Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Papírzacskóba csomagolt ruhafesték avagy az Angostura Aromatic Bitters története

Papírzacskóba csomagolt ruhafesték avagy az Angostura Aromatic Bitters története

A maga 44.7%-os alkoholfokával, intenzív ízeivel, karakteres megjelenésével és különböző területeken való felhasználhatóságával lett az Angostura Aromatic Bitters egy a „bitter mindenekfelett”.

Ahogy mint sok más ital esetében a bitterek kezdetben az orvosok kedvelt gyógyító szerének számítottak, akár csak mint mondjuk a Cola vagy a gyógynövény alapú főzetek, macerátumok. A bittereket gyakran használták különböző megbetegedések tüneteinek kúrálására, de a bartenderek is hamar rájöttek, hogy milyen fenséges ízeket ad hozzá a különböző kevert italokhoz. A bitterek hajnala hamar eljött és meghódította az egész bartender szakmát. Ennek fényében érdemes az Angostura Aromatic Bitters keserű történetéről is pár szót ejteni.

A XIX.század elején egy német orvos - Johann Gottlieb Benjamin Siegert - kísérletezte ki a receptet és használta, amikor is Simón Bolívar hadseregében felcserként dolgozott. Eredetileg egy gyógyszerszerű, gyógyító likőrként volt használatos, különböző hasi panaszok kezelésére, csuklásra valamint sebek gyógyulását elősegítő kenőcsként. Noha meglepő lehet, de kevert italokhoz való felhasználását megelőzően XX. és XXI. században volt már ruhafesték, de illatosítónak is használták.

 
1824-ben Siegert alapított egy lepárlót Angosturában (most Ciudad Bolívar), hogy még nagyobb hangsúlyt fektethessen a bitter gyártására és a minőségére. Ahogy azt a legtöbb generációról generációra öröklődő tudás esetén az Angostura Bitters eredeti receptjét a mai napig szigorúan őrzik és csak egy ember az ismerője. 1853-tól világszerte lehetett vásárolni a csodanedűt, de Siegert 1870-ben bekövetkezett halála után öt évvel, a gyárat átköltöztették Trinidad és Tobago fővárosába. A már- már ikonikusnak számító túlméretezett címkét valójában egy nyomtatási hibának köszönhetjük, de a gyártó nem akart változtatni rajta. Az idő bebizonyította, hogy nagyon is jól tette, mert tényleg megfogja a szemet és egybeforrt a márkával.
 
Az Angostura esetén korábban gyakran felvetődött az a pletyka, hogy a bitter mérgező, hisz Angostura kérget is tartalmaz -mely mérgező hatású. Természetesen ezen híresztelésnek az Angostura Bitters esetében semmi alapja nem volt pusztán ezzel kívánták megcsorbítani annak kirobbanó fejlődését a hasonló termékeket gyártó "kuruzslók". A szomorú valóság, hogy sok esetben a negatív hírét keltő versenytársak tudatlanságának köszönhetően a konkurenciának szánt bitterekbe valóban került olyan fakéreg macerátum, mely mérgező hatással bírt.
 
Ahogy a bartenderség egyre magasabb szintre fejlődött úgy az elmúlt időszakban egyre nagyobb keresete lett ennek a kiváló ízesítő bitternek. A Cocktailok, Long Drinkek és egyéb különleges kevert italok világában számtalan olyan receptet lelünk fel, amiben nélkülözhetetlen elem az Angostura Bitter - sok recept esetében a bitter összetevőt sokszor magával az Angostura Bitters-szel azonosítják. Vegyük csak például a mindenki által jól ismert Mojito-t, amit megfelelő arányokkal elkészítve szinte tökéletessé tesz egy öntetnyi Angostura a tetején, vagy a közkedvelt Old Fashioned, mely a pár csepp Angostura nélkül nem lenne más csak egy cukros, vizes whisky. Kirobbanó kezdeti népszerűségét -mely mai napig töretlen - egy korabeli kevert italnak köszönheti, mely hamar köztudatba emelte. Ez a kevert ital nem volt más, mint a Pink Gin mely szinte csak „egészséges” alapanyagokat tartalmaz; Gin + Angostura Bitter + Szódavíz. 2009-ben volt egy kisebb gyártási visszaesés a palackok beszerzési nehézsége miatt, amit a világ nehezen élt meg, de mára már mindenki megnyugodhat, mert úgy tűnik folyamatos az utánpótlás.
 
Ez a különleges megjelenésű ital már a szemünket is magával vonzza, de ha kipróbálunk egy cocktailt aminek alkotó eleme, akkor szinte biztos, hogy az otthoni bárunknak is kötelező eleme lesz. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy azóta a hagyományos Angostura Aromatic Bitters mellett már a naranccsal gazdagított változatát is élvezhetjük.