A skót whisky és a hordók kapcsolata
Őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával készül.
Aromájáért a tölgyfa hordóban történő érlelés felel. Igen, ez nem más, mint a whisky, amelynek speciális, szigorú törvényekhez kötött fajtája a skót whisky. A fenséges nedű legalább három évig pihen tölgyfa hordókban, de a felhasznált alapanyagok minőségére is kiemelt hangsúlyt helyeznek az előállítás során. Nem véletlen, hogy kimagasló színvonalat képvisel a világszerte nagy népszerűségnek örvendő skót whisky. Több fajtáját ismerjük, s az egyedi aromáért a felhasznált hordók felelnek.
Az édeskés-kesernyés ízvilágtól kezdve egészen az erősen füstös ízig megtalálhatóak az italok a skót whisky kínálatban. Külön iparág fejlődött ki a hordógyártás köré, így a Skót-felföldön található hordógyárban hagyományos eljárással újítják fel az Amerikából érkező hordókat, de újakat is gyártanak a whisky előállításával foglalkozó üzemek számára. Cooperage hordógyára turistaként is látogatható, ám annak érdekében, hogy a gyártási folyamatot ne zavarják meg a vendégek, egy üvegezett látogatófolyosóról szemlélhetik a kádárok munkáját. Jól látható tehát, hogy a skót whisky tradicionális, és a vonatkozó előírásoknak is maximálisan megfelelő gyártási folyamata szigorú szabályok szerint történik.
Az alapanyagok körültekintő összeválogatásától kezdve egészen az ital aromáját megadó hordók gyártásáig igaz ez. Nem véletlen helyeződik komoly hangsúly a hordókra, ugyanis bebizonyosodott, a skót whisky számtalan izgalmas aromáját annak is köszönheti, milyen életutat bejárt hordókat használnak fel az érleléshez a gyártók. A sherrys, boros, sörös hordókban rejlő lehetőségeket íz szempontjából rendszeresen kihasználják.