Íme néhány elmaradhatatlan tipp a cognac fogyasztásához!
A minőségi cognac vizes pohárból kortyolva is maradandó élményt nyújt, ez kétségtelen. De azért az sem vitatható el, hogy megéri megadni a módját, mert a végeredmény így tovább fokozható. Pár egyszerű tipp megvalósításával ténylegesen csúcsra járatható az ízlelés művészete.
A cognac ízlelése az illatokkal kezdődik
Először is a pohár milyensége nem mellékes. A speciálisan ehhez a nedűhöz remekelt alternatíva jellegzetessége, hogy szélesebb az alja, mint a teteje. Ez a típusú formavilág természetesen nem az esztétikum miatt alakult így, bár látványnak sem utolsó. A legfőbb cél az illatok koncentrált irányítása. Ugyanis az ízlelés nem a kortyolással, hanem az illatok befogadásával kezdődik.
Csak azért, hogy ezen a területen is legyen némi izgalom, meg egyet nem értés, újabban egy olyan irányzat is kezd elterjedni, ahol a sima, hagyományos, nem túl nagy, ám nem túlságosan kicsi fehérboros pohár szolgál alapként. Állítólag így még jobban érzékelhetőek azok az illatok, amik az előbbi pohárvariáció közvetítésével nem képesek a maguk teljességében kibomlani. Nos, nem tisztünk igazságot tenni, így a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy érdemes ezt is-azt is kipróbálni, végül úgyis a személyes tapasztalat válik mérvadóvá.
A következő lépés a kitöltés. Különösen az érlelt cognac esetében lényeges a levegőztetés. Azaz kis mennyiség bőven elegendő a pohárba, majd jöhet néhány perc szünet, amíg a levegő elvégzi a dolgát. Így az illatok sokszínűsége még jobban kiteljesedhet.
A cognac nem pörgetésre született?
Nem! Az illatanyagok feltérképezéséhez az italt csak picit célszerű megmozgatni.