Choya japán likőrök
A 21. században valóságos reneszánszát éli az ume nevű japán szilva, ugyanis ez a sajátos keleti finomság járatja a csúcsra a japán likőrök ízvilágát. Európában rendszerint japán szilvaborként, netén szilvalikőrként emlegetik ezt a gyümölcsöt, bár az umét világok választják el az általunk ismert zamatokkal bíró szilvától. Ez a gyümölcs az alapja az umeshunak, a tradicionális japán likőrnek, amit uméből készítenek. Az umeshuban páratlan és megingathatatlan egyensúlyt alkot az ume kivonat és az alkohol balansza. A japán umeshuk kettős, Janus-arcú természettel rendelkeznek: egyszerre frissítőek és étvágyat serkentőek, másrészt a gyümölcs citromsava pajkos fűszerességet csempész az aromákba, és az élelmesebb umeshu kortyolgatók a mandulát és a marcipán egyre szélesebb spektrumban kibontakozó édes zamatát is felfedezhetik a kortyok között.
A Choya vállalat 1914-ben indult, kezdetben szőlészetként alapította a Kondo család. Aztán a cég ráérzett arra, hogy aranyat csinálhat a Japán kultúrájába DNS-szinten benne rejlő ume gyümölccsel, és egyre élénkebb belevágott az umeshukészítés tudományába. A történelmi jelentőségű döntés 1955-ben született meg, és innentől a Choya vállalat a természetes alapanyagokból készített umeshu mellett kötelezte el magát. Igyekeznek kiaknázni végtelen kutatási kedvüket, a kíváncsiságukat és a modern technológiát, hogy mindig csúcsminőségű Choya likőrök kerüljenek a rajongók bárszerkényére. Filozófiájuk szerint a Choya likőrök az umeshu által a japán szellemiséget közvetítik a világ többi része felé, ezt tekintik a Choya legfontosabb kulturális küldetésének.