Az abszint ereje felkorbácsolja a koktélok zamatát! - 2.rész: Az Arsenic and Old Lace-től a csörgőkígyós Rattlesnake cocktailig
Az ember gyarló módon azt hinné, szinte lehetetlen újat mondani a cocktailok műfajában. Pedig nem kell hozzá más, csak egy kis csavaros gondolkodás, és olyan összetevőkkel élénkíteni a zamatok hullámait, amire korábban nem is gondoltunk volna! Ilyen az abszint, amivel alaposan feldobhatjuk a koktélokat.
Lássunk néhány izgalmas receptet!
Arsenic and Old Lace cocktail: keleties hatás japán ginnel
A recept eredeti formája az 1910-es években népszerű Atty cocktail volt. Aztán az 1940-es években a koktélt felélesztették és teljesen új nevet kapott. Egyszerre villant zöld és enyhén lilás árnyalatot a pohárban, szóval egy igazi színpompás koktélt készíthetünk, ha belevetjük magunkat ebbe a már-már kulináris kalandba!
Hozzávalók: 6 cl Ukiyo Tokyo Dry Gin, 3cl black vermut, 1 bárkanálnyi abszint, és citromhéj a díszítéshez.
Az összetevőket egy keverőpohárba tesszük, és nagyjából 15-20 másodpercig kevergetjük, hogy egymásra simuljanak az ízek. Aztán a kapott nedűt egy előre hűtött Martinis pohárba szűrjük, és citromos díszítéssel szervírozzuk.
Használjunk Abszint Tunel Greent ehhez a parádés italhoz! Már a sejtelmes zöld színe megnyugtatja az ember lelkét a világ zajában, és még kiegyensúlyozottabbá válunk, amikor megkóstoljuk a 70%-os ital kiforrott zöld aromáit. Az ánizs és a fehér ürömfű frigye fergeteges abszintkalanddal kecsegtet, és borsmentával, fahéjjal, szegfűszeggel teszi még izgalmasabbá a koktélt. Az Abszint Tunel Green élénkzöld árnyalata a szemet is delejezi, ánizsos-ürömfüves zamata meg az ízlelőbimbókat.
Egy minőségi dry gin képes új árnyalatokat kölcsönözni az Arsenic and Old Lace koktélnak! Ebben az esetben is érdemes játszani, kísérletezni az ízekkel és bevetni egy olyan keleties árnyalatokkal sáfárkodó nem átlagos nedűt ebben a kategóriában, mint az Ukiyo Tokyo Dry Gint. Mert ott szunnyad benne Japán aromatikus öröksége a Felkelő Nap Országából, és a 11 különleges keleti növényi alapanyag sokkal változatosabbá, érdekesebbé varázsolja ezt a koktélt. A yuzu, a mikan és a sakura az aromák ösvényén elvisz minket egy csodás keleti utazásra, ami megváltoztatja a koktél zamatát.
Az Ukiyo Lebegő világot jelent. Ott áramlik benne a japánok kiválóság iránti elkötelezettsége, ami a koktélnak is nagyon sok értéket kölcsönöz. Eközben egy klasszikus Tokyo Dry Gin, feltárja a japán terroir izgalmas komplexitását. Az ital maga a palackba zárt aromatikus cseresznyevirágzás! Illatában a sakuravirág leleményesen kiegészíti a japán citrom, a yuzu árnyalatait, és a nagy összképletet tovább színesíti az élénk citrusosság, felpezsdítve Tokió energiáival a zamatok birodalmát. Illatolásakor kiviláglik, hogy megvan benne a dry gineknél csaknem kihagyhatatlan kötelező műfaji elemként jelenlévő boróka, egy erőteljes umamis felhanggal, amit kiemelten kedvel a keleti konyhaművészet. Lecsengése kiemelkedik a nagy átlagból ropogós tisztaságával és fűszeres elevenségével. Minden kortya egy mesteri meghívás arra, hogy elmélyüljünk a tokiói ízek tengerében; az Ukyo Tokio Dry Gin ebben a menő abszintos koktélban is jól teljesít.
És milyen vermutot használjunk az ízek kimaxolása érdekében? Jó úton járunk az aromák harmonizálásában, ha a La Quintinye Blanc Vermutra esik a választásunk. Mert gondoljunk csak bele: a La Quintinye Blanc Vermut 18 féle gyógynövényből álló változatos ízeket kölcsönöz ennek a koktélnak, és még a Pineau des Charentes és más fehérborok egyedülálló keverékével is büszkélkedhet. A cognac régi vermutjában elegánsan keverednek az érett sárga gyümölcsök, a briós aromák, a kesernyés és fűszeres finomságok.
Arctic Monkey cocktail: a Monkey 47 Gin és az abszint találkozása
Ez egy káprázatos koktél, amelyben az abszint felülmúlja a ginkomponens ízét!
Hozzávalók: 6 cl Monkey 47 Gin, 3 cl friss citrom, 15 cl egyszerű szirup, 1 evőkanál abszint (ez lehet nyilván több is, ízlés szerinti mennyiségben), bors, rozmaringszál, virág a díszítéshez.
Rázzuk fel az összes hozzávalók cocktail shakerben, amíg jól kihűlnek. Egyéni ízlés szerint még adhatunk hozzá annyi abszintot, amennyit szeretnénk, ám ezt sem szabad túlzásba vinni. Duplán szűrjük át, végül díszítsük rozmaringgal, és akár egy ehető virággal is (utóbbi nem kötelező elem, bár szép látvány a szemnek).
A német földről, pontosabban a Fekete-erdőből érkező Monkey 47 Gin már csak komplexitása okán is nagyszerű összetevő ginként ebben a káprázatos koktélban. Egyrészt 47 komponensből alakítják ki a zamatát másrészt 47%-os alkoholtartalommal rendelkezik, feltárva a fűszernövényes és a botanikai összetevők ezerarcúságát a párlatban.
A Monkey 47 Gin esszenciája klasszikus kiindulópontú gin lévén a friss borókás citrusosság, erre épül rá a már az illatban is kirajzolódó fás füves édesség, rengeteg fenyőgyantás jegyzettel (hiszen mégiscsak a német Schwartzald Distillery készítette a Fekete-erdőben). A Monkey 47 nemcsak rendkívül összetett, hanem egy kifejezetten robosztus, acélos gin is egyben. Már az első kortyokban hírt ad magáról a párlat végtelen gyümölcsössége, ezt fűszerres fortissimók árnyalják. A fenyős-fás karakterek végigsuhannak a nyelven, és megjelenik a fenyőfa árnyalata is. Így a Monkey 47 Gin érdekes adalék lehet egy abszintos koktél komponenseként.
Az emberi lét lényegéhez tartozik a kísérletezés! Megeshet, hogy egy áltagosnál valamelyest erőteljesebb Artic Monkey koktélt szeretnék kikeverni, amihez egy hagyományosnál klasszisokkal erősebb abszint dukál. Mondjuk, a cseh Hapsburg Extra Strong Original Abszint, amely elérhető az iDrinks üzleteiben!
A 89.9%-os abszint a magyar forgalomban lévő legerősebb abszint. Hígítással ajánlott a fogyasztása, vagy koktélok alkotóelemeként, cukor és sok víz hozzáadásával. A cseh Hapsburg Extra Strong Original Abszint egy élénkzöld nedű rengeteg ánizzsal, még több mentollal és ürömfűvel. Zamatában vadul magával sodorja az embert az ánizs és a mentol „dupla dinamitja”. Ez az overproof nedű az Artic Monkey cocktailt is egy veretes, tartalmas koktéllá teszi (csak a receptben szereplőnél levesebb abszintot érdemes beletenni, mert ez a zöld tündér könnyen zöld démonba csap át, ha a kelleténél többet kortyolunk belőle).
Right Hand Man cocktail: a jamaicai rum trópusi érintése
Izgalmas műfaji kavalkád kerül a pohárba ebben a rendhagyónak egyáltalán nevezhető, inkább határokat feszegető rumban! Egyszerre örvénylik benne a jamaicai rumok melaszos keveréke, az angostura amaro, nem beszélve a bársonyos Pedro Ximenez árnyalatokat villantó sherryről ás az abszint legendás erejéről! Az abszint kardinális jelentőségű a koktélban, mivel édesköményes, ánizsos és gyógynövényes íze fésüli össze az aromákat, fenomenális élményt kölcsönözve az italnak.
Hozzávalók: 3 cl érlelt rum, 1.5 cl jamaicai rum, 1.25 cl Campari, 1.25 cl Amaro di Angostura, 1.25 cl Pedro Ximenez sherry, 1-2 csepp abszint, 1 teáskanál vaníliaszirup.
Keverjük össze valamennyi összetevőt, majd szűrjük egy Old Fashioned pohárba. Végül díszítsük narancshéjjal.
A vaníliasziruphoz készítsünk 2:1 arányú egyszerű szirupot, aztán adjunk hozzá vaníliakivonatot.
Pedro Ximenez sherryként ötletes választás az iDrinks üzleteiből beszerezhető szőlős sherry ízekben dúskáló Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet. A 17%-os spanyol sherry a műfaj egyik folyékony ékköve, telis-tele a Pedro Ximenez hordó adta gyümölcsös és vibrálóan tartalmas boros-sherrys aromákkal, ami a koktélokat is magasabb szintre emeli.
Jamaicai rumkomponensként valami zseniális a Plantation Xaymaca Special Dry Rum. A 43%-os trópusi tétel jamaicai pot still eljárással készült, kiteljesedett aromáit ex-Bourbon és ex-Cognac hordóban érlelve éri el. A lehető legtöbbet hozza ki a jamaicai pot stillben készült rumok művészi blendelésével, plusz a francia Cognac hordó is izgalmas ízekkel gazdagítja a Jamaicai Bourbon hordóban érlelt trópusi aromavezetésű rumpárlatokat. És hogy teljes legyen az ízvarázs, még egy 17 éves jamaicai rumot is hozzáadtak a keverékhez, hogy elérjék a tökéletesség árnyékát a Plantation Xaymaca Special Dry Rum zamatának végső kialakításához. Az őslakosok Xaymacának nevezték Jamaica szigetét a régi időkben, és ebben a zamatkultúrában is van valami egészen ősi!
Kóstolásakor a szájban egyszerre megnyilvánul a vanília és az egzotikus gyümölcsök sokasága: a banán, a narancshéj, de a pontot arra a bizonyos i-re a pörkölt ananász teszi fel a maga édességével. Még egy kis füstös fűszeresség színesíti a képet, hogy ellensúlyozza a párlat édes tartományait. Érezhetjük benne a lédús sárgabarackot, a zamatos roppanós körte frissességét, némi fahéjjal kiegészülve. Lecsengésében gejzírként tör fel a szájban a kókusztej rengeteg fűszeres-diós jegyzettel. Egy szó mint száz, keresve sem találnánk jobb koktélösszetevőt ehhez az abszintos koktélhoz a borostyán színben ragyogó Plantation Xaymaca Special Dry Rumnál!
Smoke and Mirror cocktail: a scoth és az abszint jó hatással vannak egymásra!
Hozzávalók: 3 cl blended scotch, 1.5 cl Islay single malt scotch, 1.25 cl abszint, 2.5 cl friss limelé, 2.5 cl egyszerű szirup, 4 mentalevél.
Tegyünk menta levelet és egyszerű szirupot a shaker-pohárba, majd keverjük össze őket. Aztán adjuk hozzájuk az összes többi hozzávalót, és töltsük meg jéggel a shakert. Erősen rázzuk össze, amíg kihűl, végül szűrjük le jéggel teli pohárba. Díszítsük mentával.
Blended scothként jobb a biztos és klasszikus ízekhez nyúlni, például a Chivas Regal 12 Years Whiskyhez. Ez az egyik legismertebb skót blended whisky, telt ízekkel, több évszázados változatlan receptúrával. A 12 hosszú évig tartó érlelés és a több mint 30 fajta alapwhisky keverése gondoskodik a változatosságról és arról, hogy a maximumra futtassák a blendelés folyamatát. A meleg borostyánban ragyogó Chivas Regal 12 Years Whisky illatában a méz és az érett gyümölcsök adnak egymásnak randevút, miközben gyógynövényes fuvallatok valóságos áradata delejezi az orrot. Ízében elbűvöli az embert a ropogós, zamatos alma és a méz kényeztetése, némi mogyorós karakter felbukkanásával. Egyszerre érvényesül benne a vanília fűszeressége és a tejkaramella édessége, lecsengésében pedig a gyümölcsök ragadják meg az ízlelőbimbókat.
Igen ám, de a Smoke and Mirrors koktél vaslósággal könyörög egy jó kis füstös komponensért is a whiskyk terén, így a tőzeges párlatok Mekkájában, az Islay szigeten érdemes körülnézni.
Az Islay Single Malt komponens esetében érdemes beszerezni a koktélhoz a Scarabus Islay Single Malt 10 Years Whisky-t, mert önmagában kortyolgatva is egy fenséges ital. Ám ezzel a scoth-csal kapcsolatban fokozottan ügyelni kell a mértékletes fogyasztásra, mert a 46%-os alkoholtartalom könnyen a fejébe szállhat az embernek. A Scarabus italában megjelenik az Islay-párlatokra jellemző szenvedélyes füstösség, amit édeskés árnyalatok ellensúlyoznak bársonyos balansszal. Palackján rengeteg misztikus szimbólumot fedezhetünk fel, szóval kortyolgatás közben a rejtélyekre vadászók sem fognak unatkozni!
A mély borostyán árnyalatú Scarabus Islay Single Malt 10 Yers Whisky illatában hevesen tekergőzik a lágy füst, és még a cserzett bőr fuvallatát is felfedezhetjük. Trópusi beütés gyanánt érezzük az ananászt, meglepetésként pedig a fahéjas csigát. Ízre a krémes tölgyes fűszerek skót fiestája, és a készítők skót volta ellenére nem fukarkodtak a vaníliás, égetett cukros ízekben sem. A komplexitás kapuját még szélesebbre tárja a szájban a bacon, a lágy jódosság és a füstölt bőr íze.
A Pernod Ricard Abszint isteni választás ehhez a füstökkel és tükrökkel tarkított koktélhoz! A Pernod Richard ürömben fogant párlata egy eredeti 19. századi receptúra alapján készült és a legtöbben tradicionálisan, cukorral és kanállal fogyasztják. A víz hozzáadásával ez az abszint egyre jobban opálosodik, keserű-édes ízvilágot kelt életre. Egy elég fajsúlyos nedűről beszélünk, mivel a Pernod Ricard Abszint 68%-os alkoholtartalommal került palackozásra, így önmagában kortyolgatva és a koktélkészítéskor is érdemes igencsak csníjáén bánni vele. Illatolásakor gyorsan kirajzolódik az orrban a csillagánizs, a menta és némi alkohol is. Íze a jellegzetes abszint ízvilágot villantja, és megnyilvánulnak benne a műfaj markánsabb stílusjegyei is.
Rattlesnake: a csörgőkígyó cocktailja
Észak-Karolinában valósággal tobzódnak a csörgőkígyók, és a koktélt készítő Rob Lynch rettentően rettegett tőlük. Kerülte őket, mint vámpír a karót, azonban a csörgőkígyós koktél egy olyan „folyékony kígyó”, aminek felbukkanásától önkéntelenül mosoly rajzolódik az ember arcára, annyira finom!
Hozzávalók: 2.5 cl Sazerac Rye, 1 cl friss citromlé, 1.5 cl egyszerű szirup, ½ teáskanál abszint, 1 tojásfehérje.
Keverjük össze valamennyi hozzávalót egy shakerben a jéggel, így lesz szép és habos a tojásfehérje. A shakerben lévő összetevőkhöz adjunk még jeget, és rázzuk újra erősen, amíg ki nem hűl a shaker. Ahhoz, hogy extra habos hatást érjünk el, szűrjük le a jeget, és rázzuk fel újra. Ha ez megvan, szűrjük a végeredményt egy koktélospohárba.
Párizs megér egy misét, tartja a mondás, egy stílusos francia abszint meg egy azonnali palackbontást! Különösen akkor, ha a birtokunkba kerül a 68%-os alkoholtartalmú La Fée Parisienne Abszint, a műfaj egyik izgalmas tétele. Csörgőkígyó ugyan nincs benne, azonban tökéletes alapanyag egy Rattlesnake kikeveréséhez.
Ízét a csillagánizs uralja élénk fűszerességgel, rengeteg gyógy- és ürömfüves jegyzettel. Az élénkzöld életelixír egy fűszeres fortissmói, ami beindítja a Rattlesnake koktél változatos aromáit!
Az abszint acélos erejű nedű, ám mesterien megszelídíthetjük pár szellemes és különleges koktél összetevőjeként! Az általunk bemutatott néhány recept csak egyfajta betekintés ebben a nem mindennapi koktélvilágba. Mélyüljön el az abszintos cocktailreceptekben, és jöjjön el az iDrinks üzleteibe, hogy ráleljen a legfinomabb komponenseket egy kellemesen kavargó abszintkoktél elkészítéséhez! Kollégáink segítenek megtalálni azokat az extravagáns összetevőket, amivel kiléphet a komfortzónájából, és felfedezheti az abszintos koktélok korábban sosem ízlelt íztartományait!