Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Lowland régió: a Skót-alföld malátakölteményei

Lowland régió: a Skót-alföld malátakölteményei

A Skót Alföld a Highlands után a második legnagyobb whiskygyártó régiónak számít, és  Highland vonalától némiképp délre található. Ez a képzeletbeli vonal átlósan fut Skócia két legismertebb folyójának, a nyugati Clyde és a keleti Tay torkolatai között.  A régió olyan skót nagyvárosokat foglal magába, mint Edinbugh és Glasgow városa, emellett a sűrűn lakott Central Belt is ide sorolható Valamint Ayrshire, a The Borders, Dumfries és Galloway. Az északi határvonala a Highland Line, a déli meg az angliai határ.

Alföldi whiskyhistória-dióhéjban

Tekerjük vissza az időszámítást nagyjából a 1990-es évek elejére. Ekkor már csak két malt whisky lepárló üzemelt a skót alföldön. Auchentoshan a Glasgowról északnyugatra fekvő Clydebankban, míg a Glenkinchie Edinburgh-ön túl, Kelelet-Lothianban.

Aztán nemes egyszerűséggel jött a varázslat! Miután közel 200 esztendőn át vacilláltak a nyitvatartást és a bezárást illetően, a Galloway-i illetőségű Bladnoch visszatért a termelés vérkeringésébe! Ezt követte egy csomó új üzem létrehozása, újjáélesztése Centralt Beltben, a Dumfries & Gallowayben, illetve Fife-ban. Az Alföld históriája tulajdonképpen a szeszfőzdék újjáéledésének története Skóciában, amikor új szemléletű vállalkozó szellemek léptek színre a skót szeszipar színpadán.

A párlat feltámadását a gin reneszánsza hozta el. Mert felkapottá váltak a borókás italok, eladva őket az üzemek komolyabb bevételeket termeltek, és ebből volt pénzük kivárni, hogy beérjen a hordóikban érlelődő whisky minősége. Voltak, akik a vodkára vagy a rumra koncentráltak, azonban pár lepárló a single maltra, a szeszipar Szent Gráljára összpontosították a figyelmüket.

 

Milyen ízű a Lowlands Whisky?

Nyilván a terület sokoldalú adottságai és a készítők kreativitása miatt erre a kérdésre sincs egyetlen jó válasz, hála az élet vize változatosságának! Azonban mégis megragadható egyfajta alföldi karakter, amely érvényesül ezekben a whiskykben (bár továbbra sem mindegyikben).

Az alföldi whisky általában lágy, könnyed és finom karakteréről híre. Élénk, virágos és füves jegyek tarkítják, a frissebb vágott vagy szárított fű illatával, enyhe malátaszerűséggel és édességgel. A Lowlands párlatok közös jellemzői közé tartozik a fehér csokoládé, a vanília, a vaj és a citromlé.

A lepárlási eljárás is eltérhet egymástól az Alföldön. Auchentoshanban például háromszoros desztillációt végeznek, azonban ezt szélesebb körben inkább az ír whiskey hagyományának tekintik, és kiemeli az előbb említett jellemzőket a párlatban. A háromszoros lepárlás gyakorlatát skót földön az ír bevándorlók vezették be, akik az 1800-as évek elején és közepén telepedtek le Glasgowban és környékén. És vannak olyan lepárlók, amelyek szeretnek letérni a jól kitaposott ösvényről: az Incdairie in Fife-ban rozswhiskyt készítenek.

 

A Lowlands régió népszerű lepárlói

A 2000-es évek elején már csak mindössze 3 single malt lepárló maradt az Alföldön. Az Auchentoshan Glasgow mellett, a Bladnoch a vidéki Dumfries & Gallowayben és a Glenkinchie Edinburgh közelében.

Ezek közül a legpopkultabb párlat az Auchentoshan, a single malt széles választékéval kényezteti a whisky-geekeket. Hordói gyakran a piacon is megvásárolhatóak. 1823-ban alapították, és az egyetlen olyan lepárló Skóciában, amely teljes készítési folyamatában háromszoros lepárlást alkalmaz.

A Bladnock története az 1990-es években és a 2010-es évek közepén teli volt bezárásokkal. Eredetileg 1817-ben alapították, és Skócia egyik legtávolabbi lepárlóüzeme. Az új tulajdonosok sikeresen új életet leheltek a Bladnockba, és hozzáláttak ahhoz, hogy visszaállítsák az egykori vezető single malt márka régi hírnevét.

És mi a helyzet Glenkinchie-vel? A turisztikai központ csupán egy rövid autóútra van Edinburgh központjától East Lothian dombjain. 1837-ben alapították, és hagyományosan a vezető blended whiskykben használják. A Glenkinchie a Johnnie Walker egyik fontos komponense, a Speyside-i Cardhuval, a Highland-i Clyenlisdh-del, az Islay-i Caol Ila-val együtt.

Emellett Lowlanden valósággal nyüzsögnek a csendes vagy néma lepárlók, ahol már jó ideje szünetel a desztillálás nemes hagyománya…Ide sorolható a Littlemill és a Rosebank, bár utóbbi most újranyitási folyamatban van. Míg Skócia nagy régiói a single maltra fókuszálnak, az Alföld a gabonawhisky termelés középpontjában is áll. A Diageo hatalmas, Cameronbridge-i lepárlójában nemcsak Johnnnie Walkert gyártanak, hanem Smirnoff vodkát és Gordons gint is.

 

Lowlanden új, feltörekvő lepárlók is működnek

Az alföldi régió fejlődéséhez nagyban hozzájárult a kézműves lepárlás elmúlt évtizedekben történt növekedése. Ebben az időben számos lepárló nyitotta meg a kapuit, bővítve a választékot. Sok szeszfőzde vidéken működik, azonban a fellendülés után a rengeteg városi szeszfőzde a reneszánszát élte és újjászületett. Glasgow a Clydeside és Glasgow lepárlóüzemekkel büszkélkedhet, míg Edinburgh ad otthont Bonningtonnak, Holyroodnak és Leith kikötőjének.

A Kingdom of Fife területén szintén sok új lepárló vágott bele a whiskykészítésbe. Skócia fővárosához való közelsége virágzó whiskyturizmust teremtett a régióban, egyre több lepárló nyitja meg kapuit és vág bele a whiskykészítés művészetébe Ilyen Daftill, a Kingsbarns, a glenrothesi Inchdairnie.

 

Mit érdemes megkóstolni a skót Alföld whiskyjei közül?

Ebben a fenséges ligában játszik az Auchentoshan American Oak Whisky. Az Auchentoshan belépő szintű, háromszoros lepárlással rendelkező whiskyje Bourbon hordóban bontakoztatja ki a maga zamatát, innen származik édes illata, tele vaníliával és egzotikus kókusszal, a szájban cirkuláló diós és kekszes zamatokkal. Igazi kulináris élménnyel ér fel minden kortya, textúrája pedig finom és bársonyos. Parádés párlatuk az Auchentoshan Dark Oak Whisky, egy  sötét tölgyfahordós érlelésű háromszoros lepárlású bársonyos finomság. Ízét Pedro Ximénez hordóban pallérozták tovább, így az elementáris végeredményre senki sem panaszkodhat, mert kapunk egy pörkölt mogyorós piros gyümölcsös örvénylést a palackban. Csodás tanninos tobzódás ez mandulával és étcsokival, vérnaranccsal és édes tölgyességgel. Na ez az, amit ellenállhatatlan komplexitásbak nevezhetünk egy alföldi whiskyben!

Aztán érdemes beszerezni a Bladnoch 11 Years Whiskyt. A 46%-os vaníliás ízvarázs a 11 évig tartó Bourbon hordós érlelés vívmánya, de a kóstolás során megismerkedhetünk a lendületes Lowland-i nedű diós, édes, fűszernövényes, karamellás és hangamézes tartományaival is.

A Glenkinchie 12 Years Whisky szintén megér egy misét Lowland vidékéről. Az aranysárga dramban kéz a kézben jár az üde citrusosság és a virágosság, némi gyógynövényességgel átszőve. A fűszeres vanília és a vágott virágok csodás illatáradata egy nem mindennapi nedűvel édesgeti magához az embert!

 

Szeretné még jobban megismerni a skót whiskyrégiók folyékony műalkotásait? Jöjjön el az iDrinks üzleteiben és kollégáink bevezetik a legjobb scotchok birodalmába, hogy megtalálja új kedvenceit!