Tekirdag Raki
Az ősi legenda szerint először Evlija Cselebi utazó figyelt fel a rakira, amelynek le is írta a pontos elkészítési módját. Feljegyzései megállapították, hogy már az 1600-as évek Konstantinápolyában, több száz meyhanéban, azaz kocsmában rakit mértek. A törökök a rakit régebben „aslan sütünek”, vagyis „oroszlántejnek” nevezték, ami egyrészt utal az ital markáns erejére, másrészt az emulgeációs folyamatra is, mely során a raki víz hozzáadásával tejfehérré változik. Az ánizsmagból készített különleges rakit azért hívták az oroszlánok italának, mert egy bivalyerős italról beszélünk: elfogyasztásához olyan acélosan keménynek kell lenni, akár egy oroszlánnak!
A törökök csaknem nemzeti italként tekintenek a hazájukban szenvedélyesen fogyasztott rakira. A leleményes rakigyártók a lehető legtöbbet igyekeznek kihozni az ánizsos párlatok aromakarakteréből, és rendre előrukkolnak egy-egy figyelemreméltó újdonsággal. A Tekirdag Raki Gold egy olyan desztillátum, amely különleges tölgyfahordós érleléssel ad extra árnyalatokat az ánizsos ital már alapjáraton is fenséges karakteréhez. Egy török raki már önmagában frenetikus ánizsos aromahullámokat ígér: gondoljunk csak bele, hogyan emelhető mindezt még magasabb szintre, ha a limitált mennyiségben készített párlatot egy hónapig tölgyfahordóban érlelik!