TERMÉKLEÍRÁS & PARAMÉTEREK
Színe – korától függően – az aranytól a sötét borostyánsárgáig terjedő tartományban mozog. Illata fiatalon rendkívül eleven, friss gyümölcsök (gyakran sárgabarack) és citrusaromák uralkodnak benne, mintegy tíz év múltán pedig aszalt gyümölcsökkel, fűszeres és mézes jegyekkel gazdagodik. Szájban az élénk savak és az édesség csodálatos egyensúlya jellemzi. Az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú szájban friss, hosszú, komplex és koncentrált. Elképesztően tartós utóíz jellemzi, fűszeres lecsengéssel. Lendületes bor.
Származási hely:
i
|
Magyarország |
Borvidék: | Tokaji borvidék |
Földrajzi eredetvédettség: | Tokaji |
Pincészet: | Disznókő Pincészet |
Szőlőfajta: | Tokaji Aszú |
Szín: | Fehér |
Jelleg: | Édes |
Évjárat: | 2013 |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10-12°C |
Ezekhez ajánljuk: | Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét.Jól lehűtve, mint frissítő aperitif. Fúziós konyha remekei mellé, illetve kifinomult keleti fűszeres ételekhez. Önmagában, desszert gyanánt, az étkezés végén, vagy vasárnap délelőtt, ebédfőzés közben, a hozzávalókat ízesítve, velük össze-össze kóstolva – majd az ünnepi ebéd lezárásaként Aperitifként: Pástétomos, libamájas ínyencfalatok. Főételekhez: ropogósra sült, fűszeres, citromos csirke, fehér húsok tejszínes mártásokkal. Gomba- vagy tenger gyümölcsei rizottó. Enyhén fűszeres kelet-ázsiai fogások, például thai zöld currys csirke; dim sum. Sajtokhoz: Fiatalabb, nem túl sós kéksajtok. Desszertek mellé: Akár egyszerűen néhány gyümölcs (sárga- és őszibarack, gyümölcssaláta) vagy gyümölcsalapú desszertek (például barackos lepény, gyümölcstorta, mandarinszorbet) mellé.
|
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!