Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Hogyan kerül az uborka a koktélospohárba?

Hogyan kerül az uborka a koktélospohárba?

A nyári hőségben az ember eredendően hideg italokra vágyik, mindenki enyhülést keres a tikkasztó 40 fokokban. Ezen az áldatlan állapoton segítenek az uborkás koktélok, amelyek nemcsak hűsítik az ember szervezetét, hanem új élményszintre helyezik a koktélpartykat.

Ismerkedjünk meg az uborkával, és a belőle készíthető parádés koktélokkal!

Mert egy uborkás hűsítő koktél a legjobb választás a forró nyári napokra, a kerti grillezésre vagy bármilyen alkalomra, amikor egy stílusos és laza finomsággal szeretné lenyűgözni a barátait és családtagjait.

Uborkás koktélok

Az uborka vajon mi?

Az uborka egy frissítő és tápláló zöldség, amit sokak szerint inkább gyümölcsnek kellene tekinteni. Korábban főleg a saláták és a szendvicsek aromaformálójaként vették számításba, újabban azonban a nyári koktéloknak is frissítő csavart ad az értő kezek között. Rengeteg egészségügyi előnye van, többek között hihetetlenül klassz hidratálóforrás és segíti az emésztést. Másrészt az uborka alacsony kalóriatartalmú, így önmagában is egészen frenetikus nassolnivaló. Még akkor is, ha épp fogyókúrás periódusban vagyunk.

Az uborka a 3000 évvel ezelőtti Indiából származik. „Leánykori nevén”, azaz tudományosan az uborka a Cucumis sativus, amit egykor India északi síkságain találtak. Itt a vadon élő uborkafajták a mai napig vidáman virágoznak. Krisztus után 2000-ben már uborkát termesztettek az ókori Mezopotámia termékeny földjein, és hamarosan beindult a zöldség világméretű termesztése, amely napjainkban is  tart.

 

Az uborka egy valóságos vitaminbomba...és afrodiziákum?

Az uborka 96%-a vízből áll. Extrém magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy az uborka csaknem teljes súlya a vízből származik. Ami jó hír: mert az uborkában lévő víz segít a méreganyagok kiürítésében a szervezetből, és jótékony hatással van az emésztésre. Ráadásul az uborka bármilyen formában frissíti a leheletet, eltávolítja a szájszagot okozó baktériumokat. Valósággal tobzódik a vitaminokban, hiszen van benne B1, B2, B3, B5, B6, folsav, C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is.

A tápanyagok tárháza, de leginkább az energia- és anyagcserefolyamatok élénkítésében, az immunrendszer felpörgetésében segít, ha rendszeresen uborkát fogyasztunk (akár koktélban is). Még egy érdekes infó: az ókori görögök szerelmi vágyfokozónak, egyfajta afrodizákumnak tekintették az uborkát. Valószínűleg az uborka fallikus alakjáról jutottak erre a meglehetősen furcsa következtetésre.

 

Uborka Punch

Hozzávalók: víz és jégkocka

limonádé

szőlőlé (ízlés szerinti mennyiségben)

1 felszeletelt citrom a díszítéshez

egy közepes méretű uborka, vékonyra szeletelve

Elkészítése: Egy tálban keverjük össze a vizet, a jeget, a limonádét és a szőlőlét. Szervírozáskor a koktélt díszítsük citrom- és uborkaszeletekkel.

 

Bazsalikomos Uborka Mojito

Kiváló recept arra, hogy egy koktélban összehozzuk a bazsalikom komplexen aromatikus ízét az uborka frissítő, hűvös csobbanásával!

Hozzávalók:

vastagon szeletelt uborka

8 levél bazsalikom (ez ízlés szerint akár több is lehet)

2 lime szelet

1.5 cl rum– pl. Bumbu The Original Rum

2 kockacukor és jégkocka (tetszés szerinti mennyiségben)

szóda (tetszés szerinti mennyiségben)

1 uborkaszelet a díszítéshez

1 szál friss bazsalikom a díszítéshez

 

Elkészítése: Tegyük az uborkát, a bazsalikomlevelet, a lime szeleteket, a rumot és a cukrot egy koktélshakerbe. A keveréket mixerrel addig pépesítsük, amíg a kockacukor fel nem oldódik benne. Adjunk hozzá jeget, helyezzük a fedőt a shakerre, és rázzuk fel erőteljesen, majd szűrjük hideg, jéggel teli üvegpohárba. Díszítsük uborkakarikával és bazsalikomággyal.

Milyen rumot ajánlunk egy uborkás mojito finomhangolására? Érdemes kipróbálni a kellemesen és édesen áramló Bumbu The Original Rumot, mert extra édessége érdekes ellenpontozása lehet az uborka friss erejének. A prémium rum eredetijét valamikor a 17. században a vad vizeken hajózó leleményes tengerészek készítették. A modernebb kiszerelésű Bumbu The Original Rumnak kivételes értéket ad az a tény, hogy a blend tartalmaz 15 évig Kentucky Bourbon hordóban érlelt komponenst is, ami egészen komplexre és kivételesre „faragja” az aromáját. Receptjének alkotói a Nyugat-Indiai Társaság tagjai lehettek, akik natív karibi komponensekkel dobták fel a rumjukat, és a Bumbu nevet adták neki.

Napjainkban is ugyanazokkal a fűszerekkel pörgetik a Bumbu The Original Rumot a tökéletességig, mint a régi időkben. Meglehetősen kis adagokban desztillálják, hogy hitelesen viselhesse az originális jelzőt. Már első kóstolásakor érezhető a melasz masszív, „sűrűn édes” zamata, a tölgyfahordós érlelés nemes fás áramlása. A Bumbu egyszerre tud fűszeres, fahéjas és vaníliás lenni, mintha az ősi Barbados szigetei között hajóznánk, és történelmi környezetben kortyolgatnánk.

Elsőre úgy tűnik, mintha a Bumbu The Original túlédesítenénk a koktélt. Azonban ez távolról sem igaz, hiszen olyan ízek szunnyadnak benne, amik igencsak illenek az uborkához. Ilyen a friss menta meghatározó jelenléte az ízek között, vagy a fűszeres ízek ereje. De kóstolásakor érezhetjük benne az égetett cukrot, a mézet és a csokis narancsot is, ami emlékezetes rummá avatja ezt a finomságot.

 

Uborkás Limonádé

Ez a koktél az ízletesség és a ropogósság tökéletes keveréke, egy igazi revitalizáló, felrázó élmény a tikkasztó nyári estékre! Frissítő uborkás jegyzeteit akár egy kis kaporral is gazdagíthatjuk, az édesítőszer pedig megédesíti az összhatást. A friss citrom és a limelé kombinációja egy csípősebb csavart teremt, még élénkebbé alakítva a frissítő ízprofilt. Legyen bármilyen forróság, ez a koktél felébreszti valamennyi érzékszervünket!

Még az „uborkaszkeptikusok” is imádni fogják ezt a frissítő erejű finomságot, mert tényleg minden idegenkedést megszüntet az uborka koktélos bevetésével kapcsolatban, és nagyszerű hideg italt ad a forró nyári estékre. Ízletes és frissítő módja annak, hogy a meleg nyári nap folyamán növeljük a vízbevitel mennyiségét. Még azok is megkedvelhetik, akik önmagában egyáltalán nem rajonganak az uborkáért.

 

Hozzávalók:

5 csésze víz

3 közepes méretű uborka meghámozva és apróra vágva

½ csésze frissen facsart limelé

4 evőkanál édesítőszer

 

Elkészítése: Keverjünk össze 2 csésze vizet, uborkát, limelevet és 2 evőkanál édesítőt a turmixgépben. A végeredményt öntsük egy kancsóba, majd adjuk hozzá a maradék 3 csésze vizet. Ízlés szerint adjunk hozzá további 2 evőkanál édesítőt, és jéggel tálaljuk.

 

Jalapeñós-uborkás Margarita

A hűvös és fűszeres ízek koronázatlan királya ez az ital. Egyesíti a jalapeño fűszeres csipkelődését az uborka hűvös frissességével, és új szintre emeli az uborkás koktélokat.

Ez az cocktail az egyensúlyról szól. Megkapja az uborka hűs és ropogós ízét, ez megnyugtatja a szájpadkást. Aztán jön egy hirtelen bumm, és érkezik a jalapeño forró, fűszeres meglepetése. A lime tökéletes citrusos keretbe foglalja az egészet, az agávé édes érintése árnyalja a nagy összképet a kóstolás során. Az ízek hullámvasútja ez a szájban, amelyre egyszerre képes frissíteni és felpezsdíteni az embert egy forró nyári napon. A készítéséhez kell egy koktél shaker, egy mixer és egy finom hálós szűrő.

 

Hozzávalók:

1.5 cl tequila-pl. Rooster Rojo Blanco Tequila

3 cl narancslikőr-pl. Cointreau Narancslikőr

3 cl limelé

2 szelet uborka

1 szelet jalapeño (ha szeretjük a csípős ízeket, akár több is)

Só a koktélkospohár peremére (ízlés szerint)

Lime és uborkaszelet a díszítéshez

 

Elkészítése: Keverjük össze az uborkát és a jalapeñót a shaker alján, hogy felszabaduljanak az ízek. Adjuk hozzá a tequilát, a narancslikőrt, a limelevet és a jeget. Jól rázzuk össze, amíg szépen kihűl. Szűrjük le az előre előkészített jéggel teli pohárba. Díszítsük lime szelettel és uborkaszelettel.

Narancslikőr kategóriában egyszerűen nem tudunk jobb alapanyagot ajánlani a Cointreau Narancslikőrnél! Mert ez a narancsos álom minden zamatában pikáns, és felkorbácsolja a kedélyeket önmagában és egy koktélban, felébresztve az összes érzékszervet! A narancsos ízeken jócskán túlmutat a Cointreau Narancslikőr, mivel domináns narancsos alapvetésén túllépve enyhe konyakos aromahullám jellemzi, így egy koktélban is képes radikálisan új, komplexebb ízeket villantani.

A francia földről érkező Cointreau likőr sokak szerint a világ első narancslikőre, azért képes ilyen bravúros ízekkel beírni magát az ízmemóriánkba. A keserű narancshéj „aromatikus gravitációja” valósággal beszippantja az embert, és újabb kortyokra ösztönöz.  Likőrös pohárban fogyasztva, jégre töltve whisky pohárban is szervírozhatjuk, de önálló koktél alapanyagként is egészen emlékezetes ízeket ígér.

Egzotikus illatában kibontakoznak a fehér virágok, egy csomó francia gyümölcs és a fűszeres fortissimók valóságos sereglése. A melengető illatok narancshéjjal, telt olajos esszenciákkal keverednek, és a napfény melengető ereje is kirajzolódik az orrban. Íze alapvetően narancslikőrös, a kesernyés és édes ízek ambivalens tánca. Zamata virágos és virgoncan fűszeres, főszerepben a narancs keserédes gyönyörével. 

A megfelelő tequila kiválasztása ugyancsak stratégiai fontosságú egy „fincsi” Jalapeñós-uborkás Margaritához.

Ha egy kristálytiszta, vulkanikus erővel áramló agávékölteményben gondolkodunk, akkor a Rooster Rojo Blanco Tequila a lehető legjobb választás! Ugyanis a mexikói párlatot egy kialudt vulkán lábánál készítik, díjnyertes tequila, és igazi mexikói ezüstön szűrik át, hogy tündöklően tiszta és éteri ízt kapjon ezzel válik a koktélok mesteri alkotóelemévé. A kakas – a „rojo”– Mexikó egyik ősi szimbóluma, ami sokat mond a tequila tüzességi tartományáról is.

A Rooster Rojo Blanco Tequila 100%-ban agávéból készül, így már első illatoláskor magával ragadja az embert az agávé édessége, a dohány melegsége és a kaliforniai paprika ereje, mindez extra pikantériát kölcsönöz a párlatnak. Kóstolásakor érezzük a szájban a ropogós, édes agávé karakterisztikáját, megbolondítva az alapképletet a citrusfélék lendületességével, a kelt tészta jellegzetes ízével, egy kis gyümölcsösséggel.

A Rooster Rojo Blanco Tequila grandiózus tequila a Jalapeñós-uborkás Margaritához.

 

Summertime Mule

A mule vagyis az öszvér akkor jó, ha húz! Egy ütős nyári koktél meg akkor menő, ha képes frissíteni és új ízeket villantani, megbolondítva egy kis uborkával. Mert már a gyömbérsör és a vodka keveredése is parádés, azonban még jobban színesíti kapcsolódásukat egy frissítő uborkás zamathullám.

 

Hozzávalók:

jég, tetszés szerinti mennyiségben

5 friss mentalevél

½ uborka, kockára vágva

¼ csésze friss áfonya

½ lime, 2 szeletre vágva

1.5 cl vodka–Au Premium Vodka

½ csésze gyömbérsör -pl. Double Dutch

A díszítéshez: 3 friss áfonya, 2 friss mentalevél, 1 szelet uborka.

 

Elkészítése:

Töltsünk meg egy poharat vagy bögrét jéggel. Keverjük össze a mentaleveleket egy shakerben, amíg nem válnak apróvá. Adjuk hozzá a kockára vágott uborkát, az áfonyát és a 2 lime szeletet. Keverjük egészen addig, amíg az uborka és az áfonya apróra nem törik, ki nem préselődik a lime leve. Adjunk hozzá a jeget és a vodkát. Fedjük le a shakert és rázzuk egészen addig, amíg a külseje fagyossá válik. Szűrjük a koktélt a jeges csészébe, öntsük fel gyömbérsörrel, majd díszítsük 3 áfonyával, 2 mentalevéllel és egy szelet uborkával.

A koktél keverésének sarokpontját ezúttal az fémjelzi, milyen vodkát választunk hozzá! Mert egy olyan kristálytiszta, ízlésese és kiforrott párlatra van szükség, amely képes friss árnyalatokat és energiákat adni a cocktailban már eleve meglévő ízeknek. Ehhez a legfinomabb kiindulópont az Au Premium Vodka, tüneményesen csillogó arany palackban!

Mert remekbeszabott, vagány vodka nem csak orosz földön születhet! A tézis ékes bizonysága az Au Premium Vodka, amely a brit hagyományból, luxus összetevőkből készült. A 40%-os vodka aranyló minőséget prezentál, hála az ötszörös lepárlás akkurátus tevékenységének. A kiszerelés mellett a belbecs, maga a vodka is aranyló: 2016-ban megkaparintotta az aranyérmet 2016-ban a rangos Vodka Masters megmérettetésén!

Esszenciája az angol vidék szívében termő ropogós gabona. Tiszta forrásvízzel keverik, majd a világ legismertebb természetes elemén, aranyon szűrik át! A tiszta vodkában ünnepet ülnek a gabonás jegyzetek és a feketebors pikáns ízei, amelyek minden koktélnak képesek új árnyalatokat adni. Az Au Premium Vodka kivételes tisztasága ajándék a vodka és a különleges koktélok fanatikusainak.

Ha gyömbérsörben gondolkodunk, tényleg a Double Dutch Ginger Beer a legjobb választás ehhez a koktélhoz. Három különféle gyömbért kombinál: egy fűszeres és borsos, a harmadik édes és földes zamatú, az utolsó pedig lágy és citrusos vonalvezetéssel ad hozzá a harmóniájához. Végül egy kis lime-al hozzák még parádésabb egyensúlyba az italt. 

 

Uborka & Rose Collins

Az eredeti Tom Collins cocktail ötvözi a gint, a citromlevet, a cukrot és a szódát, hogy létrehozzon egy leleményes frissítő italt, ami a 19. század óta oltja a szomjat. A tehetséges csaposok azonban a kezdetektől szüntelenül fejleszthetik a Tom Collins receptjét, így születtek az újszerű változatok.

A Cucumber & Rose Collins Charlotte Voisey csapos állatorvos találta ki. Egy alkalommal kiruccant a saját kertjébe, hogy adjon egy friss csavart a régi koktélnak. A siker érdekében bedobta a Hendricks gint, egy modern stílusban megfogalmazott borókakölteményt, amely uborkás ízekkel pörgette fel eredeti ginreceptúráját. Aztáén ott vannak még benne a citrusfélék és a koriander a teljesség kedvéért, egy csomó citromkével.

Az Uborka & Rose Collins friss virágos és aromás nyári ízvarázs. A Tom Collins nyomdokán haladva a maga uborkás útját járja, szóval érdemes megízlelni ezt az uborkás finomságot.

 

Hozzávalók:

3 cl Hendricks Gin – mert már alapjáraton uborkás

3 cl uborkalé

3 cl frissen facsart citromlé

3 cl rószaszirup

Elkészítése: öntsünk gint, uborkalevet, a citromlevet és a rózsaszirupot egy jeges cocktail shakerbe, és rázzuk össze egészen kihűlésig. Szűrjük friss jégre egy Collins-pohárba. Díszítsük uborkaszelettel.

Az uborkalé készítéséhez mossunk meg és vágjunk fel egy uborkát, lereszelés után nyerjük ki belőle a levét. A rózsaszirupot otthon is elkészíthetjük cukorból, sima vízből és rózsavízből. Melegítsük fel a keveréket egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (A rózsavíz akár ki is hagyható a képletből).

 

Ha nyár, akkor uborkás koktélok! Érdemes kísérletezni ezzel a frissítő nyári zöldséggel, ami pár szezonális gyümölcccsel, vodkával, rummal, gyömbérssörrel és más finomságokkal keverve egészen fenomenálisan felpörgeti az év legforróbb napjait.

Ha baráti vagy családi koktélpartyt tervez, jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez  – és a koktélokhoz – legjobban illő italokat.