Múzsa, és nem jönnek az új ötletek, csak a klisék…

Ennek az áldatlan állapotnak állított folyékony emlékművet a Writers Tears Whiskey, az írók könnyeiből készített misztikus párlat, amely az ír alkotók nagysága előtt tiszteleg. Olyan tehetséges tollforgatók féktelenül szárnyaló szabad fantáziája előtt, mint az Ulyssest papírra vető James Joyce, a Draculát megálmodó Bram Stoker, a számtalan drámát író Samuel Beckett, vagy a Narnia-krónikáit kieszelő C.S. Lewis!

Szóval az írói fantázia végtelen szabadságát sem vehetjük félvállról, hiszen ennek köszönhetjük ezt a parádés párlatot, amely elhozza nekünk a Smaragdsziget kulturális kortyait!

A Writers Tears Copper Pot Whiskey egy könnyed, édes csábítás gyümölcsös jegyzetekkel, a single pot és a single malt whiskey keverésével. A 4 éves tölgyfahordós érlelés műgondja valamennyi kortyán érződik, és ínycsiklandozó a zöldalma, a méz a ropogós pirítós ebben a frenetikus ír italban! A vajas krémesség valamennyi érzékszervünket felébreszti, a kényeztető karamella és a vanília összjátéka pedig igazi gasztronómai élménnyé avatja a párlatot, üdítő citrusos lecsengéssel.

 

Coyote Triunfo del Desierto Chiuahua Sotol: a coyote és a sivatag szabadsága egy édes sotol palackjában

Meghökkentő, mégis igaz: olykor a kíméletlen környezete, akár egy elhagyatott, mostoha körülményeket felvonultató sivatag is növelheti egy lény szabadságfokát, és erősebbé teheti, megacélozhatja a kitartását. Ez történt a mexikói sivatag nagy túlélőjével, a kojottal, aki a forróság és a kevés élelem dacára is képes a sivatag igazi túlélőjévé nemesedni. Olyannyira, hogy róla nevezték el a Coyote Triunfo del Desierto Chihuahua Sotolt.

Mert az apró termetű, ám annál ravaszabb kis kojot nem engedte, hogy a lesújtó és kegyetlen sivatagi körülmények elvegyék az életkedvét. Inkább felvette velük a küzdelmet, és addig harcolt, míg nem vált a magányos vidék hírhedt alakjává, akit nem lehet legyőzni. Így is kivívhatjuk a szabadságunkat egy nehéz helyzetben. Mi ez, ha nem a szabadság egyik legnemesebb megnyilvánulása?

Ugyanez a makacs küzdés és élni akarás jellemzi az édes ízekkel rendelkező sotol növényt, aki a sivatag forró klímáján megpróbáltatásai ellenére sem senyved, hanem alkalmazkodik a körülményekhez, és a kojothoz hasonlóan megtalálja a helyét ebben a közegben, lépes életben maradni.

Az 50%-os alkoholtartalom magáért beszél! Kortyaiban feltárul a sotol édes füstössége, megspékelve az élményt a természetességben tobzódó citrusfélékkel, gyógynövényekkel és ásványi összetevőkkel. A mézes ízek még kellemesebbé formálják zamathullámokat. A sotolnak olykor a vad oldala is rivaldafénybe kerül a kóstoláskor, az a harciasság, amivel a coyote képes volt a sivatag túlélőbajnokává válni!

 

Az északi madár szabadon szárnyalása: a Himbrimi Winterbird Edition Gin

A „himbrimi” jelentése: „égben üvöltő” madár, egy izlandi búvármadár neve. Vagyis egy olyan szárnyas kalandoré, aki egyaránt megjárta az élet magas tartományait és mélységeit, hogy elhozza nekünk az utóbbi idők egyik legizgalmasabb alapvetésű ginjét, az Izland földjéről érkező Himbrimi Winterbird Edition Gint!

A madár a legszebb, talán legszemléletesebb megtestesítője a szabadság metaforájára. Mert ki más tudná jobban megjeleníteni a szabadság édes érzését, mint a földről az égbe szökkenő madár, aki a kék végtelenben, a felhők között vándorolva csodás magasságokba juthat el, amiről mi emberként csak álmodozhatunk? Erre az izgalmas és mámorító szabadságra ébreszt minket a madaras ginek egyik éljátékosa, a Himbrimi Winterbird Edition Gin, a maga északi acélos bájával és különlegességével. Mert a ginkészítésben is el lehet szakadni a jól megszokott játékszabályok fogságától, és igenis létrehozhatnak valami eredetit az ízek óceánjában, ahogyan ez a Himbrimi Winterbird Edition Gin aromakarakteréből kirajzolódik!

Óskar Ericsson, a párlat kitalálója nem volt rest: vette magának a fáradságot és bejárta Izland valamennyi zegzugát a természetben, hogy megtalálja az elképzeléseihez legjobban illeszkedő ízeket a tűz és a jég országában. Saját kezűleg szedi a kiszemelt növényeket, akárcsak a régmúlt idők füvesemberei, érdekesen ötvözve a ginek zamatában a tradíciót és az aromatikus innováció forradalmi jellegét.  

Így esett, hogy az újhullámos izlandi gin szerves része lett az aromaformálás tekintetében a sarkvidéki kakukkfű, és a helyi angyalgyökér, amelyek sajátos ízt adnak a párlathoz. A szívet melengető ginben ott bugyog a gineknél must-have komponenst jelentő fenyős boróka, ugyanakkor minden ízt és illatot meghatároz benne a friss földesség, feltárva a természetközelség hatását (áthatva a dry gin kötelező műfaji elemének tekinthető szárazsággal). A füvesebb jegyzetek tetten érhetőek ebben a ginben, és minden kortyában hírt ad magáról az izlandi természet változatos dinamikája.

 

Bruxo No. 1 Espadin Joven Mezcal: a természet szabadságának folyékony emlékműve

Mi más adna nagyobb szabadságérzést a 21. század eliparosodott környezetében, a folyamatosan pörgő munkahelyi mókuskerék mellett, mint a természet háborítatlan békéje? Valahogy teljesen mások azok az italok, amelyek a természet energiától lüktető, kristálytiszta szívében születnek! Erről ad tanúbizonyságot napjaink egyik nagyszerű nedűje, amely bizony le sem tagadhatná a mexikói természet kézjegyét és bársonyos tisztaságát! Ez a Bruxo No. 1 Espadin Joven Mezcal, a agávé párlatok egyik legtisztább és legszabadabb kifejeződése!

Lényegéhez tartozik a természet, főként a mámorítóan finom Espadin agávé. Szezononként akár két-háromezer palántát is termesztenek belőle, majd az agávét a természetesség oltárán fenyővel és tölggyel füstölik egy földbe ásott kemencében, alsó hangon minimum három napon át.  Aztán, a naturális készítés eljárásánál maradva egy lóval húzott kőkerékkel zúzzák apró darabokra az agávét. Kétszer alaposan lepárolják a copper stillben, ennek köszönhető bársonyos finomsága. Önmagában kortyolgatva is emlékezetes élményt nyújt, és még mennyeibb, ha egy kis gyümölcsöt majszolunk hozzá, vagy készítünk belőle egy vagány koktélt!

Az édes füst köntöségbe burkolózó párlat 46%-os alkoholtartalommal bombázza az ízlelőbimbókat, hogy megmutassa, milyen egy hamisítatlan mexikói mezcal, amelyben ünnepet ül az édes agávé és a füstösség markáns szimfóniája, mivel ezek a mezcal védjegyei a mexikói italkultúrában.

A joven nedű illatában elvarázsolja az orrot a frissítő virágok valóságos armadája, megbolondítva az összképletet a füstös fuvallatok gomolygásával. Az ízek terén sincs szégyenkeznivalója a mezcalnak, hiszen egészen parádés árnyalatokkal érkezik. Érezhető benne a fűszeresség és a citromosság egymásba kapaszkodása, a fahéj földöntúli édességével karöltve.

Ha idén csak egyetlen mezcalt kóstolunk meg, akkor az legyen a Bruxo No. 1 Espadin Joven Mezcal, a szabadság és a mexikói Espadin agávé édes füstösséggel évődő esszenciája!

 

A szabadság a legfelemelőbb érzéske egyike, amit emberként átélhetünk. Mosolyt varázsolhat az arcunkra, ha tagjainkban érezzük szétáradni ezt a csodás áramlást, legyen szó a gondolataink szabadságról vagy arról, hogy egy rövid időre kiszabadulunk az életünket meghatározó szigorú kötöttségek béklyójából, és ellazulhatunk, egy kis időre elengedhetjük magunkat!

Ezt az érzést akkor is átélhetjük, ha elsétálunk az iDrinks üzleteibe, és a széles körű választékból megízleljük a szabadság ízeit. Azokat a párlatokat, amelyek a legfelszabadítóbb hatással lesznek ránk! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a felszabadítóan finom zamatok világát! Kollégáink segítenek megtalálni régi és új kedvencét!