Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Függetlenek – A Douglas Laing & Co

Függetlenek – A Douglas Laing & Co
Múlt héten a független palackozókról írtunk. Ezek egyike A Douglas Laing & Co. E cég termékei már választékunkban is megtalálhatóak, és rajtuk keresztül kicsit megismerhetjük az ilyen palackozók gondolkodásmódját is.
 

A gyártó különböző sorozatokba rendezett termékpalettája a legkülönbözőbb skót whiskyket tartalmazza.
Single Cask termékeik esetében egy-egy hordó tartalmát palackozzák le, így ezek általában 2-300 palacknyi mennyiségben érhetőek csak el. A hordók a skót whiskyrégiók különböző vidékeiről, általában kevésbé ismert lepárlók raktáraiból származnak. A palackokon mindig pontosan feltüntetésre kerül a régió és a lepárló neve, és természetesen a whisky összes fontos adata, a desztillálás és a palackozás pontos időpontjai és persze az érlelés ideje és módja is. Aki nagyon pontosan tudja, mit keres, az akár évjárat, régió, vagy épp szeszfőzde alapján is böngészhet a termékeik között, persze szem előtt tartva az igencsak szűkös darabszámokat.
Az ilyen sorozatokban található whiskyknek persze általában nincs hangzatos elnevezése, a címkéken a lepárló neve szerepel.
Vannak azonban a Douglas Laing kínálatában is saját márkanévvel forgalmazott, de szintén igencsak speciális whiskyk. Ezek a gyártó „Remarkable Regional Malt” sorozatában jelennek meg. Itt a különböző márkanevek eltérő régiók sajátosságait mutató whiskyket takarnak, ahol maga az elnevezés is jellemző.
 
A sorozat öt különböző termékből áll (ezen belül vannak eltérő erősségű változatok) ezek az alábbiak:
 
 
Az ital nevét Robert Burns költeménye adta, amely egy a szántáskor a földből véletlenül kifordított egérhez íródott. Azonban erre a 46,8 % alkoholtartalommal, nem hűtve szűrve, tehát íz és aromaanyagokban igen gazdagon palackozott whiskyre a névadó egérke félénksége kevésbé igaz. Ez bizony egy igazi testes, felföldi blended malt. A hozzá használt maláták mind a felföld híres területeiről valók, úgyhogy egyáltalán nem csak a helyes címke grafikának köszönhető, hogy ez a whisky igen nagy népszerűségnek örvend.
 
 
Az gondolhatnánk egy palack mihaszna whisky-vel mi dolgunk lenne, de nagyot tévedhetünk, hisz a Douglas Laing által piacra dobott Scallywag (magyar jelentése: mihaszna) egy fenséges Sepyside blended malt, melyet vétek lenne kihagyni. A tétel többek között a Glenrothes, Macallan és Mortlach lepárlók tételeinek elegye. A kis tételben történő gyártásnak és a nem hűtve történő szűrésnek köszönhetőn minden kiváló élményt kínál. Az édesebb, lágyabb ízek kedvelőinek kiváló választás, de füstös ízek rajongóinak is üdítő változatosságként szolgál.
 
 
A Rock Oyster 2015 elején csatlakozott a Douglas Laing malt kollekcióhoz. A Rock Oyster kiváló képet ad a skót szigeteken készülő maltok pompás ízvilágáról. Magját az Arran és Jura kiváló maltjai adják. Az osztrigáról elnevezett whisky méltón képviseli a skót szigetek sós, édeses tőzeges, enyhén füstös, gazdag maltjainak ízvilágát. Ha csak egyetlen igazi skót szigeteki whisky-t kóstolna meg, akkor ezt a tételt mindenképpen szeretnénk figyelmébe ajánlani.
 
 
A Big Peat lepárló által készített igencsak füstös whisky egy igazi Vatted Malt, azaz fenséges whiskyk házasításával született. A Big Peat erőteljes tőzeges, füstös, sós jegyzeteit a kizárólag Islay szigetről érkező single malt-ok adják. A Big Peat különlegessége, hogy a jól ismert tőzeges Islay világot egy lágy és édes vonulattal gazdagítja. A whiskyt nem hűtve szűrik, így őrizve meg egyedi aromáját és jellegzetes karakterét. Rendkívül gazdag karakterében a tőzeges jegyzetei mellett a sós tenger pompás karaktere is gazdagon megmutatkozik. A whiskyt rendkívüli odafigyelés mellett kis tételben (small batch) készítik, így 5.000 palackos gyártási kapacitás garantálja a kiváló minőséget. A blend magját Ardbeg, Caol Ila, Bowmore és az igazán ritka Port Ellen főzetei adják.
 
 
Az epicurean kifejezés jelentése a legegyszerűbben az ínyenc szóval írható le. A Douglas Laing által kiadott blended malt scotch whisky egy elképzelt, az 1930-as években Glasgow-ban élt életművésznek állít emléket ezzel a termékével, aki egyfajta életművészként igen nagy hírnévre tett szert akkoriban. Ez a whisky egy alföldi (Lowland) párlatokból összeállított blend. Nem hidegen szűrt, és semmilyen színező anyagot nem tartalmaz. Az ital jól beleillik a Douglas Laing különböző régiókat bemutató sorozatába.
 
Mint látható, ez az öt termék igencsak különböző ízvilágot mutat az érdeklődőknek. A megalkotásuk egyben a palackozó szaktudásáról is tanúságot tesz, hiszen itt alapvetően különböző blendeket alkotnak, amelyek mindegyike pontosan tükrözi az adott régiótól elvárt jellegzetességeket.

Ennek a tudásnak, és a különleges odafigyeléssel, szinte kézműves módon készült whiskyknek persze ára is van, azonban az ár-érték arány nagyon is jó, aki teheti, mindenképp kóstolja meg a sorozat neki szimpatikus tagjait. Vagy akár mindet, így igazán kiváló összehasonlításra nyílhat alkalom.

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky független palackozó