Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

A gluténérzékenység és a gabonapárlatok

A gluténérzékenység és a gabonapárlatok
Manapság igen sokat hallhatunk a különböző ételallergiában, ételérzékenységben szenvedőkről. Nem tudom, valóban többen vannak-e mint régen (amire nyilván lehet indok az egyre műanyagabb világunk) vagy csak egyszerűen sokkal célzottabban ismerik fel ma már az adott egészségügyi problémákat, mint mondjuk 20-30 éve, amikor az ilyen tüneteket és panaszokat más elnevezéssel illették még. Akárhogy is, akinek nagyon oda kell figyelnie arra, mit ehet, annál nyilván fontos az is, mit iszik.
 
 
A gluténérzékenység manapság az egyik legnagyobb mumus. A glutén pedig legfőképp a gabonákban érhető tetten, a búza mellett például árpában, zabban és rozsban is. A glutén az említett gabonák egyik fehérje összetevője, a gliadin. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység tulajdonképpen ezzel a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.
 
Több helyen is olvastuk mostanában, hogy akik ilyen problémákkal küzdenek, egyáltalán ne igyanak gabonából párolt italokat. Ez ugye vonatkozna gyakorlatilag az összes whiskyre, a vodkák és ginek jó részére, valamint még rengeteg olyan italra (mint például a különböző likőrök), amelyek készítésénél felhasználnak gabonából párolt alapszeszt is.
 
A dolog azonban azért szerencsére messze nem ilyen súlyos!
 
A gabonapárlatok a desztilláció során gluténtartalmuk jó részét (általában teljes mennyiségét) elveszítik, így gluténmentessé válhatnak. A lepárlás folyamán a fehérjék nem kerülnek a párlatba. Ráadásul a vonatkozó egészségügyi állásfoglalások szerint a határérték alatti gluténtartalom (ami 20mg/kg mennyiség vagy annál kevesebb) az esetek túlnyomó többségében nem okoz problémát. Természetesen lehetnek egészen extrém érzékenységű betegek, de ők vélhetően tisztában is vannak ezzel, és figyelnek magukra. A többiek viszont (orvosukkal, dietetikusukkal történt konzultáció után, és persze mértékkel) fogyaszthatnak vodkát, gint vagy épp whiskyt, előbbiből különösen a többször is lepárolt változatokat ajánljuk számukra.
 
Kétségtelen, hogy egyre nagyobb számban találhatunk kifejezetten gluténmentes italváltozatokat is a polcokon. Ez például a – szintén gabonából készült – sörök esetében lehet indokolt, a fentiek alapján azonban a lepárlással készült italoknál már jóval kevésbé az. Persze választhatunk közülük is, de hacsak nem szenvedünk tényleg extrém gluténérzékenységben, nem feltétlenül kell ragaszkodjunk ezekhez a változatokhoz.
 
Természetesen a fentiek csak a mi véleményünket tükrözik, a hasonló kérdésekben legjobban tesszük, ha az orvosunkra, diatetikusunkra hallgatunk. Szóval érdemes kikérni az ő véleményét is, esetleg rögtön vihetünk is neki egy palackkal kedvenc whiskynkből, ennek közös kóstolgatása közben talán ránk nézve kedvezőbb tanácsokat kapunk.
 
A gluténtartalmat egyébként természetesen jogszabályokban is rögzítették, az alábbiak szerint:
 
  1. A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a minősítés alkalmazható a természetes módon gluténmentes termékek esetében is.
  2. A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz és a termék egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy olyan összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék.
Egyéni tolerancia szinttől függően a „gluténmentes” vagy a „nagyon alacsony glutén tartalmú” termékeket a gluténintoleranciában szenvedők fogyaszthatják - függetlenül az azt esetleg kiegészítő „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” felirat meglététől.