Bloody Mary koktél recept
Az 1920-as évek amerikájában már ismert dolog volt a vodka és a paradicsomlé keverése.
Másnaposságra, vagy egy egészséges, vidító italnak, étkezések előtt/után/helyett is remek társa volt a bárpultnál egyedül üldögélőknek.
Egy innovatív fiatal bártender, szerette volna megfűszerezni egy kicsit az életét, és egyben az italát…Nagyjából, ilyen egyszerűnek tűnik a feltalálása a koktélnak!
Ha egy komplexitásban lenyűgöző koktélra vágyunk, akkor a Bloody Mary az igazi! Ez napjaink egyik legösszetettebb zamattal hódító itala, amelyben az édes, sós és keserű zamatok egyaránt megtalálhatóak. Fernand Petiot agyából pattant ki a vodkából és paradicsomléből komponált koktél káprázatos ötlete, melyet 1921-ben készített el a párizsi New York Bárban. A Bloody Mary koktélnak történelmi gyökerei is vannak: több forrás alapján a katolikus I. (Véres) Mária angol királynőre utal, aki brutális eszközökkel kaparintotta meg a hatalmat a protestáns nemesekkel teli Angliában.
A Bloody Mary-hez remek választás a kivételes letisztult Finlandia vagy az Absolut vodka, de az örök orosz kedvenc Russian Standard és a Stolichnaya Elit Vodka is nagyszerűen kiemeli benne az ízeket. A keserű összetevőhöz az Angostura Originalt vagy a The Bitter Truth Celery Bitterst ajánljuk.
Következzen a Bloody Mary receptje:
Receptúra:
• 6 cl Vodka
• 1,2 dl Paradicsomlé
• 1,5 cl Citromlé
• Só (ízlés szerint)
• Bors (ízlés szerint)
• Worchestershire szósz
• Tabasco szósz (ízlés szerint)
• 2 öntet Bitter
1. Az összetevőket a paradicsomlé kivételével, shakerben összerázzuk, és egy Long Drink-es pohárba töltjük, jéggel. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, és erősen összekeverjük.
Vagy,
2. Az összetevőket egy jéggel teli shakerben összekeverjük, Throwing technikával, és átszűrjük egy Long Drink-es pohárba, végezetül jéggel feltöltjük.
Díszítésként Angolzeller szárat használjunk, esetleg egy kis fűszerkeverékkel crustázhatjuk a poharat.
Ital | Cikkszám | Kiszerelés (L) | Adag/Üveg |
Absolut Blue Vodka [1L|40%] | R0002 | 1 | 16,7 |
Finlandia Vodka [1L|40%] | R0004 | 1 | 16,7 |
Russian Standard Original Vodka [1L|40%] | R0576 | 1 | 16,7 |
Stolichnaya Elit Vodka [1L|40%] | R1731 | 1 | 16,7 |
Chopin Rye Vodka [0,7L|40%] | R1701 | 0,7 | 11,7 |
Naga Chilli Vodka 100,000 Scovilles [0,7L|40%] | R2779 | 0,7 | 11,7 |
Stolichnaya Vodka [1L|40%] | R0761 | 1 | 16,7 |
Stolichnaya Hot Vodka [0,7L|37,5%] | R1429 | 0,7 | 11,7 |
The Bitter Truth Celery Bitters [0,2L|44%] | R0971 | 0,2 | 25,0 |
The Bitter Truth Cucumber Bitter [0,2L|39%] | R2305 | 0,2 | 25,0 |
Angostura Original [0,2L|44,7%] | R0218 | 0,2 | 25,0 |
Remek alternatíva lehet a Big Tom fűszeres paradicsomlé is, ha nem merünk belevágni a saját Bloody Mary készítésbe, vagy csak időszűkében vagyunk. Egyszerűen csak össze kell keverni vodkával és kész is a tökéletesen fűszerezett ital!