Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Utódaink itala - Hennessy

Utódaink itala - Hennessy
A Hennessy a világ talán legismertebb konyakmárkája. A Hennessy konyak ház központja Cognac régióban található, Franciaországban. A Jas Hennessy & Co. évente mintegy 50 millió palackot értékesít világszerte, ami a világ konyakforgalmának mintegy 40 százalékát jelenti. Számos téren voltak elsők a szakmában, lássunk ezek közül néhányat most:
 
 
 
A Hennessy konyak lepárlót az ír származású, ekkoriban a francia seregben szolgáló katonatiszt, Richard Hennessy alapította még 1765-ben. Az első évek viszonylagos nyugalomban teltek, az itt készült konyakok minőségének azonban fokozatosan híre ment.
 
A cég úttörő volt a világkereskedelem terén, számos országban az ő konyakjaik voltak az első európai (francia) importitalok. 
  • 1794-ben indult például az első konyakszállítmányuk az akkor még csak 18 éve független Egyesült Államokba.
  • 1817-ben kedvelte meg a Wales-i herceg ezt a márkát, az ő számára készült az első V.S.O.P. jelzésű konyak.
  • 1818-ban kerültek kapcsolatba az orosz uralkodócsaláddal, amikor is Maria Federovna császárné megkérte a Maison Hennessyt, hogy készítse el a legkiválóbb konyakot fia, I. Sándor cár születésnapjára.
  • 1859-ben már Kínába szállított a Hennessy.
Mindeközben persze a technológia is fejlődött, számos mára természetesnek tartott eljárás, sőt maga a konyakok osztályozása is a Hennessy-hez köthető. 1865-től él például a csillagokkal jelzett minőségi rendszer. Ezt Maurice Hennessy, Richard Hennessy alapító unokája, a cég akkori vezetője alakította ki, Különböző számú csillagot használt a konyakok különböző minőségének megjelölésére. Ekkor született a Hennessy's Three Star Cognac, ami ma VS (Very Special) néven ismert. Hamarosan ezt az osztályozást az egész iparág elfogadta.
 
Szintén Maurice hozta létre az első XO (Extra Old) osztályú konyakot is, pontosabban ő nevezte el ezt a minőségi osztályt, ő fektette le ennek elvárásait. Érdekesség, hogy eredetileg ez nem a nagyközönség számára készült italokat jelentett, hanem a család és a barátok számára készült különlegességeket. Mára persze ez is világméretű referencia osztálynak számít a konyakok (sőt, nem is csak a konyakok) között.
 
A cég 1971 óta nem kizárólag a család tulajdonában van, előbb összefonódott Moët és Chandon céggel, - ekkor jött létre a Moët Hennessy - majd a Moët Hennessy 1987-ben egyesült a Louis Vuittonnal, létrehozva a világ egyik legnagyobb luxus márkájú cégcsoportját, a Louis Vuitton Moët-Hennessy vagyis ismertebb nevén az LVMH csoportot.
 
És hogy mi a titka ennek a sikernek?
 
A gyártó azt vallja, náluk sosem volt szokás improvizálni az italok készítésekor. Hisznek a pontos gyártási előírások szerint végzett munkában, minden apró momentum megkülönböztetett figyelmet kap a gyártás folyamán. Jóság és figyelem, szilárdság és szeretet jellemzi a munkamódszereiket. Először is ott van a szőlő. Az Ugni Blanc, a könnyű és gyümölcsös szőlő, amely Hennessy Maison kettős desztillációjához kiválóan alkalmas.. Annak érdekében, hogy az aromák kiválóak és változatosak legyenek, a régió négy nagy területéről (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies és Fins Bois) származó szőlőt használnak, amelyek együtt alkotják a nagyszerű Hennessy konyakot.
 
A lepárlás után következik az öregedés ami a helyiek szerint a „látás és a képzelet művészete”, amely sokszor túlnyúlik az adott párlatot hordókba helyező szakemberek életén. Gondoljunk bele, milyen érzés lehet úgy elkezdeni egy munkát, hogy tudjuk, az adott ital már csak a halálunk után lesz kész, maximum a gyermekeink tudják majd megkóstolni, és megítélni, hogyan is dolgoztunk... A Hennessy pincékben, több mint 100 éves, kizárólag francia tölgy hordókban történik az érlelés. Összesen több mint 300 000 hordója van a cégnek, és azt mondják, a Hennessy rendelkezik a világ legnagyobb tartalékával, amely párlatok között döbbenetesen régiek, akár 100 évnél idősebbek is találhatóak. Az alapító pincéje önmagában az örökség szimbóluma, a Hennessy Maison időtlen hozzáértésének, korokon túl nyúló szakértelmének bizonyítéka. Ilyen tartalékokkal, és ilyen hozzáállással persze talán nem is akkora csoda, hogy a Hennessy a mai napig a minőségi konyak szinonimája.
 
Mi sem tehetünk jobbat, mint hogy kibontunk egy palackkal ebből a csodás konyakból, és ürítünk egy pohárnyit a jó öreg Richard Hennessy egészségére.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: konyak terroir cognac italbemutató