Ha Champagne akkor jöjjön a pezsgő!
A Champagne borvidék beírta magát a történelembe, mint a pezsgő születésének helyszíne. Persze már jóval ezelőtt ismerték azok a borászok, akik a minőségi alapanyagokat keresték, kedvelték. Hiszen minden a borkészítésnél kezdődött, még a buborékok kalandos históriája is.
Champagne varázsa a mai napig tart
A környék szépsége igazán vonzó, ahogy erről évente több ezren meggyőződnek. A kirándulók kíváncsisága többnyire a pezsgőnek szól, de aztán a környezet elbűvölő kisugárzása mindenkit levesz a lábáról. Ezek után aztán jöhet a buborékok felfedezése.
Egykor a pezsgő ősét, azaz a habzó jellegű bort úgy tekintették, mint ami selejtes és fogyasztásra alkalmatlan. Aztán jött Don Perignon atya, és természetesen a parafadugó, hogy a történetből egy nem mindennapi sikersztori kerekedjen. Ugyanis a parafadugó segítségével a lezárt palackokban olyan nedű bontakozhatott ki, amire ma senki sem mondaná azt, hogy a lefolyóba való. Vétek lenne a kiöntés mellett dönteni, mert épp a tízmilliók rajongta pezsgő sorsáról beszélünk.
Igen, messziről indult a történet, de messzire is jutott. Eleinte a receptet szigorúan őrizték, titkolták, de ahogy az lenni szokott, a részletek kiszivárogtak, és mind többen ismerték meg a hogyan mikéntjét. Ettől függetlenül a borvidék jelentősége a mai napig óriási és felülmúlhatatlan, a termése pedig kiváló.
Champagne az igazi?
Sokaknak, sok szempontból igen. A pezsgőzés szerelmesei például kivétel nélkül így vélekednek. Amiben persze nincsen semmi meglepő, hiszen ez az ital párját ritkítja, aminek az ízjegyei egyszerre kényeztetnek és magukkal hozzák az ünneplés hangulatát.