Miért szeretjük annyira a spiced rumokat?
A fűszeresség új szinte emeli a rumok zamatát!
A spiced rum kihagyhatatlan ital egy modern bárban, a koktélvilág egyik jól ismert komponense. És valljuk be, egy kellemes zamatú spiced rum önmagában is megér egy misét, mert mesteri tételek játszanak ebben a kategóriában!
Hogyan kezdődött a sikertörténete, miként nőtte ki magát popkult itallá?
És miket érdemes megízlenünk a fűszeres-egzotikus rumok közül? Ezekre a kérdésekre keressük a választ következő írásunkban.
A spiced rum történelme
A felfedezések és a nagy gyarmatosítások korában a rumok jelentős része finoman szólva is a kelleténél nyersebb szeszes italok voltak. Más ízekkel kellett őket keverni, hogy elég ízletesek legyenek a rumkedvelők számára. A karibi és amerikai gyarmatokon így idővel általános gyakorlattá vált a rumok helyi kérgekkel, gyümölcsökkel, bogyókkal, fűszerekkel való keverése. Ezeket az italok voltak a spiced rum előfutárai. Ez a gyakorlat arrafelé a mai napig folytatódik.
A szeszipari vállalatok manapság már a természetes és mesterséges ízek egész sorát felhasználják a spiced rumok megalkotásához. A leggyakrabban használt ízesítő fűszerek közé tartozik a vanília, a fahéj, a szegfűbors, a kardamom, a szegfűszeg, a gyömbér és a szerecsendió. A fűszerezett rum az esetek tekintélyes részében érlelés nélküli, azonban olyan rummárkák is vannak, amelyek minimálisan érlelik rumjaikat a Bourbon hordókban, majd aztán fűszereznek rajta egy kicsit. 1980 előtt a spiced rumok réspiacra irányuló terméknek számítottak. A brandek többnyire kis mennyiségben adták el őket a portfóliójuk többi termékéhez képest, azonban 1984-ben hatalmasat fordult a kocka.
A Captain Morgan Spice Gold népszerűvé tette a spiced rum kategóriát
E nemes italnak a 2024-es New York-i International Spirit Competition-ön sikerült megkaparintania az első helyezettnek járó csodás aranyat. A klasszikus receptjeihez képest a Captain Morgan már olyan italokat is készít, mint a sherry hordós kiszerelés vagy a Tiki gyümölcsízű rum. A fűszeres rum ízprofilja változatlan maradt egészen 2023-ig, amikor a Diageo madagaszkári vaníliával egészítette ki az alapreceptet. Morgan kapitány rumja egyre felkapottabbá vált a bárokban, éttermekben és üzletekben, mára ez a világ egyik legismertebb spiced rumja, egy fűszerekben tobzódó rumszimfónia!
Vajon miért vált ennyire popkult ital a Captain Morgan Spice Gold? Azért, mert egy ellenállhatatlanul édes és fűszeres csábítás Jamaicából. A Karibi-térségből érkező kuriózumban 100%-on kering az alapanyagot jelentő cukornádmelasz, és a háromhordós érlelés is nemesebbé, elmélyültebbé teszi az ízeket, hála a francia tölgyfahordós és fehér tölgyfahordós érlelésnek. Az aranysárga szín kedves a szemnek, már első látásra delejezi a tekintetet, és a külcsíny után a belbecs sem hagy maga után kívánnivalót!
Illatolásakor elárasztja az orrot az édes fűszeresség pikáns crescendója, megbolondítva az alapképletet a fahéj extra fűszerével, a szerecsendióval és a vanília karaktereivel. A háttérben felsejlik a narancshéj gyengéd mediterrán gyönyöre, és kibontakozik a tölgyes jegyzetek bősége. A Captain Morgan Spiced Gold Rum íze a vanília jutalomjátéka, szolid tölgyes jegyzetekkel ellenpontozva. Közben megnyilvánul a téli fűszerek kellemesen melengető karaktere. A lecsengés harsányan fűszeres és olyan szerteágazó ízvilágot képvisel, hogy a legkiválóbb koktélok kikeveréséhez is bátran ajánljuk!
A spiced rumok „gyermekkora”
A fűszerezett rum mindig egzotikus ízekkel és aromákkal teli párlatot jelent, amely valósággal elbűvöli a rumok szerelmeseit.
A fűszeres rum gyökerei visszanyúlnak a 16. századig, amikor a karibi tengerészek és kalózok fűszereket és más izgalmas összetevőket adtak a rumjukhoz, hogy egy kicsit eltakarják az alacsonyabb minőségű alkohol durvább ízét. Ez a furcsa gyakorlat tette lehetővé az első spiced rumok megjelenését, amelyek fűszeres rumos italként és egyfajta folyékony valutaként is szolgáltak a korabeli tengerjárók körében. Alig telt el egy kis idő, és a spiced rum a karibi kultúra szerves részévé vált. Gyakran használták ezt a vérpezsdítő nedűt gyógyászati eljártásokra, különféle betegségek kezelésére. A fűszeres rum idővel a világ más tájain is egyre ismertebbé vált, Európában is sokan megszerették. A 19. és 20. században már számos lepárló vadiúj receptekkel kísérletezett, hogy megújuljon a spiced rum palettája.
Napjainkban eljött a fűszeres rumok reneszánsza?
A Captain Morgan spiced rumok népszerűvé válásával a nagy gyártók egymás után kezdtek rátérni a „nagy fűszeres ösvényre”, és elkészíteni a saját értelmezésű finomságait ebben a műfajban. Ha valaki ellátogat a Karib-szigetekre vagy az iDrinks üzleteibe, akkor látni fogja, hogy szinte minden valamirevaló rumgyártó brand rendelkezik saját, egyedi fűszerezésű rummal, helyi fűszerek használatával.
És most lássuk, melyek azok a remekbeszabott spiced rumok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni, majd beszereznie ebben a fenséges aromabirodalomban:
Bumbu The Original Rum: a 17. századi csodarecept mai újjászületése
Végre egy párlat, amelynek zamata visszarepít minket a rumkészítés hőskorszakába, amikor a hajósok a fedélzeten főzték a natív rumot! Kalózok, hajósok, kontinenseket átszelő tengeri kereskedelem, élén a különleges élelmiszerekkel, fűszerekkel, és persze rumoshordókkal! Ezek azok a kardinális pontok, amelyek meghatározták a nagy hajósok gondolkodását a Karibi-térségben ebben az időben. A 17. században a nyugat-indiai kereskedő hajósok már elkészítették a Bumbu alapreceptúráját. Ez annyira parádés lett, hogy a mai Bumbu Rumot is ennek jegyében desztillálják! A változás pusztán annyi, hogy az ízek kiteljesedése érdekében a Bumbut 15 hosszú esztendőn át érlelik Kentucky Bourbon hordóban.
A barbadosi eredettel bíró párlat alapanyaga a nyelven édesen áramló cukornádmelasz masszív bája, és az 5 éves tölgyfahordós érlelés is rajta hagyta kézjegyét a párlaton.
Illatában egyből elbűvöli az embert az édes fűszeresség örvénylése, a pikáns fahéj jelenléte és a hívogató vanília. Kóstolásakor újabb nagy lépést tehetünk az aromák ösvényén: elárasztja a nyelvet a testet-lelket felébresztő friss menta, a fahéj fűszeressége, az édes csokoládé és az égetett cukor. Kirajzolódik a nyelven a méz és a csokoládés narancs jelenléte: ezek valóságos ínyenc tétellé avatják a Bumbut, kifejezetten a gourman rumkedvelők számára.
Don Q Oak Aged Spiced Rum: a puerto Rico-i fűszeresség fenegyereke
Don Quijote a régi lovageszmények lelkes követője volt. A Don Q brand alapítójának pedig volt az a legfontosabb vezérelve, hogy ráleljen a legnemesebb aromákra, amiről a csúcsra lehet járatni egy fűszeresebb vonalvezetésű rumot! Így került palackozásra a mély borostyánban játszó Puerto Rico-i rum 1865-ben, és a mai napig a legnagyobb elismerés hangján beszélnek róla a rum mai kalandorai is. Több mint 150 éve egy állandó stílus jellemezte ezt a spiced rumot, aztán csavartak egy embereset a receptúrán és tölgyfahordós érleléssel tették még izgalmasabbá! A 3 esztendőn át tartó érlelés és az amerikai tölgyfahordó még színesebbé alakította az alapzamatot, forró ízzel és tündöklő arany árnyalatokkal hangolta újra a rumot.
Illatában egyből kacérkodnak az orral a kandírozott gyümölcsök, az érzéki narancslekvár és a csalogató vanília. Bársonyosan gyengéd ízében felvillan a nyelvet felpezsdítő gyömbér, a cukrozott narancs, a gyümölcskenyér és egy kis frissítő menta is.
És most jöjjön egy jó kis koktélrecept, hogy kreatív módon is bevessük ezt a szuper rumot:
Don Q Spiced Old Fashioned
Hozzávalók: 6 cl Don Q Pak Barrel Spiced Rum, 1.5 cl egyszerű szirup, 2-4 csepp Fee Brothers Tobacco Bitter vagy Bitter Truth Black Cherry bitter (a mennyiségek ízlés szerint változhatnak).
Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókast, és jégkockával szervírozzuk. A poharat díszítsük narancshéjjal.
Kraken Black Spiced Rum: „szörnyen jó rum” a tenger mélyéről
A tenger mélyéről előkúszó csápok erdeje nagy rettegést keltett a régi időkben a matrózok szívében! Szerencsére ma már nem kell ilyen tengerjáró horrortól tartani, mert szertefoszlott a hatalmas krakenszönyek mítosza (de az is lehet, hogy kihaltak ezek az ősi teremtmények). Mindenesetre egy sokoldalú, különleges rumot hoznak nekünk a hátborzongató csápok, és a Kraken Black Spiced Rum palackja is a régi idők hírmondója, krakenes kialakítással. Változatosságát jól jellemzi, hogy nem kevesebb, mint 13 fűszerrel gazdagították az ízét, így önmagával és kólával kortyolgatva is rátekeredik az ízlelőbimbókra a palackban szunnyadó aromatikus kraken!
A rum alapját a Karibi-térség ragyogó finomsággal kidolgozott rumjai adják, élen a barbadosi tételekkel. Ráadásul a Kraken Black Spiced Rum olyan szemgyönyörködtetően sötét dóbarna színben játszik, amely valósággal csalogatja az embert a kóstolásra!
Az első illatolás során végigáramlik az orron a cukornádmelasz kellemes, masszívan édes hulláma, számos vaníliás, olajos és mogyorós aroma kíséretében. Kóstolásakor még jobban fejest ugrunk a karibi életérzésben: kirajzolódik a fűszerek furmányos játéka a nyelven! A melaszos édesség továbbra is meghatározó, ám az alapízt a kóstolással rengeteg vanília, szegfűszeg, vérpezsdítő gyömbér és fahéj árnyalja. Komplexitásához egy kis presszókávés jelleg is hozzátartozik.
A Kraken Rumból született egy őserdei fenevad, a Jungle Beast cocktail receptje:
Hozzávalók: 3 cl Kraken rum, 4.5 ananászlé, 2.6 cl olasz bitter, 15 cl friss lime lé, 15 cl egyszerű szirup (a mennyiségek ízlés szerint változhatnak).
Elkészítése: Keverjük össze valamennyi hozzávalót egy zúzott jéggel töltött pohárban. Díszítsük egy trópusi hangulatot keltő ananásszal.
Takamaka Dark Spiced Rum: narancssárga trópusi izzás
Elég borsos árat jelent, ha elutazunk a trópusokra, és a hófehér forró homokon kortyolgatunk egy autentikus rumot, miközben karnyújtásnyira hullámzik tőlünk a türkizkék tenger.
Ezt a feelinget olcsóbban is megkaparinthatjuk a Takamaka egyik folyékony ékkövével, a Takamaka Dark Spiced Rummal, amelynek minden kortya elhozza nekünk a trópusi életérzést! A remekbeszabott spiced rum palackba zárja a trópusok életörömét! Egyszerre tud édesen aromás, mennyeien fűszeres és lágy ízvilágot képviselni. Aromáival a Seychelle-szigetek nyugodt hangulatába ringatja az embert. Trópusi, fűszeres fortissimókkal megtűzdelt ízorgiát képvisel, amelynek ott a helye minden fűszeres rumkedvelő bárszekrényén, hogy a Takamaka Dark Spiced Rum bármilyen évszakból trópusi életörömöt varázsoljon!
A narancsos borostyánban játszó egzotikus ital már magával a színével rabul ejti a tekintetet.
A Seychelle-szigetekről érkező rum egy valóságos óda a cukornádmelaszhoz, minden ízében felpörget minket a fűszeres édesség. Illatában magával ragad minket a melasz, megspékelve az alapképletet az rengeteg vaníliás fűszerességgel, a Seyhelle-szigeteki gyümölcsök friss és lédús zamatával. Ízében még szélesebbre tárul az aromák kapuja: megízlelhetjük a cukornád stílusos édessége mellett a fűszeresség többféle arcát, a trópusi gyümölcsök valóságos seregét. A lecsengése közepesen hosszú, erőteljes és bársonyos zamatokkal kényezteti az ízlelőbimbókat.
Bacardi Caribbean Spiced: fűszeres fortissimó Puerto Ricóból
Sötétbarna árnyalat és édes aromahömpölygés: ez a Bacardi Caribbean Spiced Rum, napjaink egyik legjobb fűszeres nedűje, a Bacardi aromamestereitől!
Az érlelt rum, a karibi ízek magasabb hatványra emelése mindig különleges élményt tartogat a műfaj szerelmeseinek. Erre az alapélményre gyúrt rá a Bacardi Caribbean Spiced Rum, teli élettel és vibrálóan energikus fűszerekkel. Az édes ízvilág már önmagában a karibi szigetekre sodorja az embert, de koktélélményként is kiugrón finom aromakalandokat ígér.
A Bacardi hosszú évek óta a karibi rumok egyik nagyágyúja, és most előrukkolt egy karibi fűszeres finomsággal. A mesteri keverési folyamat ügyes kézzel bánt a karibi alapanyagokkal, izgalmasan kavarog benne a kókuszdiófa virágának zamata és a Bacarditól megszokott finom édesség. Minden cseppje egy trópusi álom: kirajzolódik az ízben a friss ananászlé, a kókuszvíz, a vanília, a fahéj és még egy valóságos armadányi fűszer, hogy minél színesebbé és ízletesebbé varázsolja az ital karakterét. A Bacardi Caribbean Spiced zamata egy Puerto Rico-i álomutazás az ízek hullámhosszán!Ízében érezzük az
Illatában az édes gyümölcsösség ragadja magáéhoz a stafétát. Az orrba szambázik a kókusz trópusi bája, az ananász pezsgő aromája, majd a vanília és a fahéj édessége is évődni kezd az orral. A fűszerek pedig olyan vad táncot járnak ebben az italban, hogy rengeteg értéket adnak az első illatolásnak!
Ízében érezzük az ananász és a kókusz egzotikus egybekapaszkodását, miközben a vanília és a fahéj színesíti a nagy összképet. A hordós érlelésből fakadó tölgyes fűszeresség nemes árnyalatokkal teszi még izgalmasabbá az ital sokszínűségét, rengeteg fűszeres és pikáns réteggel.
RedLeg Spiced Rum: jamaicai fűszeres aromarobbanás
A fűszeresség minden nagy rumparadicsomban képes új értelmet adni a legjobb italoknak! Így történt Jamaica napsütötte földjén is, ahol a Redleg alkotta meg a maga fűszeres műalkotását a rum kategóriában.
A RedLeg Spiced Rum egy mérnöki precizitással felépített frenetikus rum, főszerepben a fűszerességgel! Minden zamatában magán hordozza karibi szellem stílusjegyeit, a tölgyfahordóban érlelés pedig még jobban hozzásegítette a párlatot az aromatikus kibontakozáshoz, az ízek valóságos reinkarnációjához. A fűszerezéshez a készítők bátran bevetették a jamaicai édes vaníliát és a testet-lelket alaposan felpezsdítő gyömbért, hogy a lehető legjobban kimaxolják a RedLeg Spiced Rumban rejlő lehetőségeket! A tüzes édességgel kavargó rum kiváló választás egy hideg téli estén, és a nyári rumkoktélokat is képes alaposan felpörgetni.
Illata végtelenül gazdag rumos kaland, az orrban érezhetőek az élénk fűszeres aromák. Hírt ad magáról a vanília, az orrba tekergőzik a gyömbér és egy kis melaszosság is. Íze rendkívül összetett benyomást kelt az emberben krémes vaníliával, kényeztető karamellával és egy csomó fűszerrel, főként fahéjjal és gyömbérrel. Az ínyencek nagy örömet lelnek majd ebben a tételben, hiszen bővelkedik csokiban, mindenkinek érdemes megkóstolnia. Nem véletlenül szerzett aranyérmet Spiced Rum kategóriában 2014-ben a The Rum Mastersen.
Phoenix Tears Spiced Rum: a hamvaiból újjáéledő madár fenséges párlata
A fűszeres alapvetésű rumok nemcsak a trópusi életérzés és a Karibi-térség köré szerveződnek! Üdítő kivételt jelent a Phoenix Tears, napjaink egyik misztikus szemléletű rumja, amit készítői saját rejtelmes állításuk szerint a főnixmadár könnyeiből készítettek, ettől lett ennyire finom. Bizony, arról a titkok fátyla fedte madárról beszélünk, aki a görög mitológia szerint képes a hamvaiból feltámadni, így élénk kapcsolatot ápol az örökkévalósággal.
A Phoenix Tears Rum valamennyi üdítő fűszeres kortya hozzásegít minket az újjászületéshez, a szüntelen újrakezdéshez! Mert bizony nekünk is szükségünk van arra, hogy időről időre új fejezetet nyissunk az életünkben, és a legendás lény erejét megsejtető elixír épp a főnix titokzatos módon összegyűjtött könnyeit tartalmazza. Ízlelgetésekor mi is a magunkévá tesszük a lény erejét, és máris új csatákba indulhatunk az élet izzó hétköznapjaiban! A Phoenix Tears egy vagány karibi rum a barna cukornád édességével, rengeteg szárított gyümölccsel, fahéjjal és gyömbérrel ízesítve, ezért beszélhetünk esetében egy igazi varázsitalról, amit mindenképp meg kell ízlelni.
A főnixre hangolt rum illata leginkább a decens karácsonyi rumokra emlékeztet, meleg és erős rumos aromákkal, telis-tele gyömbérrel és fahéjjal.
Ízét mintha Charles Dickens, a karácsony nagy írója finomhangolta volna! Ünnepet ülnek benne a forró fűszeres aromák, rengeteg édes melaszos rummal, a gyömbér és a fahéj pikáns fűszerességével. Utóízében gejzírként tör fel az édes rum.
Otthon is készíthetünk spiced rum infúziót!
A fűszerek gondos kiválasztása lényeges szerepet játszik a spiced rum elkészítésében. Használhatunk benne olyan klasszikus fűszereket, mint a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg, azonban a spiced rumok még szélesebbre tárják az ízek kapuját! Olyan egzotikusabb fűszereket is bevetnek a spiced rumok színesítésekor, mint a gyömbér, a kardamom, a csillagánizs és a jamaicai bors. E fűszerek mindegyike meglehetősen egyéni, karakteres tulajdonságokkal rendelkezik, és igazi mélységet ad a fűszerezett alaprumoknak.
Az infúzió azonban tényleg egy művészet, ahol varázslat történik! Két nagy módszer létezik a fűszerek rumban való keverésére: a macerálás és a gőzölés. A macerálás során a fűszereket közvetlenül a rumba áztatjuk, és ezek idővel lassan átadják az ízüket az egzotikus nedűnek. Ez a módszer a merész és intenzív ízprofilok esetében előnyös. Másrészt a „profibb” gőzinzfúzió lepárlással vonja ki az illóolajokat a fűszerekből, amelyeket aztán sűrítenek, így finomabb és árnyaltabb ízt adnak a rumnak.
Az infúziós idő kulcsfontosságú a folyamatban. Az infúzió időtartama az ízek intenzitásától függően változhat. Néhány lepárló rövidebb infúziós időt jelöl ki a finom ízek elérése érdekében, míg mások a hosszabb infúziót helyezik előtérbe a merészebb fűszeresebb ízek elérése érdekében.
A rumok világa annyira sokoldalú és különleges, hogy valósággal magába szippantja az embert, és folyton új rumos ízek keresésére sarkallja! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és találja meg új vagy régi kedvencét! Kollégáink segítenek az ízlésének legjobban megfelelő rumok megtalálásában.