Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Don Papa: a Fülöp-szigetek diszkrét bája, rumos palackba zárva

Don Papa: a Fülöp-szigetek diszkrét bája, rumos palackba zárva

A Don Papa egy édes csábítás, egyenesen a Fülöp-szigetekről! Ahol készítői megalkottak egy vulkanikus dinamikával pörgő rumot, amelyben az édes cukornádmelasz és a helyi ízek adják az aromák megállíthatatlan motorját.

Fedezzük fel a Don Papa rumok egzotikus otthonát, a Fülöp-szigeteket és a brand rövid történetét. A palackokban szunnyadó szenzációs Don Papa rumokkal együtt, mert ezek közül akár többnek is ott a helye egy parádés rumgyűjtő bárszekrényén!

Don Papa Rum

Egy filippínó farmer és sámán lett a Don Papa névadója

A Fülöp-szigetek a szabadság földje! Hiszen a Don Papa, a trópus szigetek megejtő finomságú itala a vidék nagy szabadságharcosáról, Dioniso Magbuelasról kapta a nevét. Egyrészt forradalmárként írta be nevét az örökkévalóságba, mert ő volt a Fülöp-szigetek neves sámánja és gyógyítója. Csak úgy lüktetett benne az emberiségért való tenni akarás energiája és a végtelen tartományokban mozgó igazságérzet. Életét cukornádfarmerként kezdte, azonban hamarosan bekapcsolódott a Fülöp-szigeteken zajló függetlenségi küzdelmekbe, így lett belőle a harcok izzó kohójában Don Papa, akiről a világ egyik legjobb rumja a nevét kapta.

Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag Don Papa, vagyis Dionisio Magbuelas volt a Fülöp-szigeteki Petőfi Sándor, aki szembenézett a filippínókat elnyomó spanyol hadakkal, és a uralmuk alól felszabadította Negros szigetét. Isio a forradalom egyik élenjáró szereplőjévé vált, aki kivívta a trópusi éden függetlenségét, később viszont kényszerűségből át kellett adnia az amerikaiaknak.

Dionisio annyira ikonikus alakká emelkedett az idők során, hogy a mai napig ott él a filippínók lelkében. Így lett ő a Don Papa Rum emblematikus alakja, hiszen megtestesíti a sziget ezerarcúságát, élményektől lüktető szellemiségét.

Szóval nemcsak a Don Papa rumok különböző változatait kortyolgatják megállíthatatlanul a szigetiek, hanem az öreg iránti rajongás is töretlen: vannak olyan filippínók, akik a rajongás hevében magukra tetováltatták Don Papát!

Mi tagadás, nemcsak Magbuelas alakjáról „híres e föld”: itt felszik a híres Sugarlandia, a cukornádföldek valóságos Mekkája, egyfajta spirituális központja. Még a civilizáció mindenhová beférkőző exponenciális fejlődése sem tudta befolyásolni e terület eredendő szépségét, báját és érintetlenségét. Sugarlandiában mindent a természet ural és határoz meg, a területet buján átszövik a cukornádföldek. Innen kerül palackban a szenvedélyesen csörgedező folyékony arany, amit Don Papa rumnak nevezünk.

 

Királyság, spanyol nevek és szabadságszeretet

Nemcsak a Don Papa rumok zamata, de a Fülöp-szigetek eredete is a szó szoros értelmében „király”! Hiszen a hatalmas szigetvilág II. Fülöp királyról kapta a nevét. Miután a spanyol felfedezők zsenije, Ruy Lopez de Villalobos 1543-ban ellátogatott pár káprázatos filippínó szigetre, II. Fülöpnek nagyon bejött ez a vidék– többek között ezért is szállták meg a területet a spanyolok. Ugyanis a Fülöp-szigetek az egyetlen olyan ország Délkelet-Ázsiában, amely európai gyarmatosításnak volt kitéve, mielőtt domináns kultúrát vagy központosított kormányt alakított volna ki. Mi tagadás, a spanyol hatás elég intenzíven rányomta a bélyegét a szigetvilág lakóira.

Hiszen sok filippínónak spanyol neve van egy egészen a 19. századba visszanyúló rendelet miatt, amely megkövetelte a spanyol vezetéknevek használatát. A szülők gyakran arról a spanyol szentről nevezik el gyermekeiket a Fülöp-szigeteken, akinek a napján meglátták a napvilágot a gyermekeik. A filippínó zászló kék-fehér vízszintes csíkokból és egy fehér háromszögből áll, továbbá egy aranyszínű nap és három csillag rajzolódik ki rajta. Mit jelent mindez? A kék az önfeláldozási hajlandóságra utal a szabadság szellemében, a pirosa a bátorságra utal, míg a fehér ismét a szabadságot járja körül, ami ennyire központi ebben a csodás szigetvilágban. A csillagok a nap és annak sugarai a Fülöp-szigetek különböző régióit képviselik.  Elég vészjósló, ha fordítva húzzák fel a zászlót, mert az azt jelöli, hogy a  filippínók hadiállapotban vannak.

Ki hinne, hogy egy elképesztően ősi földön járunk? A régészeti bizonyítékok szerint ez a szemkápráztató szépségű terület már több mint 700 000 éve lakott. Bár igaz ami igaz, akkoriban még nem desztilláltak errefelé annyira menő italokat, mint a Don Papa Baroko vagy a Don Papa Masskara Limited Edition.

 

Több mint 7000 sziget, jojó, karaoke és szemgyönyörködtető búvárkodás

Kiakad a számláló, ha lézer pontossággal szeretnénk meghatározni, hány földdarab alkotja a Fülöp-szigeteket. A tudomány korábbi állása szerint 7101 sziget tartozik hozzá, azonban 2016-ban ezt a felülírta a nemzeti térképészeti hatóság, amikor arról számolt be, hogy több mint 500 vadonatúj szigetet fedeztek fel, amelyek szintén a Fülöp-szigetekhez tartoznak. A sors pikantériája, hogy hiába beszélünk a Fülöp-szigeteknél 7000-nél jóval több földdarabról az óceánon hullámai között, az a szikár tény, hogy összesen 11 szigeten él a filippínó lakosság többsége.

A Fülöp-szigetek „vad romantikájához” tartozik, hogy ez a terület a Tűzgyűrű övezetben fekszik. Ez egy aktív vulkánokból és földrengési epicentrumokból álló övezet, amelyet a Csendes-óceán határol. Döbbenetes tény, mégis igaz: a világ földrengéseinek 90%-a és a világ vulkánjainak 75%-a a Tűzgyűrűn belül történik. Ráadásul a Fülöp-szigeteken magaslik a táj fölé a Taal-vulkán, a világ legősibb vulkánjainak egyike. Egy igazi időzített bomba, amelynek kitörése igen pusztító lehet, mivel rettentő közel fekszik a lakott területekhez. A tájfunok nem számítanak ritka vendégnek a szigeteken, közülük öt elég gyilkos erejű. Az ország eléggé kitett a trópusi viharoknak, szóval a sok egzotikum és a remekbeszabott rumok ellenére azért itt sincs kolbászból a kerítés.

A filippínók tudnak élni, és felszabadultan mulatni! A végletekig imádják a karaokét, olyannyira, hogy szinte minden fülöp-szigeteki családban működik egy karaoke-gép. A történet háttere sem mindennapi: valójában Roberto del Rosario, a filippínó feltaláló fejlesztette ki 1975-ben a karaoke gépi éneklési rendszerét, szóval egy kis nemzeti színezettel is rendelkezik a filippínók karaoke-mániája. Még egy apró csavar, amit szerintem sosem gondoltunk volna: a Fülöp-szigeteken találták fel a jojót! Való igaz, hogy már az ókorban is léteztek jojó-kezdemények, azonban a mai értelemben vett, modern és 20. századi jojót Pedro Flores, egy filippínó bevándorló „rakta össze” amerikai földön.

A bevállalósabb filippínók és turisták pedig elmerülhetnek a búvárkodás esztétikájában! Hiszen megesik, hogy többmillió szardínia vándorol a Moalboal régióban található Panagsama Beach mentén. Itt a horgászat emiatt tilos, ám az élelmesebb mélytengeri vándorok a habok közé ugorva egészen egyedülálló élményben részesülhetnek, hatalmas halrajokkal tudnak együtt úszni és búvárkodni.

 

Egy egzotikus utazás adta a Don Papa rum ötletét

A Don Papa Rum viszonylag újoncnak számít a prémium párlatok világában, melaszos-cukornádas finomságával azonban hamar magához édesgette a minőségi ízekre szomjazókat! A Stephen Carroll és Andrew John Carcia által alapított italt egy Fülöp-szigeteki utazás ihlette.

Carroll a 2000-es évek elején meglátogatta a szigetvilágot, és egyszerűen elbűvölőnek találta. Magával ragadta a szigetek szépsége, és felébresztette az érdeklődését egy olyan hely ötlete, ahol a lenyűgöző strandok mellett az édes cukornád forrásvidékeként is beírta magát az örökkévalóságba. Carroll úgy vélte, nagyszerű nedűt lehetne készíteni a szigeteken termesztett ínycsiklandozóan édes és egzotikus összetevőkből. Eltelt pár év, és Andrew John Garcia társalapítóval együttműködve beizzították a Don Papa rum motorját. Amely izzik az életerőtől és nem véletlenül: energikusságát annak is köszönheti, hogy egy aktív vulkán tövében betakarított Negros cukornádból desztillálják, ezért olyan fenomenális az édességtartománya. Több mint tökéletes palack kóstolásra!

 

Sugarlandia, autentikus brand és fenntarthatóság

A Negros Occidental a Fülöp-szigetek cukornádtól pezsgő Mekkájaként vált ismertté, a jól értesültek meg nemes egyszerűséggel csak Sugarlandiaként emlegetik. A Don Papa olyannyira felpörgette a bizniszt az egzotikus szigeteken, hogy sikerére szemet vetve a brandet megvásárolta a Diageo nem kevesebb, mint a tetemesnek számító 280 millió (!) dollárért. A márka 2012-es indulásához képest évről évre egyre ismertebbé vált, erősödött, és felkapottá lett az európai piacon – főleg franciak, olasz és német földön.

Még nagyobb öröm, hogy „hazai pályán”, a filippínóknál is menőnek számít Don Papa rumokat kortyolgatni a verandán, trópusi környezetben. Mert kevés autentikusabb ital létezik ezen a vidéken, a Kanlaon-hegy vulkanikus talaján termesztett helyi cukornádból nyeri édes örvénylését. Innen fakad az a feketearanyban játszó melasz, amit lepárlás után amerikai tölgyfahordóban bontakoztatja ki ízei sokszínűségét, főszerepben az intenzív karamellával és vaníliával – ez a két mennyei zamatú árnyalat rendre megnyilvánul a Don Papa rumokban, nagy örömünkre. A filippínók ezt a párlatot tekintik országuk első remekül kortyolható rumjának, ami számunkra is sokatmondó: érdemes mielőbb lecsapni rá az iDrinks üzleteiben.

Nem tudhatjuk be a véletlen szeszélyének, hogy egyre gyakrabban vetik be a Don Papa italait koktélok karmestereként. Így került egyre több koktélkalandor radarára a Don Old Fashioned, a Papas Negronival együtt. Egy kis jéggel felpörgetve elhozzák nekünk a fülöp-szigeteki naplementék nagyszerűségét, szóval érdemes tesztelni ezeket a recepteket.  

Más: Don Papáékat mint brandet nem csak a rumok érdeklik, a környezet- és állatvédelem ugyancsak kardinális szerepet játszik a szemléletükben. A cukornádért felelős trópusi terület, Negros Occidental szépséges növények és különleges állatok sokaságának ad otthont. Az a helyzet, hogy a Don Papa Rum vállalata e színes kavalkád kellős közepén található. A brand azonban egyáltalán nem szeretné kizsákmányolni és csorbítani a biodiverzitástól pezsgő tájat és annak élővilágát. Szenvedélyesen elkötelezettek a földterület védelme mellett. Ennek elősegítése érdekében a Don Papa Rum együttműködik a Talarak Alapítvánnyal és a Fülöp Szigeteki Zátonyok és Esőerdők Védelmére Alapítvánnyal, támogatják a kezdeményezéseiket. Emellett a Don Papa Rum csapata helyi gazdákkal is együttműködik, akik felelős gazdálkodást folytatnak a rum fenntartható előállítása érdekében.

 

Most pedig lássuk, milyen parádés nedűket tartogat nekünk ez az egzotikus szigetvilág!

 

Barokkos stílus, rumzamatokba öntve: Don Papa Baroko

A barokkos stílus a maga idejében, az építészetben és a zenében a túldíszítettséggel hívta fel magára a figyelmet, és ugyanez a helyzet a Don Papa Barokóval! Mert izgalmas sokszínűséggel kavarog a palackban, így nemigen tudnánk tökéletesebb bevezetőt találni a Don Papa párlatok zamatbirodalmába.

Sötétzöld, legendás, és teli van aromatikus műgonddal ez A Don Papa Barokko, amely villámgyorsan felkelti az ember kíváncsiságát a filippínó zamatok iránt!

Krémes, gazdag ízekkel kápráztatja az embert, szóval mindenképp érdemes a minőségi ízre szomjazók figyelmére. Az árnyalatok közül a vanília ragadja magához benne a stafétát, emellett elegánsan játszanak benne az ízlelőbimbókkal az aszalt gyümölcsös ecsetvonások, a tölgyfa nemessége. A melaszból komponált mesteri italnak ott a helye minden rumrajongó bárszekrényén!

Édeskés zamata kellemesen keveredik a vaníliás fűszerességgel. A fűszeres fortissimók jelenléte még egy csavar azoknak, akik valamilyen izgalmas újdonságra vágynak.

 

Don Papa Single Island: a narancs, a karamella és a vanília hármas összjátéka

Szinglinek lenni manapság divat, hosszú távon azonban nem kecsegtet egetvetően nagy happy enddel. Mi a helyzet viszont a Don Papa Single Island változatával? Valójában ez a kellemes fülöp-szigeteki nedű sem keveredik más párlatokkal, csupán egyetlen hordó ízrétegeiből hozza ki a legtöbbet, hogy elkápráztassa az érzékszerveinket! Központi aromaformáló ereje mindenképp a 7 esztendőn át tartó kiadós érlelés, amiben az amerikai tölgyfahordó fája játssza a centrális szerepet. Szóval a Don Papa Single Island nevével ellentétben nem egy magányos szigetet képvisel az ízek tengerén, hiszen olyan fenségesen simogatják zamatát a narancsos, karamellás és vaníliás ízek, hogy annál finomabb harmonikus illeszkedést nehéz elképzelni az ízek tekintetében.

Aromatikai felépítését főként a karamella kényeztető finomsága és a vanília vonzereje határozza meg. Ez a kettős már önmagában elegendő ahhoz, hogy meg akarjuk kóstolni a palackba zárt édes finomságot. Varázslatosan kering a Don Papa Single Islandben az aromatikus kiindulópontot jelentő cukornádmelasz, emellett egy csipetnyi narancsos fűszeresség is kirajzolódik a nyelven, amint tüzetesebben megismerkedünk a finomságával. A világos borostyánban játszó nedű koktélokban is képes kimagasló teljesítményt adni, ezért bátran mindenkit arra biztatunk, hogy tesztelje, mert bármilyen koktélba képes belecsempészni egy kis egzotikus flow-t.

 

Don Papa Masskara Limited Edition: amikor a mézes-chilis rumédesség magáért beszél

Nem kell ide maskara, ha magával ragad egy rum zamata! Mert valóban élményszámba megy, ahogyan a Kanlaon erdőből beszerzett érzéki íztartományokat megmozgató méz szétárad a szájban, és a maga édes módján a hatalmába keríti az ízlelőbimbókat. Már a limitált kiadású rum kiszerelése felkelti az ember érdeklődését, a Don Papa Masskara Limited Edition palackja messziről magára irányítja a figyelmet. A rumot Negros sziget híres ünnepének szentelték, a Masskarának. A legendás filippínó buli olyan elementáris erővel bír, amiből mi is részesülhetünka rum megízlelésekor. És ami még pikánsan parádésabbá teszi a kóstolást, az nem más, mint a helyi kuriózumnak számító Siling Labuyo chili, mert ez még egy csípősebb csavart ad az eredeti ízharmóniának. 

Kóstolásakor úgy érezhetjük, mintha mi magunk is ott lennénk a pörgős filippínó forgatagban, extravagáns jelmezekben, ritmikus őserdei zenére táncolva a féktelen színkavalkádban, ami a palackban is hírt ad magáról. A „maskarás” Don Papa a helyi vulkán izzó életenergiájával tör fel a palackból, hogy megmutassa nekünk, milyen a lendületes filippínó virtus! Ott táncol az ízek fergeteges forgatagában a citrus Calamondin változata, amely elválaszthatatlan egységben forr össze a nyelvet lávaként lágyan végigperzselő Siling Labuyo chilivel.

A melasz nyelvén megfogalmazott nedű egy hamisítatlan szerelmi vallomás a fülöp-szigeteki ízvilághoz. Az ex-Whisky hordós érlelés magas szintre tornázza az elvárásainkat, ám szerencsére az ízel spektrumát is, így egy egyszerre édes és citrusos aromatikus szimfóniában lesz részünk, gyengéd gyümölcsös áramlással. A mély borostyán elixír több palackbontást is megér, a Don Papa Masskara Limited Edition kellemes fűszeres lecsengése ugyancsak felejthetetlen élményt nyújt.

 

A sherry hordó mágiája: Don Papa Sherry Cask Limited Edition

Mi történik, ha egy rumkészítőmester talál 4 különböző sherryhordót, és beveti őket egy parádés filippínó rum érlelésekor? Erre a sokat ígérő kérdésre kapunk választ, amikor megízleljük napjaink egyik legizgalmasabb, trópusi tempót diktáló italát, a Don Papa Sherry Cask Limited Editiont. Nem egy átlagos, harmatos alkoholtartalmú nedűről beszélünk, hiszen a párlat kiemelkedik a rendszerint 40%-os desztillátumok közül, 45%-os alkoholtartalommal kényezteti az ízlelőbimbókat.

Így esett, hogy a Palo Cortado, a Fino, a Cream és a Pedro Ximenez aromatikus metszéspontjában egy sherry hordós mestermű született, magával sodró ízgazdagsággal. Vétek lenne kihagyni, ha valaki imádja a rumos ízeket, és szeretné megbolondítani ezt az alapélményt sherrysebb árnyalatokkal.

A zamatok odüsszeiája már az illatolásban szintlépés minden korábbi Don Papa rumhoz képest! Dinamikus diós fuvallat siklik az orrba, a sherry visszafogott örvénylése is felsejlik. És megnyílik az árnyalatok szenzációs szelencéje: egyszerre robban elő a mazsola, a füge, a szilva és a dark csoki, mintha mindig is összetartoztak volna.

Kóstolásakor még jobban elmélyülhetünk a Don Papa Sherry Cask Limited Editionben. A sötét borostyán párlat a szenvedélyes sherryfolyamokkal édesgeti magához az embert, érett gyümölcsös aromazuhatagokkal. Ahogy a nyelvre siklik a zamata, egyre jobban előtérbe kerül a cukornád, az aszalt gyümölcsök kellemesen simogató, fűszeres édessége. Rendkívül komplex zamatokkal kényezteti a kóstolót a párlat, amelyben eszményi egyensúly alakul ki a gyümölcsös könnyedség és a sherrys zamatok között.

 

Felébredt az érdeklődése a filippínó finomságok iránt? Szívesen megkóstolna a Don Papa mellett más egzotikus rumokat is, kilépne a jól megszokott rum-komfortzónájából? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő cukornádkölteményeket, amelyek kortyaival mi is a Fülöp- vagy a Karibi-szigetek napsütéses tengerpartján érezhetjük magunkat.