Melyek a leglényegesebb whiskey ár formáló tényezők?
A nedű alapját a gabona adja, ami lehet árpa, rozs, kukorica vagy búza. Az alapanyag minősége és származási helye jelentős hatással van a whiskey ízére és végső árára. A különleges vagy ritka gabonafajták használata növelheti a termelési költségeket. Az organikus vagy biodinamikus gazdálkodásból származó alapanyagok szintén drágábbak, de egyre keresettebbek a környezettudatos fogyasztók körében. A költséget jelentősen befolyásolja a lepárlás módja és technológiája is. A hagyományos kézműves módszerek, amik nagyobb idő- és munkaigényt jelentenek, magasabb kiadásokat generálnak. A rézlepárlók például drágábbak és nehezebben karbantarthatók, de sokak szerint ezek biztosítják a legjobb minőséget. Az ipari méretekben alkalmazott, korszerű technológiák csökkenthetik a költségeket, de ez a minőség rovására mehet. Ugyanakkor a whiskey egyik legfontosabb jellemzője az érlelési idő. Az ital tölgyfahordókban érlelődik, és minél hosszabb ideig tart ez a folyamat, annál drágábbá válik a végtermék. Az érlelés során a whiskey különleges ízjegyeket vesz fel a fából, ami komplex és gazdag aromát kölcsönöz neki.
Miként függ össze a whiskey ár a hordó előéletével?
A speciális hordók, mint például a sherry, bourbon, vagy portói boros hordók, különböző ízjegyeket adnak a nedűnek. Az ilyen speciális hordók használata növelheti a költségeket, de egyedülálló és extra italt eredményez.