Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Gluténmentes alkoholos italok – mit lehet és mit nem?

Egy gluténérzékenynek számos dologról kell lemondania az életben, főként a táplálkozás és az italok terén. Ám ha olykor mégis kirúgna az ember a hámból és egy buliban vagy baráti összejövetel alkalmával elfogyasztana némi alkoholt, fontos tudni, hogy erre igen széles palettán van lehetőség. Bár természetesen számos tiltó listás dolog létezik, ennek ellenére sok olyan típusú szeszes ital is van, amelyeket bátran fogyaszthat egy gluténérzékeny is. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnie, ha gluténmentes italt keres.

Két fő szabály 

Alapvetően két fő szabály létezik, ha gluténérzékenyként alkoholt fogyasztana. Az egyik, hogy a palackokra helyezett címkéket mindig el kell olvasni, hiszen ha esetleg fennállhat a keresztszennyeződés veszélye, akkor azt itt mindig feltüntetni a gyártó. A másik, hogy ha buliban szeretne rendelni valamit a pultnál, akkor itt is bátran kérdezhet, hiszen itt is kötelesek elmondani, miből készül az adott ital.

Így teljes nyugalomban élvezheti a nedűt, amit a kezében tart.

Italok, amelyek biztosan gluténmentesek

Kezdjük azokkal az italokkal, amelyeket bátran fogyaszthat és biztosan nem lő mellé velük. Mivel a glutén főleg a gabonákban van jelen, így mindenképpen olyan italokat érdemes választani, amelyek gyümölcsalapúak, vagy olyan alapanyagokból készültek, amelyek nem tartalmaz búzafehérjét, amellyel szemben a túlérzékenység kialakul.

Például a borok világában bátran elmerülhet, legyen az fehér, vörös vagy rozé, egyik sem tartalmaz glutént. Ugyanez igaz a pezsgőkre, a metaxára és a brandyre is. Ám nem kell megállni a szőlő alapanyagú tételeknél, hiszen például a cukormelaszból készült rum és arrak, valamint a gyümölcs- és törkölypálinkák mind tökéletesek egy gluténérzékeny számára.

Emellett bátran kortyolhat a japán rizspálinkából, a szakéból, de jöhet a görög ouzo, a tüzes tequila vagy éppen a vermuth is. Sőt, a borpárlatból készült konyakok és a cider is jó barátja azoknak, akik nem fogyaszthatnak glutén tartalmú alkoholos italt.

Mi a helyzet a gabonapárlatokkal?

A gabonapárlatokra érdemes külön kitérni, ugyanis bár a desztilláció során elérik a 20 mg/kg határértéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak annak ellenére, hogy gabonából készülnek. Azonban az egyéni érzékenység minden ilyen esetben kiütközhet, vagyis a szervezet reagálhat rosszul erre a minimális gluténtartalomra is, különösen ha nem csak egy-két feles fogy el belőle.

Ez az úgynevezett rejtett gluténmentesség, így érdemes e téren résen lenni. Ha szeretne vodkát vagy whiskyt fogyasztani, inkább menjen biztosra! Az előbbiből létezik burgonyából vagy quinoa felhasználásával készült verzió, míg számos tisztán kukoricából előállított whisky is található ma már a kínálatban.

Ami kérdéses maradt

Vannak olyan forgalomban levő italok, amelyek örök kérdőjelek maradnak egy gluténérzékeny számára. Ilyen például a titkos recept alapján készült Jägermeister vagy éppen az Unicum. Mivel a pontos összevetői nem ismertek, nem érdemes vele próbálkozni.

Emellett ajánlott odafigyelni a különböző koktélok esetében is, ilyen esetekben a pontos összetevők listájáról fontos meggyőződni, hiszen bármelyik hozzávalóban jelen lehet a glutén attól függetlenül, hogy az alap alkohol nem tartalmazza azt. 

Fontos a mérték!

Bár általánosságban is elmondható, hogy az alkoholfogyasztás esetén lényeges az odafigyelés, ám egy ilyen érzékenység esetében a túlzott alkoholfogyasztás – még ha az teljes mértékben gluténmentes is – előhívhatja az olyan jellemző tüneteket másnap, mint például az erős fejfájás.

Mindez fokozottan igaz azokra a nedűkre, amelyek a desztillálás során válnak mentessé, hiszen egyéni érzékenység és nagy mértékű fogyasztás esetén bizony okozhat mindez problémát. 

Vagyis az nem kérdés, hogy nagyon fontos mindig odafigyelni és résen lenni a pontos összetevőket illetően, ám szó sincs arról, hogy egy gluténérzékeny ne ihatna alkoholt. Mivel az intolerancia figyelembe vétele mellett is igen szép választék áll rendelkezésre, még a kedvencét is megtalálhatja közöttük.

Tartalomhoz tartozó címkék: tipp