10 extravagáns őszváró koktél - 1. rész
Az ősz hűvös napjaiban jól esik egy szívet-lelket melengető új koktél, amiben megjelenik egy-két szezonális gyümölcs, valamilyen kellemes italba keverve. Mert a Bourbon is változatosabbá válik, ha megbolondítjuk egy kis lédús körtével, akárcsak a Martini, amikor kiegészítjük az ősz közkedvelt zamatával, egy kis tökös ízzel. Legalább ilyen fenséges lehet egy gránátalmás gin koktél, vagy az almás-áfonyás Moscow Mule.
Nézzük, milyen különlegességekkel vihetünk tüzet és izgalmat a szürke őszi esték hidegségébe!
Körtés koktél Bourbonnel és gyömbérrel
Friss és zamatos körte. Sokak szerint ez a létező legalulértékeltebb őszi gyümölcs! Mert ebben az évszakban mindenki eszeveszett iramban szalad almát vagy tököt szedni, miközben teljesen megfeledkezik a szerény, ám annál finomabb zamatot adó körtértől! Most orvosoljuk ezt a problémát: mutatunk egy olyan őszi koktélreceptet, amely kifejezetten a körtét állítja a középpontjába! Persze attól válik bravúrossá a koktél, hogy az ízek karmestereként némi alkohol is kerül a pohárba, egy Bourbon, illetve gyömbér kíséretében!
E koktél a hűvösebb időjárást hozó őszre hangolva melengető és hangulatos, teli édességgel és körtével. Az ínyencek olyan körtés őszi kuriózumokat is majszolhatnak a koktél mellé, mint egy sonkás körte szendvicset, karamellizált hagymás körtetortát vagy rukkolás körtesalátát.
Hozzávalók:
3 cl Bourbon– Bármilyen Bourbonfajtát használhatunk hozzá azok közül, amiket szeretünk. Ehhez a sokszínű italhoz jobban használhatóak a citrusos, vaníliás és tölgyes ízű likőrök, mert remekül kiegészítik a koktél őszi ízeit. Ha otthon épp nincs Bourbon, akkor használhatunk helyette whiskyt, brandyt, körte brandyt, rumot vagy konyakot.
3 cl körtelé, körtenektár vagy körtepüré. Mindegyik beszerezhető az üzletekben, de otthon, saját kezűleg is készíthetünk házi körtelét.
1.5 cl friss citromlé – A savanykás folyadék egyensúlyt alakít ki az ital gyümölcsösen édes ízeivel.
6 cl gyömbérsör– Egy csipetnyi pezsgő gyömbérsör látványos pezsgést kölcsönöz az italnak.
Méz– Nagyjából negyed csésze méz tökéletes édességgel gazdagítja az őszi koktél receptjét.
6 cl friss gyömbér és víz (ízlés szerinti mennyiségben)
Körteszeletek, kandírozott gyömbér, citromszelet, friss kakukkfű, fahéjrúd a díszítéshez.
Elkészítése:
Sokak szerint könnyebb, mint összehozni egy őszi almáspitét!
Először készítsük el a szirupot. Egy serpenyőben keverjük össze a mézet, a vizet és a friss gyömbért. Közepes lángon kevergetve enyhén pároljuk meg. Csökkentsük a hőmérsékletet, hogy lassú tűzön maradjon és főzzük egészen addig, amíg a víz fel nem oldódik a vízben, körülbelül 3-5 percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és tegyük félre 20 percre. Szűrjük egy edénybe, vegyük ki belőle a gyömbért. Fedjük le az edényt, és hűtsük egészen a felhasználásig.
Rázzuk fel a koktélt! Egy cocktail shakerben adjuk hozzá a Bourbonhöz a körtelevet, a citromlevet és az egyszerű szirupot. Erősen rázzuk fel a keveréket, amíg a fémdoboz érintése hideg nem lesz. Majd öntsük a koktélt jégre. Tegyünk jeget a koktélos pohárba, aztán öntsük a tetejére a gyömbéres whiskyt. Ezután adjunk a keverékhez annyi gyömbéres sört, hogy majdnem elérje a pohár tetejét.
Díszítsük a koktélos poharat egy szelet körtével és egy citromszelettel. Néhány gyömbérszelettel is ékesíthetjük a poharat.
A minőségi ízek elérése érdekében használjunk mindig friss körtelevet és jó minőségű alkoholt. Bátran kísérletezzünk a Bourbon-ös ízekkel, mert a különböző Bourbon-ök és whiskyk eltérő ízprofillal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy egy olyan italváltozat lesz legjobb kiegészítője a körte és a gyömbér ízének, amire eredetileg nem is gondoltunk volna! A körte koktélok keverésekor erőteljes mozdulatokkal rázzuk össze az egészet a jéggel. Ez nemcsak hatásosan hűti az italt, hanem rengeteget segít az ízek alapos összekeverésében. Törekedjünk a legalább 20 perces összerázásra, hogy valóban kiegyensúlyozott keveréket kapjunk. Jó úton járunk, amikor az egyéni ízlésünk szerint igyekszünk kiegyensúlyozni az édességet és a fűszerességet. Ha szeretjük az édesebb gyömbéres körte koktélokat, akkor növeljük az egyszerű szirup vagy a körtelikőr mennyiségét. A fűszeresebb ízek elmélyítése érdekében adjunk a keverékhez minél több gyömbért vagy egy csipetnyi őrölt fahéjat.
A koktélok vizuális élményszintje fokozható a díszítéssel! Ez lehet egy vékony szelet érett körte, gyömbér vagy egy citromhéjszelet. Eleganciát adnak a koktélnak, és kellemesen kiegészítik az ital ízét.
Az amerikai Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey egy 42,5%-os nedű, ami kifejezetten jól belesimul ebbe a koktélba. A Catskill-hegység lábánál készül minőségi komponensekből, a helyi farmok segítségével. Kiégetett tölgyfahordókban érlelik, és hozzájárul a Bourbon és a belőle kikevert koktél komplexitásához. A bronz árnyalatú párlat 70%-ban kukoricából, 20%-ban rozsból, illetve 10% árpamalátából készült.
Zamatában előtérbe kerülnek a fűszeres, nemes és tölgyes jegyzetek, vaníliás és karamellás örvényléssel (utóbbi kettős a hordós érlelés eredménye). A barna cukor és a banándiós kenyér zamata annyira egységes, mintha ízlelgetésekor egy süteményt majszolnánk. A sötét gyümölcsök vaníliás ostyával keveredve emelkednek magasabb hatványra az aromakarakterben. Magával ragadja az embert a méz édes finomsága, a melanzs fajsúlyosabb édességével egyetemben. Felsejlik benne a narancs, a pörkölt földimogyoró ropogóssága, rengeteg mandulával és még több fűszeres fortissimóval.
Megesik, hogy egy klassz koktél gyömbérsörös komponenst kíván. Ilyenkor kerül elő a hűtőből napjaink egyik legjobb gyömbéres itala, a Double Dutch Ginger Beer. A fűszeres italok gyakran igénylik a gyömbéres árnyalatokat, és ezek komplexitását kínálja a Double Dutch Guinger Beer. Változatosságát remekül jellemzi, hogy három különböző gyömbérrel éri el a különleges zamatok kifejeződését, így kapunk egyszerre egy fűszeres, borsos, lágy és citrusos, egyúttal édes és földes aromájú gyömbérhatást, egyetlen palackban (még felsorolni is sok, azonban mindez különösen jól jön egy koktélban, amelyben kulcs a sokszínűség!). A lime-os összetevő egyensúlyba hozz a gyömbérben a sok árnyalatot, így remekül illik az őszi ízekhez.
Pumpkin Pie Martini vanília vodkával és spiced rummal
Végre egy őszi ital, amely nemcsak koktél, hanem egy ínycsiklandozó desszert is egyben! Mivel egyenlő arányban válnak benne hangsúlyossá a desszertkomponensek és az őszi koktélok jellegzetes zamatai.
Kényeztessük az őszi partyn vendégeinket a sütőtökös pite koktél magával ragadó ízével. Mert egy egyszerre krémes, édes és sütőtökös fűszerekkel teli őszi ihletésű koktélról beszélünk, amely remekül felvonultatja az őszi zamatokat.
Azért sokak kedvence, mert a sütőtökös fűszerek a hűvös ősszel szemben kellemes melegséget és komplexitást kölcsönöznek a koktélnak.
Elkészítése gyermekjáték;
Szerencsére csak néhány alapvető összetevő szükséges hozzá, vaníliás vodkával és a kakaókrémmel kiegészülve. Ez egy kifejezetten menő koktélnak számít Amerikában is, ahol nemcsak Halloween idején, hanem hálaadáskor és bizony karácsonykor is gyakran az asztalra kerül a Pumpkin Pie Martini!
A sütőtökös pitében kardinális szerepet játszik a sütőtökös püré (házilag is elkészíthetjük), akárcsak a fagyasztott tejszínhab. Érdemes már a koktélkészítés előtt jóval lefagyasztani a tejszínhabot, így minél gördülékenyebben készíthetjük el ezt a fergetegetesen finom cocktailt! Ahhoz, hogy ez a szezonális koktél még pitére emlékezetetőbb legyen, törjünk össze néhány Graham-kekszet, és szórjuk be a koktélospoharak peremét kekszes morzsával! Ahogyan az is rengeteget ad a Pumpkin Pie cocktailhoz, ha juharszirupba mártjuk a koktélos pohár peremét, vagy bekenjük fahéjas cukorral. Még izgalmasabbá varázsolja az ízeket, ha fűszeres rummal, juharsziruppal és természetes sütőtökpürével dobjuk fel az aromákat. Így valóságos desszertkoktél-hatás térhetünk el.
Hozzávalók:
A fagyasztott tejszínhabhoz: ¼ felvert öntet vagy tejszínhab
A Pumpkin Pie Martinihez: 7 cl vanília vodka, pl. A vaníliás vodka lágy és megnyugtató ízekkel gazdagítja a koktélt, és finom alkoholos ízzel árasztja el a sütőtökös aromatikus alapvetést.
4.5 cl érlelt rum, ¼ csésze sütőtök püré, 3 evőkanál és juharszirup, 1 maroknyi jégkocka, ¼ teáskanál sütőtökös pite fűszer. Ez azért lényeges komponens, mert a melengető fűszerek, így a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg cocktailba keverése megidézi a sütőtökös pite esszenciáját.
Érdemes fahéjjal összekevert cukrot is használni a pohár peremének bekenéséhez, mert aromás és enyhén édes kontrasztot ad minden kortyhoz, fokozva a koktél érzékszervi élményét.
Elkészítése: Helyezzünk 2 Martinis poharat a fagyasztóba. A fagyasztott tejszínhabhoz béleljünk ki egy kis tálcát sütőpapírral. Készítsünk 2 adag tejszínhabbal kevert feltétet, és tegyük be a fagyasztóba 30 percre.
A sütötőkös pite Martinihez: Egy koktél shakerben keverjük össze a vodkát, a rumot, a sütőtökpürét, a juharszirupot, a sütőtökös pitefűszert és a jégkockákat. Fedjük le és rázzuk össze erős mozdulatokkal körülbelül 20 másodpercig, majd szűrjük le 2 Martinis pohárba. Minden pohár szélét kenjük be egy kis fagyasztott tejszínhabbal. Szórjuk meg a sütőtököt pités fűszerekkel, és tálaljuk.
Mitől lesz ebben a koktélban abszolút őszi élmény a vodka jelenléte? Attól, hogy bekeverjük a koktélba az Absolut Vanília Vodkát, az édes ízek egyik helytartóját!
Az Absolut Vanília Vodka a folyamatos lepárlás technológiai háttere által lett ennyire esszenciálisan tiszta és kiegyensúlyozott nedű, főszerepben a vaníliával. A svéd vodka nagy királya, az Absolut is beillesztette a repertoárjába az ízesített vodkát, ennek éles példája és szóvivője az Absolut Vanília Vodka. Ez a vodka ropogós, hála a búzás nyersanyagnak, másrészt csalogatóan édes a vanília által. Remekül teljesít a koktélokban, érdemes minél több fajtában kipróbálni!
A Halloweennek van egy misztikus oldala, és ugyanez a helyzet a koktélban nagyszerűen használható Kraken Black Spiced Rummal! Hiszen a rum azokból az időkből származik, amikor még a tenger sötét mélységeiből érkező csápos gigászi krakenek tartották rettegésben a matrózokat és a tengeri utalókat. Szerencsére ma már nem jár ekkora „őshorrorral” egy tengeri utazás, és a régi időkre emlékezve került palackozásra napjaink egyik legmenőbb itala, a Kraken Black Spiced Rum. A sötét dióbarna rum alapja javarészt barbadosi téltelekből tevődnek össze, és 13 fűszerrel teszik még különlegesebbé. A fűszeres rumok frenetikusainak ez egy igazi „muszáj-megkóstolni” tétel, és komplexitása okán is odakívánkozik a bárszekrényre, illetve a spiced rumokat igénylő koktélokba.
A cukornádmelasz édessége mellett a párlatban kellemesen magával sodorja az embert a kávés jegyzetek, a fűszeres fortissimók sokasága. Ugyanakkor a szájban intenzívvé válik a krémes karamellás jelleg, szegfűszeggel és gyömbérrel, a fahéj karakteres fűszerességével.
Gránátalmás gin koktél, egy igazi tündérvarázs ginnel
Egy gránátalmás-gines cocktaillal egyszerűen nem lehet mellé lőni az őszi partykon, mindenki imádni fogja a zamatát! Szerencsére nem sok mindent kell hozzá beszerezni, viszont mindenképpen szükség lesz az elkészítéséhez egy cocktail shakerre. Már csak azért is remek recept, mert gyönyörű vöröses színe tényleg vonzza a tekinteteket egy klassz bulin, másrészt egy kifejezetten ízletes koktél a Gránátalma gin koktél. Egyszerre képes megmutatni egy édes, citrusos és gyümölcsös aromavonulatot.
Hozzávalók:
6 cl gránátalma lé, 6 cl friss narancslé, 2 teáskanál méz, 12 cl gin, 5 cl gyömbérsör, friss kakukkfű és narancsszeletek a díszítéshez.
Elkészítése:
Egy jéggel töltött shakerbe öntsünk gránátalmalevet, narancslevet, mézet és gint. Zárjuk le a shaker tetejét, és rázzuk egészen addig, amíg a koktél shakert kívülről fagyos lesz. Öntsük jégre a kapott folyadékot a koktél shakerből, majd bővítsük szénsavas vízzel. Díszítsük friss kakukkfűvel és narancsszeletekkel.
Alaposan felpörgethetjük és újraértelmezhetjük ezt a koktélt, ha a citrusos komponenst jelentő „sima” narancslé helyett vérnarancslevet vagy grapefruitlevet használunk a változatosság kedvéért. Még erősebb koktélra szomjazunk? Akkor dupla ennyi ginnel is kikeverhetjük a koktélt az acélosabb melengetőbb őszi hatás érdekében. Ha nem akarunk ennyire édes koktélt, akkor a gyömbérsört cseréljük szódavízre vagy valamilyen seltzerre. Édesítés gyanánt meg bármilyen édes sziruppal gyarapíthatjuk a zamatát, ez csak az egyéni ízlésünkön múlik.
Ősz lévén gyakran közelebb kerülünk a természethez, és megismerhetjük annak bájos, mondhatni tündéri oldalát. Ezt a vonalat erősíti a koktélban ginként igen jók vitézkedő Pixie Tears Gin. Amit a legendák szerint a tündérek könnyeiből készítettek, bár arról nincs tudomásunk, miért lettek ennyire mélabúsak a vodkát megalapozó tündérek. A mágikus könnyzivatar egy smaragdzöld ital, misztikus kortyokat kínálva az erre sóvárgóknak, és a koktélokhoz is sokat hozzátesz az ízek tekintetében.
Az ital csillogása opálos, kortyolásakor pedig érezhetjük, milyen jót tehet egy ginnek a bodzavirág és az uborka aromakarakterbe illesztése, mivel e két komponens átrepít minket egy valóságos mesevilágba. A Pixie Tears igazi fanatikusai szerint mindenképp meg kell rázni pár energikus mozdulattal a gin palackját, mert ezzel egy igazi tündérvarázst idézünk elő! Így táncolni kezdenek a palackban rejtőző csillámporrétegek, mintha apró cuki manókkal lenne dolgunk.
A Pixie Tears Gin illatában előkelő helyet élvez az uborka dominanciája, rengeteg fodormentával és édes borókával. Kóstolásakor megnyilvánul benne a ropogósan édes bodza, a selymesen finom uborka, és összemosódik a zamatokban a boróka és a bodza kettőse. Az uborka és a citromhéj kiemelkedően finom a kortyokban, és a zöldessárga italt kortyolgatva egy kis időre mi is tündéreknek érezhetjük magunkat.
Almás-áfonyás Moscow Mule
Ez a kellemes ital nem tolakodóan édes, és egy pillanat alatt könnyűszerrel elkészíthető. A frissítő őszi koktélban a legtöbben vodkát használnak, azonban ginnel, tequilákkal és más párlatokkal is sokan kísérleteznek az ízek finomhangolásakor.
Hozzávalók:
12 cl vodka, ½ csésze áfonyalé, 1 doboz gyömbérsör vagy almalé, friss áfonya vagy alma és rozmaring a díszítéshez.
Elkészítése:
Öntsünk két pohárba néhány áfonyát és egy kis rozmaringot, keverjük össze őket. Töltsük meg jéggel és öntsünk a poharakba egyenlő mennyiségben vodkát és áfonyalevet, majd keverjük össze. Tegyünk a poharak fennmaradó részébe gyömbérsört, majd tálaljuk. Ízlés szerint áfonyával és rozmaringgal díszítsük.
Vodkaként ütős választás ehhez a koktélhoz a Titos Handmade Vodka! A vodkák esetében mindig döntő, mondhatni kardinális kérdés a kristálytisztaság kérdése, hiszen ez a minőség csalhatatlan ismérve. A bársonyosságé, ami a koktélok keverésekor egy vodkánál igencsak stratégiai jelentőségű! Ezért remek összetevő ilyen tekintetben a Titos Handmade Vodka, amely nem kevesebb mint hatszoros (!) lepárlással készült. A végeredmény egy pallérozott eljárással készülő, kivételesen tiszta vodka, ami teljesen mentes a fenoloktól, észterektől, még a szerves savaktól is. És minő meglepetés: még cukrot sem tartalmaz, esszenciális a tisztasága. Nem véletlenül nevezik a Titos Handmade Vodkát a világ egyik legtisztább vodkájának, az összes felesleges anyagot kivették belőle, hogy csak a lényeg és a minőség, a „vodka nektárja” maradjon.
Érezhető illatában és zamatában a kukorica édes zamata, fuvallataiban még a zabkásás jegyzetek is kibontakoznak. Íze feltárja a Titos édes jegyzeteit, kukoricás oldalát. Ugyanakkor van benne rizs, feketebors, gabona és még valamennyi citrusosság is, bársonyos zamathullámokkal.
Megjött a kedve a különleges őszi koktélokhoz? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek rálelni azokra zamatokra, amivel a legtöbbet hozhatja ki a koktélokból.
A finom őszi koktélok áradata még nem ért véget! Cikkünk folytatásában megtudhatja, milyen egy őszi tökös ízekkel felpörgetett White Russian, hogyan készül a pekándiós Old Fashioned és miért akkora dobás az őszi koktélok között az Áfonya Margarita!