Márton és Lányai Pálinka
Márton János 1991-ben a Tolna megyei Györkönyben alapította a Márton és Lányai Pálinka vállalkozást. Márton ebben az időben mérnökként dolgozott, és afféle hobbiként sajátította el a pálinkafőzés műhelytitkait, majd felesége és lányai hathatós segítségével indította el a saját brandjét, ahogyan erről a pálinkacég neve is ékesen tanúskodik. Az alapító megvásárolta a 100 éves györkönyi községi pálinkafőzdét, kezdetben azonban főként csak a bor és almadesztillátumok készítésére összpontosított. A főzdében a fatüzelésű kisüstöket a mai napig átalakítás nélkül használják, és 100-150 éves pincék hordóiban valósítják meg az érlelés feladatát.
1997-ben már egészen szélesre nyílt a cég termékpalettája, és számos hazai gyümölcsből készített párlat jelent meg a pálinkavállalat kínálatában. A brand a hagyományos gyümölcspálinkák (barack, vilmoskörte, cseresznye, szilva és törkölypálinka) mellett a bogyós gyümölcsök felé is nyitott, és málnás, ribizlis, szedres italokkal örvendezette meg a pálinkák hazai ínyenceit. Később a Márton és Lányai Szőlőpálinka termékcsalád is megjelent, amint a vállalat szoros együttműködést alakított ki olyan neves borászokkal, mint a Frittmann-testvérek, a Hagymási vagy a Günczer Pincészetekkel. 2009-ben már akkora volt az érdeklődés a Márton-pálinkák iránt, hogy jelentősen növelniük kellett a kapacitást és ennek jegyében új saválló erjesztőtartályokat kezdtek használni, illetve egy 400 literes főzőüstöt és kolonát is üzembe helyezte a pálinkafőzdében.